"Egyetértek, én is jobb költőnek tartom Hughest, de SP megismerését azért mégse vele kéne kezdeni:)"
hát igen...
Micsoda enyves kezű emberek vannak itt kéremszépen!
Erről jutott eszembe, hogy van egy Ady,Radnóti,József A. kötet (ARJ), aminek a hátulján van olyasmi szöveg, hogy: vegyél meg, ha nincs pénzed lopj el... :) [Én inkább megvettem.]
Caidhan:
Egyetértek, én is jobb költőnek tartom Hughest, de SP megismerését azért mégse vele kéne kezdeni:)
csipkebogyó:
Itt csak Caidhant tudom ismételni: számomra egyértelmű, hogy a súlyos depressziója vezetett az öngyilkossághoz. Azért hülyeség TH-t vagy bárki/bármi mást okolni. Ez egy ilyen betegség. (Hallottam olyan véleményeket, hogy skizofréniás volt -- ez marhaság, persze nem vagyok pszichiáter, csak egyáltalán nem illik rá a sk. diganózisa, szerintem.)
A Lázár kisasszony címfordítás nekem se tetszik, a Lázárasszony pontosabb és jobban illik a vershez.
Ja, és örülök, hogy végre nem csak ketten csevegünk itt Riverrel, -- írjatok még.
Legkedvesebb versek pl.?
SunshineSally:
Ez érdekes, én is el akartam lopni a könyvet annak idején a könyvtárból, de aztán sikerült megvenni egy antikváriumban... Szerencsére. Én a versekkel kezdeném az ismerkedést, de nem biztos, hogy nálad ugyanúgy bejönnének, -- szerintem nem lehet ebben igazán használható tanácsot adni.
Örülök neki, hogy többen is írtatok ide. Már kezdtem megijedni, hogy ennyire kevesen ismerik SP-t.
Mi is éppen arról "vitáztunk", hogy Ted-nek vajon köze volt-e SP öngyilkosságához. Greenwood állítja, hogy Ted-et nehéz lehetett elviselni, ez lehet - bár én nem vagyok ebben biztos. Abban viszont egyetértünk, hogy Ted-el vagy nélküle, de előbb-utóbb biztosan megtette volna.
Az oka, igen, lehet depresszió, aminek persze vannak fokozatai, és az igazán mély depresszió (ami tulajdonképpen nem valamitől alakult ki, hanem veleszületett), késztethet embert öngyilkosságra.
Hogy mivel érdemes kezdeni? Azt hiszem, én a Napló-val kezdtem. Igaz, még mindig nem jutottam a végére (nem mindig lehet olvasni), aztán jöttek a novellái (59. medve), a versei, az Üvegbúra... valahogy ilyen sorrendben.
Szerintem érdemesebb először az életét megismerni valamennyire (vagy a Naplók, vagy az Üvegbúra révén), és utána jöhetnek a novellák, versek. De ez személyenként változhat, persze.
Fabó Kingától egy rövid versecskét olvastam Sylvia Plath-ról, ami olyasmiről szólt, hogy már nem tud tanulni tőle - mármint Plath-tól. Pedig tanulhatott volna...
Szóba került a topik elején néhány Plath-életrajz is. Van Fabó Kingának is két izgalmas (és helyenként vitára ingerlő) tanulmánya Sylvia Plathról, amik A határon címe kötetében jelentek meg. (még nagyon régen, a narancssárga JAK sorozatban) Ezekben Fabó a nőiség, a pszichés zavarok és a költészet kapcsolatát vizsgálja Plathnál, és elég bőven kitér a Hughesszal való kapcsolatra is.
Egyébként ez a változat Gergely Ágnes válogatott versfordításainak kötetében jelent meg, a kötet címe pedig Lélekvesztő. (Vannak benne kiváló Yeats-fordítások is.)
Amennyire én tudom, a tervszerű öngyilok az leggyakrabban a súlyos depresszió miatt van. A Tandorit bizonyára jól tudod. Nekem a Gergely Ágnes-féle fordítás volt ismerős és ez meg ismeretlen. A 'Lázár kisasszony' viszont nem tetszik címnek.
Depressziós volt, nagyon súlyosan. Szvsz ezért lett öngyilkos. Meg van egy olyan elképzelés is, hogy nem is akart komolyból öngyilkos lenni, csak a házvezetőnő, akinek meg kellett volna találnia, aznap elkésett. De szerintem inkább a depresszió.
Egyébként ez a "Lázár kisasszony" ez kinek a fordítása?
bocs, amiért én is bepofátlankodok, de van valami amiről szeretném meghallgatni a véleményeteket:
szóval senki sem tudja pontosan, hogy miért is történt, miért is lett öngyilkos Sylvia. Ami még érthetetlenebbé teszi a dolgot, az az, hogy épp a rég várt elismerés küszöbén élt, két kisgyermeket nevelt, stb. Egyesek szerint Ted Hughes volt a hunyó, de nekem mindig úgy tűnt, hogy ezt mindenképpen megtette volna, ezt ő akarta, semmiféle külső tényező nem játszott közre. Idézek a Lázár kisasszonyból:
"Ellenőrizhető, ez ugyanaz a nő.
Tízévesen történt velem
Először. Még csak véletlen.
Másodszor elhatároztam:
Kitartok, nem jövök vissza.
Zárt kagyló állapotba
Ringattam magam.
Megizzadtak, míg kiszedték belőlem
A tapadós, gyöngy férgeket.
Meghalni is
Művészet, mint bármi egyéb
Nekem épp ez a műfajom"
kb. 10 éves korában halt meg az apja, 20 évesen kísérelte meg az öngyilkosságot, 30 évesen végzett magával. Elgondolkodtató.
bocs hogy csak úgy beleszólok a dialógusotokba :-)) (de szerintem ahhoz képest, hogy tegnap nyílt a topik, elég jól haladtok)
szóval én még nem olvastam SP-tól semmit, de emlékszem, hogy egy igen jó barátnőm teljesen odáigvolt érte, asszem még egy könyvét is ellopta egy könyvtárból, mert nem lehetett sehol se megvenni, ő meg imádta :-)
tehát: szerintetek mivel érdemes kezdeni az ismerkedést a hölggyel?
Abból a kevésből, amit tudok TH-tól, biztos vagyok abban, hogy egy hétköznapi nő egy percig se bírta volna elviselni (se ő egy "hétköznapi" nőt). De itt tényleg inkább csak megérzésről van szó, az meg nagyon szubjektív.
Mire kéne, hogy emlékeztessen ez az egész?
(ha személyes, akkor ne itt válaszolj:)
Nem emlékeztet bizonyos dolgokban ez téged valamire (ez az egész, amiről itt beszélünk?)
De, hogy miben nyilvánulhatott meg az elviselhetetlensége. Lehet, hogy egyáltalán nem volt az, egy hétköznapi nő szemében maga a tökély lett volna, de aki már eleve magával küzd, és ez őrli fel minden energiáját, annak csak második lesz Ő, akárhogy is szereti. És emiatt a végén érezheti Ted, hogy ő elviselhetetlen volt, holott, lehet, hogy nem is, csak elhitették vele.
Na, például ez csak megérzés. Asszem, engem is vonzana és az őrületbe kergetne egy ilyen ember.
De a Sz. levelekben ő maga is ír a saját "elviselhetetlenségéről" (amit akkor nem értett/érzett)
Nemcsak az ő lénye vonzotta ezt a típust, hanem ő is ezt a típust kereste szerintem - még ha nem is tudatosan.
"talán a puszta létével, hozzá is járult a zuhanásukhoz."
Mármint Ted a maga jelenlétével járult volna hozzá a zuhanásokhoz? Így értetted?
Bár az azért érdekes, hogy a második felesége is ugyanúgy végezte, mint Sylvia. Nem hiszem, hogy ez TH "bűnösségére" utal, csak lehetett valami a személyiségében... Amivel vonzotta is ezt a típust (ha van ilyen), meg valamennyire azért, talán a puszta létével, hozzá is járult a zuhanásukhoz. A fene tudja.
Ja igen, Ted. Ahogy így olvasgatom a könyvet - bár még az elején tartok - úgy tűnik, hogy Ted egy mérhetetlen türelmű ember volt, aki tényleg szerette Sylviát, hogy így alakult... az inkább Sylvia személyiségének tudható be. Egy ember idegeit nem lehet a végtelenségig cincálni.
Az, hogy megcsalta sem azért volt szerintem, mert már nem szerette, egyszerűen csak... csak kellett neki.
Mekadályozni valóban nem tudta volna.