Azta, ez a mai meccsnap volt eddig a legjobb! Micsoda szoros összecsapások voltak, Tochinoshin mérkőzésével az élen. Nagyon jól alakul a torna, bár már csak ketten vannak versenyben, de ugye Kakuryu-nak még meg kell mérkőznie a két Ozeki-val, Tochinoshin-nak most nem tudom, lesz e még ilyen kemény ellenfele.
Fúúúú mekkorát borult Takakeisho... Ichinoyo ma se volt kíméletes, már szerintem ez a mai nem sorolható egyértelműen az unfair megmozdulásaihoz. Hát, eddig nem alakul valami jól a torna a fiatal generációnak. Onoosho ahogy néztem, lesérült, Hokutofuji és Takakeisho pedig eléggé a szintjük alatt teljesítenek.
Néztem én is, hogy micsoda éneklések vannak benne a közvetítésbe, de nekem tetszett. Van valami ebben a tradícióban, amit jó nézni, jó hallgatni, még ha nem is tudom pontosan mit miért csinálnak.
Tochinoshin mai meccse egy korona volt az eddigi szereplésére. Többször visszanéztem, nem is volt emelésileg olyan előnyös helyzetbe, amikor kiemelte Mitakeumit, mégis olyan könnyednek tűnt. Bizony, kellett hozzá az "őserő", ami jelenleg árad a grúzból. Úgy sajnálom, hogy nem tudja ezt a teljesítményt folyamatosan fent tartani.
ma yobidashi nap volt az NHK közvetítésében. a meccsek között a kamerák követték a munkájukat, minden meccs előtt végigmutatták közelről az énekes "ring announcementet" mutatták a borítékok útját is a nyertesekhez, a napot lezáró íj ceremóniát szóval volt egy kis színes, amit egyébként csak a helyszínen lehetett volna látni.
egyébként a makuuchi alatt tokióban leszakadt az ég, (hó formájában) mire véget ért a nap kb. félméteres hó volt a kokugikanon.
Na tessék, itt van Kakuryu. Tökéletes teljesítményt nyújt, él a lehetőséggel, hogy ő az egyetlen talpon lévő Jokozuna. Szintén sérülések hátráltatták tavaly, de most felépült, és a torna legnagyobb esélyese. Kérdem én... Kisenosato miért nem képes erre a teljesítményre?? Hogy lehet ekkora teljesítményzuhanást produkálni? Pár hónappal ezelőtt itt valaki Musashimaru-val példálózott, hogy ő volt olyan birkózó, aki egy sérülése után már soha többé nem volt a régi, és vissza is vonult. Én reménykedtem, hogy Kisenosato-val ez nem történhet meg, de úgy néz ki, el lesz vele is a forgatókönyv... Na, hogy a többiekről is essék szó, Hokutofuji eddig nagy csalódás nekem, mert mióta a legfelsőbb osztályba van, eddig mindig jó eredményeket hozott, most meg szépen vissza fog esni sajnos. Pedig az én szememben ő nagy ígéret. Tamawashi szintén csalódás, Tochinoshin viszont nagy meglepetés. Kár hogy holnap Mitakeumi-val kerül össze, két végső győzelemre valamicskét is esélyes harcos közül fog valamelyiküknek mindenképp tovább csökkenni az az esély.
Ez a Yoshikaze, a leg kiszámíthatatlanabb birkózó a mezőnyben. A mai győzelme egy újabb skalp volt, azok a borítékok csak még tovább fognak gyűlni ezáltal. De ezt korábban is megfigyeltem már. Yoshikaze képes legyőzni a legerősebb birkózót is, utána meg kikapni a leggyengébbtől. Mindenesetre üde színfoltja ezzel a jelenlegi mezőnynek. Kár hogy már 35 éves, ki tudja, mennyi van még benne...
"Sekiwake - k láttán valahogy nem tűnik olybá, hogy egyhamar lehetne valamelyiküket új Ozeki - vé,
vagy Yokozuna - vá kinevezni."
Szerintem Mitakeumiban simán benne van. Az egész múlt évet a darálóban, vagy sanyakuban töltötte, és mindig kachi-koshit csinált, volt két 8-7-es, három 9-6-os, egy 11-4-es eredménye, és most is 6-0-ra áll.
a juryos srácok is havi kb. 3 milliót keresnek forintban, azért az nem olyan rossz. a jokozuna fizetés meg már 8 milla feletti. ezenkívül egy évben hatszor kapnak bónuszt (prémium) a prémium minden egyes alkalommal emelkedik, amikor a sekitori kachikoshit ér el, és csökken, ha makekoshit.
a különdíjakért, a tornagyőzelemért nagyon komoly díjat kapnak (10.000.000 jent a jushoért, ami kb. 22 milla)
minden boríték után kapnak még 27.000 jent, amit kumulálva eltesznek a visszavonulásukig.
ezenkívül a legnagyobbaknak van még egy rahedli szponzorpénze is, ami általában sokszorosa annak, mint amit a kyokaitól kapnak.
nem tudom. dupla számjegyű győzelmeket igen, de yushot nem látok (még) ebben a srácban. (mitakeumi) ettől még lehet ózeki, de szerintem tovább nem tud lépni. nekem túl egysíkú a szumója, oshidasi/tsukiotoshi/yorikiri tipikus pusher/thruster, de azok (hacsak nem akkorák mint akebono vagy musashimaru volt) nem igazán lesznek yokozunák.
ózeki azonban mépg lehet belőle.
viszont kezdem magam igazolva látni kisenosato kapcsán. egy éve úgy gondoltam, a japánoknak már viszketett mindenük, hogy végre legyen egy japán jokozunájuk, így a kyokai a rá oly jellemző kivárós konzervatív, szabályokhoz maximálisan ragaszkodó döntéshozatala helyett, az első adandó alkalommal "lecsapott" a lehetőségre.
lehet, hogy egy kicsit korai volt, nekem wakanohana sztorija rémlik fel az esettel kapcsolatban.
Hmm, jó ez a borítékos cucc, szeretem az ilyen érdekességeket. Amúgy ezen kívül kapnak fizetést is, mint mondjuk fociba, vagy csak a borítékokból kell gazdálkodniuk?
Hát, voltak olyan összecsapások, amiknél a fogamat összeszorítottam, olyan jó volt! A Goeido - Tochinosin meccs nálam a best, mindkét birkózó dícséretet érdemel a kűzdő szelleméért. Goeido végső kétségbeesett próbálkozása azzal a láb-kulcsolással nagyon tetszett, ritkán látni ilyet. Eddig nem figyeltem Tochinoshin-ra, mert Terunofuji-hoz hasonlóan elég rapszódikus teljesítményt nyújtott, de most tényleg egészségesnek látszik, és már két Ozekit le is győzött. Hakuho kiválása, és Kisenosato gyalázatos teljesítménye után már csak Kakuryu az, aki komoly veszélyt jelenthet neki. Persze, nem kell Mitakeumit, és a többieket lebecsülni, de tény, hogy Tochinoshin két "Ozeki-nyivel" már közelebb van a sikerhez. Kisenosató... Oh God... Ennél jobban már csak akkor blamálhatná magát, ha nem vonulna vissza most rögtön, ezért leléptetnék. Nem játszhatja el örökké, hogy visszalép a tornán sérülés miatt. Nem lehet mindent ráfogni a sérülésére. Oda-vissza verte a csúcsformában lévő Teruno-t, közvetlenül a sérülése után, most meg háromnegyed év elteltével is ilyen bohózatba illó vereségeket kellelszenvednie alsóbb rangú birkózóktól?... Szomorú... Még a Takayasu - Hokutofuji meccsrón léhány szó, az is nagyon tetszett, epikus volt az a kilökés a végén, rá egyenesen a sós bödönre. Nem tagatom, a különféle becsapódások miatt kezdtem el még gyerekként nézni a szumót, azóta persze már másért nézem, de egy jó nagy esés mindig jó látvány. Persze, sérülés azért ne legyen... Szerintetek ki lesz a legközelebbi Ozeki? Ha nekem tippelnem kéne, én Mitakeumi-t mondanám. Szépen, látványosan fejlődik minden tornával.
a borítékban 30.000 jen van (kb 68.000 Ft.) szóval yoshikaze öt nap után a két kinboshijával, de negatív (!) eredményével kaszálta a legtöbbet több, mint 4 és fél milliót.
ehhez a mai naphoz mit szóltok? látjuk még kisenosatot? úgy értem egyáltalán látjuk még valaha küzdeni? az első 5 nap után 1-4. ilyen indítás után általában egy jokozuna visszalép a tornától, de ha ő most is visszalép, akkor nem tudom, hogy lehet-e még jokozuna egyáltalán.