persze hogy én is a guglival kezdtem, de ott leginkább az ételkészítés van leírva, a növény szedése-előkészítése valahogy sehol... ez érthető is egy egyszerű sóskánál v. babnál, de ez a mángold egy elég ritka cucc (a környezetemben pl. senki sem evett-termesztett még ilyet), így nem tudom, hogy pl. a szárakhoz hogy viszonyuljak.
Le kéne pucolni, mint a rebarbarát?-na ez kivitelezhetetlennek tűnik;( Gyönyörű magentaszínű arasznyi szárak, de U alakúak...
Szedése: egyszerre vett palántákból 2féle állapotú van most, van ami tőrózsás és van ami mintha máris magszárba menne, ezzel nem tudom mit kezdjek. Törjem ki a tetejét?
és saját házi recepteket is szívesen fogadnék bárkitől
Hát.. mikor nekem mángoldom volt, úgy szedtem, hogy kiszedtem egy-egy tövet kompletten, mikor kellett...:)
De, ha meg akarod tartani, akkor az aljáról indulva a már egészséges (nem fonnyadt, elöregedett) leveleket tépheted úgy, hogy minél közelebb szakadjon a torzsához. Hogy mennyit? Érzésre... hogy maradjon még fotoszintetizálni, és ne vess vissza a növényt nagyon a további fejlődésben.
Azt ugye tudod, hogy max. kétnyári növény? Jövőre már nem veszed hasznát, hacsak nem akarsz magot fogni róla.
Elkészítéshez ott a gugli. Mi a levélből rakottast, főzeléket, a levélszárból szintén rakottast (ez inkább spárgás, kicsit szálas) főztünk.
Kedves kolléga , ha meg nem sértelek a megszólítással. Miután kiderült, hogy egyforma robotunk van kérdezném, hogy a kajszi lekvár készítésekor is a kajszit magtalanítás után héjastúl átpaszírozod valamelyik rostélyon miután pár percig forró vízbe előfőzted??
A zasszony előfőzi aztán kézzel kimagozza majd kézzel kifordítja a héjból a húst aztán így teszi fel újra. Csak sajnálom, hogy ennyit vacakol vele. Lehet ezt gyorsítani, felfogja a rostély a barack héját?
Életemben először vettem ilyen palántát a piacon (mert megtetszett a vörös levélnyél színe;) és mostanra nagy, mutatós bokrok lettek belőlük. Mit érdemes csinálni belőle és hogyan, és hogy szedjem hozzá a leveleket? (A tő aljáról v. tetejéről, és tövenként mennyit szabad?)
még ugyanazon a fán termett barack sem egyforma ízű, a passzírozás után feltett levet, miután hígítottuk, attól függően mennyire sűrű, beízesítjük attól függően mennyire édes vagy nem édes
ez azt jelenti, hogy közben kóstolgatjuk, ami elég hülye dolog, mivel forró ivólevet nyaldosunk, amit ugye aztán majd hűtötten fogyasztunk, de ez van
és ez ahogy már írtam mindenre igaz, még a só sem egyformán, sz, a cukor se egyformány édesít, a paprika nem egyformán csíp
a hagyma sem egyforma ízű
legyünk kretatívak és a kapott irányelvek alapján próbáljuk meg elkészíteni a nekünk tetsző ivólevet vagy befőttet, kecsapot stb.
anyósomtól kaptam egy uborka receptet, pontosan megcsináltam úgy ahogy elmondta, számomra ehetetlen volt, a következő adagot már másképpen csináltam, a következő szintén változtattam, és ez így megy 3 éve
ma már elmondhatom, hogy van egy stabilnak tűnő alapom, mármint receptem, aminek semmi köze a korábbihoz, és ezen már csak minimálisat szoktam változtatni, főleg a cukor-ecet arány esetében ( az ecetek sem egyforma erősek hiába 10 % van ráírva)
kifelejtettem, hogy ugyan mi nem hámozzuk meg a barackot, de azon a Moulinex masinán áttolva nem is kell, mert a rostély megfogja, ebben az esetben egyébként nem szükséges gyümölcscentrifuga, az nagyon pocsékolna, az majd almánál
Én is úgy készítem, ahogyan Te, csak én mindent mérek.
A megfőtt barackot turmixolom, megmérem. Minden kiló péphez adok 1 liter vizet és 2 kg cukrot, jól elkeverem, s üvegekbe töltöm, majd hőkezelem.(Dunsztolom).
Ha őszibarackból készítem, akkor 2 teáskanál citromsavat is adok hozzá.
Nagyon finom, vízzel hígítva isszuk.
Most próbaképp nyersen készítettem belőle szörpöt.
Tintusnak beszámoló arról, én hogyan csinálom az őszibaracklevet.
Forró vizes módszerrel lehámozom, közben ki is magozom. A félfőtt barackdarabokat kis vízzel főni teszem, ízlés szerint cukrozom, kis citromot is csepegtetek rá. Belenyomom a botmixert, alaposan pürésítem. Még öntök hozzá egy kis vizet, felfőzöm, de hamar lezárom. Üvegezem, majd kidunsztolom. A vízben hűl ki. A dunsztolás automatában 90 fok 20-25 perc, ezt fazékban nem tudom lehet-e tartani, de tavaly még fazékban készült, és tavaly került bele na-benz is, de idén nem.
Én éppen az előbb sütöttem ki két tepsivel az unokáknak. Teszek bele fokhagymát, borsot is, és kevés lisztet. Ez cukkiniből készült. sima tejföllel, vagy magában is finom.
Ha látnád a hagyma ágyásom.... nem mondanád meg, hogy az. Én is vakon ásó-villázok benne alig látom a sorokat. Majd egy hétig esett és nagyon megnőtt a gaz.