Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2506
Megnéztem az ottani hozzászólásodat. Elfelejtetted figyelembe venni, hogy az ottaniak nincsenek túl egy másféléves inverziológiai kurzuson, így azt sem tudják, miről beszélsz. Bár nem követtem azt a topicot, így nem tudom, hogy minek tulajdonítják egyesek sikerét, mások kudarcát, hogyan értelmezik az egyes helyek közt tapasztalt klímakülönbségeket. Én is tartok tőle, hogy "hagyományos" módon. Azért tűnhetett nekik furcsának az én "lihegésem", mert nem értették, minek ennyire "lihegni". A fontos az, hogy itt már Mindenki tudja. Talán valamikor, valahol, valakitől ők is megtanulják.
Előzmény: Floo2 (2502)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2505
Neked azt hiszem művész hajlamaid is vannak ,de jól is van ez így .Azért jól elvagyunk .
Előzmény: Floo2 (2503)
valila Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2504

H.J., maradt még egy kis gesztenyéd?

Küldenék helyette vérmogyorót.

Előzmény: H.J (2498)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2503
A fűtött helyiségben való babrálást úgy lehetne ötvözni a topic témájával, hogy a babrálás egy fügelevél eltávolítása után következne! :))
Előzmény: Törölt nick (2501)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2502
Örülök, hogy a testvértopicból olyan vendégünk van, aki tökéletesen tisztában van a helyi klímát alakító tényezőkkel!
Lehet, hogy a Ti topicotokban is szükség lesz egy ilyen értelmező segítségre, mert hozzászóltam ott, de látom, egyelőre értetlenség fogadott, pedig próbáltam világos lenni!
Előzmény: Island* (2499)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2501
Amiről te írtál az egy másik topicba való téma ,bár az igaz hogy a szabadidő kellemes eltöltése címszóba mindegyik belefér.Én csak azt akartam érzékeltetni,hogy a feleségemet annyira nem hozza lázba az én gyümölcsmániám/bár a gyümölcsöket enni azt szereti,különösen a fügét és kákit/,én meg jobb is szeretem ha egyedül vagyok mert ez felér bármilyen relaxációval.Természetesen én téged lebeszélni nem akarlak semmiről,úgy hogy hajrá/bár ilyenkor max egy jól befűtött helyiségben érdemes babrálódni./
Előzmény: Floo2 (2478)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2500
Na remélem a freemailen keresztül elment,nem tudom a fórumon keresztül mi volt a hiba
Előzmény: H.J (2498)
Island* Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2499
Olvasva a Zalai érdekes mikroklímával kapcsolatos hozzászólásokat eddig is sejtettem, hogy Érd is hasonló cipőben járhat a fekvésével. Mint valami "sziget-nyúlvány" emelkedik ki a környező területből és a Duna felé dél-keleti irányban lejt enyhén. A város dimbes-dombos és a magasabban fekvő részein (150-200m) ezért is van nagyon kedvező klíma, 40 éves európai ciprusok, fügék, gránátalmák láthatók több kertben is.
H.J Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2498
Most néztem. Semmi.
Előzmény: Törölt nick (2496)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2497
A hotmailedre küldtem,remélem most már odaért
Előzmény: Törölt nick (2496)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2496
hát én elküldtem,de úgy látszik nem jött össze.Teszek egy újabb próbát
Előzmény: H.J (2494)
H.J Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2494
Várom a postacímed. Hová küldjem a kis gesztenyéket?
Előzmény: Törölt nick (2444)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2493

Illetve 2005. telén azon a bizonyos február 10-ére virradó éjszakán a térségek hóborítottsága is különböző volt!

Készítettem arról az éjszakáról egy beszámolót anno, és emléxem, hogy a Bp-Eger térségben volt a legkevesebb hó!

Baranyában is kevesebb hó volt, mint pl. Zalában!

Ez a térkép is hűen mutatja, hogy Bp-Lőrincen is csak 2 centi hó volt, emléxem Egerben pl. csak foltok voltak (persze a kékesi 25 centi hó 1000 méteren nem mérvadó), Pogányban is foltok voltak csak, magyarán a sellyei -19 hófoltok mellett elég húzós!

Nem egyenletes volt a hófedettség tehát!

Egy biztos, remélem az idei télen ilyen értékeket tartalmazó térképeket nem kell nézni, és remélem néhány év múlva nem ennek a télnek a minuszait emlegetjük vissza!

Előzmény: Törölt nick (2491)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2492

Most nézem, Pogányban 2005. február 10-én, a leghidegebb éjszakán -13 fok fok volt!

Mikor volt -17?

Előzmény: Törölt nick (2491)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2490

Kár, kíváncsi lennék!

Akkor -15-ig biztosan bírja!

Előzmény: Taxus (2487)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2489

A telke viszont a hegyén van :))

Elvileg működő mélcímem van ott, igen!

Várom a cuccot!

Előzmény: Törölt nick (2488)
Taxus Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2487

Nem tudom mennyit bír. A M. granduflora. Nálam még -15 foknál hidegebbet nem kapott az elmúlt 4 tél alatt. Szerintem -15 fok körül kezdődhet a fagysérülés, ami először azzal jár, hogy tavasszal kihajtáskor lehullanak a levelei. Nálunk Dunakeszin van néhány egészen nagy 5-6 m-es példány is, de nem tudom mikor ültették őket. Tavaly egy kertészetben kint hagytak cserépben és nem fagyott el, most is kint állnak az udvaron hatalmas példányok. Agy hatalmas Phoenix pálmát is kint hagytak, az elpusztult. Rappaiék szerint -20 fokot is kibír. Viszont valaki írta az egyik fórumban, hogy nála rendszeresen elfagy, az Alföldön lakik és ott nem ritka a -20.

Ma éjjel szélcsendes derült időben -4 fok volt nálam, a földön -7 alatt, a magnóliánál -2,5 (1,5 m mgasan).

Előzmény: Floo2 (2456)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2486
Minden relatív. Na, de ennyire!
A következő napok várhatóan +6 fok körüli ÁTLAGhőmérsékletei kapták ezt az itt olvasható jelzőt az újságban, így december közepe felé haladva. Ehhez annyi elég, hogy a megelőző időszak (is) enyhe volt.
Íme, mennyire fontos, hogy a hozzánk jutó információkat, minősítéseket, SZTEREOTÍPIÁKAT(!) mindig igyekezzünk ellenőrizni és ha kell, felülbírálni a saját tapasztalatunkkal és logikánkkal. A kritikai látásmódot egy pillanatra se hagyjuk távolmaradni magunktól!
Reménykedjünk, hogy a tél hátralévő részében végig kitart ez a HIDEG!
Floo2 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2485

A büdöske -1 fokon elfagy!

Az, hogy a fal mellett teljesen ép, azzal együtt értendő, hogy tegnap reggel Olaszország egész kiterjedt területein -2-5 fokok voltak az állomásokon....

Előzmény: ninovarga (2469)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2484
Az amcsik meg ezzel magyaráznák, kapásból a zalai fügéket, magnoliákat és pálmákat. De hangszórót ők sem nyernének vele!
Előzmény: Floo2 (2482)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.10 0 0 2483
Anticiklon utáni, ciklon előoldali visszamelegedés közel tipikus hőmérsékleti eloszlása. Azt pedig az amerikai USDA térkép Mórickája képzeli, hogy ezt a pillanatképet alapul lehet venni általánosan a térségek zónákba sorolásához,
Floo2 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2482

Egyébként ez komoly probléma lehet úgy gondolom!

Mert ha több fokot emelkedne 100 év múlva az átlaghőmérséklet, akkor is csak és kizárólag a domb lehetne ezen növények túlélése szempontjából a megfelelő élettér!

Namost, mivel a szakmák (a meteorológiai biztosan nem, a kertészeti pedig ennyire részletesen nem, talán ők sejtenek róla valamit) nem értik, nem tudják a minimumok, abszolút minimumok, középhőmérséklet összefüggéseket, illetve a növények túlélése kontra nyári hőösszeg témában sem túl acálos a tudásuk, attól tartok, ha emellé a kevés tudás mellé a globális felmelegedéssel újabb ismeretlen kerül az egyenletbe, akkor végképp elvesztik a fonalat!

Elég bizonyítékot tártunk fel ahhoz, hogy ezeket biztosan tudjuk!

Ha ezen szakmák képviselőinek elé állnánk ezzel a kérdéssel, hogy hogyan lehet 2008-ban Gellénházán, ÉszakZalában (!) örökzöld növény, pálma stb., meg hogyan lehetnek 15 éves fügék Nyugat-Zalában (!), a nyakamat rá, hogy a globális felmelegedés lenne a döntő többség válasza!

A maradék pedig kis túlzással köpni-nyelni sem tudna!

Mint ahogy annak a dunántúli tanárképző főiskolának a neves szaktekintélye is valószínű nem aludt pár éjszakát, miután Nyugat-Zalából kapott egy szatyor fügét!

Szóval ezen növények elterjedésének egyik gátja lehet, hogy a szakma azt hiszi, mi úgy gondoljuk, a globális felmelegedés miatt lehetséges ez!

Fogják, beleültetikegy fagyzugba a növényeket, vagy az Alföldre mert az jó meleg, és egy 30 centi hó utáni -25-ben halálra fagy minden....

Előzmény: ninovarga (2479)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2481
Ha a 85-ös telet ki lehetme törölni abból a sorozatból, szívesen vállalnám azoknak az éveknek az időjárását az elkövetkező évekre, mivel az akkori saját fügefámról tudom, hogy semminek semmi baja nem történne. Kevésbé bízom ebben a "globális fölmelegedésben".
Előzmény: ninovarga (2479)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2480

Bizony, a 6-7 évet szakszerű kezelés mellett a mázsányi termés várható időtartamára értettem!

Előzmény: Törölt nick (2473)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2479
Miután 15-20 éve vannak kint ezek a növények, nem lehet a létüket a 2000-es évek első telei által egyébként is csúnyán megcáfolt globális melegedésre fogni. Sőt én lefényképeztem a 70-es, 80-as évek ugyanennyire alkalmas klímáját bizonyító képet a nagy, virágzó gránátalmáról Tibor, akkor még pici fiával. Remélem, megtalálja az akkori nagy, törzses fügefa képét is, amit megmutathatunk majd a klímaváltozás-mániásoknak.
Előzmény: Floo2 (2477)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2478

Én az asszonyszeméllyel közösen megyek babrálni a hegyre, igaz nem vagyunk házasok, de úgy gondolom, nem is csak azért, hanem mert közösen babrálni sokkal jobb, mint egyedül :))

Persze, ha neki nincs kedve babrálni, akkor vagy nem babrálok én sem, vagy akkor babrálok majd ha neki is lesz kedve!

Ha házas leszek (ha!), akkor pedig amikor egyedül akarok babrálni, vagy épp Ő akar egyedül babrálni hegyen-völgyön vagy bárhol, akkor 1-1 hétvége külön még erősíti is a kapcsolatot!

Egyébként a tél nekem is a halálom, hideg van, fázok, jeges az út, hideg a kocsiülés, párásodik az ablak, fázik a lábam, brrrr....régen az őszt sem szerettem, de aztán most egész megkedveltem!

A tél után pedig....:

"Elmúlt a tél most integet a nyár,
A jégvirág szirma rég elolvadt már.
Szerelem száll a fák lombja felett
Ha eljön az ősz én ott leszek veled..."

Előzmény: Törölt nick (2472)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2477

Tibor kertje tényleg olyan, mintha egy mediterrán településen lettünk volna!

Ezek a dombi települések mind-mind úgy nézhetnének ki, mint egy mediterrán vidék, ciprusokkal, pálmákkal, örökzöld növényekkel!

Amit sajnálok, hogy az 70-es 80-as évekbeli nagy füge a házbővítés áldozata lett, és ha akkor is nagy volt, azóta embertelen méretű lenne, még ha 1985-ben meg is fagyott volna, akkor is!

Remélem Tibor előhalássza valahonnan a nagy füge fényképét!

Előzmény: ninovarga (2461)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2476
Lehet, hogy korábban megmosolyogtak, amikor olyanokat írtam, hogy a mi dombjaink az olaszokéihoz megtévesztésig hasonlatossá lennének tehetők. Reménykedem, hogy az azóta tett beszámolóim után (pl. a mai és ehhez hasonlók) egyre hihetőbbé válik mindenki számára.
ninovarga Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2475
6-7 év nem az első terméshez kell, hanem az egy mázsányihoz.
Előzmény: Törölt nick (2473)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2474
A " Bornholm's Diamant " füge ismerős nektek?Egy Mo-i délszakikkal foglalkozó csomagküldő cég honlapján találtam/és még egy csomó külfoldi honlapon/Ez valóban dán lehet ?...és még olyan fajták,hogy :Portogallo,Dottato,Verde vannak náluk/bár az áraik nem az én pénztárcámhoz vannak mérve...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!