" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Egy szatyorral? Decemberben? Akkor az nem csak úgy "mutatóban" volt szenzációként, mint a mienk. Ráadásul a "régi hideg" klíma mellett, a "globális felmelegedést" megelőzően. Nem lehet, hogy elképesztés céljából, sok utánajárással majdnem minden évben tudnánk produkálni? (Persze azért a hóvirághoz nem lenne fogható!)
Én is gondoltam már rá, de még senki sem kinált meg eggyel. Van itthon egy szuharom,nem tul védett helyen, soha nem takartam, még levele sem fagyott le. Az is kb. onnan származik.
Gyere,én adok a kezedbe csicsókát, akár vödörrel is. Nem rossz az íze, mint a káposztakocon. Cukros ismerőseim hordják, esküsznek rá, hogy használ. Egyébként a piacokon nagyon drágán árulják.
Igaz nem én voltam a megszólított,de nekem a főprofilom/nagyobb famennyiség/ a hagyományos gyümik és szeretek erről is értekezni.Szóval a kártevők és a betegségek:alma,körte elég jól elvan /igaz néhány éve a tűzelhalás nálam is megjelent és csak radikális megoldásokkal tudtam eltüntetni/,a varasodást elég jól meg tudom fogni,a molyokat is .Kb úgy vagyok vele mint te ,ha él benne egy kis kukac,akkor én is tuti megehetem/hogy mondják ezt ? indikátor?/.A cseresznyével nem mindig van ilyen szerencsém,abban időnként több a hús a kívántnál.A kajszival nincs túl nagy prob,monilia virágzáskor megfogva,nekem inkább az érés idején jelentkező hangya,fülbemászó,rózsabogár trió/és a működésük vonzartaként megjelenő monília /okoz bosszúságot/a fügénél detto.Levéltetvek a cseresznye,alma,szilva hármast támadják rendszeresen,ill. az idén az egyik kerti körtefámat lepték el de randán.Na és persze az őszibarack...itt gyakorlatilag az egyetlen jelentős kártényező a tafrina.Megőrülök attól,hogy ugyanakkor ugyanazzal a szerrel permetezem/nino most kérlek ne nézz ide!/ és az egymás mellett álló azonos fajtából az egyik 99% egészséges,a másik meg...siralom.Ráadásul nem következetesen támad.Az idén a kopaszok sokkal jobban bírták mint több szőrös fajta.Ráadásul a legkésőbb érő fajtámat /Michelini szept. ,fehér húsu/több éve taccsra teszi.Szóval ezen van még mit javítani.Bizakodásra ad okot,hogy az idén végre volt időm/és jó időm/ az őszi rezes lemosózásra.Remélem ez is segít majd.A topicba bejelentkezésemkor felsoroltam milyen fajtáim vannak,ha érdekel.Ha van kedved és időd én is szívesen veszek ilyen felsorolást/ez vonatkozik mindenkire/ esetleges majdani szemzőhajtás csere-bere reményében.
Múltkor, amikor "túllihegtem" Tibor szép mediterrán dísznövényeit, azért lihegtem olyan nagyon, mert a képen látható, különösen kedvező mikroklímájú helyekre 15-20 éves pálmákat, ciprusokat, örökzöld tölgyeket és magnolia grandiflorákat képzeltem. A gellénházi növények alapján ennyire reális álomtól Ti nem lihegnétek (túl)?
Szerintem ez a növény nagyon "határeset" nálunk. Dombon természetesen lehet vele próbálkozni. Pesten a Füvészkertben van egy (éppen most érő) termő példány:
Horvátországban ettem rengeteget, ott Hvar szigetén vadon nőtt. Az ízét nem tudnám visszaidézni, emlékeim szerint enyhén édeskés, és sajátos ízvilága volt, de a hazai gyümölccseinkkel nem tudja felvenni a versenyt természetesen. Egy próbát takarással megér...
Közben ízelítőül ideteszek Nektek néhány párbeszédtöredéket egy olasz testvértopicból. A klíma-mikroklíma nem csak minket foglalkoztat olyan élénken. Ez is egy hobbikertész fórum, mint a mienk:
Sì...tieni presente però che per quanto riguarda il lago di Garda è impossibile avere una stima ufficiale: è talmente variabile da zona a zona che non ha molto senso. Mi spiegho, cosa si prende per rappresentativo del Garda? Peschiera? Sirmione? Limone? Gardone?
Igen, vedd figyelembe azonban, hogy a Garda-tóra vonatkozóan lehetetlen egy hivatalos becslés, annyira változó területről-területre, hogy nincs sok értelme. Kérdem én, mit kéne reprezentatívnak venni a Gardánál. Peschierát? Sirmionét? Limonét? Gardonét?
capisco la tua confusione. Il problema è che queste zone possono al massimo darti un aiuto per orientarti. Secondo le zone USDA da noi le temperature minime sarebbero fra il -18 ed il -23°, cosa assolutamente impossibile (per fortuna!). Normalmente le temperature minime qua non sono al di sotto di -10°. Lo stesso sono nella zona 6b. Adesso vieni tu...
értem, miért keveredtél bele. A probléma az, hogy ezek a zónák LEGFELJEBB a tájékozódáshoz nyújthatnak segítséget. Az USDA zónák alapján nálunk a minimumhőmérsékletek -18 és -23 fok között lennének, ami abszolút lehetetlen (szerencsére!). Általában a minimumok itt nem mennek -10 alá. Mégis a 6b zónában vagyok Akkor most Te jössz...
Come vedi, le temperature minime secondo la mappa non dicono niente. La cosa molto più importante non è la temperatura stessa, ma invece la durata delle temperature basse. Per esempio: una o due ore di gelo non fanno danno alle piante esotiche, ma uno o due giorni le possono ammazzare. Allora, se per una mezz'oretta in una notte hai -7°, sei automaticamente nella zona 8.
Amint látod, a térkép szerinti minimumhőmérsékletek semmit sem jelentenek. A legfontosabb dolog nem maga a hőmérséklet, hanem az alacsony hőmérsékletek időtartama. Például: egy vagy két óra fagy nem tesz kárt az egzotikus növényekben, de egy vagy kép nap elpusztíthatja őket. Akkor, ha egy éjszaka egy gyenge fél órára kapsz egy -7 fokot, automatikusan a 8-as zónába kerülsz.
Nem olvastam még teljesen végig a topicot, (ezért elnézést), de meg szeretném kérdezni, hogy a nyugati szamócafáról esett itt már szó közöttetek? (Arbutus unedo.)
Állítólag ehető a termése is. Evett már ilyet valaki közületek, milyen ízű?
Mediterrán eredetű fa, a francia Filippi kertészet télállósági adataira hivatkozva állítólag a -12/-15 C-ot bírják az egyes fajtái.
Freddy, úgy volt, hogy szombaton el tudom küldeni a kiviket, de sajnos, meghiúsult az út. Lehet, hogy most már jobb lesz tavasszal, addig biztonságban telelnek.
Csodálkoztam is, hogy miért az ország másik végéből város a csicsókát. (Volt szerencsém személyesen is találkozni Floo-val, így tudom, hogy mely sarkában él az országnak).
Remélem, hogy az egyik időjárás előrejelző globálmodell ámokfutása nem következik be, ugyanis a modell Karácsony után a kelet-európai síkság felől brutális hidegbetöréssel számol, ami a Skandinávia felett elhelyezkedő anticiklon keleti peremén szakad ránk több hullámban, hóval és kemény hideggel, komoly próbatétel elé téve a korlátozottan téltűrő növényeket!
Sőt, amennyiben ez így következne be, az ország nagy részén sajnos tövig fagyna a füge, és mintegy példát statuálna azoknak az eltévelyedett klímaelemzéseknek, amik az ország "elmediterránosodását" várják, azoknak a szakembereknek, akik szerint át kell alakítani az ország mezőgazdaságát az egyre melegedő klíma miatt, ami okán egyes növények nem kapják meg a téli hidegigényüket.....stb.stb...
Ennek a modellámokfutásnak az esélye ilyen formán elég kicsi, de az alaphelyzetben sajnos benne van!
Tegnap, amikor a kelet-európai pozitív hőmérsékleti anomáliáró beszéltem a hóvirág kapcsán, erre, a Magyarország területi hőmérsékleti eloszlásából is érzékelhető, a téli évszakban atipikus helyzetre gondoltam. Nem csak a helyzet maga, hanem a fennállásának az időtartama is atipikus.