Ne sértődj meg! A Cure az egyik kedvencem.
Próbálnád Robert Smithnek azt mondani, hogy ők darkok.
A zenéket, amit írtam, nehezen lehet beszerezni, próbáld a wave-ben (Bp. V. ker, Révai köz). Nosferatu majdnem biztos van náluk.
A Faith... valahol a Siouxsie és a Dead Can Dance közt van, a Die Laughing könnyedebb, női ének, rockos. Az Into... meg a legjobb.
A Bloodflowers-en lévő Mode feldolgozásokról nem hallottam. Mindenesetre én nem bánnám. Ismered a World in my eyes címú Mode számot a Cure interpretálásában? Tökéletes!!
Szerintem a Cure abszolút nem dark vagy goth. Sokkal inkább barokk.(félig :-)) De persze attól még nagyon jó.
Ha új dark együtteseket akartok hallgatni, ajánlom ezeket: Into the Abyss, Die Laughing, Nosferatu, Faith and the Muse
Break2! Köszi az információkat a klubbokról. Engem meglepett, hogy ilyen kisvárosban is létezik olyan hely, ahol dark&gothic szól. Egyébként eszembe jutott, hogy idén márciusban volt Budapesten Creatures koncert a Kisstadionban. Sajnos nem voltam... Megengednél nekem egy személyes kérdést? Mióta szereted ezt a műfajt?
MarK és Trend! Nekem továbbra is az a véleményem, hogy olyan gyökeres változás, mint amilyenen a DM keresztül ment, nem tenne jót a Cure-nak. Gondoljatok arra, hogy a DM mennyi rajongót vesztett el 93 környékén. Trend! Nekem a Disintegration a kedvenc Cure albumom. Tetszik a történet, amit a bőrkabátos patkányról írtál! :-)))))
Evilman! A jelenség, amiről írtál, nekem is ismerős. Amikor én mondom, hogy dark zenét hallgatok, az első reagálás egy nagy szájtátás. Utána megkérdezem, hogy "tudod mi az?". Erre általában ez a válasz érkezik: "Igen! Sötét!" Egyébként nem csak Te várod a Bloodflowerst. Németországban - nem tudom pontosan melyik városban - rendeznek Waiting for the Bloodflowers party-t októberben.
Amadeus! Nagyon örülök a felszólalásodnak, és a linkeknek. Köszi szépen! Teljesen igazad van abban, hogy a Dark&Gothic nemcsak a Cure-ról szól. De a DM után ez a legismertebb és legnépszerűbb Dark banda. Mivel nincs Cure fórum, szerintem megbocsátható, hogy beszélgetünk a Cure-ról. Te szereted a Cure-t? A zenekarok közül, amiket felsoroltál, én nem ismerem a Love like Blood-ot, a My Dying Bride-ot, és a Bauhaus-t sem. Mégyszer mondom - amit első hozzászólásomban is - hogy tisztában vagyok azzal, hogy nem nekem kellett volna megnyitni ezt a fórumot, de azért tettem, mert már nem bírtam tovább várni, hogy valaki megtegye. Majd csak összegyűlünk, és találunk olyan személyt, aki egy igazi hozzáértő ebben a műfajban. Én nem ilyen vagyok.
Ja! Megjelent a Type 'O Negative legújabb lemeze!!!
Már nagyon várom a Bloodflowerst :) Egyébként amin nagyon meglepődtem, hogy szlovákiában (a határ mellett) nagyon sokan szeretik a Curet meg a modot. A városokban egy csomó helyen ki van sprézve a Cure meg a Dm jel :)) és a fiatalok is ismerik őket. Itt meg megkérdeztünk IRC-en egy csomó fiatalt, hogy tudják-e mi az a Dark zene. Mondták igen : négerek....
En is elsosorban a dm topicba szoktam latogatni, de kivancsisagbol ideneztem.
Kerdeztetek, hogy mi lett a grufti-kal. En ismertem egyet a 80-as evek kozepen, - akkor volt a csucson a dark. Akkor en meg csak ismerkedtem a zenei stilusokkal, es o volt aki az elso DM kazikat adta kolcson. O hallgatott Cure-t, es mas szamomra ismeretlen zenekart. Emlekszem, hogy a szobalyaban volt egy "siratofal" es volt egy patkanya ami miutan kmult ki lett preparalva, es kitette a borkabatjara. Mi lett a grufti-kal? O most egy boldog kapcsolatban elo civil, nemsokara talan csaladanya. Furcsa?
Nekem egyebkent a Cure Disintegration cimu albuma van meg, amit nagyon szeretek, de MarK-nak igaza van, amikor azt mondta, hogy a Cure-nak megujhodasra van szuksege. A sajat boromon is ereztem, hogy a 80-as evek hangzasa ma mar nem ut akkorat mint anno. Ez olyan mint egy regi horrorfilm. Amin a 60-as 70-es evekben rettegtek apaink, azon mi most nevetunk.
Gethsemani: Véleményem szerint igen, talán ha nem is külsőleg és olyan mértékben, de zeneileg mindenféleképpen. Bár nekem már a Wrong Number is egy meglepetés volt...
Ne egyenlőre ennyi...
O ugyan csak egy szemely (holgy) de azert honlapja az van:
http://www.diamandagalas.com
>mennyire ismert ez a műfaj. Vannak még gruftie-k, vagy dark klubbok?
En egy kisvarosban elek (50 ezer fo) . Itt ket nagyobb klub van, mondjuk ugy 3-500 fo fer be es azonkivul 6-8 kisebb hely ahol van elo zene vagy dizsi van neha. Es meg vagy 10- etterem-kocsma ahol van neha muzsika szo. Szoval ehhez kepest egy helyen van hetente egyszer ipari-"goth" dizsi. Es azert a 2 nagyobb klubba neha eljutnak az arok. Itt lattam Siouxsie-t is akinek annyira tetszett a hely, hogy 3 honapra az elso koncert utan eljott meg egyet adni.
Szoval leginkabb olyan klubbok vannak ahol hetente vagy ritkabban vannak dark estek. Ritka az olyan hely ami teljesen egy stilusnak szentelne magat.
Grufti-t effektive nem sokat latok de azert a fekete ruha-haj nagyon nepszeru es sok grufti-punk keverek emberke van a varoskaban.
--------
Ma ket lemezt hozott a posta amit regebben rendeltem: Siouxise: Rapture es Cramps: Big Beat from Badsville. Azert nem semmi ez a Cramps, meg 15 ev utan is tud ujat nyujtani.
O ugyan csak egy szemely (holgy) de azert honlapja az van:
http://www.diamandagalas.com
>mennyire ismert ez a műfaj. Vannak még gruftie-k, vagy dark klubbok?
En egy kisvarosban elek (50 ezer fo) . Itt ket nagyobb klub van, mondjuk ugy 3-500 fo fer be es azonkivul 6-8 kisebb hely ahol van elo zene vagy dizsi van neha. Es meg vagy 10- etterem-kocsma ahol van neha muzsika szo. Szoval ehhez kepest egy helyen van hetente egyszer ipari-"goth" dizsi. Es azert a 2 nagyobb klubba neha eljutnak az arok. Itt lattam Siouxsie-t is akinek annyira tetszett a hely, hogy 3 honapra az elso koncert utan eljott meg egyet adni.
Szoval leginkabb olyan klubbok vannak ahol hetente vagy ritkabban vannak dark estek. Ritka az olyan hely ami teljesen egy stilusnak szentelne magat.
Grufti-t effektive nem sokat latok de azert a fekete ruha-haj nagyon nepszeru es sok grufti-punk keverek emberke van a varoskaban.
--------
Ma ket lemezt hozott a posta amit regebben rendeltem: Siouxise: Rapture es Cramps: Big Beat from Badsville. Azert nem semmi ez a Cramps, meg 15 ev utan is tud ujat nyujtani.
Most olvastam a neten, hogy október 19.én a Hard Rock Live keretein belül NYC-ben fellép a Cure. Lehet szavazni a nyitószámra! Én az openre szavaztam....
Evilman! A Csepeli dark klub a rendezvényeit a Voodoo-ban szokta tartani. Utoljára ha jól tudom májusban volt buli. De mivel én vidéki vagyok, nem én vagyok a legjobb informátor erről a klubbról.
Break2! Én nem ismerem a Dimanda Galast, van honlapjuk? Mivel Te Amerikában élsz, nagyon érdekelne, hogy az, hogy ott mennyire ismert ez a műfaj. Vannak még gruftie-k, vagy dark klubbok?
MarK azt hiányolta a Cure-tól, hogy nem tudnak megújulni. Szerintetek valóban jót tenne a Cure-nak és a rajongóknak a stílusváltás? Olyan radikális stílusváltásváltásra gondolok, mint amilyenen Dave Gahan ment át a 90-es évek elején. Tényleg kell ez a Cure-nak?
a siouxsie meg hatarozottan elborzaszoan elerotlenedett.
Az teny, hogy a Superstition vagy a Peepshow az kommersz. Az uj (vagy egy eves) Creature albumot meg nem hallottam. Visozntr lattam oket vagy egy fel eve es a koncert az szuper volt. Nem annyira dinamikus, punkos, viszont nagyon fnom kis zene volt. John Cale-lel neha beszallt egy egy szamba neha meg nem. Szoval jo show volt jo zenevel.
>Én úgy tudom, hogy a Siouxsie megváltoztatta a nevét, és The Creatures néven fut. Rosszul tudom?
Jul,tudod. Illetve a banshees feloszlott es a regi zeneszek kozul csak a ferjevel (=Bungie) dolgozik egyutt a Creatures-ben.
Getshemani ! Elsősorban olyasmikre gondoltam mint pl. a Stone Temple, Smashing Pumpkins (most szerintem sokan anyáznak :)) ) - nekem valahogy nem tetszenek. Viszont nagyon érdekelne a csepeli Dark klub. Mikor szokott lenni és hol ?
Hú Gethsemani, ezt légyszíves copyzd már át a DM klub topicba is, mert egy érdekes vita alakulhatna ki :-))). Van, hogy vitázunk, de sohasem anyázva, hanem kultúráltan. Ebből is kisülhetne vmi...
Ez alapvetően egy dark topic, ezért nem szeretnék nagyon DM-ozni, de azért itt egy tömör vélemény:
A DM már sehol sem lenne, ha nem történt volna meg a stílusváltás, ami egyébként csak elsőre látszik olyan nagynak, ráadásul az Ultra-ban megintcsak jobban ervényesül az elektronika. Nem lehet állandóan Violator-okat kiadni, annak ellenére, hogy a rajongók tényleg ezt, vagyis Violator 2, 3,... albumokat vártak volna. Mindemellet viszont a legtöbb DM rajongó kedvenc albuma máig is a 93-as Songs. A jó nagy kihagyás után pedig telitalálat volt az Ultra. Szerintem. A jelenlegi legutolsó szám (a tavalyi maxi - Only when I lose myself) pedig még az Ultra-hoz képest is vmi más, de mégis tipikus DM hangulata van...
Egyébként meg - noha a DM-ot szeretni ma már tényleg nem divat - még mindig elég népszerűek itthon is, sőt - látva a sok mai gagyit - egyéb stílus képviselői is (pl. Tankcsapda, Black Out) elismerték, hogy kedvelik a 90-es évekbeli DM-ot. A HDMFC-ben - ha már nem is 2-3000-en, mint 90-91-ben - most is 600-1500 körüli létszám van, s ez jónak mondható. Ne felejtsük el, a klub már 12 éves és a régiek mellet nagyon sok a új arc is. Én csak 93 óta kedvelem a DM-ot, s ma is megyek a PeCába...
:-)
Bocs, ha off lettem volna (talán nem volt annyira az).
Gondoltam, hogy elsősorban a Cure-ról fogunk beszélgetni. Nagyon örülök neki, mert én imádom a Cure-t!
Evilman! Milyen együttesekre gondoltál, amikor írod, hogy "összelopottak, szarok.."? A Dark műfajon belül, vagy úgy általában a popzenekarokra értetted? Én a Wish-t az egyik legjobb Cure albumnak tartom. Open a kedvencem róla, de az Apart és a Trust is fantasztikus. A legjobb Cure album szerintem a Disintegration. Ezt nem fogják soha felülmúlni. A Wrong Number-t először nagyon nehezen tudtam elfogadni tőlük. Mikor meghalottam, rögtön az jutott eszenbe, hogy "mi ez, a Cure nem erről szól?" De később sikerült megkedvelnem.
A gruftie-k nem tűntek el! Szoktál járni Csepelre a Dark&Gothic klubba? Ott sokan vagyunk még. Az igaz, hogy már nem gyülekezünk úgy, mint régen, de még létezünk!
Az új Cure lemez februárban fog megjelenni, és a címe Bloodflowers lesz. Ennél többet nem tudok...
MarK! Abban igazad van, hogy Dave Gahan mindig képes volt a megújulásra. Legszembetűnőbben 1993-ban, amikor megnövesztette a haját. De kérdezlek Téged, szerinted a zene és a külső megváltoztatása jót tett a DM-nek? Ahogy vissza tudok emlékezni a legtöbb Mode-os ekkor fordult el tőlük, mert nem tudták elfogadni a rocker kinézetét. Nekem az a véleményem, hogy a Mode még ma is pont olyan népszerű lenne, mint volt a 80-as évek közepén, ha nem történt volna meg a stílusváltás.
Break2! Sajnos az általad említett koncertek egyikén sem voltam. Én úgy tudom, hogy a Siouxsie megváltoztatta a nevét, és The Creatures néven fut. Rosszul tudom? Hol lesz a Diamanda Galas koncert? Hát igen, az F.O. System egy külön felszólalás tárgya, róluk most nem írok, majd legközelebb.
Szerintem is nagyon bejött a Wrong Number, az egyik kedvenc számom :) Szerintetek hová tűntek a gruftik ? Régen baszom sok volt belőlük, a suliból hazafelé mindíg láttam őket fekete cuccokban meg bőrkabátokban gyűltek a művháznál. Szóval el tudjátok képzelni, hogy pld. zsebes nadrágot meg csatos cipőt hordanak és átvedlettek mondjuk teknós békává ? Számomra ez teljesen elfogadhatatlan.
Én elsősorban a Depeche Mode zenéjét szeretem (lásd DM klub topic :-)), de sok más zenekart is kedvelek. Ami kevésbé tartozik a dark wawe műfajba (pl. U2, Inxs, Faith no more, Paradise Lost, Metallica, Ákos,...), ill. ami beletartozik (Mission, Sisters, Cure). Itthonról talán az FO System + ami kevésbé dark (PUF, Perfect Name).
Ja és az újabb dolgokat sem vetem meg, pl. Massive Attack.
Ha már itt főleg a Cure-ról esett szó, hagy mondjam el, hogy Robert Smith-ben pont azt hiányolom, ami a DM-ben mindig is megvolt: nem tudott újítani. A 80-as években nagyon "ott" volt, a koncertjeik is hatalmasak voltak (pl. Cure in Orange), de az utóbbi években albumonként már csak alig 1-2 jó szám található. Szkeptikus vagyok a készülő, új albummal kapcsolatban, bár ha a Wrong Number-ből indulok ki, akkor reménykedem...
:-)
Nekem a Wish album nem nagyon tetszett, csak a Doing to unstack c. szám... A Wild Mood Swings viszont elég jó lett szvsz. sokat komolyodott a dobosuk. Ha megnézel egy régi cure számot nagyon egyszerűek a dob témák, az új albumon (WMS) pedig nagyon bonyolultak. Szerintem ha valaki igazán szereti a curet el tudja fogadni az új albumot is. Mit tudsz a legújabb (készülő) albumukról ?
hat nekem is a cure maradt meg legtovabb. elkepesztoen eredeti
volt. de sajnos mar ok sem azok. de azer szeretem oket,
csak hat ott azzal a wish-sel vegleg abba kellett volna hagyni tenyleg.
ez a keljfeljancsi feeling olyan hiteltelenne teszi a dolgokat, nem?
a siouxsie meg hatarozottan elborzaszoan elerotlenedett.
egyebkent nem igaz szerintem, hogy az uj egyutesek kozul egy
sem kepes az eredetisegre, csakepp most masok a fennmaradasi
lehetosegek. szerintem most nehezebb igazi ertekkent piacon is
megmaradni.
Volt valaki itt Sisters of Mercy PeCsa-beli koncertjen ugy 1990 korul? Es a Cure Kisstadionban ugy 87 korul? Es amikor a Sky TV indult es a Siouxsie leadott 3 szamot playbackrol a PeCsa-ban 86-ban. Na ezeken kivul voltam meg 91-ben Swans koncerten es tavaly meg egy Siouxsie-n. Ja meg 88-ban Lords of the New Church-on. A rengeteg FO System-et most nem szamolom. Valamint Diamanda Galas eddig lattam 3-szor es okober vegen megyek 4szer. Masnak milyen jo koncert elmenye volt?
A cím önmagáért beszél. Várok mindenkit, aki szereti a dark & gothic múfajt. Nagyon hiányoltam egy ilyen fórumot, és sokáig vártam, hogy valaki megnyissa. Én nem vagyok ebben a műfajban annyira jártas, hogy kézben tudjam tartani a topicot, de szeretnék olyanokkal ismerkedni, akiknek mond valamit az a kifejés, hogy Dark & Gothic.