A friss ültetéseknek általában az a gondja, hogy beindul e a gyökér vagy sem. Hiába az öntözés ha nimcs friss gyökér ami felvegye. Jó gyökér nélkül nincs szép lombozat. Ami elszáradt nem indul be, legfeljebb alatta az élőből. A faiskola, ha hagyja kiszáradni a legfiatalabb gyökerek zónáját akkor nincs honnan indulnia az új gyökereknek.
Gomba elen áprilisben Topas+Dithane, nem biztos hogy van gomba de érdemes lepermezetni és aug. közepén újra, mert az őszi esők kedveznek ezeknek.
A Topas jó utána meggy, szilva stb. moniliákra is, meg mindeféle szőlő, alma lisztharmatokra.
Üdv
Chess
A tuják sok mindentől sárgulnak,ha még belefér rovarölővel permetezd meg,de tehetsz bele gombaölőt is,sőt tapadásfokozót is.Valamennyi barnaság nem vészes,természetes.Télen öntözd is meg,ha nem fagy,mert kiszárad.Szépek,ha nincsennek túlsúlyban,de tényleg inkább a hűvösebb,párásabb klimát szeretik.Kínlódok velük eleget én is.
a szomszéd nem szakmber, de tavaly neki is elpusztult pár tujája, most atka ellen permetezte és nem volt ilyen gondja ezért mondta nekem is.
Azért ültettem tuját, mert ez a kerités mellett már eddig is meglevökhöz illeszkedett, télen is zöld és takar.
Kutya nincs, macska van, de nem bántotta, ez biztos (különben is magasan vannak a száraz részek).
Ha kiszedem nem tuját ültetek, én is jobban szeretem a cserjéket :-). Majd keresek valami "télállót".
Ne a szomszédodat kérdezd, hacsk nem szakember. Vigyél el a beteg részből egy növényvédelmi tanácsadásra, pl. a Hermesz vetőmagboltba.
Aztán ha mást kell ültetned, ne tuját ültess. Vannak szebb és jobb fák, kérdezz meg szakembert. A tuja nagyon közönséges, tájidegen. Rendes kertbe nem való.
Nem pisilte le egy kutya vagy macs a fákat? mert attól kiszáradhat.
tavasszal ültetett tujáink nyár végére egyes helyeken "kiszáradtak", fele zöld, másik fele barna és hullik a lombja. Vizet kapott eleget, ez nem lehet baj. Kizöldülhetnek még az elszáradt részek, vagy ássam ki és ültessek másikat? Szomszédom szerint atka okozta... Lehet? Mit csináljak vele? Ami egészségesnek tünik permetezzem valamivel?
Haho, azt szeretnem kerdezni, hogy:
elmeletileg most a napokban mar lehet gyumolcsfakat sargamereggel/novendaval permetezni ugye?
100 kilometerekre vagyok a kerttol, nem tudom elore megsaccolni hogy hetvegen ha megyek haza akkor mi les a helyzet... Valaki aki kertkozelben van, legyenszives adjon valami tampontot....
Mivel a fertőzött dugványokkal terjed,lehetőleg ne szaporitsd.Gombaölőszerrel az állományt kezelheted.A szinen világos,majd barna folt,fonákon szennyesfehér,kakaószinű,vörös dudorok vannak?
A virágzásnak indult krizantém töveket megfogta, egy levélfoltosodásos betegség. Egyesek szerint fehér rozsda ?!!! Ha ismeri valaki kérem adjon tanácsot, hogy mennyire veszélyes ez a betegség? Lehet-e még kezelni? Az így megtámodott virágtövek használhatók-e szaporító dugványozásra?
Nálam a kaktuszokat szokták a gyapjastetvek megtámadni. Szinte mindig sikerül "kiírtani" őket, aztán eltelik pár hónap és újból előkerülnek. Kenőszappant (káliszappant) én is használtam egy időben - lemosásra - és arra be is vált, de olyan sok növényem van, hogy erre most sem időm, sem energiám. Amit elkezdtem alkalmazni az nagyon mérgező, de valószínűleg hatékony, mert eddig mindent kiírtott (levéltetű, pajzstetű, üvegházi molytetű). Pipadohány levelet áztatok be felforralt vízbe (majd hagyom kihűlni és állni 24 órát). Az ezek után kapott lé sötét sárga, szinte már barna, de nagyon erős, mert tele van nikotinnal. A nikotin viszont nagyon erős idegméreg és az emberi bőrőn át is felszívódik!!! Szóval csak védőőltözetben szabad vele permetezni. Amúgy a nikotin származékok az alapanyagai a legtöbb rovarölő szernek.
Azt hiszem 10l vizhez kell 10-20dkg.Jobb egy napig áztatni,hogy jól feloldodjon.Aztán egy hét múlva ismétlés,hogy az addig kikeltek is kapjanak.Jó munkát!
Kedves bd és Tozatu, jelentem, szereztem kenőszappant! De azt nem mondta senki, hogy ez ilyen büdös ;-) Bedurrant az allergiám, de még így is érzem! Ha szabad még megkérdeznem, milyen higításban használjam? Mondjuk egy liter vízben mennyit oldjak fel? És ha a lé a növény törzsén lecsorog a földjére, nem lesz baj?
Köszi! rödci
kenőszappan háztartási boltban a legkisebb mennyiség is elég a kertedre, környezetbarát + még lemoshatod vele a falad festés előtt (a régi becsületes festők ennek oldatával mosták le a falat).
bd
Sziasztok, nagy bajra keresek megoldást, segítsetek! A szobanövényeimen a levelek tövénél kis vattacsomók jelentek meg, valszeg gyapjastetű vagy mifene, és hiába mostam le, és permeteztem először Fito-Insecttel aztán Biolával, nem múlik. Ráadásul valami környezetbarát (értsd: én) módszer kellene, mégiscsak egy lakásban élünk. Köszi!
Nálunk is sok mindennek lehullott a levele,bár előbb fele megbarnul,aztán lehull.Zöldpöttyöt nem tudom,mi lehet.Kicsi,nagy,fonákán van-e,letörölhető-e?Szerintem az avart égesd el és majd csinálj lemosópermetezést az ősszel,tavasszal.
A másfél méteres barackfám leveleinek majdnem fele két nap alatt sárga lett, valamennyi le is hullott már. A leveleken méregzöld pöttyök vannak itt-ott.
MI ez?
Mivel védekezzek ellene?