Keresés

Részletes keresés

szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.07.20 0 0 1664

Köszönöm, Beetee

 

persze hogy én is a guglival kezdtem, de ott leginkább az ételkészítés van leírva, a növény szedése-előkészítése valahogy sehol... ez érthető is egy egyszerű sóskánál v. babnál, de ez a mángold egy elég ritka cucc (a környezetemben pl. senki sem evett-termesztett még ilyet), így nem tudom, hogy pl. a szárakhoz hogy viszonyuljak.

Le kéne pucolni, mint a rebarbarát?-na ez kivitelezhetetlennek tűnik;( Gyönyörű magentaszínű arasznyi szárak, de U alakúak...

Szedése: egyszerre  vett palántákból 2féle állapotú van most, van ami tőrózsás és van ami mintha máris magszárba menne, ezzel nem tudom mit kezdjek. Törjem ki a tetejét?

 

és saját házi recepteket is szívesen fogadnék bárkitől

Előzmény: beetee (1662)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.20 0 0 1663

kedves kolléga, ha lehet ilyet mondani: )

gondolom lehet:)

megmosom a kajszit, magvalom, nyilván ezzel egyidőben félbevágom aztán hajrá bele a gépbe

nem tökölünk, a héja nem megy át, csak a rostélyt válaszd ki jól, talán 3 féle van belőle

Előzmény: TINTUS (1661)
beetee Creative Commons License 2014.07.20 0 0 1662

Hát.. mikor nekem mángoldom volt, úgy szedtem, hogy kiszedtem egy-egy tövet kompletten, mikor kellett...:)

 

De, ha meg akarod tartani, akkor az aljáról indulva a már egészséges (nem fonnyadt, elöregedett) leveleket tépheted úgy, hogy minél közelebb szakadjon a torzsához. Hogy mennyit? Érzésre... hogy maradjon még fotoszintetizálni, és ne vess vissza a növényt nagyon a további fejlődésben.

Azt ugye tudod, hogy max. kétnyári növény? Jövőre már nem veszed hasznát, hacsak nem akarsz magot fogni róla.

Elkészítéshez ott a gugli. Mi a levélből rakottast, főzeléket, a levélszárból szintén rakottast (ez inkább spárgás, kicsit szálas) főztünk.

Előzmény: szentimrei_agnes (1660)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1661

Kedves kolléga , ha meg nem sértelek a megszólítással. Miután kiderült, hogy egyforma robotunk van  kérdezném, hogy a kajszi lekvár készítésekor is a kajszit magtalanítás után héjastúl átpaszírozod valamelyik rostélyon miután pár percig forró vízbe előfőzted??

 

A zasszony  előfőzi aztán kézzel kimagozza majd kézzel kifordítja a héjból a húst aztán így teszi fel újra. Csak sajnálom, hogy ennyit vacakol vele. Lehet ezt gyorsítani, felfogja a rostély a barack héját?

Előzmény: Törölt nick (1653)
szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1660

Sziasztok,

szeretnék tanácsot kérni mángold ügyben.

Életemben először vettem ilyen palántát a piacon (mert megtetszett a vörös levélnyél színe;) és mostanra nagy, mutatós bokrok lettek belőlük. Mit érdemes csinálni belőle és hogyan, és hogy szedjem hozzá a leveleket? (A tő aljáról v. tetejéről, és tövenként mennyit szabad?)

alfi13 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1659

Igen nálunk is így van, Csak az ételt sózzuk.

Előzmény: krnemarika (1657)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1658

még ugyanazon a fán termett barack sem egyforma ízű, a passzírozás után feltett levet, miután hígítottuk, attól függően mennyire sűrű, beízesítjük attól függően mennyire édes vagy nem édes

ez azt jelenti, hogy közben kóstolgatjuk, ami elég hülye dolog, mivel forró ivólevet nyaldosunk, amit ugye aztán majd hűtötten fogyasztunk, de ez van

és ez ahogy már írtam mindenre igaz, még a só sem egyformán, sz, a cukor se egyformány édesít, a paprika nem egyformán csíp

a hagyma sem egyforma ízű

legyünk kretatívak és a kapott irányelvek alapján próbáljuk meg elkészíteni a nekünk tetsző ivólevet vagy befőttet, kecsapot stb.

anyósomtól kaptam egy uborka receptet, pontosan megcsináltam úgy ahogy elmondta, számomra ehetetlen volt, a következő adagot már másképpen csináltam, a következő szintén változtattam, és ez így megy 3 éve

ma már elmondhatom, hogy van egy stabilnak tűnő alapom, mármint receptem, aminek semmi köze a korábbihoz, és ezen már csak minimálisat szoktam változtatni,  főleg a cukor-ecet arány esetében ( az ecetek sem egyforma erősek hiába 10 % van ráírva)

uff,  én beszéltem :)

Előzmény: Andrea555 (1655)
krnemarika Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1657

Én is csak az ételt sózom. Ez igaz az uborkára és káposztára is. 

Előzmény: csibem2 (1656)
csibem2 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1656

TINTUS!

A kedvesem azt mondja hogy a tököt ha lereszeli nem sózza csak az ételt. A lereszelt tökben levő izek vitaminok az ételbe kerüljenek ne a sós vizbe.

(Alfi13)

Előzmény: TINTUS (1644)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1655

Ráadásul nem is egyforma minden alkalommal a barack, vagy gyümölcs édessége ,így nem árt kóstolni .

Előzmény: Törölt nick (1654)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1654

ha mindent megmérsz az nem baj, sőt praktikus...

az egy másik dolog, hogy mi ebben az esetben nem szoktunk mérni, pedig van grammos digitális mérlegünk :)

ízlés szerint, érzésből, szóval ezért nem tudok pontos receptet adni, nem azért mert titkos :)

és ez igaz még számos esetben, egy pörköltnél sem szoktam grammra pontosan kimérni mennyi kell belle az összetevőkből, meg még egy csomó dolognál sem

 

Előzmény: krnemarika (1652)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1653

kifelejtettem, hogy ugyan mi nem hámozzuk meg a barackot, de azon a Moulinex masinán áttolva nem is kell, mert a rostély megfogja, ebben az esetben egyébként nem szükséges gyümölcscentrifuga, az nagyon pocsékolna, az majd almánál

Előzmény: krnemarika (1652)
krnemarika Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1652

Én is úgy készítem, ahogyan Te, csak én mindent mérek.

A megfőtt barackot turmixolom, megmérem. Minden kiló péphez adok 1 liter vizet és 2 kg cukrot, jól elkeverem, s üvegekbe töltöm, majd  hőkezelem.(Dunsztolom).

Ha őszibarackból készítem, akkor 2 teáskanál citromsavat is adok hozzá.

Nagyon finom, vízzel hígítva isszuk.

Most próbaképp nyersen készítettem belőle szörpöt.

 

Előzmény: Törölt nick (1649)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1651

csinlo, azaz csinálom

Előzmény: Törölt nick (1650)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1650

na én is így csinlo, csak nem hámozom meg a barackot

Előzmény: Törölt nick (1649)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1649

Tintusnak beszámoló arról, én hogyan csinálom az őszibaracklevet.

Forró vizes módszerrel lehámozom, közben ki is magozom. A félfőtt barackdarabokat kis vízzel főni teszem, ízlés szerint cukrozom, kis citromot is csepegtetek rá. Belenyomom a botmixert, alaposan pürésítem. Még öntök hozzá egy kis vizet, felfőzöm, de hamar lezárom. Üvegezem, majd kidunsztolom. A vízben hűl ki. A dunsztolás automatában 90 fok 20-25 perc, ezt fazékban nem tudom lehet-e tartani, de tavaly még fazékban készült, és tavaly került bele na-benz is, de idén nem.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1648

csillagtökből is nagyon finom a lepcsánka, nem annyira vizes mint a cukkini

Előzmény: Törölt nick (1647)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1647

Igen, Fínom.

A feleségem azt mondta, hogy ő (már csak a hagyomány kedvéért) rak bele egy pici krumolit is.

De állírólag anélkül is összeáll a tócsnyi.

Nagyon fínom frissen kisütve főleg.

A fokhagymás tejfölt pedig előző nap kell elkészíteni, hogy a fokhagyma ízzének legyen ideje kioldódni. + só.

Reszelt sajt nem mindig van nálunk sem, de azzal a legjobb.

Abból is a füstölt Karaván-sajttal, amilyet már vagy öt éve nem ettem....

 

Előzmény: TINTUS (1640)
beetee Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1646

Ja.. cukkini nem elírás. Nálunk abból van túltermelés és tócsni ...és... és...

Előzmény: beetee (1645)
beetee Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1645

Ha a tojásos-lisztes-reszelt cukkinis (bors, stb) masszát sózod, akkor nem vészes, pláne, ha a bekeveréskor már melegszik a zsiradék.

Persze le lehet sózni előtte, aztán kicsavarva felhasználni...

de gustibus... próbálkozz

Előzmény: TINTUS (1644)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1644

Hát én nem tudom ezt elképzelni..... a tököt ha sózom rögtön levet enged. A tócsit pedig szoktam csinálni és szeretjük.

Előzmény: beetee (1642)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1643

Én éppen az előbb sütöttem ki két tepsivel az unokáknak. Teszek bele fokhagymát, borsot is, és kevés lisztet. Ez cukkiniből készült. sima tejföllel, vagy magában is finom.

Előzmény: TINTUS (1640)
beetee Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1642

Mi így csináljuk.

Előzmény: TINTUS (1640)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1641

Ha látnád a hagyma ágyásom.... nem mondanád meg, hogy az. Én is vakon ásó-villázok benne  alig látom a sorokat. Majd egy hétig esett és nagyon megnőtt a gaz.

Előzmény: krnemarika (1633)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1640

lereszeljük liszttel sóval tojással keverjük, sütjük..????

Előzmény: Törölt nick (1639)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1639

Akinek túl sok a főzőtöke, és már nem tud vele mit kezdeni, nos az

reszelje le, és süsse ki tócsnyinak (lepcsánkának).

A túlérett tök is jó, és sokkal finomabb mint krumpliból. És diétásabb is.

Most eszem.

Egy kis fokhagymás tejföllel, és reszelt sajttal pedig fenséges!

(Most eszem.)

krnemarika Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1638

Köszönöm a gyors válaszodat. Megpróbálom ma elszórni a magot, de a napokban esett eső hatására nagyon sáros a talaj.

 

Gyönyörű a kerted. 

Marika

 

Előzmény: Mariska néni (1634)
Mariska néni Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1637

Na megtaláltam egy idei képet is: a kis vegyes maradék-ágyásban a hagyma között keleget a jó kis kaporszósznak való. 

 

(Ebből a sávos vetésből magot fogni is sokkal könnyebb.)

Előzmény: Törölt nick (1636)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 1636

nagyon szuper, szépen néz ki

nekem is van még jócskán magom elszórom aztán majd meglátom mi lesz belőle

Előzmény: Mariska néni (1635)
Mariska néni Creative Commons License 2014.07.16 0 0 1635

Meg is találtam, 2012. szeptemberi kép:

Előzmény: Mariska néni (1634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!