nem mondom, hogy majd a kovetkezo, mert magam is abban remenykedem, hogy az embernek lehet ketszer egymas utan mazlija, es a masodik gyerekunk is olyan kisangyal vonasokkal bir majd, mint az elso (pl. este 7tol reggel 8ig alszik egy hang nelkul ;))
Igen, olyan. Az egesz terhesseg ilyen volt, semmi komplikacio, semmi kemenyedes, izomgorcs, vizesedes, tenyleg nagyon-nagyon szep volt a babavarasom, magam is alig hiszem. Meg voltam gyozodve rola, hogy a tankonyvi terhesseg utan nehez szules var ram, de nem lett igazam :)
mi a gond a 15 honappal? :))) (tobbszor irtam mar, hogy nekem konnyu, a ferjem is itthon van napkozben, es mindkettonknek rugalmas a munkaideje :))
egyebkent nagoyn fontos amit irtal, en gyerektol fuggetlenul is az udvariassag hive vagyok, vezetes kozben is, mivel a remeny hal meg utoljara, hatha ragad valami az emberekre...
hehe, eszembejutott megegy: kb 2 hete westend. jovok babakocsival a parkolobol az uzlethazba, a ferjem megy elol, nyitja az ajtot, pont jon kifele egy csaj, elengedi, az tartja az ajtot, majd mikor odaerek, elengedi :-o hat en kopni-nyelni nem tudtam (az a jo kis tuzzaro vasajto...) fura emberek vannak amugy, de tenyleg ertekelni kell a kedvesseget (nem csak terheseknek, meg kismamaknak, meg anyukaknak, hanem amugy is)
Allia, ime akkor kéthetes késéssel, de itt a szüléstörténetem:
Szeptember 11-én, csütörtökön sűrű napunk volt, reggel mentünk CTG-re, ahol még semmi nyoma nem volt annak, hogy szülnék, meg ugye én aztán megbeszéltem a lányommal, hogy addig marad, amig a dokibácsink külföldön. Ennek örömére megerősitettem a keddi CTG-t, és beirattam magam csütörtökre is. Ezután elmentünk még babaruhát túrni, meg a legjobb barátnőmhöz a hordozóért és egyéb cuccokért, amit kölcsönbe kaptunk, majd jöttünk haza. Délután aludtam egyet, ez az utolsó hetekben szokásommá vált. Este jött az allergiás roham, bőröm viszket, orrom dugult, tudtam, itt a nemalvás ideje. Hajnali négykor letettem a könyvem, hogy azért most már itt az ideje aludni. Éppen elnyomott volna az álom, amikor az első fájást éreztem. Nem hittem volna, hogy itt az idő, de 5 perc múlva jött a következő, és újra meg újra, hasonló időközönként. Zuhany, pihi, nem múlt, maradt, 6 után 10 perccel felhivtam a szülésznőt, aki mondta, menjünk be, megnéznek, és ne izguljak, első gyerek nem jön gyorsan :D Felébresztettem Tomit, aki nyugodtan vette tudomásul, lehet, ma találkozunk a lányunkkal. Valamikor 7 előtt indultunk el, és ¾ 8-körül értünk be a SOTE II-re. Azonnal a vizsgálóba, 2 ujjnyi tágulás, elsimult méhszáj. Szülésznőm rögtön szülőszobába vitt, nem is a vajudóba. Kaptam infuziót, hogy majd abba megy az antibio, amit a streptora kapok. Tomi is bejött, helyettes doki megvizsgált, és mondta, még másfél, két óra a babáig, addig megcsinál egy császárt. Szülésznő otthagyott azzal, ha jön a kakilós érzés, azonnal szóljunk, és berakott egy Sting CD-t, arra vajudjak :) 10 percen belül mondtam Tominak menjen Margitért, aki jött, megvizsgált, és telefonált a dokinak, aki szerencsére még éppen bemosakodott, hogy a császárnak várnia kell, jöjjön le. Ez volt 8:40-kor, doki jött 8:45-kor, négy tolófájással Zita meg is született 8:58-kor :) 3360 grammal, és 54 centivel. Mivel rövid volt a köldökzsinór, plusz a nyaka körül, ezért nem tudták a hasamra rakni, de Tomi megfoghatta, miután kibogozták. Lepény kb. 42 hetesnek látszott, igy nem csoda, hogy ezeket összevetve Zita korábban jött. A gátmetszés kb 4 centi, 4 öltés, és belül is varrni kellett, mert a baba szántott a vállával, a varrás tovább tartott, mint a szülés :)Szerencsére nagyon jó volt a szoba, ahova kerültem, sokat segitettünk egymásnak, és támogattuk a másikat, amikor éppen nem érezte túl jól magát. Az osztályos nővérek majdnem mind kedvesek voltak, a csecsemősük változó, de igazából a 3 nap kibirható volt. Zita nem kapta el a streptot, és be sem sárgult, igy hétfőn már haza is jöhettünk. Alapvetően nagyon szerencsés vagyok, mert a sebem nem fáj, simán ültem már másnap, és mire felfoghattam volna mi is történik, a baba már meg is született, villámgyorsan, első gyerekre nem jellemző gyors tágulással. Doki is, szülésznő is mondta, második babánál első fájásra indulni kell, persze lehet, hogy a másodikkal egy teljes napot vajudok majd, de ez a jövő zenéje :)
lehet, hogy o az :) nekem alapvetoen szimpatikus volt tavaly a SOTE II-n, ugyhogy orultem, amikor belebotlottam itt a Margitban.
az egyik top10 bunkosagi elmenyem epp tegnapi. A 14 honapossal, meg "biztos nem ikrek?" mindenoras hassal vergodok az Auchanban a kocsival a penztar fele, amikor is a celkent kituzott kellemesen rovid sorba szabalyosan bevetodik elem egy 50 koruli ficko. mar annyira faradt vagyok igy a finisben, hogy balhezni sincs kedvem ;) ugyhogy kerestem egy masik sort. (igaz, a multkor az ikeaban elkuldtem egy not a busba, miutan szandekosan ralepett a sarkamra es meglokott :-o mert hogy o siet, en meg minek allok az utba (normal tempoban haladtam menetirany szerint a "tanosvenyen"))
persze az emberek maskor is parasztok, csak gyerekkel vagy nagy hassal az embernek rosszabbul esik az erzeketlen bunkosag.
(ja, en is csak azert utaztam BKV-val, hogy legalabb egyszer uljek Combinon, pont akkor allitottak uzembe, amikor videkre koltoztem :))
mindegy, túl vagyok rajta, 3 nap után úgy pattantam haza a kórházból, mint akit kilőttek, a 3 nap alatt pedig igazi antiszociális elemként a magánszobában tartózkodtam a babámmal, semmi és senki másról tudomást sem véve.
na ilyesmi az en jovokepem is :D
amugy en remekul mulattam a fiatal dokisag megnyilvanulasan. 36. heten ugye strepto szures. (en mar reg nem problemazok azon, hogy hogy nezek ki es ki milyen testreszemet latja, szoval) szepen lebalnazom a ruhamat, slattyogok a szek fele, kozben kerdezek, stb. feltornazom magam, jokepessegu orvosom pedig a szokasos lendulettel lespriccel a fertotlenitovel (en itt mar vigyorogtam :)) megvizsgal, minden OK, mehszaj zart, es akkor... itt megakadt egy percre... le kene venni a strepto-t... hat azt majd akkor a jovo heten...
amugy ezek engem nem hatnak meg. harom dolgot kertem tole: 1. ne vagjon bele a gyerekbe 2. rendesen takaritson ki 3. szepen varrjon ossze :)
MAS: ma hoztak a szallitok a lapraszerelt gyerekbutort. az ajtonktol a telek kapujaig kb 100 meter. aszondja a markoslegeny (50 eves, 170 cm, 60 kg) mutassa az utat! mondom: nem olyan bonyolult, egyenesen, es a vegen jobbra. ket fazon elhuz a dobozokkal, en meg szepen lassan gurulok utanuk. a ferjem bent volt, es hallotta, hogy aszondja a baromarcu a masiknak: nem igaz, hogy nem tudott elorejonni, amikor direkt mondtam! persze, legkozelebb majd szaladok - anyad!
ugylatszik szofosasom van :)
MEGINT MAS: A multkor a CundA-ban vettem 2 bugyicsomagot, meg a gyereknek egy nadragot. allok a sorban (3.-kent) elottem ket no meg egy ficko. kimondottan szarul voltam, szedelegtem, melegem volt, nem kaptam levegot, stb. nocik nezelodtek hatra, es olyasmikrol kezdte beszelgetni, hogy az egyiknek a huga pont terhes, stb. meg veletlen sem engedtek elore. neha azert jol esne (eddig 3x fordult elo a ket terhessegem alatt ilyen jelenseg, az egyik az egyetlen Combinos utazasom alkalmaval, amikor egy megallot mentem :))
az enyem nem kerdezte, hogy hany kilo vagyok eddig egyszer sem. most szerdan emlitette meg az egyik vedono, hogy sokat hiztam, en meg mondtam, hogy igen, mert ami igaz az igaz:) aztan lezartuk a temat.
a mostani terhessegnel gidalabaim vannak, egy hajszalnyit nem vizesedtem. most csak nagyon sulyosan verszegeny vagyok, allandoan szedulok, a lakasbol is csak kiserettel teszem ki a labam nagy ritkan.
Aki még jó, az az enyhén szórakozott, öreg doki. :-) Ő sem küld el fölösleges vizsgálatokra. Sőt, volt olyan, hogy rutinos harmadik terhesként én szóltam neki, hogy kérem a beutalókat, vagy hogy itt az eredmény. :-)))
nekem úgy tűnik mindenkit cseszegetnek a súlya miatt. az első gyerekemmel 50 kg-osan lettem terhes, és 15 kg-t híztam. még ebbe is képesek voltak belekötni...
na nekem ezert nincs orvosom, pontosabban tavaly es iden is fiatal, kezdo dokihoz jartam/jarok. nekem nem kell a maganrendeles meg a hiszti a sulyom miatt, meg az allando buksisimogatas. igy is hihetetlen, hogy mennyi helyre kell menni, vedono-orvos-vervetel-ultrahang-haziorvos-TB broaf...
8 kg/terhesseg... na ja, hat pont a minap olvastam, hogy mennyi a +viz a keringesben, a szovetekben, a verben, mennyi a magzatviz, a lepeny, meg altalaban meg ottvan a gyerek is. ez utobbi volt 4600 g, a tobbire jut kvazi 3,5 kg. erdekes elkepzeles... hu, de bosszantanak engem az ilyen okoskak.
na hat akkor a harom terhesseggel minden volt. a 108 mondjuk nem olyan rossz a magassagodhoz kepest (imho)
igy a vegefele az ember egesz furcsa dolgokat fedez fel. pl. a nyari szules elonye, hogy papucsot hordtam, most meg nem tudom megkotni a cipomet ugyebar :/ viszont sokkal kisebb a vizesedes, mint tavaly, amikor egyik este csak mezitlab tudtam kijonni a mozibol, mert nem fert vissza a papucsba a labam :)
Én nagyon bíztam benne, hogy beindul, mert nem akartam, hogy csak úgy kikapják hirtelen... aztán befektettek a programcsaszi előtti napon és hajnalban megindult magától... :o) azóta is ilyen öntörvényű, nehogymá mi mondjuk meg neki, hogy mikor születik :o)))
januar 11???? na az semmikeppen:) de a 10.11 is szombat, akkor nincs programcsaszar.
most nem fogyokuraztam terhesseg alatt. Zalannal 65 kgrol 120-ra hiztam, Kolossal 0 kilot hiztam, egyarant 110 kg korul kezdtem es vegeztem, most 83 kg-rol olyan 108 kg-ra.
pedig a 01.11 remlett, na mindegy. en mar annyit kisirtam, hogy rettegek a beindulastol, 30 km-re lakom a korhaztol, ugyhogy betoltott 38. hettol targyal velem :) A 4300 mar nem pottom... nekem csak 6-an merik majd.
jah, balnat latok a tukorben koszi, de kerdeznek :) az remlik, hogy a masodikkal nem is hiztal, akkor ezt most igy hogy? sokkal kisebb sulyrol indultal? (en az elsovel 65 --> 100, most 85 -->100, es ezzel igy elegedett vagyok)
en 36+4 vagyok ma, oktober 13 a legkorabbi datum, amikor a dokim csaszarozni hajlando, pedig mar tegnap kb 4300 gramm volt a baba. raknek fel kepet, hogy mekkora balna vagyok, de sajna az Index szorakozasa miatt belepni nem tudok, igy kepet sem tudok feltolteni. en elegge biztos vagyok benne, hogy beindul a szules addig, NST is mutat fajasokat, meg amugyis mar elegem van:)
fel, hogy rosszul lesz :) de a baratnom kuldott at kepet, amit a ferje keszitett az o fiukrol ugyanott, es nagyjabol megnyugtattak, hogy a sok zoldkopenyest fogja csak latni, a gyereket meg nagyon szeretne megkapni amint lehet (nyilvan en is, de o amarabb fogja :)) szoval ugyis ott lesz :)
atya eg, mar 8500 egy berlet???
ON
mas programcsaszarosoknak nincs/nem volt olyan paraja, hogy magatol megindul a szules valamelyik ejszaka??? nekem majdnem minden ejjel gorcsol a hasam, sehogy se jo fekudni, es kesz van minden, csak en nem keszultem fel egy esetleges spontan szulesre :) (36+6)
Mikolt, asszem napra pontosan ugyanott tartunk, neked mikorra van kiirva a csaszar?
jujjdejó, hogy ezt így leírtad. éppen ezt akartam írni, hogy gyes meg gyet mellett lehet dolgozni és mégis megkaphatják a kismamabérletet, míg ha valakinek volt egy minimálbéres fizetése, azzal ugye nem csillagászati a gyed és a tgyás sem, mégsem kaphatja meg...:o(
én pl. most a két nagyot csak busszal tudom összeszedni az iskolából, oviból... meg is kellett vennem a 8500 Ft-os bérletet... (tény, hogy max gyedem van... )
most tul azon, hogy nem allok fel az ertelmezo szotarert ellenorizni a kismamat, aki gyesen van, az dolgozhat is mellette 1 eves kor utan. na most en megkapom a harom kilos fizetesemet, melle a gyest meg a csaladi potlekot 3 gyerek utan, es emelle meg alljak sorba kismamaberletert? nekem inkabb akkor kene, amikor gyeden tengodom...
Szerintem az ellenőr ugyanúgy ellenőrizheti a lakcímkártyát, mint a diákoknál a diákot... De hogy a juttatásról szóló igazolást is magaddal kellene cipelni....???
ezt nem tudtam, hogy csak a gyes alatt jár, gyed és tgyás alatt nem. engem egyelőre csak az idegesített fel, hogy budaörsiként nem kaphatok, hiába utazom ugyanúgy a bkv-val minden nap, mint mondjuk egy budafoki. a kérdésem pedig tképpen ennek a megkerülésére vonatkozott :) ezért kérdeztem, hogy konkrétan ki kéri és mikor a lakcímkártyát. az ellenőr, a pénztáros, és az is csak egyszer, egy igazolványhoz, vagy minden hónapban? a többit mind meg tudtam kérdezni a bérletpénztárban, de ezt nem :)
nyilván a kisebb jövedelműeket akarták támogatni, és nem azokat, akiknek viszonylag normális gyed-ük van mert dolgoztak
eloszor is leszogezem, hogy ertem, amit mondasz :) de mindig megdobbent, hogy vannak, akik szerint (altalaban "odafont") barmire is eleg az a kb. 75 ezer forint, ami a gyed maximuma :-o tudom, hogy a gyes kb. a harmada, nyilvan az plane lof@szra eleg, de a BKV-s szintbe nem mennek bele (lam-lam, milyen kivalo eredmenyeket lehet elerni pl. az allando ellenori jelenlettel...)
amugy en nem tudom mit kezdenek magammal (meg ket minigyerekkel) itt az aglomeracioban auto nelkul... persze de, tudom, szepen megorulnek ;)
(Margit: hehe, mar lattam a szeket meg az ablakot, ahonnan a ferjem vegignezheti a csaszart... nem tul lelkes ;))))
ne ma' itt kotekedjetek, a gyes-esek nagy reszenek nem csecsemokoru a gyereke, hanem 2-3 kozti :)
amugy orulok, hogy nem vagyok bp-i, jol felhuznam magam ezen (t.i. hogy csak gyes-en levoknek jar) es a nyakamba vennek meg egy remenytelen levelezest :))
Lehet, hogy én vagyok a hülye, de szerintem annak is van kisgyereke, aki GYED-et meg TGYÁS-t kap, nem csak a 2-3 éveseket nevelőknek, akik a GYES-t kapják, vagy nincs meg a kötelező biztosított jogviszonyuk és emiatt nem jogosultak az előző kettőre. A kismamabérlet pedig az előzőeknek nem jár.