Keresés

Részletes keresés

szaguaro Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2728
Erös alanyba, tavaly áprilisban oltottam. Sajnos alacsonyabbra nem lehetett. 2 veg. idő alatt termő méretü lett.
Előzmény: ninovarga (2721)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2727
Egy szatyorral? Decemberben? Akkor az nem csak úgy "mutatóban" volt szenzációként, mint a mienk. Ráadásul a "régi hideg" klíma mellett, a "globális felmelegedést" megelőzően. Nem lehet, hogy elképesztés céljából, sok utánajárással majdnem minden évben tudnánk produkálni? (Persze azért a hóvirághoz nem lenne fogható!)
Előzmény: szaguaro (2724)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2726
Én is gondoltam már rá, de még senki sem kinált meg eggyel. Van itthon egy szuharom,nem tul védett helyen, soha nem takartam, még levele sem fagyott le. Az is kb. onnan származik.
Előzmény: mergez (2714)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2725
Gyere,én adok a kezedbe csicsókát, akár vödörrel is. Nem rossz az íze, mint a káposztakocon. Cukros ismerőseim hordják, esküsznek rá, hogy használ. Egyébként a piacokon nagyon drágán árulják.
Előzmény: Floo2 (2684)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2724
Bingo. Zajdai erdőben, déli oldalban, 1 szatyorral.
Előzmény: ninovarga (2685)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2723
Szia !

Igaz nem én voltam a megszólított,de nekem a főprofilom/nagyobb famennyiség/ a hagyományos gyümik és szeretek erről is értekezni.Szóval a kártevők és a betegségek:alma,körte elég jól elvan /igaz néhány éve a tűzelhalás nálam is megjelent és csak radikális megoldásokkal tudtam eltüntetni/,a varasodást elég jól meg tudom fogni,a molyokat is .Kb úgy vagyok vele mint te ,ha él benne egy kis kukac,akkor én is tuti megehetem/hogy mondják ezt ? indikátor?/.A cseresznyével nem mindig van ilyen szerencsém,abban időnként több a hús a kívántnál.A kajszival nincs túl nagy prob,monilia virágzáskor megfogva,nekem inkább az érés idején jelentkező hangya,fülbemászó,rózsabogár trió/és a működésük vonzartaként megjelenő monília /okoz bosszúságot/a fügénél detto.Levéltetvek a cseresznye,alma,szilva hármast támadják rendszeresen,ill. az idén az egyik kerti körtefámat lepték el de randán.Na és persze az őszibarack...itt gyakorlatilag az egyetlen jelentős kártényező a tafrina.Megőrülök attól,hogy ugyanakkor ugyanazzal a szerrel permetezem/nino most kérlek ne nézz ide!/ és az egymás mellett álló azonos fajtából az egyik 99% egészséges,a másik meg...siralom.Ráadásul nem következetesen támad.Az idén a kopaszok sokkal jobban bírták mint több szőrös fajta.Ráadásul a legkésőbb érő fajtámat /Michelini szept. ,fehér húsu/több éve taccsra teszi.Szóval ezen van még mit javítani.Bizakodásra ad okot,hogy az idén végre volt időm/és jó időm/ az őszi rezes lemosózásra.Remélem ez is segít majd.A topicba bejelentkezésemkor felsoroltam milyen fajtáim vannak,ha érdekel.Ha van kedved és időd én is szívesen veszek ilyen felsorolást/ez vonatkozik mindenkire/ esetleges majdani szemzőhajtás csere-bere reményében.
Előzmény: sbubu (2697)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2722
Hát, majd köpködök ki magját! Amugy én vagy 20 éve jártam a Pálmaházban, aztán egy termés nem a zsebembe esett?!
Előzmény: Oyabun (2688)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2721
Zsolti, a tavaly (vagy tavalyelőtt?) oltott kákiról nincs képed? Termett az albán magoncod?
Előzmény: szaguaro (2719)
mergez Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2720
Ha finomabb volna, akkor a hazai gyümölcsök nem tudnák vele felvenni a versenyt. Így már érted? Vagy túl bonyolult voltam?
Előzmény: Floo2 (2717)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2719
A barackokat jól le szoktam rezelni, oszt' lesz, ami lesz. Ha a tafrina elviszi a levelét, nő másik.A levéltetveket meg lemossa az első nagyobb eső.
Előzmény: sbubu (2697)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2718
Itt talán még nyugati szamócafa is lehetne.
Előzmény: ninovarga (2716)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2717
Úgyérted, azért nem tudja felvenni a hazai gyümölcsökkel a versenyt, mert annyival finomabb, vagy épp ellenkezőleg, annyival rosszabb?
Előzmény: mergez (2714)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2716
Múltkor, amikor "túllihegtem" Tibor szép mediterrán dísznövényeit, azért lihegtem olyan nagyon, mert a képen látható, különösen kedvező mikroklímájú helyekre 15-20 éves pálmákat, ciprusokat, örökzöld tölgyeket és magnolia grandiflorákat képzeltem.
A gellénházi növények alapján ennyire reális álomtól Ti nem lihegnétek (túl)?
mergez Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2715
Csicsóka kinek kell? :-) Nekem van sok a kertben. Gumót küldök bárkinek. Csak aztán akinél elszaporodik, ne engem szidjon majd!
mergez Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2714
Szerintem ez a növény nagyon "határeset" nálunk. Dombon természetesen lehet vele próbálkozni. Pesten a Füvészkertben van egy (éppen most érő) termő példány:

Horvátországban ettem rengeteget, ott Hvar szigetén vadon nőtt. Az ízét nem tudnám visszaidézni, emlékeim szerint enyhén édeskés, és sajátos ízvilága volt, de a hazai gyümölccseinkkel nem tudja felvenni a versenyt természetesen. Egy próbát takarással megér...
Előzmény: Island* (2711)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2713
Holnap megyek vágni a sarjakat!
Előzmény: H.J (2710)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2712
Közben ízelítőül ideteszek Nektek néhány párbeszédtöredéket egy olasz testvértopicból. A klíma-mikroklíma nem csak minket foglalkoztat olyan élénken. Ez is egy hobbikertész fórum, mint a mienk:

Sì...tieni presente però che per quanto riguarda il lago di Garda è impossibile avere una stima ufficiale: è talmente variabile da zona a zona che non ha molto senso. Mi spiegho, cosa si prende per rappresentativo del Garda? Peschiera? Sirmione? Limone? Gardone?

Igen, vedd figyelembe azonban, hogy a Garda-tóra vonatkozóan lehetetlen egy hivatalos becslés, annyira változó területről-területre, hogy nincs sok értelme. Kérdem én, mit kéne reprezentatívnak venni a Gardánál. Peschierát? Sirmionét? Limonét? Gardonét?

capisco la tua confusione.
Il problema è che queste zone possono al massimo darti un aiuto per orientarti. Secondo le zone USDA da noi le temperature minime sarebbero fra il -18 ed il -23°, cosa assolutamente impossibile (per fortuna!). Normalmente le temperature minime qua non sono al di sotto di -10°. Lo stesso sono nella zona 6b. Adesso vieni tu...

értem, miért keveredtél bele.
A probléma az, hogy ezek a zónák LEGFELJEBB a tájékozódáshoz nyújthatnak segítséget. Az USDA zónák alapján nálunk a minimumhőmérsékletek -18 és -23 fok között lennének, ami abszolút lehetetlen (szerencsére!). Általában a minimumok itt nem mennek -10 alá. Mégis a 6b zónában vagyok Akkor most Te jössz...

Come vedi, le temperature minime secondo la mappa non dicono niente. La cosa molto più importante non è la temperatura stessa, ma invece la durata delle temperature basse. Per esempio: una o due ore di gelo non fanno danno alle piante esotiche, ma uno o due giorni le possono ammazzare.
Allora, se per una mezz'oretta in una notte hai -7°, sei automaticamente nella zona 8.

Amint látod, a térkép szerinti minimumhőmérsékletek semmit sem jelentenek. A legfontosabb dolog nem maga a hőmérséklet, hanem az alacsony hőmérsékletek időtartama. Például: egy vagy két óra fagy nem tesz kárt az egzotikus növényekben, de egy vagy kép nap elpusztíthatja őket.
Akkor, ha egy éjszaka egy gyenge fél órára kapsz egy -7 fokot, automatikusan a 8-as zónába kerülsz.
Island* Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2711
Nem olvastam még teljesen végig a topicot, (ezért elnézést), de meg szeretném kérdezni, hogy a nyugati szamócafáról esett itt már szó közöttetek? (Arbutus unedo.)

Állítólag ehető a termése is. Evett már ilyet valaki közületek, milyen ízű?

Mediterrán eredetű fa, a francia Filippi kertészet télállósági adataira hivatkozva állítólag a -12/-15 C-ot bírják az egyes fajtái.

Van esetleg valakinek kiültetve ilyen növénye?

H.J Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2710
Jav. nemsokára
Előzmény: H.J (2709)
H.J Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2709
A rajta hagyott kis levél alapján 99%-ig gesztenye.Remélem ,nem néztem be. Nem sokára "sütheted". :)))
Örülök hogy segíthettem.
Előzmény: Törölt nick (2675)
Freddy56 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2708

Köszönöm!
Éppen tegnap találkoztam a sráccal. Ha újra találkozok vele, akkor megnyugtatom, hogy mire ki kell ültetni a porzósa mellé, itt lesz!
Előzmény: ninovarga (2707)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2707
Freddy, úgy volt, hogy szombaton el tudom küldeni a kiviket, de sajnos, meghiúsult az út. Lehet, hogy most már jobb lesz tavasszal, addig biztonságban telelnek.
Előzmény: Freddy56 (2704)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2706
...mely-sar-káá-ba nenne-kanagy vi-láág-nak...
Freddy56 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2705
város= várod
Freddy56 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2704
Csodálkoztam is, hogy miért az ország másik végéből város a csicsókát.
(Volt szerencsém személyesen is találkozni Floo-val, így tudom, hogy mely sarkában él az országnak).
Előzmény: valila (2698)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2703
Reméljük, hogy ez nem következik be, bár a hosszantartó anomáliák engem mindig aggasztanak, azt sugallják, hogy "bármi megtörténhet".
Előzmény: Floo2 (2702)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2702

Remélem, hogy az egyik időjárás előrejelző globálmodell ámokfutása nem következik be, ugyanis a modell Karácsony után a kelet-európai síkság felől brutális hidegbetöréssel számol, ami a Skandinávia felett elhelyezkedő anticiklon keleti peremén szakad ránk több hullámban, hóval és kemény hideggel, komoly próbatétel elé téve a korlátozottan téltűrő növényeket!

Sőt, amennyiben ez így következne be, az ország nagy részén sajnos tövig fagyna a füge, és mintegy példát statuálna azoknak az eltévelyedett klímaelemzéseknek, amik az ország "elmediterránosodását" várják, azoknak a szakembereknek, akik szerint át kell alakítani az ország mezőgazdaságát az egyre melegedő klíma miatt, ami okán egyes növények nem kapják meg a téli hidegigényüket.....stb.stb...

Ennek a modellámokfutásnak az esélye ilyen formán elég kicsi, de az alaphelyzetben sajnos benne van!

ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2701
Tegnap, amikor a kelet-európai pozitív hőmérsékleti anomáliáró beszéltem a hóvirág kapcsán, erre, a Magyarország területi hőmérsékleti eloszlásából is érzékelhető, a téli évszakban atipikus helyzetre gondoltam. Nem csak a helyzet maga, hanem a fennállásának az időtartama is atipikus.
Floo2 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2700

Semmi baj, végül is hasonlítunk egymásra :))

A nevünk is, van benne szám, "o" betű, "l" betű :))

Előzmény: valila (2698)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.17 0 0 2699
Jav.: "estünkben" helyett 'esetünkben'
Előzmény: ninovarga (2696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!