Keresés

Részletes keresés

MoDS Creative Commons License 2002.05.08 0 0 686
Légy üdvözölve körünkben!

Szerintem els?re nem kell távcsövet építened, mindösszesen három dologra van szükséged: egy jó térkép, egy 10x50-es vagy hasonló binokulár és egy vadásztávcs?, továbbá egy álványra, de az nem fontos ekkora nagyításnál, de ha mutogatni akarod, akkor igen. Mélyég objektumok, Jupiter holdak, ragyás Hold, kett?s csillagok látszanak. Ha tetszik, akkor áttérhetsz egy komolyabb m?szerre.

Üdvözlettel:
MoDS

Előzmény: SZIVIi (684)
PETYUS Creative Commons License 2002.05.08 0 0 685
Az ötlet nem marhaság, csak az a rejtély számomra, hogy az optika alapelemeit hol lehet beszerezni.
Előzmény: SZIVIi (684)
SZIVIi Creative Commons License 2002.05.08 0 0 684
Sziasztok!
Teljesen új vagyok, de nagyon érdekel a csillagászat. Abban segítsen nekem valaki, milyen módon lehet olyan távcsövet építeni, ami kezdőknek bogarászáshoz megfelel. A holdat + néhány bolygót nézni, a gyerkőcöm érdeklődését felkelteni. Gondolok itt olyan alapanyagokra, amik otthon találhatók, esetleg ofotértokban beszerezhetők pl. szemüveglencse, kamera okulár stb. Barkácsolásban elég jó vagyok, úgyhogy a technológiai rész nem lenne probléma. Lehet ilyet csinálni, vagy nagy marhaság az ötlet. A használt kezdő távcsövek is 45.000 Ft-nál kezdődnek, nekem egyelőre nincs annyim és azt sem tudom, mennyire lesz tartós az érdeklődés. Egyelőre megvan az indíttatás. A múlt héten gyönyörködtem az öt bolygóban is.
Abszolút Nulla Creative Commons License 2002.05.07 0 0 683
Ezek hamisszínes képek, ugye?
Előzmény: csakb (679)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.04 0 0 682
Szivesen!
Előzmény: pimac (681)
pimac Creative Commons License 2002.05.04 0 0 681
Köszönöm :))) Akkor tegnap este nemhiába meresztgettem a szemem, mert tényleg kb ezt láttam!!!! El sem hiszem hogy szabad szemmel látszik!!
Előzmény: Törölt nick (680)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 680
Ezt keresd!

Előzmény: pimac (676)
csakb Creative Commons License 2002.05.02 0 0 679
Na, megjelentek a HST brend nyú színes-szagos PR-képei by ACS team:

STScI-PR02-11.

csk

pimac Creative Commons License 2002.05.01 0 0 678
Vááááá! Köszönöm! Szeretlek! :)))
Előzmény: csakb (677)
csakb Creative Commons License 2002.05.01 0 0 677
Azért nem kell feladni. Ha (ahogy írtad) Bp-i vagy, akkor menj el a Polarisba. Ott most egymást érik a távcsöves bematatások (május 2., 4., 7., 14.).

csk

Előzmény: pimac (676)
pimac Creative Commons License 2002.05.01 0 0 676
én akárhogy nézem, semmit sem látok.. utálom hogy 100 évet kell várnom a következő együttállásra... :(
Előzmény: Törölt nick (675)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.30 0 0 675
Jól láttad.

Bolygók egy sorban
A Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz és a Jupiter együttállása

Ezekben a napokban – különleges csillagászati eseményként – egy vonalban látszik a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz és a Jupiter. A jelenség megfigyelésére a legkedvezőbb időpont a napnyugta utáni fél óra – az öt bolygó sorában ekkor távcső nélkül is gyönyörködhetünk. A Merkúr alig néhány fokkal a horizont felett látható, mellette a Vénusz, a Mars, kissé távolabb a Szaturnusz, majd a képzeletbeli egyenes végén, a horizont felett mintegy hatvan fokkal a Jupiter is feltűnik. A következő két-három hét folyamán a bolygók látszólag egymáshoz közelednek, és az egyenes vonal is felbomlik. Május 4-ére például a Szaturnusz megelőzi a Marsot, és a Vénuszszal hármasban háromszög alakzatban látszanak az égbolton.

Hasonló együttállás egyébként két éve is előfordult, de akkor a Nap helyzete miatt nem láthattuk. Legközelebb 2040-ben, majd további húsz év múlva kerül sor ehhez hasonló eseményre, ám akkor a bolygók nem állnak majd olyan közel egymáshoz, hogy szabad szemmel is láthatók lennének. A mostanival összemérhető látványban legközelebb száz év múlva gyönyörködhetnek utódaink.

Előzmény: BBazsi (674)
BBazsi Creative Commons License 2002.04.29 0 0 674
Most lehet, hogy nattyon hülyét kérdezek, de milyen bolygóegyüttállás volt a múlt héten (mellesleg a sajtó is tele volt vele)? Legfeljebb, szép egyenletesen eloszolva a Jupitert, Szatyort, Marsot, Vénuszt, Merkúrt láttam, de szó sem volt együttállásról. A Guide 6.0 szerint május 11-13 körül lesz egy Szat.-Vánusz együttá., de az sem az igazi... Vagy elnéztem valamit?
Előzmény: csakb (670)
pimac Creative Commons License 2002.04.29 0 0 673
Köszönöm! Keresek gyorsan valaki hozzáértőt aki elkísér :)))
Előzmény: csakb (668)
csakb Creative Commons License 2002.04.29 0 0 672
Megéri azt a pár kilométer biciklizést.

Kedvcsinálónak nézd meg a mai (2002.04.29.) APOD-ot!

Habár ma országos borult lesz szerintem :(((((

csk

Előzmény: PETYUS (671)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.29 0 0 671
Sajnos elég messze el kellene menni, hogy láthassam. (A dombvidék keleti tövében vagyunk.)
Előzmény: csakb (670)
csakb Creative Commons License 2002.04.29 0 0 670
A fényessége +1 és -1 magni között vacilál, vagyis elég fényes a szabadszemes észleléshez. A szögátmérõje néhány ívmp., és a legjobb esetben is csak néhány fok magasan látható, ezért távcsõben elég sux a látványa. Nagyon jó légköri viszonyok mellett esetleg a fázisát lehet megfigyelni. De van, aki már részleteket is látott rajta nagy nagyítással, bombaég alatt. Szerencse kell hozzá.

Én már annak is szoktam örülni, ha szabadszemmel látom.

Május elejéig mindenesetre nagyon kedvezõ helyzetben lesz a megfigyeléshez. Nem szabad kihagyni!

csk

Előzmény: PETYUS (669)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.29 0 0 669
Milyen eszköz kell a Merkúr észleléséhez?
Előzmény: csakb (668)
csakb Creative Commons License 2002.04.29 0 0 668
meddig lehet még látni

Online info: evkonyv.mcse.hu/jelenseg/

offline (és sokkal részletesebb): Csillagászati évkönyv 2002 (l.: könyvesboltok).

honnan érdemes? (Bp)

Bárhonnan, ahonnan látszik az ég. Ha a Merkúrt is akarod látni, akkor nem árt, ha lelátsz a nyugati horizontig aljáig.

csk

Előzmény: pimac (667)
pimac Creative Commons License 2002.04.28 0 0 667
meddig lehet még látni a bolygókat és honnan érdemes? (Bp)
Előzmény: csakb (663)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.25 0 0 666
Nem, nem. Csak összefoglalást ad a tudománytörténetről. Majd tanult barátaimat megkérdezem van e valamilyen írásos munkája a teremtésről.
Előzmény: PETYUS (665)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.25 0 0 665
De abban ugye nem emlegeti a teremtést? Vagy igen?
Előzmény: Törölt nick (664)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 664
Ma kaptam egy könyvet amit Gazda István írt, Kis magyar tudománytörténet a címe.

Üdv.

Előzmény: PETYUS (589)
csakb Creative Commons License 2002.04.23 0 0 663
A flame helyett inkább nézzétek meg a bolygókat az esti égen. Nagyon impozáns látvány.

csk

Dulifuli Creative Commons License 2002.04.23 0 0 662
"Az, hogy nektek az a fixa ideátok, hogy a világ köteles olyannak lenni, amit ti el bírtok képzelni."

Tudod, nekem nem az a bajom, hogy nem bírom elképzelni. El tudom képzelni a Godzillát is. De attól még nem gondolom, hogy létezik a valóságban.
Szerintem inkább Nektek van bajotok: egyszer egy szaktekintély mondott valami hülyeséget, és azóta mindenki ezt vallja, talán mert nem tartja magát elég kompetensnek, hogy vitába szálljon, talán mert attól tart, hogy rásütik a bélyeget, hogy olyan hülye, hogy nem érti a dolgot, azért vitatja.
Én nem állítom, hogy mindent értek. Csak azt állítom, hogy a relativitás elmélete hülyeség, mert rossz az alapfeltevés, amiből kiindul.
Bennetek viszont nincs annyi kurázsi, hogy akár csak belegondoljatok, hogy esetleg nekem van igazam.
Most már tényleg nincs kedvem ezt folytatni. De Ti is leállhatnátok a fikázással.

Előzmény: Dr. Lecter (660)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.22 0 0 661
hehehe,
Előzmény: Dr. Lecter (660)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.04.22 0 0 660
A relativitáselmélet ellentmond a "józan észnek", ezért nem lehet igaz."

Nem tudom, mi a baj ezzel a mondattal.

Az, hogy nektek az a fixa ideátok, hogy a világ köteles olyannak lenni, amit ti el bírtok képzelni.

A nexuson egyébként jó társaságban vagy, van ott még néhány meg nem értett zseni, relativitász is akad köztük.

Előzmény: Dulifuli (659)
Dulifuli Creative Commons License 2002.04.22 0 0 659
Akkor most néhány dologban egyetértünk.

Szerintem sem kellett volna letiltani.

Azon nem csodálkozom, hogy nem változott a véleményed.
Azt viszont szívesen venném, ha megosztanád velem azoknak a bizonyos "egytucat" fejtegetéseknek az elérhetőségét, mert érdekelne, mit gondolnak mások. Akár az e-mail-emre is jöhet.

"A relativitáselmélet ellentmond a "józan észnek", ezért nem lehet igaz."

Nem tudom, mi a baj ezzel a mondattal. Egyébként ha jól csalódom, akkor senki nem cáfoltra meg érdemben az állításaimat.

"Részemről befejeztem."

Én sem akartam itt folytatni. Látom, hogy nincs értelme. További jó mulatást az elefántcsont-toronyban!

Előzmény: Dr. Lecter (649)
bináris Creative Commons License 2002.04.18 0 0 658
Én nem hiszem, hogy bármit is törölni kellene (talán az orgazmusra vonatkozó részek lehetnek ilyenek). Inkább arra kellene rávenni Dulifulit, hogy nyisson egy saját topicot, de lehetőleg ne a Tudomány fórumban, hanem a Kávéházban vagy a Drukkerkocsmában. :-)
Előzmény: bgrbftby (657)
bgrbftby Creative Commons License 2002.04.18 0 0 657
Sajnos a progi nem teszi lehetővé hozzászólások átrakását, csak törlését.

Amennyiben nagyon zavar Benneteket, kérjük egyezzetek meg a törlendő hozzászólások listájában, és küldjétek el azt a moderator@mail.index.hu címre!

Köszönettel

Előzmény: MoDS (655)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!