Keresés

Részletes keresés

piglet Creative Commons License 2007.10.04 0 0 352
Igen, igen, igen. A fiam osztályában van egy anyuka, brrrrrrr. A legfőbb problémája, hogy miért nem haladnak elég gyors tempóban. Én meg pont ennek örülök, hogy nyugi van, béke van, kivárás van. Hogy mese van, közös kézműves foglalkozások, udvaron rohangálás. A lányomat elnézve, aki ugyanezen módszer szerint tanult tavaly, gyönyörűen olvas, élvezi is, és láthatóan beérnek szépen a dolgok :-)
Előzmény: házsé (351)
házsé Creative Commons License 2007.10.04 0 0 351

nem vagyok ám feltétlen az alternatív iskola híve:)) sőőőt!  A Nagy teljesen hagyományos iskolákba jár/t.

de íme gy mondat: " .... olyan iskolát keresnék, ahol tudják, hogy az iskolába lépő még óvodás, és csak lassan......, hat-nyolc éves kora között iskolérett ( a fiúk mindig egy kicsit később ...) .....ahol beszélgetnek vele, mesélnek neki.....nem törik le a kíváncsiságát, ....fojtják vissza a kérdéseit........ahol testi és lelki biztonságot- érzelmi biztonságot - adnak. "

a már felsoroltakba ez szerintem szorosan és szervesen tartozik.

Előzmény: mattoo (350)
mattoo Creative Commons License 2007.10.04 0 0 350
házsé! Szeretem én is olvasni Vekerdyt, de mi van akkor, ha nincs alternatív iskola, vagy gyenge a tanító és nincs lehetőséged másik sulit választani? Hogyan lehet segíteni otthon a gyereknek?

Közben látom, elmaradt a bemutatkozásom a fórumban: nálam 3 év múlva kezdi az iskolát az első alom kölykecske, legkisebb még oviban sincs, de már az iskolákról érdeklődöm. (Nézegettem az egyetemeket is, de olyan nagy változás van a felsőoktatásban -összevonás, megszűntetés-, hogy a döntést pár évre elhalasztottam ;-) )
Előzmény: házsé (348)
Kriza Creative Commons License 2007.10.04 0 0 349
Jóóóól vagy? ilyen korán, itt???? :-))
Előzmény: házsé (348)
házsé Creative Commons License 2007.10.04 0 0 348

egy kis olvasnivaló, iskolába készülő szülőknek, a teljesség ígénye nélkül, s nem, nem vagyok Vekerdy fan, de ezek a könyvek valóban jók:))

Vekerdy Tamás: Másféle iskolák ( talán Waldorf ?)   

Vekerdy :gyerekek, óvodák, iskolák   ( én itt olvastam Winkler iskolájáról )

Vekerdy: Az óvoda és az első iskolai évek

Vekerdy : Az iskola betegít?

házsé Creative Commons License 2007.10.03 0 0 347

Nagykovácsi-Újpest, félév, ovi végén., 1 év helyben iskola..majd ismét, 3 hónap, amikor visszaköltöztünk:), 2. osztály eleje..brbrbrbr

Előzmény: piglet (346)
piglet Creative Commons License 2007.10.03 0 0 346
Én anno egy ideig Zugló-Dunakeszit csináltam - fél évig. Nagyon-nagyon utáltam már a végén, naponta legalább 2 órát azzal töltöttem, hogy autóztam a gyerekekkel, meg vissza a városba. Ilyen távolságot nem vállalnék be, a max a 10-15 perc.
Előzmény: dalia (345)
dalia Creative Commons License 2007.10.03 0 0 345
na látod mi pont Érdről hordtuk Jutkát az I.kerbe oviba és szörnyű volt, 2 hónapig csináltuk és visszaköltöztünk a városba, konkrétan az ovoda mellé :)

gyors batthyany beszámoló: kedvesek voltak, jó hangulatú iskola, nekem nagyon tömb, nem szerelem, de talonban marad.
Előzmény: noaaa (342)
noaaa Creative Commons License 2007.10.03 0 0 344
Előbb költöztek, utána mentek suliba :-)))
Előzmény: Kriza (343)
Kriza Creative Commons License 2007.10.03 0 0 343
Lehet,hogy ott kezdett és utána költöztek ki, nem? Közös ismerőseink is ezt tervezik, ha jól emlékszem :-))
Előzmény: noaaa (342)
noaaa Creative Commons License 2007.10.03 0 0 342

Nyilván a lényeget hagytam ki a behordással kapcsolatban, vagyis hogy nagyon nem mindegy az utak telítettségét tekintve, honnan hová hordja az ember. Mentségemre legyen szólva, azért sarkítom a problémát, mert a szemem előtt a közeli rokonok lebegnek, akik a vonzáskörzet legnehezebben megközelíthető részéből Pest legsűrűjébe hozzák őket. A nagyobbak bukdácsolnak, a kicsik olyanok, mint a mosott rongy, szívszorító az egész. A kamasz 5-kor kel, este 6 körül jut haza (az üres órákban kószál a városban), ekkor kezdenek kiabálni vele, hogy tanuljon, és ha kérdezem, miért nem megy a suli, csak annyit sóhajt, hogy "fáradt vagyok".  Egyedül nem tud hazamenni, mert a lakóparkjukhoz gyakorlatilag nincs tömegközlekedés, így be kell várja délután az egész családot begyűjtés végett.

Az ovis csoportban volt olyan, aki Szigetszentmiklósról járt oda. Egyszerűen képtelen vagyok beleélni magam a gondolatba, hogy Szigetszentmiklós és az I. kerület közötti földrajzi területen ne lenne hasonlóan alkalmas óvoda.

piglet Creative Commons License 2007.10.03 0 0 341
Gyakorlatilag én is vonzáskörzetből hordom be őket Pestre :-) Mondjuk ha az egyetlen használható helyi iskolába akarnám vinni őket, az időben ugyanannyi lenne, mert elég rosszul megközelíthető.
Viccesen mondva én anno húztam egy kört a lakhelyünk körül, és azon belül kerestem. A régi bevált ovinkánál is maradok inkább, mint hogy itt keressek az áldatlan állapotok között helyet - meg amúgy se vették volna fel, mert itt felénk 4 éves kor alatt szinte esélytelen. Éljenek az új lakóparkok.
Előzmény: noaaa (337)
cory Creative Commons License 2007.10.03 0 0 340

Alapvetően megnyugtatnak, amiket írtok, mert én is hasonlókban gondolkozom. A felmerülő iskolák közül a legtávolabbi van 5 buszmegállóra, a Kincskereső csak 2,5-re.

Tesitagozatot még véletlenül sem akarok, nálunk a családban volt belőle gond, végül pszichológus mentette fel az öcsémet tesiből, mert minden nap, mikor másnap tesióra volt, hasmenést, lázat produkált, és hát ez heti 4-5 tesivel nem túl nyerő. Valszeg ez nem túl gyakori jelenség, de bennem elég mély nyomokat hagyott.

házsé Creative Commons License 2007.10.03 0 0 339

én is vonzáskörzetből hordom Őket, már egy éve.Óvodába, ill. a Nagyot gimibe. Mert itt nincs a frissen nyílt oviban nincs vegyes csoport, nincsenek azok a pluzsok, amik a régi, már jól ismert helyen vannak. Hja, meg a férőhely is kérdéses, mert sokan vagyunk, de ovis hely kevesebb. Ráadásul itt ebéd után kötelező lenne elhoznom Őket. Az iskola meg botrányos, egyenesen. DE még ha jó is lenne, az egyedül járás nem ippeg biztonságos, mert a falu fő utcáján van a suli, mi a másik odlalon lakunk. Nem részletezem, hogy miylen sebességgel haladnak az autók:(

Na, szóval hasonló okok miatt hordják szvsz "be" a gyereket. Az már csak mellékes szál, hogy anyu-apu "benn" dolgozik, akkor ésszerűbb ott járni oviba-suliba is.

Előzmény: noaaa (337)
noaaa Creative Commons License 2007.10.03 0 0 338

Még azt akartam írni, hogy a tagozatok tekintetében igaza van Pigletnek, mert van ahol tényleg nem jelent ez különösebb leterhelést. Ha pl. eggyel több énekórája van, vagy minden nap van torna, abba valszeg nem rokkan bele a gyerek, sőt. Sajna a környékbeli zenetagozatos iskola egy rémálom, harmadiktól már két hangszer kötelező, minden nap szolfézs, havonta egy szombat szabad (van képük ezt "családi szombat"-nak nevezni, késő délutánig naponta kóruspróba stb... Jól hangzik, nem?? :-) De mondjuk egy matek-tagozat is meggondolandó alsó tagozatban. Ami a nyelvet illeti, a nemzetiségi rendszerű iskola szerintem nem hülyeség, én szívesen vittem volna olyanba a gyerekeket, ha lett volna itt a környéken. (Illetve van egy, de az más okokból nem jött szóba).

Ami a tanítónéni személyét illeti, abban is vagyon igazság, hogy pl. a mi sulinkban is az összes tanítónéni szimpatikus, mert jó a vezetés és a nem megfelelők nem maradnak sokáig állva. Vagyis tényleg a suli légköre, profilja már determinálja a dolgot, hiszem béna tanítót hosszú távon többnyire csak béna suli tűr meg. Gondolom.

noaaa Creative Commons License 2007.10.03 0 0 337

Nekünk nagy szerencsénk van, mert a megfelelő ovi és most az isi is 200m-en belül van. Így aztán 7 után kelünk, nincs idegeskedés, gyerekkel türelmetlen, ingerült beszéd, van nyugis reggeli, ruhakiválasztás, sőt, egy kis hörcsögsimogatás is belefér :-)). Útközben találkozuink a tanítónénivel és a haverokkal, így teljesen vígan indul a nap. Mi egy domb tetején lakunk, több suli is gyalogosan elérhető lett volna, viszont észtveszejtő mennyiségű lépcső megmászásával. Egy-két buszbegállónyi távolságban mi is gondolkodtunk, de autózásban itt Bp-en semmiképp, mert aki mostanság ismerős errefelé, az tudja, hogy egyenlő egy öngyilkossági kísérlettel a reggeli csúcsban bárhová is eljutni. Szóval pl. szerintem vidéken és simán elautókáznék egy jó suli miatt a másik településre, de itt nem ülök autóba. Amit végképp nem csinálnék, az az, hogy a vonzáskörzetből hordjam be a gyerekeket hajnalban Bp-re. Nem is értem, miért olyan nagy divat ez, mert látom a rokonoknál, milyen horrorisztikus.   

Hát igen, értelemszerű, hogy korkülönbséges gyerkeknél nem lehet csak a tanítónéni személyén a hangsúly, ha a többiekére nincs garancia. Na ja, ezért kell ikreket abszolválni :-DDD

kriszi Creative Commons License 2007.10.02 0 0 336
Cory, mi a közelség miatt iskolát választottunk (húztunk egy kört, abba beleeső sulikat megnéztük, nagy részük alapvetően kiesett), na a befutóban azt se tudtuk, kik lesznek a tannénik. (Jó, rá lehetett jönni persze, de semmit nem mondott, a nagy nem oda járt ugye.) A már odajárók azt mondták, mindegy, mindenki jó. És így lett. (Itt nem lehetett órát látogatni és tsai.)
Előzmény: cory (329)
Kriza Creative Commons License 2007.10.02 0 0 335
Persze, tudom, ilyen is van, csak még egy szempontnak írtam, hogy eleinte azt mondja az ember, úgyis viszem, mindegy hova, menjen a legeslegjobba, ha már vinni kell, de később esetleg bánja, hogy nem a szintén megfelelő közelibe vitte, mert az se mindegy, mikortól lehet önjáró a gyermek.
Előzmény: piglet (334)
piglet Creative Commons License 2007.10.02 0 0 334
Persze, de ez nálunk eleve kiesett, mert a körzeti suli ritka vacak.
Előzmény: Kriza (333)
Kriza Creative Commons License 2007.10.02 0 0 333
Azért ha megoldható, nagy könnyebbség, ha gyalogos távolságban van a suli és a gyerek mielőbb haza tud jönni egyedül. Hihetetlen, mennyivel könnyebb az életem, mióta Jakus egyedül jár haza ebéd után... Ez is szempont több gyerek mellett, nekem legalábbis, így legalább érte nem kell már menni, amúgy úgyis folyton szegény kicsi alkalmazkodik mindenhez.
Előzmény: piglet (330)
Bugi néni Creative Commons License 2007.10.02 0 0 332
Nálunk csak a gyerek "költözött", ő viszont állandó lakcímmel - mindezt kizárólag azért, hogy ne kelljen a kikérővel bohóckodni.
Előzmény: házsé (331)
házsé Creative Commons License 2007.10.02 0 0 331

jaja,igen, tényleg így van :))

Cory, én úgy tudom, az anyának is ott kell laknia ( kártya szerint ) , ráadásul vannak iskolák, felkapottak, ahol elég az alkalmi, hanem állandó lakcím kell.

Én még mindig azt mondom, hogy persze próbáljon az ember tanítónőt keresni, de úgy, hogy az iskola minden gondolatával IS egyetért. ( a Nagy , ahol az elsőt járta, ott is terhes lett a tannéni, még jó, hogy sulit váltottunk, s most a gimiben is, 2 év után hasonlóképp történt...mondjuk más tészta, hogy most jól járt az osztály- persze, ha a tannéni már erőst negyvenes,akkor ugye ez nem következik be..:DD )

Előzmény: piglet (330)
piglet Creative Commons License 2007.10.02 0 0 330
A beiratkozás napján elbattyogsz a körzetesbe, ott kérsz egy elengedő papírt, azzal átbattyogsz a másik iskolába, ahol kapsz egy befogadót, majd ezzel ismét vissza a körzetesbe és ott leadod. Egy élmény.

A tagozatokkal amúgy ne foglalkozz, a fiam momentán énektagozatos, ami kész röhej, viszont a tanítónénije nagyon szuper, és a tagozatot nem kell kötelező koloncként cipelnie, ha nem úgy alakul 8 éven át.

Azt gondoljátok végig, hogy elérhető busztávolságon belül van-e jó suli - 1-2 megálló, az talán meg bevállalható. Nálunk én autóval cipelem őket, szóval nem gond, hogy messzebb van. De mások is hordják így a gyerekeket, és elviselhetőnek mondják.
Előzmény: cory (329)
cory Creative Commons License 2007.10.02 0 0 329

Köszi :)

Pont ettől tartottam :(

Nálunk a gyalogtávon lévők a következők:

1. egy kéttannyelvű, versenyistálló, minimális udvarral, szmogos főút mellett (szóba sem jöhet)

2. egy művészeti általános, alapvetően tetszene, viszont idén nincs első osztályuk (hogy miért, erről különböző pletykák keringenek a miértekről), így elég bizonytalan lett a jövőjük, és amit idén a szülők végigcsináltak, arra nem vágyom (augusztus utolsó hetében még bizonytalan volt, indul-e osztály)

3. a körzetes, sport illetve dráma tagozattal.

Így ezek kimaradnak, ha viszont messzebb viszem, akkor pl bepróbálkozunk a Kincskeresőbe, ahova nagyon kicsi az esély, és ha nem veszik fel, akkor jó eséllyel már csak a körzetesbe veszik be, mert máshol nem marad hely addigra. Vagy rosszul gondolom?

Még egy lehetőségem van, ezen agyalok mostanság a leginkább, hogy bejelentem a szüleimhez (elég a gyereknek állandó lakosnak lennie ott, vagy nekem is kéne?, van valami normatív támogatás megvonás, ha nem kerületi lakos a gyerek?), és akkor körzetes az egyik esélyeshez, és közelebb van a Kincskeresőhöz is.

A tanítónő választás igaz, csak nekem 3 gyerekem van (elvileg 2 évente fognak menni suliba), és nagyon nem szeretném őket különböző helyekre hordani, így olyan suli kéne, ahol azért a többség jó, meg az alapelvek összeférnek az enyémekkel.

Előzmény: noaaa (328)
noaaa Creative Commons License 2007.10.02 0 0 328

Amiket kritériumként írsz, azoknak végeredményben jó csomó önkormányzati és felekezeti iskola megfelel. Például amelyekben én jártam (nem volt kevés...), majdnem mindenhol szótagolással tanítanak írni. Nyelv tagozatos se sok van, illetve a nemzetiségi-rendszerűek, de ezek tényleg nem hemzsegnek. A külön elfoglaltságok meg mindenhol fakultatívak. (Bár ez sem igaz, ahogy belegondolok, mert van pl. az Áldás utcai suli, ahol a matek-tagozaton úgy tudom, a sakk is órarendben van, elsőtől :-O...).  Ami a lényeg szerintem, és erre Piglet is figyelmeztetett a tavalyi év derekén (szerencsére hallgattam rá), hogy tanítót kell választani. Gondolj bele, hogy a gyerek és rajta keresztül Ti, a szülei is, évekig egy ember személyiségének leszel kiszolgáltatva és egy életre lehet ekkor megszerettetni vagy megútáltatni a tanulást. Egy életre lehet elveket, világnézetet (nem csak a vallásira gondolok), gondolkodásmódot, modort stb. elsajátítani. Még belegondolni is hátborzongató, mekkora felelősség ez.

Ami a beíratkozást illeti, nem volt egyszerű megérteni a rendszert, de úgy emlékszem, házsé által leírtak szerint volt. A hivatalosan kitűzött beíratkozási napon mndenképpen el kell cammogni a körzetes iskolába, és ott be-ki-íratkozni. Ami kicsit bezavar, hogy sok pl. egyházi iskolában ennél előbb van a beíratkozás, vagyis nem az államilag kitűzött napon, erre figyelni kell. Ha máshová mész, ott kapsz erről egy igazolást, és ezt is el kell vinni a körzetiben, amikor oda mentek. Ha két helyre íratkozol be, az pár nap alatt kibukik, mert a KIR csak egyszer engedi felvinni az adatokat és akkor szembesítenek vele, hogy "akkor hová is akarsz menni".  Amit mai napig nem értek, az az, hogy sok iskolában "beférési" alapon megy a dolog (ha nincs felvételi), tehát ha nem vagy körzeti, akkor nem biztos, hogy fel tudnak venni. Viszont ez csak a beíratkozás napján derül ki, vagyis biztos, ami sicher, be kell íratkozni a körzetesbe is.... Mi végül a körzetesben mentünk, így leegyszerűsödött a helyzet, de nem azért, mert odaszorultunk, hanem mert azt választottuk. 

Előzmény: cory (326)
házsé Creative Commons License 2007.10.02 0 0 327

oviba beirathatod, de legalábbis kerületi szinten "tök mindegy" , mert az óvoda vezetőknek van egy értekezlete, ahol rögtön összevetik, hány helyen szerepelnek a gyerkőcök :)

Iskolába, legjobb tudomásom szerint egy helyre irathatod, kikérőt kell kérni a körzetestől, ill. oda beiratod, majd rögtön ki is, s azt  a papírt viszed a választott helyre. De Piglet megmondja pontosan, vagy Noaa, akik most jártak ebben.

De a beiratkozás után átirathatod máshova is, tehát nem kőbe vésett, hogy ott kell kezdenie az évet, ameddig hely van, felveszik, irathatod máshova.

Előzmény: cory (326)
cory Creative Commons License 2007.10.02 0 0 326

Egyelőre agyalok. Eleinte úgy gondoltam, hogy gyalogtávon lévő iskolát szeretnék, aztán az nagyon hamar kiderült, hoyg reménytelen, így meg kinyílt a tér, mert ha már utazunk, akkor jóval több minden belefér.

A Kincskereső nálunk is szóba jött, alapvetően tetszik, asszem megpróbáljuk egyikként. Ebből jön is rögtön egy újabb kérdésem :) Iskolába is akárhányba beirathatom, mint oviba? Vagy hogy van ez?

Dalia: Kincskeresőről hol találtál infókat? Én eddig nem jutottam túl messzire.

Nekem igazából annyi elvárásom lenne az iskolától, hogy ne szóképesen tanítsák olvasni, ne terheljék agyon tagozattal, nyelvvel, különórákkal, és ne gyilkolják ki belőle a kérdezést.

piglet Creative Commons License 2007.10.02 0 0 325
Mert nem kezelni akarják a problémákat, hanem letudni. Mert nem megoldásokat keresnek a gyerek számára, hogy neki is könnyebb legyen az élete, hanem alternatív módszereket, ami arról szól sok esetben, hogy az ő arany, pici csemetéjüket tolerálják.

(igen, sokan vannak, akik nem így és nem ezért, direkt sarkítottam)
Előzmény: házsé (324)
házsé Creative Commons License 2007.10.02 0 0 324

egyetértek :))

nagyon nem szeretem, amikor a hagyományos iskolákat egy kalapként "poroszos"-nak nevezik, s mindent ráhúznak. Valóban vannak, előfordulnak ilyenek, de azért vannak a nyílt napok, hogy az ehhez hasonlókat elkerülje a szülő.

Sőt, az alternatív sulkkal kapcsolatban is hasonló meglátásom van, főleg a kis létszámú ( 10, vagy az alatti ) iskolákban láttam, vagy hallottam ezeket a negatívumokat.

És főleg hiper/nehezen kezelhető/tanulási problémás gyerkőcök esetében......csak a szülőt nem értem ilyen esetekben..miért várja, hogy egy alternatív iskola majd megoldja az évek során felhalmozott problémákat? S így, mint ahogyan írtad is, olyan gyerekektől/szülőktől veszi el a "normális" haladási lehetőséget, akik pont az alternatív  mivolta miatt mentek abba a suliba.

Nem árt, a nem hagyományos iskolák esetében érdeklődni a szakfelügyelői tapasztalatokról.

Előzmény: noaaa (322)
noaaa Creative Commons License 2007.10.02 0 0 323
Még mielőtt jönnek a nyelvészek, asszem' az őrjöng szó hosszú ő-vel helyes :-DDDDD
Előzmény: noaaa (322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!