Nekem is száraz a szemem, nekem is a kontaktlencsétől. De ez nem baj, kapsz műkönnyet és kész, legalábbis nekem ezt mondták. Egyébként a vizsgálat alkalmával mérik a könnytermelésedet is és majd pontosan nyilatkoznak.
Nemsokára lesz a kezelésem (nov. 10) és utána majd meglátjuk, de szerintem (remélem) nem lesz gond.
Hallottatok Ti olyanról, hogy nem megfelelő könnytermelés esetén elvégzik-e a műtétet? Nekem ugyanis a kontaktlencse kiszárította egy kicsit a szememet (tünetei: időnként égő, száraz érzés, idegentest érzés), ezért a lencsét csak ritkán tudom hordani, műkönnyel kombinálva, a szemüveget pedig nem szeretem. Kacérkodom a műtét gondolatával, de egy-két szemklinika honlapján a fent leírt tünetek relatív ellenjavallatként jelennek meg. Viszont sok helyen ezt meg sem említik.
Volt valakinek ilyen tapasztalata, vagy ismerőse ilyen tapasztalattal?
Köszi!
Kedves SZem!
Rátapintottál a lényegre! Nyáron 3 hónapig kint voltam egy szoftverfejlesztéssel kapcsolatban Kanadában és mivel a feleségemet is érinti a kérdés, kint egy kicsit tájékozódtam. Háááát, az aberrometriás LASIK kezelésről nem sok jót mondtak. Röviden a visszahajtott lebeny egyszerüen hatástalanítja a rendkívül precizen elkészített aberrometriás kezelés eredményét.
Tegnap csináltam egy szemüvegtesztet, felpróbáltam a haverom -0,75-ös szemüvegét és örömmel tapasztaltam, hogy bár jobban, élesebben látok vele, a tipikus túlszabályozás esete áll fenn: homorúélesség a látótér szélén, szédülés stb. Magyarul, a -0.75 erős lenne, bár a szemem megszokná. Kb. tehát ennyi maradék hiba maradt a kezelés után.
Aztán azt is észrevettem magamon, hogy az időtől nagyon függ: reggel, kipihenten (nem jobb fényviszonyok mellett is) sokkal jobb a helyzet, estefelé lényegesen rosszabb. Talán a fáradtság teszi. (Pl. este az ágyból nem tudom elolvasni a feliratozott DunaTV híradót, de reggel símán, hunyorgás nélkül is)
Találtam a "Recept Nélkül" újságban egy hirdetést a zyoptix eljárásról. Nagyon vetíti magát, hogy "első" meg "integrált" és a többi. Úgy néz ki, aberrometriával dolgoznak, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy lasik. Szóval leszabják, megcsinálják halálpontosan, aztán visszahajtják. Azt nem értem, akkor minek az egész pontosság, ha a lebeny csak úgy ott van. Hallottatok róla valamit?
A két szem kezelésének ideje a dioptriától függ. Kisebb dioptriánál 2-3 perc/szem, nagyobbaknál hosszabb, fizikailag több sejtsort kell elpárologtatni, ez több időbe telik.
Számolnak is visszafelé, nálam, ha jól emlékszem 35-40 körül indult....
A csöpögtetés legalább negyedóra, attól is függ, hogy hányan vannak előtted (általában 3-4). Az ajtón belépéstől a távozásig volt kb 1,5 óra az egész.
Vezetés?
Szerdán reggel volt a műtétem, szombaton vették le a lencsét, szombat este már híradót néztem, hétfőn vezettem.
Hamarosan látogatóba megyünk egy lézerklinikára, és igérem, megmérem a műtét idejét. Mivel nem fogok izgulni (nem paciensként megyünk) nem hiszem, hogy összekeverném a mutatókat:D
A műtét maga 20 perc de előtte a csepegtetés is idő.... Én magam részéröl 8 nap mulva már vezettem igaz 2 napszemüveggel az esti vezetést ekkor még nem javaslom mert bántja a szemet 3 héttel a műtét után már 5-600 km-eket mentem:-)
A műtét - emlékeim szerint - előkészületekkel, nyugtatgatással együtt olyan 2,5-3 órát vett igénybe. De már marha régen volt... :) Talán konkrétabbat tud mondani a frissebben látásélesített olvtársak valamelyike.
Vezetés: nem egészen három hét múlva volán mögé merészkedtem.
Sziasztok!
Én most 25-én megyek vizsgálatra (Optik-Med) és ha minden OK, akkor 27-én szombaton meg is műtenek. Egyébként -3,25 és -3,5 dioptriákkal vagyok megáldva.
A legjobban az érdekel, hogy a beavatkozás után mennyi idő múlva vezethetek?
Aztán az is érdekelne, hogy a műtét minden hókusz-pókusszal együtt mennyi ideig tart? (Onnantól kezdve, hogy belépek a rendelőbe)
A válaszokat előre is köszönöm!
vadi
Nem akarok negativ reklámot csinálni, nem korrekt, amig meg nem nézetem a szemem. Már akkor is mondták ugyan, hogy a vezérszem (jobb), rosszabb lehet, 0.9-esnek mérték, de rosszabbul is látok az egyikkel, megmaradt egy fél dioptria különbség. Aztán arról is volt szó, hogy nem biztos hogy törésmutatóhiba, lehet hogy valami polarizált lencse kéne stb.
Tehát nem tudom, hogy valóban a visszaromlás esete áll-e fenn. Mert egyébként minden rendben volt és van, de tény, hogy szemüveggel régebben jobban láttam.
Egyébként a Focus Medicalban voltam (most már a Margitszigeten rendelnek).
WGY dr. Elég ijetsző, amit mondsz. Ennyi maradék marha sok. Banyáé meg tök rulez. Kiváncsi lennék, titeket hol operáltak, hogy ekkora különbség lehet az ereményben ? A hugom a jövő hónapban menne, de WGy. most ránk ijesztett, neki is 4-es szeme van, de ha 1 re visszamegy, akkor oda nem megyünk.
Banyám,
Nekem csak kisdioptriát szedtek le (3 és felet meg négyet), és 1 hónap után 0 dioptria volt mindkettő. Most két év után kb egyesre visszaromlott és esti vezetéshez nekem is kéne szemüveg, a tévét is hunyorogva nézem. Kár hogy visszaromlott, néha zavaró :-(
Nekem nagy dioptriát szedtek le: -10, -12. A műtét után az egy éves kontrollon kaptam egy feles-egyes látüveget. Ma - négy évvel később - másfél mindkettő. Viszont jó passzban, napfényes időben szemüveg nélkül is jól elvagyok, akár vezetés közben is. :))
A rutin az lehet, hogy hasonló, de a lézerkészülék is jelentősen különbözik, no meg az eljárás is más. Pl. az egyik helyen leragasztják a szemet 24 órára, a másik helyen csak egy terápiás kontaktlencsét helyeznek fel.
Csá nomád ! Baromira nem mind1 hova mégy. Nincs olyan, hogy alapműtét. Akiknek öreg, vacak lézerük van, azok azzal faragnak, akiknek új, azok meg azzal. Pécsett fogalmam nincs, mi van, de ez az új sasszemes ketyü frankón jobb, mint a régiek. Nekem tuti szemem van, a haver meg sasszemeztette magát, most meszebbről lájta a rendszámokat mint én.
Én még műtét előtt állok, és az infókat is nemrég kezdtem csak el gyűjteni a témában. A kezdő lökést a pécsi Lazirisz 'lézerklinika' megnyílása adta, én ui. itt lakom, és úgy gondoltam (idáig), hogy nagyon macerás emiatt felutazni Pestre vagy akárhova. Viszont nem tudok szinte semmit a pécsiekről, nincs róluk a neten semmi. Egy barátom volt nemrég egy vizsgálaton, ahol egyrészt bunkó volt az orvos, másrészt felületes és nemtörődöm is. Ráadásul úgy tűnik az elhangzottakból, itt Lasikkal operálnak (csak???) kb 64 000-ért. Ami valahogy nem annyira szimpatikus, mint a PRK.
Egyenlőre ennyi, ha bárki tud valamit a Laziriszről, pl. kik a dokik, milyen a lézerük, milyen módszerrel perzselnek stb., az írjon legyen szíves!
Optikmed, de miert nem mindegy? Az alapmutetet mar mindenhol ugyanolyan rutinnal csinaljak, nem? -1-es cilindere volt, es 180 fokos tengelyferdules, ezek is megszuntek. Raadasul fajdalmai sem voltak. Ja, es a legujabb vizsgalat szerint mar nem is -1/-1.5 hanem csak -0.5/-0.8. ps. Ezek szerint neked ocsed van? Mert en testverrol beszeltem :)
Nekem -9,5 -11 a szemem, nincs megmütve, de ha sokat ülök a monitor elött (már pedig a munkámból adódóan napi 8 órát), akkor nekem is homályosodnak a dolgok, és néha még a színlátásom is megzavarodik (pl.: zöld helyett kéket látok).
Két kérdés: 24 év alatt is érdemes megcsináltatni egy ilyen mütétet? (Úgy hallottam, hogy eddig kb. nöl az ember) Čs mennyibe kerül ez a mütét? (Külföldön, és itthon)
Magam is szemmutetre fenem a fogam. Mindket szemem -10 dioptria, az egyiken
meg 2D cilinder is van. Tavasszal voltam az Optik-Med-nel vizsgalaton, akkor
3 dioptrias latast igertek a mutet utanra. Lehet jobb is, de tobbet nem
igertek. Ket kerdesem volna.
1: megmutenek, pihenek, 2 het utan beallok -2 dioptriara. Szemuveget nyilvan
nem kapok, mert meg valtozhat. Ilyenkor fel evig igy maszkalok? Ez onmagaban
is nagyon megerolteto (8 eves koromban ugy derult ki rolam a 2 dioptria,
hogy konnyeztem, meg fajt a szemem) Van valaki, akit magas dioptriaval
mutottek? Vegigolvastam a hozzaszolasokat, de nem emlekszem a dologra.
2: Van-e olyan, akit "sasszem" kezelessel mutottek, es elotte sok dioptriaja
volt? Mondjuk 8 folott. _Nagyon_ kivancsi vagyok a tapasztalataira.
Hol csináltatta, mert nem mindegy ám.
Ilyenkor látom milyen szerencsés vagyaok, mert én onnan indulok, ahova az öcséd érkezett!!:)
Bár engem még ez is nagyon zavar és lehet, hogy öcsédet, később is zavarni fogja. CSak mellékes lehetőségként említem, hogy a ha van rá pénze, megcsináltathatja mégegyszer és akkor már jól fog látni, már ha meg lehet csinálni.
Hali, csak beugrok egy hozzaszolas erejeig. A testveremnek harom honapja csinaltak meg a szemet, hagyomanyos lezermutet (tehat nem az a korongos cucc, nem ertek hozza, de gondolom ertitek :) -10 es -11 volt elotte, most -1 es -1.5. Raadaskent valami egyeb problema is megszunt (specko szemuveg lencset hasznalt regen). Nos, csak ennyi, hatha valakit, akinek nagyon eros szemuvege van, es nem bizik benne, hogy a mutet ellenere meguszhatja szemuvegviseles nelkul, ez hozzasegit a donteshez...