Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1985

Értem én a fricskát :)

Csak azért kotyogtam bele, mert kicsit erősnek (és szubjektív eredetűnek;)) tartottam a "Mindenki utálja, aki megjárta" minősítést és kíváncsi voltam az okára.

Előzmény: Műhód (1982)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1984
Wowww!!
Ekkora víz még nem volt másfél hetea többi kanyonban... Nagyon tetszik!!!!!
Mi legközelebb augusztus végén megyünk, akkora biztos nem lesz ennyi víz :-(((
Előzmény: Műhód (1980)
ercsibe Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1983
Uram atyám, ekkora a vízállás mostanság? Akkor vasárnap bizti minket is elsodor, ismerkedni meg azért nem térdigvízbe szeretnék. Anno ajánlottad még a Picy-t is. Valszeg ott is térdiggázolós a vízállás?
Előzmény: Műhód (1980)
Műhód Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1982

Időszakos vízesés a Sucha Bela baloldalán.

Legalább 6 méter magas.

Eddig még soha sem láttuk, ennek ha jól sejtem szubjektív okai lehetnek,

vagy a hosszan tartó esőzés...

Előzmény: Morcsi (1981)
Morcsi Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1981

Tehát szubjektív okai vannak, sejtettem, hogy valami ilyesmi...

A sok hegymenet tényleg fárasztó lehet, ha valaki nincs hozzászokva, de én azért nem riasztanék el így mindenkit tőle. Érdekes, hogy míg lent az áttörésben sokkal lassabban haladtunk a kiírt időnél, fent a sárgán gyorsabban, még úgy is, hogy az én bal tértem kikészült és egy botra támaszkodva bicegtem. Szerintem ez egy egyszerű túraösvény, amilyenek nálunk is vannak, ha valaki fárasztónak, vagy veszélyesnek találja a lenti utat, mégis jó alternatíva.

Előzmény: Műhód (1977)
Műhód Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1980

Sucha Bela Aquapark 2006-07-02:

Műhód Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1979

Megnéztük, hogy milyen az út a kék jelzésen Klastoriskoból a Fehér patak torkolatához.

Nagyon tetszett. Hangulatos, ligetes, szép erdőkön vezető gazdag panorámájú

útvonal. Az utolsó 20 percben drasztikusan ereszkedik.

Szerintem lefelé több időt vesz igénybe a térképen jelzett 55 percnél.

julesblaidd Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1978
Viszont ami nem öl meg, az erősít... :-))))
Előzmény: Műhód (1977)
Műhód Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1977

Egy túlméretezett, nehéz túra után a Fehér patak és a Hernád találkozásánál elhatároztuk, hogy majd a Hernád-áttörése helyett a kímélő útvonalon megyünk haza Podlesokba. Fent a sárgán végigsétálunk.

Hibás döntés volt.

Megmásztunk három unalmas, ruhát-lábszárat tépő hegyecskét.

Néha volt némi kilátás a Hernád völgyére, de ritkán, és végig úgy éreztük, hogy a lent kevesebb erőfeszítéssel, sokkal több élménnyel lehetett volna végigmenni, mint a sárgán a Hernád fölött. Ezért utálom, mert megkínzott és alig adott valamit cserébe.

(Azért magunkban akkor is megjegyeztük, hogy mifelénk ezeket az utálatos hegyi ösvényeket is szívesen elfogadnánk a semmi helyett). 

Előzmény: Morcsi (1976)
Morcsi Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1976

"A Hernád fölött vezető (sárga? még a kocsoban van a térképem) útat, amelyik nem a folyó mellett, hanem a mellette lévő hegyeken vezet át nem ajánlom.

Szerintem mindenki utálja, ha már megjárta."

Ezt nem értem, miért kéne utálni? Mi végigmentünk rajta tavaly és semmi utálnivalót nem találtunk benne. Persze a szurdokokhoz képest "gagyi", meg sok a szint benne, de ennyi. Szerintem ha az ember Podlesoktól végigmegy a Tamásfalvi kilátóig a Hernád mentén, visszafele tökéletes levezető útvonal.

Előzmény: Műhód (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1975
Igaz
Előzmény: Műhód (1974)
Műhód Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1974

Igen közmegegyezés.

Azért tartom célszerűbbnek Tamásfalvi felé kezdeni a sárgán, mert úgy

lankásabb odafelé és több szépség jut hazafelé. 

Előzmény: Törölt nick (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1973
Ez a Csingó-Tamásfalvi Kilátó-Csingó kombináció
Előzmény: Törölt nick (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1972
Az egyik út annak a fordítottja, amit én írtam, az ezek szerint közmegegyezés...
Előzmény: Műhód (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1971
Stratenán átautózva láttunk egy panziót, ami előtt állandóan 8-10 motor parkolt a kerítésen belül. Eu a Paradicsom déli széle. A Tátra esetén pedig az általam pér napja belinkelt szállást tudom ajánlani. Egy éjszakára is fogadnak és a két épület között el lehet "dugni" a motort.
Laurendilla Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1970
húúú, ez tökéletes lesz.... köszönöm szépen a gyors segíséget!
Előzmény: gyongyhaju lany (1968)
Műhód Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1969

Podlesok a jobb kemping.

Szeretek Podlesokban sátrazni.

Tegnap ilyenkor még ott voltunk. Látni onnan a Tátrát is.

Most benépesült, de mindig van szabad sátorhely. Nagy kemping.

A csingói autocampingben most sem volt egyetlen sátor sem.

Dedinkiben kilenc sátrat számoltam meg.

Ilyen korú skacokkal mindig találkozunk a Hernádnál, de nem minden gyerek alkalmas erre.

Szerintem kicsit veszélyes, de ha ügyesek és van felnőtt segítség, simán végig mennek. Semmiképpen sem biztonságos.

(Mindig a lába elé nézzen, és csak akkor nézelődjön, ha stabilan áll, ne

menet közben).

Tudom ajánlani a Dedinky-Mlynki-Zejmár roklina (szakadék)-Dedinky túraútvonalat.

Ez sem biztonságos, de könnyen teljesíthető és szép.

A helyedben itt kezdenék, akár itt is lehet tölteni egy éjszakát a Dedinky kempingben, azután Podlesok. Autóval 20 perc Csingó.

Csingóban kihalt a kemping, de szép túra  a Csingó (Cingov)- a sárgán a

Tamásfalvi kilátóig (Tomasovsky Vyhlad)-le balra a Hernádhoz, vissza balra a

a Fehér patakig (Bieli potok), ott fel folyásiránnyal szemben ameddig jólesik,

majd ugyanott vissza és a Hernád mentén visszasétálni Csingóba. Ez nem veszélyes. Pontosabban alig. 

Biztonságos a Sztracenai kanyon, mert az egy használaton kívüli műút. 

A Hernád fölött vezető (sárga? még a kocsoban van a térképem) útat, amelyik nem a folyó mellett, hanem a mellette lévő hegyeken vezet át nem ajánlom.

Szerintem mindenki utálja, ha már megjárta.

Előzmény: zsombi (1965)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1968
Van ott jónéhány panzió is. Én ezt már kinéztem, arra az esetre, ha nem házban szállnánk:
http://www.limba.sk/hu/szlovakia/szallas/szallodak/smizany/543
Előzmény: Laurendilla (1967)
Laurendilla Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1967

Szépnapot!

A segítségeteket szeretném kérni, Tátrával, Szlovák Paradicsommal kapcsolatban. Mi a Kedvesemmel csak hétvégére tudnánk menni (szombat vasárnap) és mivel mindketten motorral (külön) olyan szállást szeretnék foglalni ahol biztonságban tudjuk éjszakára a motorokat. Sajnos a legtöbb kulcsos házban 3-4 éjszaka a minimum ezért az egy éjszakás alvást teljesen elutasíják. Ha valakinek van ismerettsége hogy kit érdemes egy éjszaka szállás ügyben hívni (akár kemping is lehet ahol van lakókocsi, vagy bungalló és inkább igényes mint olcsó) azt nagyon megköszönném. Van esetleg tapasztalat merre lenne érdemes motorozni? Sajnos még nem ismerjük a környéket, ezért is gondoltuk hogy talán érdemes lenne felderíeni.

Válaszokat előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1966
Húúú. Podlesokban még csak az autót hagytam ott, így pár percet töltöttem, Csingóban aludtam is. Szerintem az utóbbi van szebb helyen, az előbbi a minőségibb.
5-7 éves gyerekekkel?
Van egy sárga útvonal, ami párhuzamos a Hernáddal.
Aztán Csingóból a Fehér-patak hídjáig szerintem a kék is sima út (akkor a sárgán vissza lehet menni).
A Fehér-patak mentén is be lehet menni egy ideig, csak akkor ugyanott kell visszamenni. Podleoskból több sima útvonal is van fel Klastoriskoba. Ezek bármilyen gyerekkel veszélytelenek.
Előzmény: zsombi (1965)
zsombi Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1965

Szombaton indulnánk 3 napra sátorral és három gyerekkel a Szlovák paradicsomba (ha addigra a középsőnek meglesz az útlevele).

Volna pár kérdésem:

- Melyik a jobb kemping a Podlesok vagy a Csingó? Inkább kilátás, környezet szempontból érdekel, semmint felszereltség, infrastruktúra oldalról.

- Van e olyan túraútvonal amit jószívvel ajánlanátok és megtehető biztonságosan egy 5 és fél, ill. 7 év körüli gyerekkel. (A legkisebbet hátizsákban vinném.)

Műhód Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1964

Azon is elgondolkodtunk útközben, hogy milyen reménytelen lehet egy ilyen kis eldugott hegyi faluba most romának születni.

Képzeld el, hogy beleszületsz ötödik gyereknek egy gyüjtögetésből élő,

segélyekből tengődő analfabéta romacsaládba...

Milyen esélyekkel jönnél e világra?

Előzmény: Törölt nick (1963)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1963
Elég döbbenetes állapotok uralkodnak némelyik községben. De jártunk olyanban is, ahol a "felvég" és az "alvég" különült el egymástól döbbenetes mértékben. Ezeknek az embereknek jó része valóban a koldulásból, hulladékgyűjtésből és a gomba-bogyó gyüjtögetésből, illetve a "szabad préda" eltulajdonításából él.
Előzmény: Műhód (1962)
Műhód Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1962

Gyerekkoromban Pesten is olyan szelíden viselkedtek a romák, mint most a SzP környékén. Azután ez megváltozott.

Most a kelet-szlovákiai romák nagy tömegei a gyerekeik után járó segélyekből élnek. Szlovákia két roma éhséglázadáson van túl, amit katonai erővel vertek le.

Ma (tegnap) hazafelé azt néztük, hogy milyen rengeteg roma kisgyereket tolnak

babakocsiban az út mentén, miközben néhány purdé szaladgál még az anyjuk körül. 

A helyzet fokozódik...

Előzmény: George10 (1954)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1961
Az még hagyján, hogy "rasszista" vagyok. De hogy utálnám, ha ott állnék a cuccom és a pénzem nélkül...
Előzmény: julesblaidd (1960)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1960
Te kis rasszista... ;-)
Előzmény: Törölt nick (1959)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1959
Hinnye!

Edőben még nem volt hozzájuk "szerencsém". Nem is vágyom rá.
Előzmény: julesblaidd (1958)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1958
Gyakorlatilag bárhol találkozhatsz velük... Én az erdőben is találkoztam úgy, hogy lopták a fát, a kis nemzetiségi kölyök pedig odajött hozzánk koldulni. "...blablabla korunka prosim..." :-)
A fapofa módszer nálunk is bevált... Ilyenkor meg iszonyat nagy a jövés-menés mindenhol a Paradicsomban, nem hinném, hogy bárhol is attrocitásba fajulna a dolog.
Előzmény: George10 (1954)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1957
Eddigi három 2-3 napos túrám alkalmával még csak ott találkoztam velük. Állítólag maga Létánfalva durva hely, onnét jönnek le, de ennek ellenőrzéséhez még sem kedvünk, sem időnk nem volt.
Előzmény: George10 (1956)
George10 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1956
Mi is ott találkoztunk velük.
Előzmény: Törölt nick (1955)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!