" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Ilyenek matt eláll az ember szava. Csak azt nehéz eldönteni, hogy igazában mitől. Ezt jobb, ha nem kezdem el minősíteni, mert valami rettenetesen csúnya dolog sülne ki belőle. Úgy, hogy maradok megharapott szájszéllel.
Remélem nem sértődik meg K.István borász úr, ha idemásolok pár sort a leveléből, ami a Villány környéki klímáról ír:
".......Grifi ugyanabba a tévedésbe esik, mint Tiffán Ede, aki azt mondta, hogy Kisjakabfalva a "winterseite", az az, téli oldalon van. Egyet azonban elfelejtett, Kisjakabfalva ugyan egy széles, nem mély(12m) völgyben van, de délről (Virágos, Magyarbóly) teljesen nyitott. A völgy észak-nyugat, délkeleti irányban fekszik és így mindig mozog a levegő, ami a kemény fagyot megakadályozza. Jelentem, hogy 2001-2002 telén -19 fok volt itt Jakabfalván. Egyetlen egy pálmám sem ment tönkre. Azóta rendszeresen mérem a hőmérsékletet itt és Villányban. A differencia 1-2 fok + és -, de gyakran van Kisjakabfalván melegebb, mint Villányban. Pécs klímája sokkal hidegebb. Egyébként, Villánykövesd, Palkonya is "winterseite". ........... 12 évig a Lago-Maggiore mellet Locarnoban (Schweiz) éltem, pontosan olyan klímatikai körülmények között, mint a villányi régió. Ez itt a földi paradicsom! Éltem Braziliában, Floridában, és megfordultam minden kontinensen a földön. Villány és környéke, egyedülálló! Hogy 110m és völgy, vagy a "Kopár" Villány és Nagyharsány között, ahol szinte soha sem fagy, csak minimális különbség. A jakabfalvi dombon, ahol egyik szőlőm van, ugyanúgy soha sem fagy! A differencia a völgytől csak 20m. Ide lehetne egy "igazi" mediterrán lakóparkot építeni, olajfákkal, citrommal, naranccsal, pálmákkal, stb.. Még dolgozom rajta... Itt nálunk a villányi hegyek január közepéig "fűtik" a környéket. A terület a Mecsektől a Száváig 3% lejt, északtól déli irányba. Ez azt jelenti, hogy a nap sugárzásának az intenzitása nálunk pontosan annyi, mint Szicíliában a síkon...! A déli szélességi helyünk pedig 2% több napsugárzást biztosít, mint Bp. Szorozd fel 365-tel! Itt a magyarázat Grifinek!"
Mivel a jelenség elemi erő nagyságrendben van jelen, én eltekintenék a kritikád tárgyát képező egyes szereplőkön történő számonkéréstől. Ők, tudtukon kívül nagyobb áldozatai egy káros szocializációs hatásnak, mint Te, aki felülbírálod és azért szenvedsz tőle. A mi életünkben már kevés remény van rá, hogy ez gyökeresen megváltozhassék. A társadalmi folyamatok lassúak, ráadásul a társadalom szereplőinek attitüdjét alakító jelen hatások legalább annyira károsak (legfeljebb más vonatkozásokban), mint a múlté. A védekezési stratégiánkat ezek ellen az elemi erőkkel szembeni védekezés mintájára kell szerveznünk, ha legalább a saját mentális épségünket szeretnénk megóvni, amennyire lehet.
Sőt, a kerettyei stranddal szemben szőlőhegy van, a tetőn egy kis borospincével, évekkel ezelőtt, a pince előtt egy gyönyörű, magas, törzses fügével. Aztán a terület gazdát cserélt. A történetet nem folytatom, mert innen már bárki kitalálja...
Sosem fogom megérteni, hogy miért nem lehet a hozzászólás tartalmára koncentrálni és reagálni, miért nem arra kapok választ amire kérdezek vagy amire választ várok, miért kell egyből mögöttes szándékot sejteni, miért kell egyből rivalizálni, miért nem lehet korrektnek lenni, vagy ha a reakció nem tárgyszerű, sőt, provokatív is, a továbbiakban legalább maradna következetes, és nem lekezelően elhárító, logikailag önmagával jobban ellentmondásba kerülve, mint velem?!
Úgy látom, tehetek én bármit, minden próbálkozás azonnal egy intelligencia - és jellemtesztté válik, lehangoló eredménnyel!
Persze én amikor erről írtam, képzeletemben egy Bodeni-tó, vagy Garda-tó nagyságrendre gondoltam, de kisebb, nem befagyó tavak közvetlen közelében is jelentkezik egy ilyen klimatizáló hatás. (Abból, hogy a pizzeria fala mellett a nyári virág még mindig ép, könnyen elképzelhető ez a hatásmechanizmus.)
A metneten szerzett tapasztalataidból megtanulhattad volna, mennyire meg kell gondolni, hogy milyen témát, milyen közönség előtt, hogyan kellene megjeleníteni. Újra meg újra reménykedsz, hogy egyszer már arra kapsz adekvát reakciót, amit szándékod szerint föltársz. Az esetek 99,99%-ában nem tárgyszerű, hanem erősen szubjektív reakciókra kell számítanod. Bármennyire is szeretnéd, nem arra kapsz választ, amire kérdezel, vagy reagálást arra, amit állítasz. Elszubjektivizált társadalom a miénk! Ezt már sokszor elmondtam.
Nem is annyira megígértem, mint magamban megfogadtam, így most ezt a Te kérésedre saját magammal kell megbeszélnem, nehogy megtörjem, hanem csak egyetlen, de utolsó alkalomra felfüggesszem a hatályát.
Ha sikerül a jövő évi tavaszi projekt, akkor néhány év múlva fügefák árnyékában strandolhatnak majd a bázakerettyei strandon :))
Bár az a strand hőszenyezés szempontjából télen mitsem számít, úgyhogy ott csak a hely pozíciója miatt lehetnének fügefák, meg akármilyen más korlátozottan téltűrő növények!
Egészen biztos vagyok benne, hogy nagyban feldobná az adott strand hangulatát néhány szabadban lévő mediterrán növény!
Nagy edényekben szoktak kitenni néhány kisebb pálmát hangulatfokozóként, de az igazi az lenne, ha kint is telelne!
Szerintem nem sok termálfürdő van 180 méteres völgyszint feletti dombtetőn 260-270 méteren, 80 méteres fagylefolyással!?
"Villány környékén nincs semmi olyan hőforrás (tenger, be nem fagyó mélyvizű tó, hőerőmű, városi hősziget, stb.), ami miatt ott ettől eltérő viszonyok lehettek volna."
Én csak annyit tudok, hogy van olyan hűtőtó, amely télen sem fagy be és aktívan táplálkoznak a halak. Gondolom a közvetlen környezetében sem zordak a körülmények
Tudom, hogy nem szereti az ilyet, meg nem foglalkozik vele, de elkeseredésemben írtam ezt a fohászt!
Hogy miért, ahhoz bármennyire is megígérte hogy nem néz be oda többet, most még az egyszer be kéne nézni a pálmás topicba, a tegnap esti hozzászólásokat!
Feltételezhetően igen. Úgy, ahogy a hévizi tó partjára is telepítettek, nagyon okosan, korlátozottan téltűrő növényeket. De a környékünkön lévő termálfürdők közül pl. Bázakarettye egy Gellénházánál is jobb pozícióban van. Ott a strand területén már négy-öt méteres trachycarpusok lehetnének, ha valakinek eszébe jutott volna ilyen eretnekség.
Gyerekkoromban volt a kertünkben egy vastagtörzsű, öreg cseresznyefa, amit én nadrágos cseresznyének hívtam, mert a töve vékonyabb volt, mint az oltás fölötti része, olyan volt, mintha valakinek a bokája kilátszott volna a nadrágból. Oltásnál elég gyakori jelenség.
Gondoltam, hogy szakkönyvi hivatkozásból merítetted, de én már sokszor kipróbáltam és működik. A szemzés helye valóban eltűnik, hacsak nem két, egymástól növekedési erélyben (vastagodásban) nagyon eltérő tulajdonságú fajta kerül egybe.
Ez valószínű azért van, mert angolul vagy 'Persimmon'-nak, vagy 'Sharon fruit'-ak hívják a fajt, fajtától függetlenül (nem olyan egyszerűen, sallangmentesen és egyértelműen, mint mi). Olyan, mintha mi az almát mondjuk "jonatán gyümölcs"-nek hívnánk általában, fajtára való tekintet nélkül.
Amit írtam,az nem saját tapasztalat,hanem a Timon féle Őszibarack ill.a Jeszenszky féle oltás s,szemzés ,dugványozásból kiollózott szak/?/vélemény.A szemzés védelmében csak annyit,én azért szeretem jobban,mert sokkal több idő van rá ,mint az oltásra és szerinten szebb eredményt ad/a szemzést a fa teljesen elnövi,az oltás helyén meg egy dudor marad./Természetesen megpróbálni többféle módszert is meglehet,izlés szerint.
én is ha hipermarketben járok és datolyaszilvát látok,az tuti hogy csak shanon :-)akár kicsi akár nagy,gömbölyű,ovális vagy totálisan kerek csak shanon :-) de legalább már árulnak...
Ugyanúgy lehet oltani, mint a többi fajt. Olaszországban elég elterjedt az oltás gyakorlata. Nyugodtan próbáljátok ki. Az esetleges nem-eredésnek ugyanakkora csak az esélye, mint egyéb fajok esetében általában.
Én úgy tudom,hogy az őszibarackot oltani nem lehet,az egyetlen "átoltási" mód az alvószemzés aug-szept hónapokban.Fás oltásmódok nem működnek.Tavasszal visszafiatalítod és aug-szept-ben a megfelelő új hajtásokba szemzel/a biztonság kedvéért lehet több szemet is/
Ez a mostani a Sharon, az egy hónappal ezelőtti, gondolom, Rojo lehetett (régi lámpabúra alakú?). A Sharon a legkönnyebben megkülönböztethető: lapos, négyszögletes.
Részben igazad van, nekem jórészt régi alma- körte-szilva stb. fajtáim vannak, M9-es alanyra oltva, sajátkezüleg. De van pl. zöldalma, jonagold, idared, klapp, vilmos, niesseiki, hosui. Azoknak sincs semmi baja.
Ahhoz, hogy hol (nem) tartunk, figyelmedbe ajánlanám az ukrajnai kákitermelésről szóló cikket, de lehet, hogy már olvastad is, ha végigolvastad az utolsó időszak hozzászólásait.
DÉLnyugatot igen, de délNYUGATot nem annyira, onnan jön az enyhülés.
Petek, 4. januarja 2008, med 21:30 in 22:00 Avtomatska opazovalna postaja Temperatura Veter °C smer hitrost sunki Babno Polje -3 - - Bilje pri Novi Gorici 1 J 1 Bohinjska Čenjica -3 - - Bovec -2 SV 1 Bort/Gorenja vas -4 Celje -4 - - Dobliče Črnomelj -4 V 1 Dolenje Ajdovčina 2 Hrastnik -3 Idrija -2 - - Ilirska Bistrica 1 SZ 1 Koper Kapitanija 7 JV 1 Luka Koper 6 V 1 Kraj. park Goričko -6 JV 3 Krko - - - Lendava -6 JV 3
Most itt is deresedik az ember se..e, már -11 fok van. Útálom!
Szeged környékén 9-kor csillagos volt az ég, és már -10 alatt volt. Mostanra beborult és visszament -9-re.
Ha jól emlékszem Miskolcon az omsz tegnap mérte az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet, -9°C-ot, (ha nem javítsatok ki) ezt pl. a szegedi is már többször is túllépte, (az eszéki -15°C-ról már nem is beszélve, ami ugye Szegedtől is délebbre fekszik.
Remélem, az ország középső sávjában is bezáródik a ködfelhő és a hőmérséklet nem süllyed tovább, ez lesz a minimum, ami most van és ez még nem halálos. Vannak helyek, ahol rezeg a léc. Amint látjátok, a medence közepén, de égtájakban nem válogat. Nem akarlak azzal untatni Benneteket, hogy idemásolgassam az ideillő korábbi hozzászólásaimat, de aki akkor ELFOGADTA azokat, az most a valóságban is ellenőrizheti, hogy kiállják-e a valóság próbáját, vagy esetleg megpróbáltam volna-e valamiben hamis látszatot kelteni, vagy félrevezetni valakit.
Sajnos nálam (Dunakeszi) még semmi köd, semmi felhő csillognak a csillagok, már -10,8 fok van 2 m-es, nyílt területre a földre, a hóra tett hőmérő -13-at mutat.
Ilyenkor talajszinten 3-4 fokkal is hidegebb lehet mint 2 m magasan.
És Magyarország "vérveszteségtérképe" (ahogy akkor neveztem), a tél leghidegebb éjszakáján mért térségi adatok alapján
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm! Rendkívül tetszik ennek a topiknak a tartalma! Én ugyan még elég kezdő vagyok, de rettentően felbosszantott, hogy ennyire nem tartunk sehol ezeknek a növényeknek a termesztésében! És biztos legtöbben csak az "ugyanmá, magyar narancs" jelzővel legyintenének az egészre. Azt kell mondanom, bár szinte félve mondom ki, egy világ változott meg bennem!