Ha nem akarod az utcán hagyni, akkor van egy itt: https://www.google.hu/maps/place/Jadranka/@43.8577427,18.4194264,18z/data=!4m2!3m1!1s0x4758c8dac6688601:0x2ce76cab92ffe914
Meg azt hiszem a BBI centernek is 0-24 nyitva tartó mélygarázsa. Kb. 1 KM az éjszakai díj óránként mindenhol.
Sziasztok! Szarajevóban lesz szállásunk(átutazóban Montenegró fele) és az lenne a kérdésem, hogy a kocsinkat hol haggyuk? Olvastam, hogy érdemes mélygarázsba letenni(az Óvárosban lesz a szállásunk), mert azok biztonságosak. Tud valaki ilyen címet, címeket mondani?
Ma esti hír, bezárták Sarajevo legismertebb szállodáját a Holiday Inn-t. Az ok, több milliós adóeltitkolás. Az intézkedés ideiglenes és ahogy a lapok írják, ki tudja mikor nyit újra.
Persze az igazat megvallva helyesen nem annyira fekete hegyek az ország neve, hanem inkább Fekete Hegyek, mert nem a fekete színből származik a neve, hanem egy családnévből: Korábban a területet Zetanak hívták (Szerbián belül), de Stefan Crnojevic Zeta nagy részét megszerezte magának, és onnantól az ő dinasztiája uralkodott (XV. század), és az ő birtokát nevezték Crna Gorának. Tulkép ez egy családi birtok, nem egy ország. Persze attól még a családnév származhat a fekete hegyektől, majd a családnévből az ország nevébe került vissza a fekete szó, de lehet, hogy nem a hegyek voltak feketék, hanem a lába volt fekete a fickónak. Ki tudja.
Persze én is csöndben lettem okos, mikor a társaság egy tagja mondta: holnap megyünk Crinagórába. Valaki tudatlanul: az mi? Hát a fekete hegyek! - jó, de hol van? Az a szomszéd ország. (Cavtatban voltunk éppen - a hely magyar vonzata az a fiatal Bujtor és az oroszlán...)☺
Szerintem ez azért nem is off, mert konkrétan, akár boszniai utazással is kapcsolatos.
Egyébként meg igazad van, az értelem, kiváncsiság nem végzettség függő. De úgy ahogy van rossz kőműves, úgy van rossz orvos és rossz mérnök is. A kiválóság nem tömegjelenség.
Látod, nekem már nincsenek ilyen elvárásaim, hogy pl. meg tudják az emberek különbözteti Uruguayt és Paraguayt egymástól (na vajon melyiknek mi a fővárosa. Bevallom ezeket én is gyakran összekeverem. De biztos tudnék tőled is kérdezni egy ilyent, amire nem tudnád a választ. Egyébként egymás után kérdezni Málta és Lichtenstein fővárosait, külön aljasság. Az ember agyára csomót köt a kérdés, nnna itt van a nyelvemen... Gondolom érted miért.)
De az hogy lehet, hogy az emberek nem tudják, hogy éppen hol vannak, vagy hol voltak? Itt nem atlaszból megtanulandó, vagy TV-ben látott helyekrel van szó, hanem arról, hogy ott voltak, személyesen!
A bácsika minden reggel vállára vette a kaszát, majd átgyalogolt a határon. Estefelé, visszafelé a bicikli sarogjára rögzítve tolta haza a friss szénát. Így ment már jóideje, gyanús volt a dolog: szurkálták át a szénaboglyát, de nem volt benne semmi. Sosem. Majd egyszer: Bácsika, árulja már el nekünk, mit csempészik? Magának hagyni fogjuk továbbra is, de tudni szeretnénk, ... hogy más ne csinálhassa!
Egyetemre járó, tudásuk, képzettségük biztos fölényében nagyképűsködő gyerekekkel összefutva néha elengedek egy gonosz megjegyzést: Még európai fővárosokat sem ismertek. Na ne már! Rendben, akkor mi a fővárosa Fehéroroszországnak? - esetleg Máltának? - vagy Liechtensteinnek?. Jó, ez nehéz. Legyen akkor mondjuk egy nagyobb ország: Kanadának?, Ausztráliának? Ez sem jó. Mentőkérdés: Tahiti vagy Haiti van a Nyugat-indiai Óceánon? - általában itt szakad a cérna és közlik nincs ilyen Óceán. Mikor volt? Szóval ne csodálkozzunk, ha valaki szerint a brazilok spanyolul beszélnek. ☺
Most már azért jobb a helyzet, nem nagyon kérdezik meg, hogy hova, hova. Az ember szívesen visszakérdezne: közöd? Többször át kell ugranom Alsómiholjácra, és mindig félek egy kicsit, hogy szétszedik az autót visszafelé, hogy vajon miért jövünk vissza fél óra múlva, vajon mit csempészhetünk. Pedig csak bankba kellet átugranom.
Mondjuk az érdekes, mikor egész szekrényt, mosógépet hurcolászok végig Bosznián a tengerpartig. Akkor szoktak érdekes kérdéseket feltenni a határokon. Már többször megírtam itt a vicces történeteket.
Valamikor jó régen, amikor még mindenütt határok voltak, mentünk Bosznián keresztül (pontosan : SK - H - HR -BiH - HR) Gradacba. Mikor átléptük a H - HR határt, megkérdezte kedvesen a hölgy, hogy hova megyünk? Mondtuk: Horvátországba. ő meg: legyenek üdvözölve, itt vannak!
Hazafelé jövet, 50 km-re a céltól (fáradtan, sötétben az átkelőn is - akkor építették át) megint csak a szokásos kérdés, amivel már nagyon tele volt a hócipőnk! Ablak leeresztve, gurulunk az egyik ideiglenes bódétól a másikig, kiakadt a párom: "Hol a pi.ában lettünk volna"! Nem látta, láthatta, hogy a magyar HöR lépdel az autónk mellett. Az meg, csak úgy magának mondta, hangosan: Jé, ezek magyarok!
A köv. bódéból kitámolygott egy szeszkazán (mérges volt, hogy megzavartuk őt focinézés és szomj oltogatás közben), majd jött a szokásos kérdés. Én meg: nyaralni. ő meg: Jó, de hol? (mintha fontos lett volna a hol. ) Mondom: Gradacban. ő meg: Ja, horvátban?
Letudtuk a határt, már fél km-re sem voltunk a házunktól, mikor köröz a piros lámpa. Iratok, majd a szokásos kérdés. Válaszolok. Ittam valamit? Sorolom: kóla, kávé ... Jó, de: szeszes italt?
Erre én: ember, ezer km van a seggem alatt, hótfáradt vagyok, maga meg azt gondolja, hogy pijálni mertem útközben ????!!!!! Nem szólt semmit, visszaadta a papírokat, mehettünk haza aludni.
Azért én mindig elcsodálkozom. Tudom, hogy a legtöbb utazó ilyen, de mégis. Asse tudja hova megy, merre megy, egy gépre bízza magát...
Bátrak vagytok na.
Ismerőseim felét, ha megkérdezem, nem tudja megmondani, hol volt nyaralni. Mindegy, hogy "Spanyolba" vót, vagy "Horvátba". A szálloda nevét tudja, de hogy merre, milyen településen, egyáltalán az ország melyik részén, azt már nem.
Budapestről Mohács irányába, az udvari határátkelőnél Eszék irányába, majd onnan Banja Luka.......igazából az IGO-ra hagyatkoztam......képtelen lennék leírni pontos utat.....kivettem a beállításokból a fizetős utakat.....
OFF: Szörnyű, hogy a határátkelőknél (szlovák, szerb, stb) mindig a magyarokkal volt mondvacsinált probléma. Egy utolsó: beordított, hogy hátul is kötelező az öv, és koszos a rendszám.
A rettegett bosnyák pedig kedvesen, mosolyogva: tengere magyar?
Megjártam Bosznián keresztül a horvátországi Omis-t......sokkal rosszabbra számítottam, volt néhány útszakasz, ami valóban kritikán aluli, de aki a magyar utakon edződött az már nem kapja fel a fejét.....egyetlen incidens volt a határátkelésnél, mondanom sem kell, hogy a magyar oldalon....éjjel értünk a magyar-horvát határra és egy tök kihalt átkelőnél akkorát hibáztam, h a busz sávba álltam be....a horvát elvette a papírokat, majd visszaadta, de a magyar úgy érezte, hogy egy olyan vétség, amiért ki kell oktatnia.....éreztette, hogy most ő az kakas a saját kis "szemétdombján".....az üzemanyag kint jóval olcsóbb, a benzin és gázolaj 300ft körül van, az autógáz 140ft körül....az emberek nagyon kedvesek, barátságosak, segítőkészek.....a hegyeken átkelve szebbnél szebb látvány várja az arra autózókat.....több helyen láttam, h fém kemencékben sütnek húsokat az út mentén.....sajnos nem tudtunk megállni, mert időre kellett mennünk....de pótoljuk legközelebb....a szerb horvát határon kérték az autó papírjait is, de minden zökkenőmentes volt.....kilométerben kicsit rövidebb, menetidőben kicsit hosszabb volt, de megérte.....a horvát pályadíjak Omis-ig kb 20.000ft, lakókocsival, vagy lakóautóval meg majdnem a duplája....ezt a pénzt amit a pályadíjjakon spórolni lehet, inkább elkajálom, szórakozom, stb a tengerparton....:)
Aki hezitál bátran válassza ezt az útvonalat...nyugodt szívvel ajánlom!
Igen, ezt már néztem. Mesés, de a térképeim szerint a tenger felől érkezve ez egy "zsákutca", viszonylag nagy kerülő Jajce felé. Az eddig látottak alapján egy külön misét érne meg a hely.
Ha csak egy napot szánsz a hazaútra menjetek Martin Brod felé. Ha nem siettek annyira nagyon nagy élmény lehet a Strbacki buk, de erre csak akkor vállalkozzatok, ha tényleg van időtök, mert nem szabad sietni: itt magyarul olvashattok mindkét helyről: http://www.eupolisz.hu/bosznia_una_volgye Mi magunk nyáron harmadszor megyünk erre a csodaszép vidékre
Sziasztok ! Júliusban Zadaból jövünk vissza Jajce-n keresztül. A tervek szerint Bosansko Grahova (BIH) lépek Boszniába. Tudtok valami látnivalót, más útvonalat javasolni ? Előre is köszönöm.
Ha Banja Luka- Livno az útvonal, amit beterveztél, akkor javaslom, hogy Bugojno után még találsz Kupres helységben jó vendéglőket, aztán Livnoig a nagy semmi. Eléggé elhagyott fennsíkon haladsz kb nyolcvan kilométert. A Vrbas mellett találsz többet is, viszont személyes rossz tapasztalat miatt javaslom, hogy az olyan út menti tákolt deszkabódékat kerüld el.