bupe, ha a növényed kapott a nyáron elég vizet, akkor az a gyanúm, hogy pajzstetves vagy más, de 'beteg'.Azt mondanám, hogy jó lenne látni az ágakból egy keveset, hogy el lehessen dönteni, mi a baj. Látatlanban nehéz. A legjobb, ha ilyenkor alaposan visszavágod az ágait, s akkor tavasszal újra hajt majd. A levágott részeket égesd el, s persze permetezni sem árt majd tavasszal, de erre már látatlanban nem mondanék semmit sem.
1- 1,5 éve átültetett kúszófenyőm elkezdett száradni. Nyáron rendszeresen öntöztem; de a középső részen a tetején is szárad; jóformán csak az ágai vannak meg; lelátni a talajig.
A szélén kb. 70-80 cm teljes terjedelmében üde; zöld.
Bocs, nem reagáltam a kúszóborókádra. A közepét úgy értsem, hogy széthajtod az ágait és akkor látod a száradó részeket? Ha így van, akkor ne keseredj el, mert ez az örökzöldeknél természetes jelenség. Ha nem így érted a száradást, írd le pontosabban.
bupe, nem javaslom, hogy most szeptember közepén tápozd az örökzöldjeidet. Ha hosszú osz lesz, esetleg megindul újra a hajtásnövekedés, s fagyérzékennyé válhatnak. Tavasszal használj vagy örökzöldeknek vakó Osmocot-ot - ez is egy lassú hatású mutrágya, ami a víz és hom. viszonyok szerint adagolja a tápanyagot. Jó a Buviplant is, s kapható ASB és Vitaflora nevu folyékony oldat is örökzöldeknek. Az oldatok nem tartós hatásúak.
Ma megnéztem a kollégám paprikáját.
Szabadföldi, rendszeresen árasztással öntozi.
A gyökerén nem látszik semmi , a levelén
viszont ha fény felé forditom , világoszöld foltok vannak , 2-3 mm-esek .
Lehet hogy valami virus?
Mi a véleményed?
Már több paprikája is elpusztult.
örökzöldeimet szeretném kicsit felélenkíteni vagy jobb sorban tartani valamilyen tartós hatású komplex műtrágyával. Páran a Buviplant NPK nevű szert ajánlották, ismeritek vagy valami biztosat tudtok ajánlani?
5-6 fajta fenyőből, örökzöldekből álló díszkerthez szeretném használni a szert vagy szereket.
Kapkodásomat kiváltó kezelendő jelenség: kb. 3 méter átmérőjű kúszófenyőm közepe ritkul, szárad, míg a széle gyönyörű zöld.
Szia! Ha a paprika fólia alatti, akkor szerintem hőgutát kapott-ha szabadföldi, akkor a vízhiány is lehet az oka, a hajszálgyökerek egy átmeneti vízhiányban elpusztultak. Vírusra, bakteriális fertőzésre utaló külső nyomok nem voltak? Frint
Van egy munkatársam aki panaszkodott, hogy a
zöldpaprikái elfonnyadnak . Egyszerüen elkezdenek
kokadozni , és aztán elfonnyad és elszárad.
Azt mondtam neki hogy huzzon ki egyet , biztosan
rágja valami a gyökerét. Azt mondta nem lát rajta semmit.
Az egész növény egészségesnek tünik , csak egyszerüen elfonnyad.
Mi a tipped ? Én tanácstalan vagyok !
Aha ez a modszer nekem is szimpatikusabb.
Kipróbálom , ugyis maradt ki egy csomo
gipsz a villanyszerelésbol .
Kéremszépen az uj csávázási modszered
leirását , érdekel a dolog.
Az almát megint lepermeteztem kalciummal,
ahogy tanácsoltad.
Szia! Este áttanulmányoztam a szakirodalmat, a helyzet a következő:
A nagy farontó a beteg ,leromlott állapotú fákat részesíti előnyben, leginkább a nyárfákat. A kifejlett hernyó barnás színű, és 10 cm-es is lehet. A kis farontó fiatal egészséges fákat, leginkább almafákat látogat. Hernyója 6 cm-es, barna színű, sötétbarna pöttyökkel.
Találtam jobb módot a védekezésre: a járatba benzines vattát/rongydarabot kell dróttal felnyomni, és a bejárat/kijárat-ot el kell tömíteni. (viasz, gipsz, gyurma, fugaszil)
Most kell alaposan átnézni a vázágakat, mert lehet, hogy tavasszal késő lesz.
Most már csak az a kérdés, hogy mi mászott a diófádba...hétfőre utánanézek ennek is. Frint
Köszi! Biztos farontó lesz. Minden évben van a diófában. Ez annyiból szerencse, hogy a sérüléseknél nyáron levedzik a diófa.
A drót nem mindig sikeres, ilyenkor fecskendővel folyadékot nyomok a lyukba. Vigyázni kell nehogy a lyuk alatt álljatok, !!!
Sziasztok!
Kedves fafaj, örülök, hogy ránktaláltál.Ez egy jó csapat...a farontónak két fajtája van, a kis farontó és a nagy farontó, a 4cm-es az utóbbi hernyója lehet, a színösszeállítására nem emléxem pontosan.
Onobody! Fantasztikus komplex csávázási módszert ismertem meg, ha érdekel, magánmailben megírom.(és ehhez Hódmezővásárhelyre kellett elutaznom...)
Frint
Sziasztok kertészkedők!
Örülök, hogy van ilyen topic is!
onobody: A paradicsomod, nem csinál olyat, hogy ilyenkorra teljesen elszárad?
Frint: Ez a farontó hernyó 4cm-esre is megnő és sárga, feketepöttyökkel?
komárom: Én a vegyszertájékoztatóra hagyatkozom és azt betartom, mint az előttemszólók.
A keverhetőségük tekintetében sokszor vannak kétségeim, várakozási idő hogyan alakul, nem lépnek e reakcióba egymással? Erről mi a véleményetek?
Nálam bizony van lyuk , nem is egy!!!
Na majd megdrótozom.
Csáváztam a zöldbab vetömagot, ugy tünik
jó lett. Kipróbálom a zöldpaprikán és
a paradicsomon is.
Kicsit belevesztem a kertészkedésbe , az
öntözés miatt nemcsak kapitális zöldségeim
hanem gazaim is lettek. Ráadásul a csöpögtetö
csövek miatt elég nehéz kapálni , néhányszor
már el is csaptam a csövet.
Lassan persze fel is lehet szedni.
Kedves szigmo&onobody !
Onnan látod, hogy lyukat fúrt, ha rejtett a járat, akkor fézzel benyomva a kérget, akkor érzed, hogy puha. Általában jól látható, lámpa segit a keresésben. Elpusztíthatod mechenikusan, egy drótot felvezetsz, és átdöföd... :|
Erős rovarölő szer is megteszi a hatását, de nem 100%-os. Sok faág elpusztulásában aktív szerepet "játszik".Frint
"A gyümölcsfák váz ágait alulról meg lehet nézni, nem költözött-e be a farontó lepke hernyója...ronda munkát tud végezni"
Honnan veszem észre hogy beköltözött? Még nem találkoztam vele, (vagy csak nem tudok róla?).
Köszi, Szigmo
Most, hogy beköszönteni készül az ősz, időben szólok, több év tapasztalatából, hogy a kertből lekerülő szárazanyagot égessétek el, sok kártevőtől szabadultok meg jövőre. A gyümölcsfák váz ágait alulról meg lehet nézni, nem költözött-e be a farontó lepke hernyója...ronda munkát tud végezni. Megszáradt, aszalódott gyümölcsöt is szedjétek le, égessétek el...Frint
Én az ACTARA-t , teljesen normálisan vettem .
Nem kértek semmiféle könyvecskét.
Akkor ezek szerint nem szabályosan árulták,
vagy már be is vezették a piacra.
Egyébként van méregkezeloi vizsgám , de
ezt ok nem tudhatták.
Sziasztok!
Tud valaki olyan gyomírtóról, ami fuben muködik a Calcurean kivül? A lóhere és a folyófu nagyon elszaporodott, a szárazság miatt nem kellett gyakran nyírni. Hallottam valami szerrol, ami nem szabad forgalmú, a nevét nem tudom. Ezekhez sehogy sem lehet hozzájutni?
A sportpályákon mivel gyomtalanítanak?
barnetto
Egyszeruen nem mozognak a kis aranyosak, pontosabbn nem látsz fénylo zöld vagy fekete állatokat a leveleken. Összeszáradnak és vagy lepotyognak vagy ott ragadnak a levelek fonákán. Fogyaszthatod 21 nap után a kakukkfüvet. Nekem ebben az egész növényvédelemben az okozza a legnagyobb problémát, hogy a GYÓGYnövényeket is vegyszeresen kell permetezni nagyüzemileg is. Lepermetezik, aztán ki tudja mennyi ido múlva szedik, szárítják és csomagolják. Majd pedig teát fozünk belole.
Akkor azert volt, hogy hiaba ajanlottatok az Actarat. Eva szerinted hogyan lehet meggyozodni, hogy elpusztult bogarak vannak-e mar csak a novenyeken, vagy kell ismetelt permetezes is. Ezenfelul a 21 napos varakozasi ido utan, fogyaszthatoak lesznek a kakukkfuveim ?
A Chess jó, jó a Zolone és az Actara is. A levéltetvek ellen muszály felszívódó szereket használni, mert egyre immunisabbak. Az Actara mág nem szabadforgalmú szer, tehát ha szabályszeruen árulják csak az veheti, akinek van növ.véd. vizsgája és un. zöldkönyve. De szerintem rövid ido alatt mindenki hozzájuthat majd, mert tényleg jó. A lisztecskéket is eltünteti. Ezek azok kicsi fehér röpködok, amik a levelek fonákán jelennek meg. Paprikán, hibiszkuszon pl.