Keresés

Részletes keresés

upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1761
Így van!
Előzmény: Törölt nick (1759)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1760

Nem hiszem hogy láttál volna, nem merek kimenni az utcára...

De hogy én félnék..:)))))

Nem ismerem eksönment, de nem hiszem, hogy félne, és nem is sorolnám a keményvonalasok közé, (én ismertem olyanokat, brrrrr) csak a stílusa más.

A Biblia ismerete meg nagyon szimpatikus és meggyőző, szvsz a "hívő" értelmezést tőle megkaphatod.

Előzmény: bejuma (1755)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1758

Ha egy történész vizsgál egy ókori dokumentumot, akkor  (mint történész) nem döntheti el előre, hogy mit fog belőle megismerni, és azt mennyire lehet helytállónak tekinteni. Vizsgálhatja az irat eredetiségét, az író személyét, megbízhatóságát, egyéb iratokkal való egyezését, különbözőségét, stb., majd a végén számbaveheti, hogy az eredményre milyen értelmezés illik rá. És ebben az esetben korrekt történészként járt el. Ha a Bibliával kapcsolatban kizárja Isten létezését, eleve kizárja, hogy az írói megbízhatóak lennének, ill. megbízhatatlannak tekinti eleve az egész anyagot.

Hogy manapság miért nincsenek csodák?

1.Éppen az is lehet, hogy vannak, csak mi nem tudunk róla.

2.A csoda pont attól csoda, hogy nem történik mindennap meg, hiszen ha hetente feltámadna valaki, akkor az "természetes lenne. A csodákat statisztikai alapon kizárni, egy kicsit karcos. Már Hume-nak se nagyon jött be...

Előzmény: bejuma (1754)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1757
Hadd tudjam mar en is meg, hogy mitol felek......

ActionMan
Előzmény: bejuma (1755)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1756

Isten mond, az valoban mukodik

PL.?

És amit a muzulmánok istaen mond az miért nem működik?

Előzmény: actionman (1747)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1755
Upi drága, láttalak már én téged? :-))
(A hsz-eidből nem szűrhető le ez, sőt számomra te vagy az egyik kedvenc hívő olvtársam itt a fórumon, mert humorod van- és használod is - és nem vagy elvakult, képes vagy a gondolkodásra).
Actionman már keményvonalas. Sztem ő fél.
Előzmény: upi2000 (1742)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1754

akkor a Biblia vizsgálatánál sszembekerülve egy "csodával", rögtön azt mondják, csoda nincs, keressünk racionális magyarázatot.

Mert a papír mindent kibír.

Manapság miért nincsenek csodák?

Nem ismerős gondolatmenet?
 Dehogynem. Racionális gondolkodásnak hívják.

Előzmény: upi2000 (1732)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1752
okos és szerény is:))))
Előzmény: Törölt nick (1751)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1750
Igazad van.

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1749)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1747
Jahogy mint intezmeny mukodik. En azonban nem errol beszelek, hanem arrol, hogy amit Isten mond, az valoban mukodik. Es ez azert megsem ugyanaz.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1741)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1746
Nem tudom, hogy a hitgyulisek mibol, kibol tertek meg, mennyiben voltak fuggok, ez nem is az en dolgom (kerdezd oket, van millio topikjuk). Reszemrol sose voltam drogos, alkoholista, bagos, prosti, etc. A helyzetelemzesed ram ugyan nem all. Sot, en inkabb csak azt latom, hogy te vagy az, aki mereven hajtogatod a magadet, es amikor par dolgot felvetek, hogy el kene egy kicsit toprengeni, akkor jon ez a franko standard 'buzfajter' valasz: akkor is mind kretenek vagytok. Valoban te lennel az az egeszseges? Sokkal inkabb nyomorult vagy es szanalmas, csak nem veszed eszre.

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1740)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1745
A hit nem.

Miert nem? Lehet, hogy csak szamodra nem?

nem fogom az egyetlen életemet rettegéssel tölteni.

Isten a legutolso, aki ezt akarna.

Akkor miért nem hagyjátok ezt meg nekünk, miért fenyegettek bennünket?

Senki sem fenyeget teged. De ez itt a Biblia topik, es a Biblia azt allitja, hogy aki nem hisz, az mind el fog karhozni. Ha neked ez gonosz fenyegetes, ha te ezzel nem tudsz szembesulni, ha ezen csak megsertodni tudsz, akkor rossz topikba jottel.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1738)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1744
Félreismertél! Alaposan:)))))
Előzmény: Törölt nick (1743)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1742

Bocs, hogy beledumálok, de szerinted actionman , vagy én úgy nézünk ki, mint aki retteg? Vagy akiknak az a heppjük, hogy ijjesztgessék a jónépet?

Örülnék, ha egyszer szerezhetnél olyan tapasztalatot, miszerint egy hívő nemhogy retteg, hanem valódi békéje, öröme és szabadsága van. Ezeket már itt nekünk adja Isten, nem kell a túlvilágra várni.

Ha azt látod, hogy egy hívő retteg, biztos lehetsz benne, hogy hitben még éretlen, vagy nem is hívő, csak vallásos. Nem is tud semmilyen klérus a hívőkön uralkodni, mint azt sokszor állítod. (a vallásos, de nem hívő az más tészta, persze)

Előzmény: bejuma (1738)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1741
Az iszlámnak ugyanúgy van istene, szervezete, szokásai, hívei, mint a kereszténységnak.
Előzmény: actionman (1729)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1739
Nem csak Isten az egyetlen igazi Isten, hanem ráadásul Jézus az egyetlen út hozzá. Nem hívő topiktársainknak lehet ez még nagyobb kirekesztésnek fog tűnni:))
Előzmény: actionman (1735)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1738

A fizika bizonyítható.
A hit nem.

Csak mert vak vagy? Csak mert _te_ nem birod felfogni, hogy ilyen nincs es megis van? Csak mert te halott vagy Isten szamara? Amit nem latsz, az nincs is? Amit fel nem birsz fogni, az nem is lehetseges?

Nem vagyok vak, elvakult meg pláne nem.És feltudom fogni, hogy egyeseknek miért ven szükségük a vallásra.

Sok minden van, amit én nem látok. De bizonyíthatóan valós dolgok.

De tegyuk fel, hogy igaz. Tegyuk fel azt is, hogy a halal utan nincs vege mindennek, es te a rosszabbik felere kerulsz a tulvilagnak.

Nem tételezem fel, mert minden ésszerűségnek ellentmond. És egy  - mások által feltételezett - lény miatt nem fogom az egyetlen életemet rettegéssel tölteni.

Tudod, nelkem ez az egy életem van neked ott a túlvilág, te itt csak felkészülsz arra. Akkor miért nem hagyjátok ezt meg nekünk, miért fenyegettek bennünket?

Előzmény: actionman (1728)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1737

Csak te azon az oldalon nyomoréknak számítottál, míg én épnek számítok. És kaptál egy mankót. A nyomoréknak könnyebb mankóval, mint mankó nélkül.

Előfeltevés! Ráadásul igen gyenge lábakon álló! Magam nevében nem beszélek, de nem kevés hívő barátom van, aki azon az oldalon sem számított nyomréknak, sőt!

Abban persze igazad van, hogy a betegnek van szüksége orvosra, meg Jézus is beszélt arról, hogy a szegényekhez és nyomorultakhoz jött, de ezt bátran értelmezd a szellemi mivoltunkra vonatkozó besorolásként. (Amiben objektíve egyformák vagyunk azaz nyomorultak, szubjektíve meg mi látjuk ezt, te pedig nem....)

Előzmény: Törölt nick (1733)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1736
Csak te azon az oldalon nyomoréknak számítottál,

Ne legy nevetseges, ennel azert tobbet felteteleztem rolad....

Akkor az lesz, hogy bizonyítottad, hogy a Biblia alátámasztja, amit mondtál.

Aha. Hat, ezt eddig is tudtam....

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1733)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1735
Mit akarsz ezzel mondani?

ActionMan
Előzmény: upi2000 (1734)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1734

és még ez, továbbgondolásra:)) :

Jn 14,6 Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.

Előzmény: actionman (1731)
upi2000 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1732

Minap olvastam a modern bibliakritikusokról:

Mint történészek hangsúlyozzák, hogy a régi itatokat előfeltevés nélkül kell vizsgálni, ugyan akkor a Biblia vizsgálatánál sszembekerülve egy "csodával", rögtön azt mondják, csoda nincs, keressünk racionális magyarázatot. Azaz a fő üzenetet eleve kizárják azzal az előfeltevéssel, hogy csoda nincs, mert Isten sincs.

Nem ismerős gondolatmenet?

Előzmény: bejuma (1726)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1731
Mit szolsz ezekhez?

Így szól az Úr, Izráelnek királya és megváltója, a seregeknek Ura: Én vagyok az elsõ, én az utolsó, és rajtam kivül nincsen Isten. (Ezs 44,6)

A kovács fejszét készít, és munkálkodik a szénnél, és alakítja azt põrölylyel, és munkálja azt erõs karjával, és megéhezik és ereje nincsen, és vizet sem iszik és elfárad. Az ács mérõzsinórt von, és lefesti azt íróvesszõvel, és meggyalulja azt, a czirkalommal alakítja, és csinálja azt férfiú formájára, ember ékességére, hogy házában lakjék. Czédrusfát vág magának, tölgy- és cserfát hoz, és válogat az erdõ fáiban, fenyõt plántál, a melyet az esõ fölnevel. Azokból az ember tüzet gerjeszt, vesz belõlök és melegszik, meggyújtja és kenyeret süt; sõt istent is csinál abból és imádja, bálványt készít és elõtte leborul; Felét tûzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik, és aztán melengeti magát és szól: Bezzeg melegem van, tûznél valék! Maradékából istent készít, bálványát; leborulva imádja azt és könyörög hozzá, és így szól: Szabadíts meg, mert te vagy istenem! Nem tudnak és nem értenek, mert bekenvék szemeik és nem látnak, és szívök nem eszmél. És nem veszi eszébe, nincs ismerete és értelme, hogy mondaná: Felét tûzben megégetém és kenyeret sütöttem annak szenénél, sütöttem húst és megettem; és maradékából útálatosságot csináljak-é, és leboruljak a fa-galy elõtt? Ki hamuban gyönyörködik, megcsalt szíve vezette félre azt, hogy meg ne szabadítsa lelkét és ezt mondja: Hát nem hazugság van-é jobbkezemben? Oh emlékezzél meg Jákób ezekrõl és Izráel, mert az én szolgám vagy te, én alkottalak téged, én szolgám vagy, Izráel! nem feledlek el. (Ezs 44,12-21)

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1727)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1730
Ilyet inkább tőled látni.

Megfeledkezel egy aprosagrol: en is voltam ugyanazon az oldalon, mig te ezen nem. Ezert en realisan ossze tudom vetni a kettot, mig te nem. Hoppa!

A langymeleg posvány?

Magyarazd meg egy csiganak, mi tortent a Forma-1-ben......

Tedd be ide azt a bibliaia idézetet.

Szivesen megkeresem. Es akkor mi lesz?

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1727)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1729
Hát azért működik az iszlám is

Akkor sorold el, hogy mennyiben mukodik.

Most akkor én kinek hihetek?

Ez nem igazi kerdes, mert te senkinek nem hiszel.

Kinek?

Jezusnak.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1726)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1728
Fizikában? Amit a közoktatásban tanítanak belőle, az még számomra is bizonyítható...miért kételkednék?

Valahogy en is igy vagyok a hittel.

Konkrét példa?

Par 100 hozzaszolassal korabban, amikor a tortenelemrol beszeltem. Mind konkret es valos dolog.

Mesedélután.

Csak mert vak vagy? Csak mert _te_ nem birod felfogni, hogy ilyen nincs es megis van? Csak mert te halott vagy Isten szamara? Amit nem latsz, az nincs is? Amit fel nem birsz fogni, az nem is lehetseges?

A Foldet sokaig laposnak hittek. Erre jott Kolumbusz, aki megis meg akarja kerulni. Mindenki hulyenek tartja. Mit is mondanak? "Bizonyitsd be!" De nem torodik veluk, o hisz az igazaban. Aztan eljon az ideje es o meg is latja amiben hitt. A hitetlenkedok kozul nemelyek szinten meglattak Amerikat (bar kevesen), de csak joval kesobb. Az orok elet vs. Isten dolgaban azonban a keso mar azt fogja jelenteni, hogy soha. Tegyuk fel, tenyleg mese az egesz: na es aztan. Hany felnotas jedi-hivo van a vilagon. De tegyuk fel, hogy igaz. Tegyuk fel azt is, hogy a halal utan nincs vege mindennek, es te a rosszabbik felere kerulsz a tulvilagnak. Persze mindenre emlekezni fogsz, es arra kulonosen is sokszor (amikor a fejed eppen vered a falba), hogy hanyszor dugtad be a fuled az evangelium elott. Akkor mit teszel majd? Kit fogsz atkozni? Nemde sajat magadat. Es igazad lesz.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1723)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1726

Te honnan tudod, hogy a tied az igazi?

2 okbol is. Az egyik az, hogy a keresztyenseg mukodik. . Az egeszben van valami rendkivuli, valami termeszetfeletti, amit lenyegebol adodoan nem lehet tudomanyosan boncolni, ... de megis erezheto.

Hát azért működik az iszlám is és lehetne még sorolni.

És minden hívő ugyanúgy gondolja, hogy az övében van valami rendkívüli.

Most akkor én kinek hihetek?

A masik meg az, hogy Pallal egyutt en is vallom, hogy tudom, kinek hiszek

Kinek?

Előzmény: actionman (1719)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1725
Íme a vallás haszna.

Ime a tudatlan sotetseg iskolapeldaja: valamirol nem tudsz semmit, egy oldal, amit sosem lattal, de _ennek_ellenere_ melyenszanto eszosztasba bonyolodsz. Hat lelked rajta.

De hogy megse maradj igy:

Ez számodra miben nyilvánul meg?

Valodi bekesseget ad.

Az iszlámot lebálványimádózni...ehh...

Mert szamodra csak az balvany, amit kezzel meg is foghatsz. A Biblia szerint azonban minden, ami az 1. helyet elfoglalja az egyetlen Isten elol. De sebaj, most is tanultal valamit.

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1724)
bejuma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1723

Az iskolai tortenelem (de mondjunk fizikat) konyv teteleiben sose ketelkedtel?

A történelemben? dehogynem. Van egy közhely, hogy a történelmet a győztedsek írják. A történelemben a vesztes fél igazsága nem szerepel sehol...

Ez az annalógia igaz a bibliára is. Csak az van benne, amit elhitetni akarnak.

Fizikában? Amit a közoktatásban tanítanak belőle, az még számomra is bizonyítható...miért kételkednék? A kvantumfizika, húrelméletek már elvontabbak, de az is bizonyítható. Miért kételkednék?

Pedig van. Rengeteg, csak eppen nem latod.

Konkrét példa?

Ezert mondjak a hitre, hogy az latas.

Mesedélután.

Előzmény: actionman (1715)
actionman Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1719
Mindenkinek a saját istene az igaz, a másiké a hamis.

Meg is lepodnek, ha akarmelyik hivo is maskeppen gondolna.

Te honnan tudod, hogy a tied az igazi?

2 okbol is. Az egyik az, hogy a keresztyenseg mukodik. A masik meg az, hogy Pallal egyutt en is vallom, hogy tudom, kinek hiszek. Az egeszben van valami rendkivuli, valami termeszetfeletti, amit lenyegebol adodoan nem lehet tudomanyosan boncolni, ... de megis erezheto.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1717)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!