Keresés

Részletes keresés

Sándor111 Creative Commons License 2017.04.15 0 0 41307

Nógrád.

Előzmény: Sándor111 (41306)
Sándor111 Creative Commons License 2017.04.15 0 1 41306
Előzmény: Floo2 (41290)
j.p.peti bá Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41305

Nálunk, Temes megye  észak-keleti részén -21 fok volt. Az a kivim ami éveken keresztül minden évben elpusztult valami okból,a tavaly szőpen fejlődött ,és az idén jól viselte a telet.Sőt először virágzik.Most derül ki ,hogy milyen nemű. A fügék tövig fagytak ,a datollyaszilvák közül a Tipo és a Costata szinte tövig fagyott,a Nikita és Rosseyanka károsodás nélkül átvészelte a telet. Sőt  egy  Zotya papától kapott Vaniglia magonc  kisebb károsodással áttelelt.A minikivik semmit sem károsodtak.

successful77 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41304

Iden mar rettenet szep lesz a kolomikta. 

A feher szín mar kezd bemosódni, hamarosan jön 

a rózsaszín. 

successful77 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41303

Tegnap volt vas+volldunger belocsolas. 

Előzmény: successful77 (41302)
successful77 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41302

Tomuri itt tart, uveghazban volt min max homerom

ami -16-ot mutatott egyszer mint leghidegebb.

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41301

Idén nem volt időm lemosózni. A monilia elleni harc is kimaradt. DE! A szilvarózsának szerencsére nincs semmi baja és a kikeleti bangita szára sem büdösödik még, a sárgabarack meg már rég elvirított. :) Viszont tegnap konstatáltam, hogy a tafrina elleni küzdelem már elbukott és holnap haladéktalanul meg kell kezdeni! :(

gáborke Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41300

-20-21 között, szőrös kivi a termőkarok, hajtások több helyen felrepedve,  a törzsrész felétől hajt viszont, gyökérsérülés nem valószínű. Visszavágtam teljesen a törzsig, a háncs teljesen jó volt a legtöbb helyen zöld és fehér, nem látszott rajta sérülés, viszont a farész szép barna volt mindenhol...

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41299

A ma esti locsolás eredménye: A Nikita's gift egyik ágacskája beindult!  Már négyen élnek: -Rosseyanka, - az égbe növő sápatag ízetlen, vizes , húzós termésű nyugati fal előtti előkerti Sharon alakú izé (nem ez lenne a Jiro?), -Nikita's gift és a - girbe-gurba növésű alany növény. A Tipóból is lesz valami úgy sejtem. 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41298

Halott. Még az alany se akar kihajtani.

Előzmény: Totya0024 (41297)
Totya0024 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41297

Jiro éledezik, vagy nem mutat életjeleket? :/ 

Előzmény: Lactarius Curtis (41296)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41296

Nálam -20 volt, de "csak" Jenny-m van, ami állítólag az egyik legjobb fagytűrő. Egyébként tényleg az.

Totya0024 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41295

Érdekes, mamám idén lesz 75 éves, most már én művelem a kertet, Ő csak néha besegít ötleteket ad ilyesmi(már nem bírja fizikailag).
Mindig meséli (és emlékszem is) mit hova hogyan ültetett anno.
Pár évig próbálkoztam én is a dolgokkal, ahogy tanította.
Egyszerű példa, paradicsom....ahol mindig volt, ott vagy kiszárad vagy kirohad, lerohad róla minden.
Burgonya....szintén eredeti helyére, kiszáradt és annyi sem volt alata mint amit vetettem, vagy más nincs, mindig kiszáradt. 
Uborka, paprika szintén, semmi sem lett belőlük. 

Utóbbi 3 évben már kvázi nem hallgatok rá, és tapasztalatból más helyre rakom őket (tudom öntözni stb), és azóta van normális termés. 

Sose permetezte a paradicsomot mégis fél utca tőlünk vitte mert annyi volt, ezek az évek megszűntek. Aki azt mondja márpedig nem változott semmi, az tuti nem gazdálkodik. 

Hogy ne térjek el a témától, jelentem, Jiro hajt csúcsrügyből és két mellékága is hajt, igaz olyan 170cm alatt totál lefagyott minden első és másodéves ága is. 

Előzmény: ninovarga (41287)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41294

Úgy tünik , hogy a -19-et bírta (ill a szomszédban volt -22 is), de nagyon nehezen akar neki kitavaszodni. De halad! A legnagyobb baj a túlzott nitrogén kínálat lehet valóban. A relatíve korán ébredő porzós kivim a tövére szivattyúzott tóvíztől majdnem bekrepált, elkezdtem locsolgatni tiszta kútvízzel és éled. :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41293

Nálam is most kezdenek kipattogni a kivi rügyek. ( Valóban a játékkivinek már több mint 10 centis hajtása van). Úgy tünik, hogy az ima, a rendszeres locsolás és a tőzeg a tövére jót tesz a szőrös kivinek. Már kezdek reménykedni a tipo feltámadásában is. Az alsó pár centi éled a fügéken. ... Hinni kell!!!   .... Ja! A jujuba lex@rja a telet mint olyant!

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41292

Azért a jó öreg minimumtörvényt vegyük elő! = Ha egy egyébként nem mérgező növény egy közegben jól érzi magát, akkor nem lehet mérgező, csak legfeljebb a leve. :)  Ez kicsit túlzó fordítása az előbb idézett törvényszerüségnek.

Előzmény: beetee (41281)
Totya0024 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41291

-18,1 kutya baja! :)

Floo2 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41290

Tud valaki a télen fagykárt szenvedett kiviről?

Mellé szabványos elhelyezésű mérővel mért hőmérséklet is jöhet, vagy kinél volt a leghidegebb, ahol nem fagyott el a kivi?

A téli hidegtűrését próbálom kideríteni.

Nobody1 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41289

Tökéletesen igaz minden szavad!

Pont ezért szoktam inkább ezt az időjárást nézni és nem a magyar "meteurológusok" (bocs, én így hívom őket) jelentéseit figyelni. Sokkal jobban követhető és kikövetkeztethető a várható változás.

https://www.ventusky.com/?p=47.5;19.2;3&l=temperature

mtr. Creative Commons License 2017.04.14 0 0 41288

Nálunk (Bp. Ferihegy) a kivi gond nélkül átvészelte a telet. Hármat ültettem két éve, kettő csaknem azonnal kipusztult, ez az ismeretlen fajtájú és két mini maradt meg. Caknem kész a támrendszer, 5x2 m. alapterület és 3,5 m. magasság a hely adta korlát. Mielőbb szeretném megvenni és elültetni ide a hiányzó kivipárost.

Előzmény: successful77 (41282)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.14 -1 0 41287

Az ilyen témákra mindig saját régebbi hozzászólásaimból szoktam idézni, miután az elmúlt évtized időjárási történései sorozatosan ehhez hasonló kérdéseket vetnek fel.

"Ahhoz lehetne hasonlítani az évtizedekkel korábbi klímát, mint amikor egy bizonyos témájú vagy hangulatú, logikailag összefüggő eseménysorozatot bemutató filmben van néhány olyan epizód, aminek kiegészítő dramaturgiai funkciója van, de nem alkotja föltétlenül a cselekmény és a mondanivaló szerves részét. (Ami az időjárásban egy-egy epizód jellegű kivételes eseménynek felel meg: nagy hó, átmeneti nagyobb hideg, tavaszi fagy, nyári vihar, stb. az év nagy részében normális időjárási események közé ékelődve.)

A mostani klíma pedig olyan, mintha sok filmből kivettük volna az említett epizódokat és kizárólagosan azokból állítottunk volna össze egy előadásnyi időtartamú filmet. A filmet csak néző, de következetes cselekményszálra és mondanivalóra nem figyelő közönség részére ez a film-mix is olyannak tűnhetne, mint egy "másik film", különösen azért, mert "azokban is ilyen jelenetek szoktak lenni". De sajnos, az ilyen film csak egy "őrült film" lenne, olyan, mint a mostani klíma."

"Az ilyen esetekben a kedvezményezett területeken a jónép pozitívan éli meg a várakozáson felül jó időjárási viszonyokat. Pedig ha értene a klimatológiához, aggodalommal kellene, hogy eltöltse ez a körülmény. Sajnos a nagyon hosszú időtartamon keresztül fennálló ilyen súlyos anomáliák nem szoktak kimerülni csupán egy-egy periódusra gyakorolt abnormális hatással, hanem időzített bombaként működnek, más időszakokra, más évszakokra vonatkozóan is.

Erre évekkel ezelőtt írtam egy példát, amelyet most ismét idéznék:

2009. október 2-án, Magyarország júliusnak is beillő időjárású szeptembere után, egy korlátozottan téltűrő növényekkel foglalkozó internetes fórumban hozzászólást írtam a megelőző időszak időjárási eseményeinek értelmezéseként. Bevezetőben idéztem az olasz „Agronotizie” internetes újság 2009. szeptember 25-ei tudósítását:

„"...Ilyen esős szeptember emberemlékezet óta nem volt Szicíliában, ahol súlyos problémák keletkeztek a belső közlekedésben, a leginkább sújtott kultúrák pedig a kertészeti ágazat, a csemegeszőlő, a legkésőbbi őszibarackok, de még a citrusfélék növényei is. A szigeten működő Coldiretti azt kérte a Szicíliai Tartományi Tanácstól, hogy hirdessen szükségállapotot, mivel a mezőgazdasági üzemek már több millió eurós károkat szenvedtek. Calabriában is azon munkálkodnak a Coldiretti szakemberei, hogy a károkat elismertessék. A leginkább sújtott térségek a jón-tengeri sávban vannak: a Locride-i körzetben Brancaleoné-tól Monasterace-ig, a Crotonese térségben pedig különösen Cropani-ban és Botricello-ban, de a problémáktól nem mentes a Vibonese körzet és Lametino sem. A heves esők károkat okoztak a közlekedési útvonalakban és az infrastruktúrákban és párducfoltosan tönkretették a vetéseket, a kertészeti kultúrákat, a szőlőültetvényeket, hatalmas problémák vannak a Greco di Bianco szüretelésével és a citrusültetvényekben. A legnagyobb aggodalom Szardíniában is a szőlőültetvényeket övezi, ahol a rossz időjárás nem teszi lehetővé a szüreti munkák normális menetét, sőt egyes körzetekben a legnevesebb szőlők kordonsorait is károsította..."

A cikk idézetéhez a következő gondolatokat fűztem:

„Lehet, hogy valaki erre azt mondja, hogy "ez az ő bajuk, ami engem kevéssé érdekel".
Annak érzékeltetésére tettem be ezt a cikkrészletet, hogy reálisabban tudjuk értékelni az idei magyarországi nyárias szeptembert. (2009-ről van szó!)
Még mielőtt megnyugodva hátradőlnénk a fotelben, megállapítva, hogy "a globális felmelegedéssel" most már majd egyre inkább ilyen szeptemberekre lesz esélyünk a közép-európai térségben, tudjuk, hogy ez is csupán egy időjárási anomáliából fakadó véletlen volt, amelynek az abnormális jellege a fent leírtakból érzékelhető, és ahogy lehettünk most egy ilyennek a kedvezményezettjei, ugyanúgy lehettünk volna, vagy lehetünk majd egy másik ugyanennyire abnormálisnak a kárvallottjai is!!!”

A magyarországi szeptemberekre vonatkozó vélekedésem érvényességének bizonyítására mindössze egy évet kellett várni, 2010 szélsőségesen csapadékos szeptemberéig. Arról nem is szólva, hogy az egész évet az extrém csapadékmennyiség jellemezte, csúnya cáfolatát adva a korábban egyértelműen kijelölt szárazodási trendnek...."

2009. őszén írtam egy kis tanulmány egy tudományos kiadvány részére, abból valók az alábbi részletek:

"Globális felmelegedés? Klímaváltozás? Szélsőségesebbé válás?

Az elmúlt évtizedben központi témává vált a „globális felmelegedés”. Szakcikkek százai, ezrei, tanulmányok tömege jelent meg erről. A kutatók többsége hőmérsékletemelkedést és szárazságot prognosztizált az elkövetkező évtizedekre. Az északi féltekén, azon belül az európai térségben is valóban volt tapasztalható a 20. század utolsó évtizedében és a 21. század első éveiben néhány tizedfokos középhőmérséklet emelkedés. Az ezen évek egyes évszakaiban bekövetkező átlaghőmérséklet-változások azt mutatják, hogy az éves középhőmérséklet emelkedés elsősorban a nyári évszak magasabb hőmérsékleteinek volt köszönhető. Jóllehet a klímaelemzők többsége utalást tesz az időjárás szélsőségeinek szaporodására is, a köztudatba mégis elsősorban az ivódott be, hogy már a jelenben is, de az elkövetkező időszakban különösen, egy melegedő klíma tanúi lehetünk. A nevezett időszak éveinek részletesebb tanulmányozása azonban azt mutatja, hogy sokkal inkább az időjárás kiegyensúlyozatlansága, szabályozatlansága érhető tetten, mintsem az azt megelőző időszakban tapasztalható viszonylagos kiegyensúlyozottság magasabb hőmérsékleti tartományban történő megvalósulásáról lenne szó.

Amennyiben eltekintünk a többi klímaelemtől, és kiemeltem a hőmérsékletváltozást vizsgáljuk, elfogadva a melegedés feltételezését, érdekes következtetésre juthatunk. Fentebb bemutattuk, milyen jelentős középhőmérséklet különbségeket okoz a domborzat. Néhány tíz méteres magasságkülönbség akár az egész fokos tartományba emelheti ezt az eltérést. Az egyes évek között is jelentős középhőmérséklet különbség van. Ez a tény azonban magában még nem feltétlenül befolyásolja egy adott földrajzi területen hagyományosan működő mezőgazdasági kultúrák biztonságát és termésbiztonságát. Sokkal nagyobb jelentősége van az ezen belül bekövetkező szélsőséges eseményeknek. Olyanoknak, amelyek valamilyen tekintetben a növénykultúrákra nézve bizonyos tűréshatárokat lépnek át. Hasonlóképpen, mint az inverziós jelenségnek köszönhető abszolút minimumokban megjelenő különbségek, amelyek az átlagok közt meglévő eltérésektől függetlenül húznak választóvonalat adott fajnál a téli túlélési lehetőségeket illetően. Az időjárási eseményeket figyelemmel kísérő gazdálkodó megtapasztalhatta az elmúlt években, hogy szélsőségesen meleg periódusokat hirtelen drasztikus lehűlések, teljesen száraz hónapokat özönvizek követtek. A rövidebb időszakok ilyetén szélsőségei évjárat méretekben is jelentkeztek. Kimutathatóan gyakoribbá és súlyosabbá váltak a tavaszi fagyok, érzékelhetően szaporodott a pusztító zivatarok és jégesők száma. Ezek nyilvánvalóan jóval nagyobb súllyal esnek latba, mint az esetleges 4-5-6 tizedfokos hőmérsékletemelkedés, de akár ugyanekkora csökkenés.

Ha vizsgálni kezdjük, miben áll ez a klímajelleg változás, azt láthatjuk, hogy az utóbbi másfél évtizedben megszaporodott az úgynevezett „blocking” helyzetek száma az európai térségben. Ez azt jelenti, hogy az európai időjárást alapvetően meghatározó és szabályozó atlanti ciklonok szabad nyugat-keleti pályán történő mozgását időről-időre szokatlan földrajzi helyeken kialakuló anticiklonok blokkolják. Ez a körülmény az időjárási menet korábbi időszakokra jellemző, úgynevezett „zonális” (szélességi körök mentén haladó ciklonpályák) jellegét „meridionális” (észak-déli) áramlásúvá változtatja.

9. térkép

A térkép (9. térkép) egy, az elmúlt évtizedben gyakran előforduló szinoptikus helyzetre ad konkrét példát. Látható, hogy a sajátosan elhelyezkedő légköri képződmények konstellációjában kialakuló áramlások mennyire éles és mély hullámokat képeznek észak-déli irányban. Ezek mentén időről-időre a szokásosnál hidegebb léghullámok jutnak el déli szélességekre és a megszokottnál melegebbek északiakra. Ezek nyomán a téli időszakban extrém hidegek alakulhatnak ki a kontinens felett, nyáron pedig a keveredési határzónákban pusztító viharok keletkezhetnek. Szélsőségesen meleg időszakokat szokatlanul hidegek válthatnak fel, átmenet nélkül.

Nem véletlen talán ezek után, hogy néhány évvel ezelőtt még szinte kizárólagosan melegedésről és szárazabbá válásról szóltak a kutatók jóslatai, mígnem néhány kivételesen csapadékos, árvízkatasztrófákkal tarkított, és Európa enyhébb klímájú, mediterrán és óceáni területének szélsőségesen hideg telű éve után egyenesen egy kis jégkorszak kezdetének víziója lát napvilágot.

A „józan paraszti ész” tapasztalati „agroklimatológiája”

Aki saját tapasztalataira hagyatkozva, különösen, ha gazdálkodóként figyeli nap, mint nap az időjárási eseményeket, sőt azok következményeit a „bőrén érzi”, egyértelműen valami korábbi rend felborulásaként élheti meg azt. A károkat okozó helyzetek súlyosságát még az a körülmény is fokozza, hogy a kárt okozó időjárási események, furcsa módon, egy-egy adott perióduson belül egyazon térséget érintve ciklikusan makacsul reprodukálódnak, tetézve a már egyszer vagy kétszer bekövetkezett negatív hatást. Amennyiben valaki úgy vélné, hogy csupán benyomásokról van szó, annak érdemes lenne követnie például az időszakos, évszakos, vagy éves csapadékadatokat és azokat összevetni a sokéves átlagokkal, különösen a korábban tipikus területi eloszlás tükrében. Ebben a tekintetben a gyökeres változás elsődleges oka abban áll, hogy a gyakran blokkolt ciklonpályák miatt az éves csapadék jelentős része úgynevezett „konvektív”, azaz meghatározott légköri helyzetekben helyileg képződő csapadék, a korábbi évtizedek frontcsapadék többletével szemben. A ciklonok okkluziós frontjaiból származó csapadék sem föltétlenül mutatja a korábbi időszak területi eloszlását, miután a ciklonpályák is változtak, sőt maguknak a ciklonoknak az eredete is, lévén, hogy arányaiban megsokasodtak, az úgynevezett „magassági hidegcsepp” helyzetek és a mediterrán ciklonok, amelyekre jellemző, hogy csapadékukat területileg koncentráltan bocsájtják ki, időnként extrém mennyiségben, atipikus módon teremtve atipikus viszonyokat, soha nem látott időjárási helyzeteket az érintett földrajzi területeken."

Úgy tűnik, minél inkább múlik az idő, annál inkább igazam van mindabban, amit a cikkben leírtam....

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41283)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41286

Heves azért nem Vas megye.... :) Itt még csak most hajt a szőrös! A mini már 5-10 centis hajtásoknál tart...tavaly meg nagyjából egyszerre hajtottak ki. Eleve itt a tavaly december eleje leesett csapadék 70-80 mm! 
Ide még mond fagyokat jövőhétre. Igaz csak -1et és általában nincs fagy ha csak ennyit mondanak, de úgy érzem már csak ez hiányozna...! :)

Előzmény: successful77 (41285)
successful77 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41285

Nem tudom, de itt vas megyeben a Tomurin mar majdnem 

nyílik a virag. Ott még most kezd kihajtani?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41283)
successful77 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41284

Mien fagyot látsz koma???

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41283

Megint kiváló időpontban érkezik a fagy! Mintha neki mindenképpen le kellene gyalulni a frissen kihajtott teljesen fagy intoleráns növényeink....Hihetetlen!
A mini kivi, jujuba kampó ilyenkor ugye? A szőrös még csak most fakad nagyrészt, a datolyaszilva pedig a Nikitát kivéve talán teljesen elfagyhatott(vagy bölcsen megvárja az utolsó fagyot is....), tehát értük szerencsére idén nem kell aggódnom!

successful77 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41282

Kivirózsa (Tuscia)

beetee Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41281

Állj.

Milyen hamu? Honnan került oda?

Tiszta fahamu, aminek azért nagyjából tudható, hogy milyen irányban vannak rossz hatásai, vagy ismeretlen eredetű vegyes hamu, ami inkább veszélyes hulladék?

A fahamu a kalciumtartalma miatt lúgosít. Az ekkora mennyiség nagyon töményen... Azon kívül ugye nagyon magas a káliumtartalma, tehát az a terület most egy kálium-bánya... plusz a foszfor túlsúly is többszöröse a kívántnak.

Nehéz lesz ezt helyrehozni... Jócskán ki kellene mosatni... az is érdekes lesz a környék talajvizes kútjainak..

Ha meg vegyes hamu, esetleg hulladék is égett abban a tűzben, vagy festett, kezelt faelemek, stb... akkor ott minden lehet. Nehézfémek, mérgek, egyéb nyalánkságok...

Lehet gondolkodni.

Előzmény: Dav32g (41278)
Nobody1 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41280

A hamu erősen lúgosít tudtommal. Vagy azt akarod most egy kicsit savanyítani?

Dav32g Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41279

(Sereg) csere

Dav32g Creative Commons License 2017.04.13 0 0 41278

Egy teherautónyi hamu helyére ültettem kiviket még tavaly. Előtte

30 cm mélyen talaj sereg volt. Tavaly nem volt gond, az idén már sárgulnak a hajtások.

Állítólag az ecetes talajsavanyítás hosszabbtávon nem megoldás. 

Előzmény: Gy.Ibi. (41277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!