Livno környéke nem ismerős...:) Livno- partizan-temeto,talalhato szinte minden varosba egesz a tengerig sot meg a szigeteken is allitanak emleket a Tito-marsall vezetett Yugoslav-partizanoknak.
Ez csak akkor igaz, ha nem mész le alsóbbrendű utakra, de még nagy nemzetközi útvonalon, mint amilyen a Szarajevó-Montenegro közötti is van egészen elképesztő útszakasz (Fuca-Hum között).
Azért itthon nem nagyon van olyan, hogy az út fele konkrétan le van szakadva és aladtad több száz méteres szakadék tátong.
A turisták által látogatott útvonalak - az előbb említett Foca-Hum szakaszt leszámítva viszont tényleg kitűnő.
Bród forgalmasabb átkelő (sőt, mintha úgy rémlene, hogy egyike annak a kettő nemzetközi átkelőnek északon - a másik a Gradiska - ahol élőállat beléphet az EU-ba, ezért a kamionok nagy része ezt használja. Samacnál kisebb az esély a hosszabb várakozásra, szinte még soha nem volt olyan, hogy 5 autónál több lett volna előttem, de leggyakrabban csak 1-2 autó volt csak. Samactól Dobojig ugyanakkora a távolság, mint Bródtól Dobojig, de kevesebb a falu és kisebb a forgalom (Kotorskonál találkozik a két út Doboj előtt közvetlenül). A horvát oldalon Bród messzebb van valmivel az A5 autópályától, mint Samac.
Nem tudom, hogy lehet-e vele időt nyerni. Van sok olyan szakasz, ahol a kanyarokba "berepültem" 80-al, de még az 50 is sok, hogy be lehessen szedni. Livnonál, és feljebb sem nem emlékszek kajáló helyekre (igaz, régen volt)
Livno környéke nem ismerős nekem arra nem mentünk még, mert Bosznián át mindig a délebbi horvát részeket célozzuk meg. Így Jablanica tényleg kiesik, ott mi is ettünk már. Viszont így a mostari tankolás sem opció, de biztos, hogy arra is van sok kút, ahol lehet gázt tankolni. Szerintem ott kisebb kihívás a gáz kutakat megtalálni, mint nálunk. :)
idén Budvába megyünk nyaralni, Budapest-Pélmonostor-Eszék-Bród-Doboj-Zenica-Szarajevó-Mosztár-Trebinje útvonalon. A kérdésem az lenne, miután visszaolvastam a fórumot, hogy miért ajánljátok a samaci átkelést a BiH-HR határon? Korábban már voltam többször Szarajevóban és Montenegróban, általában Bród felé, egyetlen egyszer Samac felé, de azt egészen egyszerűen lassabbnak éreztem.
Szia. Ne aggódj, ugyanolyanok az utak mint idehaza, semmi különbség nincsen. Rendőrök ugyanúgy mérnek, mint Magyarországon. Nincs folyamatosan életveszély és radar sem. Lehúzást nem tudom, engem még sosem büntettek meg Boszniában, de nem előzgettem záróvonalakon, nem száguldoztam. Nem tudom honnan indultok, de ha Bp-ről, akkor célszerűbb végig menni M6-oson (ha van pályamatrica), és onnan Eszék-Gradiska-Banja Luka stb... útvonalon délre. Ha belefér a horvát autópálya díj ezen a szakaszon, lehet spórolni 1-2 órát az utazással.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget......Ti melyik határátkelőn szoktatok átmenni? Nekünk Omis lenne a végállomás...több utvonalat is megjelöl a Google utvonaltervező.....én a Barcsi átkelőt néztem ki.....onnan Daruvár-Verőce-Gradiska-Banja Luka-Livno.............................Omis
Olvastam, hogy útközben sok jó kajáló hely van ami nem is drága.....ha van bevált hely és esetleg emlékszel merre van légyszi írd meg....és hogy mit érdemes enni inni :) Köszi :)
Mi Pécsről úgy szoktunk menni, hogy még Horvátországban Valpovon megtankolunk szintét autógázt. Ott a Petrol kúton nagyon jó minőségű a gáz, és most 4 kuna (+-néhány lipa). Ezzel Mostarig bőven el lehet menni, ott több nagy kúton is van gáz, de egyébként útközben is a nagyobb kutaknál van. Mielőtt átmentek Horvátországba, mindenképp érdemes megtankolni, mert Boszniában még jóval olcsóbb, mint Ho-ban. Bankkártyával lehet fizetni.
van INA is, de nem tudom mi a kapcsolat a MOL/INA-val, mert pl az én MOL kártyámat ott nem fogadják el (Horvátországban pedig minden INA kúton tudok vele fizetni)
Az utakkal kapcsolatban kb. 2000-szer leírtunk mindent. Jók az utak, rendőr van gyakra, de ha nem hibázol, nem fizetsz, nem cseszegetnek. Ha meg hibáztál, akkor meg fizess. Olvasd el, amit erről már többször leírtam.
Szia, kb 4-500km a hatótávolság, csak miután próbálnám leredukálni a költségeket inkább ott tankolnék, mert kb 130ft/l a gáz.....a kérdésem inkább az utakra vonatkozik aki esetleg járt már arra....és pl úgy jutott el a Horvát tengerpartra.....Köszi.Wave71
Köszönöm szépen a segítséget......esetleg az utakról van személyes tapasztalatod, mert van aki azt írja, h életveszély és folyamatos radar, lehúzás, stb, van aki szerint ez tök nem igaz.....és semmi extra nincs jól járható a rossz emlékek a múltból vannak, de azóta ők is fejlődtek.....
Azt nem tudom, hogy mennyire elterjedt az autógáz a benzinkutakon, nekem nincs gázos autóm, de emlékeim szerint a nagyobb kutaknál volt LPG is. Bankkártyával minden gond nélkül tudsz fizetni a kutakon. Ha biztosra akarsz menni akkor a modern kinézetű és nagy kutakon érdemes megállni a főutak mellett. Gyors google keresés után ezt találtam, jó néhány kút fel van tüntetve Boszniában is: http://www.mylpg.eu/ Oldal szerint ~0,45 euro/l az ára.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.....3hét múlva mennénk le néhány napra, a horvátországi Omis-ba, és elkerülve a drága Horvát autópályákat gondoltam B-H keresztül mennék nem fizetős utakon, így közelebb is van.....sok ember sok félét mond....akinek van tapasztalata szívesen venném, ha megosztaná velem....mire kell figyelni pl közlekedésnél, tankolásnál, vásárlásnál, stb......én egy gázüzemű Renault-val mennék gázkutak vannak e mivel lehet fizetni, stb.....előre is köszönöm minden féle segítséget! Üdv. Wave71
Csontváry képei köszönnek ránk egy régi balkáni fotóalbumból. Egyedi és izgalmas fotók a huszadik század elejéről, Boszniából. Fortepan, Nagykép. Tovább »