Csak azért kotyogtam bele, mert kicsit erősnek (és szubjektív eredetűnek;)) tartottam a "Mindenki utálja, aki megjárta" minősítést és kíváncsi voltam az okára.
Wowww!! Ekkora víz még nem volt másfél hetea többi kanyonban... Nagyon tetszik!!!!! Mi legközelebb augusztus végén megyünk, akkora biztos nem lesz ennyi víz :-(((
Uram atyám, ekkora a vízállás mostanság? Akkor vasárnap bizti minket is elsodor, ismerkedni meg azért nem térdigvízbe szeretnék. Anno ajánlottad még a Picy-t is. Valszeg ott is térdiggázolós a vízállás?
Tehát szubjektív okai vannak, sejtettem, hogy valami ilyesmi...
A sok hegymenet tényleg fárasztó lehet, ha valaki nincs hozzászokva, de én azért nem riasztanék el így mindenkit tőle. Érdekes, hogy míg lent az áttörésben sokkal lassabban haladtunk a kiírt időnél, fent a sárgán gyorsabban, még úgy is, hogy az én bal tértem kikészült és egy botra támaszkodva bicegtem. Szerintem ez egy egyszerű túraösvény, amilyenek nálunk is vannak, ha valaki fárasztónak, vagy veszélyesnek találja a lenti utat, mégis jó alternatíva.
Egy túlméretezett, nehéz túra után a Fehér patak és a Hernád találkozásánál elhatároztuk, hogy majd a Hernád-áttörése helyett a kímélő útvonalon megyünk haza Podlesokba. Fent a sárgán végigsétálunk.
Hibás döntés volt.
Megmásztunk három unalmas, ruhát-lábszárat tépő hegyecskét.
Néha volt némi kilátás a Hernád völgyére, de ritkán, és végig úgy éreztük, hogy a lent kevesebb erőfeszítéssel, sokkal több élménnyel lehetett volna végigmenni, mint a sárgán a Hernád fölött. Ezért utálom, mert megkínzott és alig adott valamit cserébe.
(Azért magunkban akkor is megjegyeztük, hogy mifelénk ezeket az utálatos hegyi ösvényeket is szívesen elfogadnánk a semmi helyett).
"A Hernád fölött vezető (sárga? még a kocsoban van a térképem) útat, amelyik nem a folyó mellett, hanem a mellette lévő hegyeken vezet át nem ajánlom.
Szerintem mindenki utálja, ha már megjárta."
Ezt nem értem, miért kéne utálni? Mi végigmentünk rajta tavaly és semmi utálnivalót nem találtunk benne. Persze a szurdokokhoz képest "gagyi", meg sok a szint benne, de ennyi. Szerintem ha az ember Podlesoktól végigmegy a Tamásfalvi kilátóig a Hernád mentén, visszafele tökéletes levezető útvonal.
Stratenán átautózva láttunk egy panziót, ami előtt állandóan 8-10 motor parkolt a kerítésen belül. Eu a Paradicsom déli széle. A Tátra esetén pedig az általam pér napja belinkelt szállást tudom ajánlani. Egy éjszakára is fogadnak és a két épület között el lehet "dugni" a motort.
Van ott jónéhány panzió is. Én ezt már kinéztem, arra az esetre, ha nem házban szállnánk: http://www.limba.sk/hu/szlovakia/szallas/szallodak/smizany/543
A segítségeteket szeretném kérni, Tátrával, Szlovák Paradicsommal kapcsolatban. Mi a Kedvesemmel csak hétvégére tudnánk menni (szombat vasárnap) és mivel mindketten motorral (külön) olyan szállást szeretnék foglalni ahol biztonságban tudjuk éjszakára a motorokat. Sajnos a legtöbb kulcsos házban 3-4 éjszaka a minimum ezért az egy éjszakás alvást teljesen elutasíják. Ha valakinek van ismerettsége hogy kit érdemes egy éjszaka szállás ügyben hívni (akár kemping is lehet ahol van lakókocsi, vagy bungalló és inkább igényes mint olcsó) azt nagyon megköszönném. Van esetleg tapasztalat merre lenne érdemes motorozni? Sajnos még nem ismerjük a környéket, ezért is gondoltuk hogy talán érdemes lenne felderíeni.
Húúú. Podlesokban még csak az autót hagytam ott, így pár percet töltöttem, Csingóban aludtam is. Szerintem az utóbbi van szebb helyen, az előbbi a minőségibb. 5-7 éves gyerekekkel? Van egy sárga útvonal, ami párhuzamos a Hernáddal. Aztán Csingóból a Fehér-patak hídjáig szerintem a kék is sima út (akkor a sárgán vissza lehet menni). A Fehér-patak mentén is be lehet menni egy ideig, csak akkor ugyanott kell visszamenni. Podleoskból több sima útvonal is van fel Klastoriskoba. Ezek bármilyen gyerekkel veszélytelenek.
Szombaton indulnánk 3 napra sátorral és három gyerekkel a Szlovák paradicsomba (ha addigra a középsőnek meglesz az útlevele).
Volna pár kérdésem:
- Melyik a jobb kemping a Podlesok vagy a Csingó? Inkább kilátás, környezet szempontból érdekel, semmint felszereltség, infrastruktúra oldalról.
- Van e olyan túraútvonal amit jószívvel ajánlanátok és megtehető biztonságosan egy 5 és fél, ill. 7 év körüli gyerekkel. (A legkisebbet hátizsákban vinném.)
Elég döbbenetes állapotok uralkodnak némelyik községben. De jártunk olyanban is, ahol a "felvég" és az "alvég" különült el egymástól döbbenetes mértékben. Ezeknek az embereknek jó része valóban a koldulásból, hulladékgyűjtésből és a gomba-bogyó gyüjtögetésből, illetve a "szabad préda" eltulajdonításából él.
Gyerekkoromban Pesten is olyan szelíden viselkedtek a romák, mint most a SzP környékén. Azután ez megváltozott.
Most a kelet-szlovákiai romák nagy tömegei a gyerekeik után járó segélyekből élnek. Szlovákia két roma éhséglázadáson van túl, amit katonai erővel vertek le.
Ma (tegnap) hazafelé azt néztük, hogy milyen rengeteg roma kisgyereket tolnak
babakocsiban az út mentén, miközben néhány purdé szaladgál még az anyjuk körül.
Gyakorlatilag bárhol találkozhatsz velük... Én az erdőben is találkoztam úgy, hogy lopták a fát, a kis nemzetiségi kölyök pedig odajött hozzánk koldulni. "...blablabla korunka prosim..." :-) A fapofa módszer nálunk is bevált... Ilyenkor meg iszonyat nagy a jövés-menés mindenhol a Paradicsomban, nem hinném, hogy bárhol is attrocitásba fajulna a dolog.
Eddigi három 2-3 napos túrám alkalmával még csak ott találkoztam velük. Állítólag maga Létánfalva durva hely, onnét jönnek le, de ennek ellenőrzéséhez még sem kedvünk, sem időnk nem volt.