Majdnem igaza van, de csak majdnem. Ugyanis gyűjt is, meg szór is, legalábbis ezt írja Dulovits Jenő a művészi fényképezés című könyvében. Igaz, hogy ő hajlított lencséről beszél, amelynek a külső oldalán koncentrikusan helyezkedik el egy sima, tehát plánparalel rész, egy szóró és egy gyűjtő rész, stb. Nekem is volt már eredeti a kezemben, több is, de hajlított lencséjűvel nem találkoztam, csak olyannal, ami síküvegből készült. Gondolom a sorozatgyártás miatt egyszerűsítették le a dolgot.
Neten ezt találtam (persze ott van minden), de hitelesnek tűnik:
Hazánk szempontjából fontos a Dulovits-Tóth fejlesztőpáros szellemi terméke, a DUTO előtét, mely mind a mai napig a legjobbnak számít. A plánparalell üveglapba koncentrikus bemélyedések vannak marva és ezek a negatív, azaz szóró elemek létesítik a túlsugárzást.
Dulovits elmondása szerint gyártási hiba következtében maródtak be neki az első koncentrikus körök (talán az lencse volt), de azok szerintem hornyok voltak Eredeti bakelit dobozos Tóth féle DUTO volt már a kezedben? Sajnos ezeket az infókat fotóról nem lehet megmondani.
Igazad van vigyáznom kell, mert mindent amin koncentrikus körök vannak azt ma DUTO-nak hívnak. köszönöm a segítséget.
Az eredeti DUTO-n a körgyűrűk széle átmenetes, és a körgyűrűk dioptriás előtétként működnek. A HAMA-n meg egyszerű barázdák vannak, ebből eredően az eredeti DUTO szépen lágyít, míg a HAMA, és a hasonlók meg elkenik egy nagy maszatos pacává a fényfoltokat. A HOYA-t nem ismerem, de könnyen meg lehet róla győződni, ugyanis ha végighúzza az ember a körmét a szélén (csak az eladó meg ne lássa), akkor érződik, hogy horony, vagy íves felületű domborulat.
Amúgy én még nem láttam eredeti DUTO-t 52 mm-esben. A legnagyobb, ami még általában kapható, az a 49 mm. Az NDK-sok gyártották menetes változatban, Ihagee felirattal, illetve rátolhatós aluminium változatban is. Ez utóbbit szépen ki lehet bányászni a foglalatból, és mehet egy másik NDK szűrő menetes foglalatába.
Én úgy tudom - de ez lehet, hogy legenda - hogy az objektívkészítés a SZU-ban stratégiai iparágnak számított ( a hadiipari vonatkozása miatt, illetve csillagászat), ezért relatíve több szakember dolgozott, így a minőség egyenletesebbnek számított. Viszont itt is a leggyengébb láncszem az összeszerelés és jusztírozás.
Sajnos már oroszul sem tudunk... Még mondtam volna a görög nyelvet, de az most tilos. Latinul mondtam valamit a gyereknek, nézett rám, mint a bolondra. :)
Sziasztok! Kb. egy hónapja volt téma a menetátalakító. Most jöttem csak rá, hogy ilyenre nekem is szükségem lenne, viszont sósék kifogytak belőle, és nem jött új rendelés [2 hete] nna mindegy is. Találtam Cullmann-t de azért az mégiscsak erős ár érte. http://www.220volt.hu/Cullmann+menetatalakito+3+8-rol+1+4-ra+CX695
Valaki tud nekem segíteni? Esetleg elfekvőben van valakinek? Vagy tudja honnan tudnék mégis hozzá jutni ilyenhez? Köszönöm. Attila
Sajnos nem állnak sorba a jelentkezők a különböző évjáratú vázakkal és optikákkal, hogy kedvemre válogassak,( :) ) de azért érdekesnek találom a kérdést.
Biztosan nem lesz akkora készletem távmérős gyűjteményem, mint néhány kedves Topiktársnak, de egy pár gépet még szívesen begyűjtenék, és jó lenne a jobb minőségben készültekkből vásárolni.
Van többféle elképzelésem is, hogy mi legyen a cél, de az biztos, hogy egy jó állapotú korai Zorki et még szeretnék a 64-es mellé, és egy Zorki 1 beszerzése is célul van kitűzve.
A tárcsának természetesen nem szabad leesnie. Ez egyszerű mechanika, kutasd fel az okát következetesen, logikusan (hiszen ez a sava/java/borsa a fotógép szeretetünknek....), és ha megleled állítsd helyre a megfelelő működési állapotot.
Tudom nem nagy segítség az esszém, de nincs itthon ilyen gépem (egyenlőre) amit szemügyre vételezhetnék a felmerült probléma okán.
Tudom, elvihetném tibi bácsihoz és akkor még a záridőket is leellenőrizné, de állandóan elfoglalt, így mire visszakapnám :) Ilyenkor az ember be van sózva, uh. használni szeretném. Első látásra könnyen orvosolhatónak tűnik a dolog, de nem szeretnék barbárkodni, ezért még várom, hátha valaki tényleg tud ötletet adni.