Datolyaszilva meg füge? Hajjaj, ha tehetném! =8-O Imádom mindkettőt, de ide nem hozhatok, kifagynak!
Ehető cuccokból megragadtam a piros-vörös-fekete bogyósoknál, kb. ők a kedvencek, a többivel nincs türelmem pepecselni. A honos gyümölcsfák meg amiatt estek ki a választási körből, mert a hozzájuk tartozó növényvédelmet nem vagyok hajlandó megtanulni és permetezni agyba-főbe.
Úgyhogy csak dísz-őszibarackjaim vannak, a taphrina azokban is kb. ugyanennyi kárt tett, de attól még volt rajtuk termés is, igaz, ehetetlen, de legalább mutatós... :-P
Ha már ilyen szép kerted van, akkor előbb utóbb az ehető cuccokra is lesz majd igény :)
Én kezdtem a saját kaporral, petrezselyemmel, aztán folytatódott a mindenféle tökkel, káposztákkal. Aztán a kisgyümölcsös, a rózsák. Most pedig a datolyaszilva, füge.... Kicsi lett a kert :(
Ha a kert élősövényét szeretnéd látni, akkor nézd meg a *melyik növény a legjobb keritéssövénynek* Index Fórum-on a 2039 és a 2021 hsz. képeit. /a házunkat is megnézheted ott 2129./
Mikor néztem a kertedet éppen csodálkoztam, hogy akácok veszik körül. Az nagyon gonosz fa, 10-15 méterre is benyúlik a gyökere a kertbe. 10 évembe telt, míg kiirtottam mindet, mert eredetileg a legelő felőli 2 oldalon nekem is akác és líceum /bodzával takítva/ képezte a gerádot.
Nekem úszó palettákon van kint egy kis ikon a képszerkesztőmben, amivel méretre vágok: elvileg a kurzorral odaállsz a leendő képed egyik sarkára, majd akkora téglalapot húzol az egér bal gombjának nyomva tartásával, amekkora képkivágást akarsz, majd ezt kell nálam egy enterrel (vagy alt+i+p billentyűkombinációval) kivágni, és kész.
Érdemes végiglapozni a szerkesztés és az eszközök fülek alatti opciókat, ott lesz az valahol!
A paint-ban az eszköztárban (bal fejső sarokban a jelek) a jobb felső jelre (téglalap) rákattint és az egérrel kijelöli a kívánt területet.Utána a kijelölt részen belül egér jobbgomb másolás, új lap nyitás (fájl-új) és szerkesztés beillesztés.
Kösz Agicza, csak még azt mond meg, hogyan kell *méretre vágni*.kj. /én is levágnám a tetejét és az alját, meg ott jobboldali részét ennek a képnek, ha már igy belejöttem
Minden van ott, mint a mesében, csak ehető cuccokból található igen kevés a kertben, a málnás meg az a pár eperpalánta és paradicsom a cserépben szakmailag sosem adott semmi kérdezni valót eddig.
Nagyon jópofa lehetett eza csőszös szokás, úgy szeretk ilyenekről hallani, annyira emberi, normális...
Arról az élősövényről meg szeretnék majd képet látni. Nálunk elég sok tűztövis van, eddig azért rágtam az embör fülét, hogy vagy szedjük ki, vagy vágjuk sövénnyé, mert megy mindenfelé, sokmindent már elnyomott. Aztán most, hogy kezd körvonalazódni, milyen kertet is szeretnék (romntikus, buja angolkertszerűt), akkor tulajdonképpen örülhetek, hogy eddig nem eszedte ki őket(ő nem is akarta, hogy ne lássanak be az útról). úgy is, hogy a tűztövisek ne nőjenek a nyakukra.nem is rosszak- így, hogy most más szemmel nézem őket- tényleg takarnak az útról(jééé!!:P)
és lehet eléjük másokat tenni. Gleditsiáim nekem is vannak, szeretm őket, csak azokat meg az akácoknyomják el... Most ősz végén nagyon megzaboláztuk a kerítésen kívüli olajfa dzsungelt, de azok meg már a kerítést nyomták szét. Hiába, 10 évig itt semmi nem volt gondozva, így lett a miénk, van mit csinálni... :))
Hű, ez, ahogy a berakott képet elnéztem, nagyszerűen ment! :-) Eléggé hellyel-közzel vagyok fórumközelben, sajánlom, hogy nem tudtam hamarabb reagálni...
Tehát: ahogy gerggerg is mondta, a billentyűzeten Print Screent megnyomtad, a képszerkesztőt (valszleg a többi program fájlok között (windows gomb, felugró menü, programok) van egy alkalmazás, ami nálad szinte biztosan PaintShop, ha mást nem telepítettek fel neked, szóval ha FotóBoltod nincsen, sebaj, ez is működik jól :-)
Ezt a meglevő programot jól megnyitottad, abban az új file megnyitásakor felkínáltak neked egy fix képméretet (pixelben szokták megadni vagy cm-ben), ezt le kell okézni. Erre az előjövő üres lapra CTRL V-t megnyomva bekerült mindaz az állapot, amit a monitoron akkor láttál, amikor megnyomtad a képernyőnyomtató billentyűt.
Én ilyenkor ezt a file-t méretre szoktam vágni, hogy lekerüljön minden plusz információ róla, maire nincsen szükségem, és egy járatos képkiterjesztésben szoktam elmenteni, ami kell belőle. Ez leginkább .jpg, ha színes képekről van szó. Méretileg 500k körül elég nagy ahhoz, hogy a részletek látsszanak, de már elég kicsi ahhoz, hogy a zindex feltöltéskor megegye.
Ez a Print Screen gomb azért is hasznos jószág, mert van pár weboldal, aminek a készítői nem akarják, hogy földi halandók leszedjék a képtartalmát, még házi használatra sem...
nyíl /farokkal/ a házunk helye, a másik három nyíl a kertet mutatja a *nagy játszó kert* nevű régi zártkertben, ami valamikor teljes egészében szőlőskert volt, csősszel, dűlőeladással, kapuval, geráddal, délben a csősz gongatott, a tűz már égett, a gazdák meg ha ugy gondolták mentek szalonát sütni, utána egy két órát borozgattak, beszélgettek, aztán mindenki ment vissza a szőlőjébe még dolgozgatni estig.
a kertem körül 55 diófa /meg egy középtájon/ és élősövény gleditsia,narancseper, tűztövis összeállitásban.
Jól van, legyen bmp helyett jpg. Mitől lesz az.kj /kj egyenlő kérdőjel, már megint elromlot a soremelőm/ Mitől lett ott alul kék mezőben más, mint ami volt.kj.
Mikor az van a monitoron amiről képet akar akkor megnyomja a csodabillentyűt, majd megnyitja a paint-ot és ott /szerkesztés-beillesztés/ Onnan meg ahogy az előbb írtam.
Ugye a *tasztatura* az a bilentyűzet, mert azon megtaláltam a print screen-t. Ezt viszont
*majd képszerkesztő (pl. Photoshop Light Edition) új file megnyit, azt a pixelméretet-beállítást leokézod* légy szives ugy magyarázd, ha szánsz rám időt, hogy én csak azt tudom amit itt látok magam előtt, sejtelmem sincs mi van és mi játszódik le a gépben. Hol a *képszerkesztő* és hol találom a *Photoshop Light Edition*-t, valahol a minden program - kellékekben /mert nekem olyan van/, vagy más fele keressem.
Mindent jól csinál csak mikor a paint-ból menti a képet akkor /mentés másként/ és a felugró ablakban a kép neve alatt van egy gördítőmenü ahol a fájl tipusát lehet kiválasztani ott jpg legyen a bmp helyett és kicsinyíteni sem kell.Így:
Köszönöm a sokirányu segítséget. Saját képet fényképezőgépről már vittem fel a számítógépre és mikor azt nagynak találta a Fórum Ördöge és nem engedte ide, akkor azt 20%-ra lekicsinyítettem paint-al és utána bevette. Most az volt a problémám, hogy a google earth képét a kertemről mikor bejátszottam a paintba és lekicsinyítettem, mindig nagynak találta az Ördög, vagy mifene, legalábbis az volt kiírva a szövegmező alá, hogy túl nagy.
Valaki aki tett fel google earth képet a kertjéről, mondja már meg hogyan csinálta. /ha lehet nagyon aprólékosan mindenféle idegen szó, szakszó nélkül, mert semilyen nyelven nem tudok csak magyarul/
Én is így kezdtem valamikor. Aztán annyi minden megváltozott az évek során, hogy kénytelen voltam fejleszteni. Engem is érdekelt. Nagyszerű dolog az ha az ember nem függ senkitől. Akkor és azt csinál, amire szüksége van. Nem kell várni, hogy megcsinálják. Saját elképzelései határaiban is jobban tud gondolkodni mintha kiszolgálnák. Szóval bátran próbálkozz!
Meglátod mennyivel könnyebb lesz képekkel is segítni. :)
Patyolatrend? Rend van. Mi ketten vagyunk, se kis gyerek, se semmi. Mitől lenne rendetlenség? Heti egyszer végignyalom a házat, oszt szevasz. Hétközben jóformán néha seperni kő a konyhában, felmosni helyileg azt a 1-2 négyzetmétert, ha a kiskutyám vagy a macska sáros lábbal egerészik be a nappaliba. Mosogatni csak nagyobb edényeket, vödröket szoktam, egyébként mosogatógép - isten áldja meg, aki kitalálta:)
A sütéssel elkéstem, már ott vigyorog a gyors sajtos a sütőben, horgolni meg muszáj, most van rá ihletem:) Úgyhogy csókoltatom az összes Lucát!
Keftedesz: görög húsgombóc, majdnem olyan, mint a mi fasírtunk. Lajos bá alkotja eccercsak.
Nos, a jobb oldali képre katt, és már mehet is a móka. Újat csinálsz, megnyitsz egyet a gépedről, megnyitsz egyet a webről, vagy a saját könyvtáradról, ez utóbbit nem használom, facebookról meg ilyesmikről tudsz megnyitni képet. Nos, fajl / save a mentés, edit / copy a másolás, és edit / paste a beillesztés. Figyelj arra, hogy mint photoshopnál, ki kell jelölnöd a másolandó területet! Ehhez egyszerűen megnyomod a ,,M'' betűt, vagy a bal oldalon a kis Tools ablakban fentről a második sort használod. Az elsővel - m betű - négyzet vagy téglalap alapú területet tudsz kijelölni, a másodikkal amit akarsz, szabad kézzel húzod az egeret ahova akarod. Az a lényeg, hogy a másodiknál összeérjen az eleje és a vége! Ez nagyon fontos. De most néztem, a ctrl c ctrl v is működik - másolás és beillesztés -. Nagyon egyszerű, én ezt ajánlom. Ingyenes, nem kell letölteni és telepíteni.
Képet ide feltölteni csak 512 kb-osat lehet. 2048*1536-es felbontás pl. 1,32 mb körül van, tehát ennek gyenge harmada. 1152*864es felbontás kb. 183 kb, ez simán felmegy ide. Tehát lehet nagy a felbontás, csak a paintben .jpg formátumban kell lementened, vagy a minőséget vedd le 70-80%-ra (paintben ilyen nincs, csak amit linkeltem abban, vagy photoshopban), ugyan olyan jó lesz, vagy picit rosszabb a kép minősége, mint 100%-on, mégsem lesz akkora méretű.
Csináltam egy prt sc-t, painttel jpg-be mentve 227 kb-os lett a kép, azaz picit több, mint a megengedett fele. és 1280*1024-es folbontáson készült, ami nem olyan kicsi.
Sok sikert, remélem segítettem :D Kérdezzetek nyugodtan, max este válaszolok.
Nekem is van renccergazdám...virtuálé....:-)) Most is tőle kérdeztem ezt a programot:-)
Nálad ezek szerint már patyolat rend van....Hm... :-))
Én most kezdtem takarítani, mert azt mondták a rádióban, hogy ma - Luca napján- nem szabad mosni, varrni és még egy csomó dolgot...( takarítani szabad:-))
Én ilyenekkel nem szoktam gyötörni az agyamat - szólok a renccergazdának hogy err meg erre van szükségem, felrakja a gépre és elmagyarázza, hogyan használjam:) Nem is értem egyébként a szakkifejezések nagy részét sem..:) Kevesebbet vagyok net előtt, elkezdtem egy pulóvert horgolni... jó melegben tv, fonal, forró tea, kis HP a vítrusok ellen... jóformán csak akkor lépek ki a házból, ha megetetem a jószágokat, vagy éppen levegőzni akarok cseppet. Most sütök egy tepsi sajtosat, csak úgy összedobva, Lajos bá pedig keftedeszt csinál paradicsomos házi tésztával.. nyam.