A Keresztanyu 2021-ben bemutatásra kerülő televíziós vígjátéksorozat, melyet a Drága örökösök alkotói készítenek és 2021 januárjában fogják bemutatni az RTL Klubon.
Én is gondolkodtam már azon, mi lehet ennek az IZÉ-nek a műfaja és azt gondolom, leginkább ebbe illeszthető bele: :
A burleszk(tréfa, móka) szóból származó többjelentésű fogalom, de ma leginkább olyan bohózatfajtát jelöl, amely képtelen helyzetekre, torzításokra, kiélezett helyzetkomikumokra épít. A hősök esetlenek, irreálisan viselkednek és ebből bonyodalmak adódnak.
Egy pillanatig sem gondolom, hogy valahol is létezne ilyen határrendészet, rendőrség, polgármester, mint ebben a sorozatban és ezért tudok rajta szórakozni! :D
Most is lehetne népszerűsíteni akár a rendőrséget, akár más testületet vagy szakmát. Hajrá, rajzfilmgyártók!
A gúnyolódás sem mai keletű. Sőt, pár évtizede igencsak divatban voltak a rendőrviccek. Manapság nem hallasz egyet sem. Bár viccet se nagyon. A stand up műsorokon röhöghetsz, de a spontán, hétköznapi viccmesélés teljesen eltűnt. Pedig még a Hruscsov-Kennedy párosról, sőt, még régebben Rákosi elvtárs-pajtásról is születtek viccek. Ilyen keserű és borús sosem volt a közhangulat, mint most.
Azt azért szögezzük le, az a forgatókönyv író aki ilyennek látja, vagy legalább is ilyennek akarja láttatni a rendőrséget, sürgősen kezelésre szorulna.
A Pityke vagy Pityke őrmester a rendőrséget népszerűsítő magyar televíziós rajzfilmsorozat, amely 1979-ben készült a Belügyminisztérium megbízásából, és 1981-ben mutatták be először.
Bizony, én még jól emlékszem, akkoriban népszerűsíteni KELLETT a rendőrséget, ma pedig már simán lehet rajtuk gúnyolódni! :D
A gond csak az, hogy semmi köze a rajzfilmbeli Pitykéhez. Az ugye fővárosi rendőr volt, ez meg egy mucsaröcsögei határőr. Ráadásul az magyar volt, ez meg ukrán. És még csak nem is hasonlít rá. Szóval nem egy eltalált név.
Pityke őrmester és Marcipán nevű kutyája egy kedvelt filmsorozat hősei voltak. Én nem sokat láttam belőle, és már rég elfelejtettem volna, ha a szomszédom kutyáját - a film nyomán - nem Marcipánnak hívnák. :DD
Azért nem kellene már mindenkiből bűnözőt csinálni!
Gondold el, mi lenne abból, ha mindenki, aki úgymond "nem buta", elhúzna bűnözni... nem is értem, hogy miért érzik az új magyar sorozatok készítői azt a késztetést, hogy "a bűnözés cool"...
Más.
A legkínosabb karakter az én szememben Pityke.
Már maga a figura is ultragáz, de a neve még rá is tesz egy lapáttal... tudja valaki, ki volt Pityke, honnan szedték ezt a nevet?
Az egyik ismerősöm volt sok éve sorkatonaként a határon, ő mesélt dolgokat, a lényeg, hogy a határőrök, a határrendészek (különösen a hosszabb ideje ott dolgozó hivatásosok) milliméterre tudják, hol a határ, azon egyik fél sem császkálhat át, amikor éppen eszébe jut és vannak olyan határjelek, amelyeket a civilek nem is ismernek.
Ez, hogy egy házról a sok éve ott dolgozó határőrök, határrendészek nem tudják, hogy Magyarországon van-e vagy Ukrájnában, meg hogy egy profi határrendészt egy otthon barkácsolt határjellel meg lehet téveszteni, egy orbitális baromság.
Amiatt lehetett összetéveszteni, mert hasonló aknafedeles ki-bejárás van (előtte a régi borospince lejárata volt), de a környezeten jól látható, hogy más-más helyen van:
- az ukrán, ahol Vikike intézkedett még egy 1,5x1,5 méteres betonalapba van bedolgozva,
- a magyart oldalon újonnan ásott pedig a korábbi lejáró közelében, valami építmény látszik is a közelben.
Én a déli határ közelében lakom, és imádok a töltésen bringázni. Egyszer megtörtént, hogy az erdőből kijöttek a katonák, és szóltak, hogy lehet visszafordulni, pedig a határ még odébb volt...
Az is érdekes, hogy az a faház pont a határon van.. Miért nem egy-két kilométerrel beljebb? A határra nem hiszem, hogy adnak ki civileknek építési engedéllyt.
Ez a zöldhatár a földutakkal hamis képet ad, persze elismerem, hogy a film szempontjából így kell előadni. De szoktam kirándulni a Budai hegyekben, a betonutakat keresztező földutak sorompóval, lakattal lezártak. Itt meg simán megy mindenki a nem ellenőrzött földutakon át a határon.
Egyébként amennyire arra nem jár senki, ilyen alapon simán elég lett volna csak egy föld alatti verem ill. tároló.. Amibe az ukrán fél leviszi a cuccot, a magyar meg, amikor arra jár meg kiveszi... már amennyire annak is lenne egyáltalán jelentősége, mert mint ahogy mondták Olegék, nekik kellett volna amúgy is házhoz szállítani a cuccot a nagyinak, ergo simán vihették volna akár egyből direkt is a zöldhatáron át...