Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4574

Nálam most inkább a klorózisos dolog van. Valószínű meglódulna nálad, egy ideig oké lenne aztán szokott lelassulni és hiánytünetes lenni.

A sárgulás nem annyira zavar, mert a füvénykertekben is szokott és 20 éves fák is vannak ott, ennek ellenére virágoznak, tehát nem sinylik meg. A nekrózis az kevésbé tetszik már.

Van valahol otthon ritkaelem tápsóm lehet ki kéne próbálni, hátha vmit érnénk vele.

Te egyébként lágyvízzel öntözöd?

Előzmény: Sihuhu (4570)
gáborke Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4573
ööö..
Előzmény: tech-pro (4571)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4572
Rosszra hsz-ra válaszoltam.
Előzmény: tech-pro (4571)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4571
"pl. a criollo-n amink van"

Nem lehetett túl olcsóságos......
Előzmény: Sihuhu (4570)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4570

Valóban.  :-)

Akkor még nem jelent meg az üzeneted a fórumon, különben nem írtam volna le hasonlót.

Szerintem az enyém azért maradt kicsi, mert kis cserépben van, és "bonsai-sodott". Ha mélyebb cserépbe raknám, biztos meglódulna jobban - először a gyökere - , és akkor biztosan fellépne hirtelen a tápanyaghiány.

Már olyan száraz az ültetőközeg, hogy a teteje teljesen morzsalékos. Azért kap vizet a kakaó, csak nagyon óvatosan bánok vele.

Nos, én nem érzem természetesnek, hogy alulról a levelek sárgulva kiszáradjanak szép lassan (hónapok alatt). Valami van, ami nincs rendben. Interneten a külföldi oldalakon kellene rákeresni. Az angol oldalak között ránézek.

A csapvizet vajon hogy viseli a gyökérzete? Mert a levéltrágyát abba rakom, és abból locsolom és permetezem. A kakaólevelek nálam nyilvánvalóan jól bírják a permetezést.

Zsolt

Előzmény: gáborke (4569)
gáborke Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4569

Pont ezt irtam én is...

Ja másik tech-pronak, a 40-60 cm-es növények nem ágaznak még el, olyan -tapasztalatom szerint- 120 cm-tól kezd elágazni és koronát nevelni. Egyébként is rendesen N-trágyázzuk. N- hiány ugrott...

Előzmény: Sihuhu (4567)
gáborke Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4568
Próbálkoztam többfélével, semmi hatás.
Előzmény: Sihuhu (4565)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4567

Üdv!

Mikor az első leveleit hozták a kakaónövénykék, való igaz, hogy mustársárgásabbak voltak a kihajtó levelek. De vörösesbarna sosem volt. Szerintem fajtafüggő is lehet a hajtás színe. Mint ahogy a toktermés is éretten lehet zöld, sárgás, narancsos, lilás, sima felületű, rücskös, stb. Mindenesetre megpróbálkozom az általad ajánlott műtrágyával is (15,15,15).

A három növénykém közük a legnagyobb eléri a 60 cm-t, a másik kettő olyan 35...40 cm-es. Közel két év alatt két növényke most dobott csak le egy-egy levelet.

Zsolt

Előzmény: tech-pro (4564)
gáborke Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4566

A kénhiánynál a nagy kifejlett levelek is sárgák lennének.

Nem igaz hogy a levelek bordósak kicsin.. jópár kakaónál, pl. a criollo-n amink van, az sem volt soha erőteljes színű. Az első kakaóm az nem is volt criollo annak erős bordós csokiszíne volt, de ennek még magoncként sem.

És nehogy már egy 2 leveles magoncnak már hiánya legyen.

Szóval ugrott a kénhiány teoria.

De ha már lesz kakaód szerezhetsz tapasztalatot te is...

A dzsungel mélyén készített képeken criollo-k egy részének is olyan a levélszine mint nálunk, ha utánanézel.

A szélszáradás az rendben van lehet vizprobléma, bár nem tudom milyen szellős talaj kéne mert, überlaza talajba tettem és ott is hasonló a tünet.

Sőt olyan eredeti élőhelyén lévő kakaót nem láttam a neten ami ne produkálná bizonyos mértékben ezt, pedig elvileg az az optimális hely.

Nem kell túlmisztifikálni sztem., ha a trópusokon sem szépek a növények levelei, de jól fejlődnek akkor nem kell mindig vmi. trükköt csinálni nekünk sem, mert aztán abba pusztul meg.:))

Előzmény: tech-pro (4564)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.16 0 0 4565

Üdv!

Gombaölő szerrel próbálkoztál? Igaz, gondolom, az kiírtja a hasznos gombákat is a talajból.

Zsolt

Előzmény: gáborke (4557)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4564
A nekrózis a levélszélen a rossz vízháztartás miatt van. A kénhiány jele, hogy az új hajtások nagyon világosak, és nem bordó - barnáról fordul zöldre, hanem halványrózsaszín - sárgáról. Ugyanarról beszélünk. Egészséges tápanyagháztartású kakaónál csak akkor zöldül az új hajtás, ha eléri a kb. 6-10 cm-t. Továbbá a korához képest törpe a növény és nem koronás növekedésű, ez viszont nitrogénprobléma. Az e heti fűvészkertbeni túrám során láttam egyet, ami sült a napon a magas üvegház előtt, tarra volt metszve, a tetején volt egy pár friss hajtás, ami csokibarna volt, nem rózsaszín meg sárgászöld, továbbá a lemetszett ágakon látszott, hogy szépen, korona alakban nőtt, míg le nem vágták. Ahogy megnéztem, valami mezei "B" földbe volt ültetve, szépen nőtt a cserépben az Oxalis Dillenii és gyombarátai.
Előzmény: gáborke (4563)
gáborke Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4563
Csakhogy mi pont nem a vadon vagyunk, hanem pont a termesztők", tehát ez sem egy elhanyagolható tény, hogy egy kis nap jót tehet neki.
Még egy érdekesség: a termesztett borsot, mindenki megnyugtatására nem árnyékban termesztik, pedig mindenki árnyékban tenyésző futónövényként gondol rá. Nálam is csak napon nő jól.
A kénhiányt honnan vetted? A legtöbb növénynél normál méretű, de sárga leveleket eredményez, nem nekrózist a levélszélen.
Előzmény: tech-pro (4562)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4562
Igen, vannak is olyan ültetvények, ahol napon tartják őket, hogy jobb aromája legyen a csokinak, de vadon, csak az esőerdő mélyén lehet talákozni velük.
Előzmény: gáborke (4558)
grossy Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4561

Küldök privit!
Előzmény: Törölt nick (4560)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4560
Na mit szólsz.Jó gazdája lettem?Érdekes növény,most mintha virágzásra készülne.Va-
lami megjelent ami nem levélnek néz ki.A tieid?
Előzmény: grossy (4559)
grossy Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4559

Szépek,gratula!
Előzmény: Törölt nick (4556)
gáborke Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4558
Ja és ez sem teljesen igaz a párás trópusokon a jól fejlődő nagy fák károsodás nélkül élvezik a napsütést. Persze itthon félárnyék...
De opálos ablakon szűrt napot jól bírja nálam.
Előzmény: tech-pro (4555)
gáborke Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4557
Ne szédíts...:))
Nálam is hiánytünetes volt és lesavanyítottam 4 alá semmi baja nem volt szép gyönyörű nagy levelet hozott és 2 évesen virágzott nem is keveset. Én inkább a savanyú talajban kialakuló gombákra gyanakszom mivel csak soká kezdett problémásabb lenni, és valószínű túl tömör volt a talaj.
Előzmény: tech-pro (4550)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4556
Kakaon kívül is van élet:Szamócafa,Karambola
tech-pro Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4555
Világos szobába kell rakni, de olyan helyre, ahol soha nem éri nap.
Előzmény: Sihuhu (4554)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4554

Isten őrizz kitenni a napra, csak világosabb helyet kellene neki keresni.

Zsolt

Előzmény: tech-pro (4553)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4553
Nem is szabad napra tenni, mert megégnek a levelei. Az őshazájában is 40 méteres fák árnyékában él. (Nem úgy, mint a Fűvészkertben, ahol kirakták a tűző napra a nagy üvegház elé, aztán csodálkoznak, ha gallyramegy)
Előzmény: Sihuhu (4552)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4552

Üdv!

Köszi az info-t. Akkor lépek az ügyben. Meglátjuk, mi lesz az eredménye.

Hogy ekkora a mérete, azt annak gondoltam betudni, hogy egész évben szinte árnyékban van. Mondjuk, nem baj, ha nem nő olyan hirtelen, mert különben gyorsan átdöfné a plafont...   :-)

Zsolt

Előzmény: tech-pro (4550)
leptopelis Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4551
Kakaónál nem tudom, azt nem sikerült túlsavazni, de például muskátlinál a levelek száradnak le hasonlóan, mint a nem elég savas talajnál kávé és kakaó esetében.   
Előzmény: Sihuhu (4549)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4550
Szia!

Nem tudja felvenni a ként, ami neki nagyon fontos, mert a kakaónál a kén a legfontosabb mezoelem. (Nem, nem a magnézium). A fiatal levelek nem vörösesbarnák, hanem világossárgák, az idősebbek is zöldessárgák.

Nagyon kénhiányos az a kakaó. Nitrogénnel se áll túl jól, mert nem koronásan növekszik. Egy 2 éves kakaófa olyan 1 méter körül van, 4 évesen már terem. Rhododendron földet elfelejteni, (most ne ültesd át), helyette inkább kókuszrost, esetleg semleges tőzeg, a 8-6-6-os műtrágya a muskátlinak való, kakaónak elég karcsú. Ezzel kapcs-ban leírtam a tutit korábban:

5 egység ammónium szulfát
5 egység szuperfoszfát
2 egység kálium szulfát
1 egység magnézium szulfát

Először évi 200 gramm, aztán ahogy nő, úgy növelni az adagot. Inkább kevesebbet, mint többet, mert az megperzseli a gyökérsüveget.

Ha meg nincs kedved kevergetni ezeket a büdös vegyszereket, akkor 15-15-15-ös +S+Mg+mikroelem komplex műtrágyát használj, minél büdösebb annál jobb, ha granulátum, akkor vigyázz a gyökérsüveg-perzselésre. A legjobb a szabályzott tápanyagleadású, mert azt nem lehet túladagolni, viszont abból nem láttam olyat, aminél egyenlőek a makroelemek, ezért azt is jobb keverni.
Előzmény: Sihuhu (4549)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4549

Üdv!

Kakaó esetében mik a túl savas ültetőközeg által okozott tünetek?

Talán még érdemes rendelni toktermést vagy bátrabbaknak magokat, mert még a szeptemberi hűvös/hideg idő elött megérkezik. Később bizonytalan, mert ki tudja, a magyar királyi posta milyen körülmények között tárolja a csomagokat...

Zsolt

Előzmény: leptopelis (4534)
Sihuhu Creative Commons License 2010.07.15 0 0 4548

Üdv!

Én például sokat eladtam - kb. 30 növénykéről indultam, és már csak három van.

Tropilab nekem sem azonnal szállította a toktermést. Várni kellett a megfelelő beérésére másfél hónapot. Szinte már a termésben kikeltek a magok: hosszú gyökeret növesztettek és alig tudtam szétválasztani őket.

Zsolt

Előzmény: csoer (4539)
gáborke Creative Commons License 2010.07.14 0 0 4547
Szia
irok privit.
Előzmény: kles (4542)
1ibolya Creative Commons License 2010.07.14 0 0 4546
2m-eset kínálnak a csere-berén.
Előzmény: gáborke (4541)
tech-pro Creative Commons License 2010.07.14 0 0 4545
Szegénykéim......
Előzmény: leptopelis (4543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!