Ha olyan sok termett, akkor biztos kevesebb lett a cukorfoka, ami ilyen melegben mind alkohollá vált. Egy kis cukrozás segít rajta, nem a keserűséget csökkenti, hanem eltakarja.
Szia! SZáraz évben jártam én is így néhány mikrotétellel.
Ez szerintem erjedési probléma is lehet (nálam az volt), de okozhatja a cefrébe jutó kocsány vagy éretlen héj is. Esetleg beteg (pl. lisztharmat) szőlő.
Nekem segített a kombinált derítés: deriton + csersav-zselatin
Ha nem tudod, hogyan kell, szívesen leírom (de deríteni úgyis csak majd ha letisztult érdemes).
Keserű? Én elsőre arra gondolnék h száraz borod van. Szinte alig van maradékcukor tartalma ezért nem édeskés. De ez csak saját vélemény, majd a szakértők lehet tudnak jobbat is mondani.
Lehet, hogy kérdésem nem üti meg a fórum szinvonalát, ezért a borászat topikban nem is mertem kérdezni.
Ebben az évben annyit termett a Néró szőlőm, hogy nem birtuk megenni, akkor készítsünk egy kis bort. 2 napig volt leszemezve, összetörve erjedés alatt.
Utána préseltem ahogy tudtam, lett 20 liter must. Áttettem egy müanyag kannába, ott forrt ki egy szivószálas kotyogóval. 3 hét telt el, nincs forrás, átfejtettem de a bor elég keserű. Mitől? Ja az idén a meggyborom is keserű, tavaly ugyanigy készítve finom volt, megvolt a kellemes savassága is. Most minden keserű.
A kivágást csak extrém esetben rendelheti el: pl. borvidéken nem az engedélyezett fajták közül telepítesz, vagy pl. az aranyszínü sárgaság ütötte fel a fejét a szölödben.
Na nekem olyan még nem volt, de ha a legelején kezdi valaki, akkor a telepítéshez szükséges engedélyt is ott kell kérni! (+ a pógármesteri hivatalban adtak valami papítt, de az csak formaság volt régebben is.)
Hegyközségenként változó a telepíthető fajták listája, lehetnek megkötések a művelési mód, térállás stb. tekintetében is. Illetve valahonnan kell telepítési jog is, ami vagy egy kivágott terület kapcsán keletkezhet valakinek, vagy a nemzeti alapból (vagy franc tudja hogy hívják) kér.
Ha nincs engedélyezve a telepítés, akkor arra nem kaphat szüret után származásit, tehát nem tud bort készíteni.
Nem olyan furmányos ez annak, aki ebben mozog és év(tized)ek alatt kialakult minden.
(Úgy felcsigázott engem is a kérdés, hogy lehet megkérdem a héten ha megyek be a papírokat intézni, az én esetemben sok minden kellene e. Jelenleg számomra évi 10hektóban van limitálva a mennyiség, de értékesítenem nem lehet, el kell az összeset fogyasztanom.)
Én nyugodt vagyok. Építő jelleggel írtam amit írtam nem pedig kötözködésből. Én annyira a a 0-ról jártam ki az egészet, hogy a földet is úgy vettem meg a szőlőhöz. Segítő szándékkal írtam, de úgy tűnik édesanyámra kell hallgassak és ne segítsek senkinek, mert nekem se segített senki.
ON:
A fekete rizling nem nagyon (18 mm fok), de az ezerfürtű nagyon beindult cukrot képezni (23 mm fok). (refraktométeres mérés, pár órás áztatással még picit feljebb kúszna.)
A savakkal nem szokott gondom lenni, de majd idővel azt is fogom mérni. Tavaly a rizling október végi szürettel sem veszített a savasságából. (ízérzékelés alapján.)
A hegybíró hatóság egy személyben. Elrendelheti akár a telepített szölöd kényszerkivágását, ellenörizhet bármit, ami a szölö- és bortermeléssel kapcsolatos (bemehet a pincédbe, mintát vehet a hordóidból, amit neked türnöd kell), nélküle legálisan nem adhatsz el egy deci bort sem.
Hogy kerülted meg a HNT-t ha azt se tudod hogy hova kellett a katasztert bejegyezni? Pl nekem tokaj közelebb van mint a bükk, gondoltam majd hozzá csapnak. Hát tévedtem. Minden település tartozik valahová. Az alföld az kényes helyzet, mert bár a kunság az nagy, de az alföld több tájegységből áll ami nem csak a kunság. A megyék itt nem sokat befolyásolnak.
Eleve a hegybírónak kellene elfogadó/elutasító megjegyzést tennie aláírva, hogy javasolja vagy ellenveti azt, hogy a területed kataszterbe legyen sorolva. Ez így nagyon ellentmondásos.
Nem kötözködni akarok, de sztem téged valahol picit félre informáltak.
Ha szőlőkataszterbe soroltad a területed akkor ott a hegyközséget és a hozzá tartozó hegybírót is ismerni kellene.
Az, hogy a földhivatalnál a területed szőlővé van minősítve az nem szőlőkataszteri besorolás.
Az alföld sem csak a kunságból áll.
Pl a Nyírség és az itteni települések a Bükki borvidékhez tartozik, az ottani hegybíróval segítségével sikerült elintézni a papírozást
Én sokáig kutattam, de valahol neten megvan, hogy mely települések melyik hegyközséghez tartoznak. (nem számít hogy nem borvidéki település-e, minden település tartozik valahová, pont az ilyen elvetemültek miatt mint mi :) )
Nem állhatok le az "egyéb" kategóriával, mert főként ebben van "gyakorlatom", ill. itt látok egy kicsi piaci rést, ahol abból a bizonyos tortából remélhetek egy kicsiny szeletet. Következő lépésként fogok kérni a Nav-tól egy állásfoglalást, az a biztos, utána meg számolgatok, mi éri meg.
A mézborról nem hallottam még ilyen herce hurcát, ezek szerint azt nem kell első körben erőltetnem (pedig itt is van tapasztalatom).
A végzettség azóta kell, hogy a bort is berakták (asszem 2013-ban) az élelmiszertörvény hatálya alá. Ez elméletileg (azaz ellenöre válogatja, hogy elfogadja-e) kiváltható igazolt gyakorlattal (ha pl. papírod van róla, hogy legalább 5 évig voltál egy borász segédje), de a legjobb, ha beiratkozol egy gyorstalpaló szölész-borász tanfolyamra (az ott megszerzett tudás hasznols lehet).
A Kunsági a legnagyobb területü magyar borvidék, valószínü oda tartozol:
A bor 0 %-os jövedéki termék, de kisüzemi bortermelöként, aki ráadásul östermelö is (azaz nem állítasz elö égetett szeszt, nem vásárolsz mástól szölöt, bort, égetett szeszt), a fináncokkal nincs semmilyen kapcsolatod, hacsak nem ütnek rajtad állampolgári bejelentés alapján.
Viszont, ha nem csak szölöböl készítesz bort, hanem pl. ribizliböl is, akkor már kifejezetten ilyen irányú végzettséggel kell rendelkezz, sokkal szigorúbb elöírások vannak pl. arra a helyiségre, ahol az alkoholos italaid elö akarod állítani, és a NAV-val is állandó kapcsolatban kell lenned, mivel a nem szölöboraid után jövedéki adót kell fizetned (ezekre már nem 0 % a kulcs).
Magyarországon jelenleg pl. 1 db méhész van, aki legálisan állíthat elö mézbort, évekig tartó jogi hercehurca után. Alkoholban feloldott propoliszt meg legálisan gyak. nem lehetne ma árulni Magyarországon, ahogy a Rogán nagymamája se adhatott volna Tudjukkinek a saját pálinkájából. Úgyhogy jótánácsként fogadd meg: vagy állj le a más alapanyagokból való borkészítéssel, vagy járd végig az engedélyeztetési eljárást, de nagyon nem lesz egyszerü, az biztos.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Egy dologra nem gondoltam, a végzettségre, valamiért meg voltam győződve, hogy elég őstermelőnek lenni. Most utánanézek, mit fogadnak el.
Nem származom "lóvés" családból, nagyon meg kell néznem, mibe invesztálok bele. A kataszteri besorolások nálam tavaly megtörténtek. Nem volt egyszerű, de egy merész ötletemet elfogadták és onnan már sinen volt minden.
AZ Alföld közepén vagyok, gyakorlatilag itt nincs szőlő termesztő vidék. Igy fogalmam sincs, hogy Alföldön ki lehet a hegybiró :)
Nem akartam szétoffolni az oldalt, de én nem csak szőlőből művészkedek bort.
AZ értékesitést nem látom nehéznek, van egy helyi fesztiválunk, helyi vásárunk, vannak lagzik, meg van rengeteg ember, aki már jól ismer. Itt az ideje elkezdenem szintet lépnem.
AZt gondoltam, hogy még jövőre ez nem fog beteljesülni, de záros határidőn belül (helyi) piacra akarok lépni, addigra az állományom újabb része is olyan szinten lesz, hogy muszáj feldolgoznom (nem akarok nagybanizni).
Nem volt szó jövedéki letétről. 2010-ben még volt ilyen, akkor foglalkoztam ezzel bővebben, aztán szunnyadt nálam a téma. Most nem találtam erre rendelkezést, kell még letenni pénzt a Nav felé előre?
A képen a segédem. Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz. Ez miféle szőlő? Nem kell permetezni. Én nem értek a szőlőkhöz, és apósom halála után nekem kell csinálnom a metszéstől a szüretig minent.
Nem értettem, hol írtam én, akinek -csak fehér fajtái vannak, de nem chardonnay- kékfrankosa soha nem volt és nem is lesz. Aztán rájöttem, hogy mit akarsz írni.
Meg abban az esetben vágjon bele, ha nincs élete és nincs más amire költeni kell :D Mert család mellett ez csak akkor valósítható meg, ha kva sok pénz van, mert ezzel azért foglalkozni kell fizikailag is. Én szeretem csinálni nagyon, de már nagyon sok pénzt, időt és energiát emésztett fel, de még felmutatható látszatja nincs. De azért mindenkitől jól esik a biztatás: hülye vagy, mi értelme van? minek csinálod? stb stb
Én 2megye határán vagyok. Ugyanabban az országban, ugyanazoknak a jogszabályoknak könnyebb megfelelni az egyik, nehezebb a másik megyében. Ahol ennek nincs hagyománya, nincs kitaposva az út, nehezebb a dolog. Aki ilyesmin töri a fejét, javaslom a későbbi értékesítés célterületét meghatározva találja ki a "telephelyet" is.
....és nem akarom senki kedvét elvenni, de ha valaki a telepítés előtti talajvdédelmi terv, talajvizsgálat előtt tart még csak, az abban az esetben vágjon bele az egészbe, ha a kikapcsolódást, az időtöltést, a pincében való foglalatosság örömét látja az egészben. Egyébként csalódás éri, szerintem!
Én tavasszal, metszéskor szoktam az iskolázásra alkalmas (egészséges, megfelelő hosszúságú, ceruza vastagságú, egyenes) vesszőket az oszlopok mellé tenni, nap végén pedig összeszedni. Ha csak pár tőkéről van szó, nem hektárnyi a terv, akár csalhatsz is azzal hogy egyből a helyére rakod a vesszőt csak duplán. A kettőből egy tuti megfogja! :-) Van ismerősöm, aki 2hektár Cabernet "dugdosott" így le!
Még annyival egészíteném ki, hogy ahhoz hogy származásit kapj a saját szőlődről ahhoz a szőlőterületed szőlőkataszterbe kell legyen sorolva, majd telepítési engedélyt kell(?) kérni. De mivel neked már be van telepítve ez így nem fog menni egyenes úton. Ha 1000m2 feletti területen szőlőzöl, akkor már törvény szerint alapból engedélyt kellene kérned. Ha a borod forgalomba akarod hozni akkor a kisebb területre is kataszter + engedély kell.
Mindezeket megelőzi hogy a hozzád tartozó hegyközségnél hegyközségi tag legyél. (Ha nem túl privát a kérdés melyik településen akarsz szőlőzni?)
Szóval ha engedélyt kértél akkor oltvány/dugvány kell. Előbbihez a talajvédelmi tervben szerepelni fog hogy immunis talajon vagy-e a filoxéra terén. Igen, hogy kataszterbe sorolják a területed kell talajvédelmi terv + pár papír ami sok 100 000 ft. (Én eddig az engedélyig jutottam, idén már kezdek oltványost keresni)
A másik megoldás hogy "papíron" veszel annyi szőlőt amennyi neked van, olyan helyről aki tudja igazolni és így lesz származásid és akkor forgalomba hozhatod a borod a már leírtaknak megfelelően.
Én 5 éve kezdtem bele totál a 0-ról. Ha most kezdeném inkább a másik oldalra ülnék: Addig innék amíg el nem felejtem, hogy én ezt komolyan gondolom :) Az hogy van szőlőd és jó asztali borod még édes kevés hogy mindezt hivatalos útra tereld. 2 kézzel kell lapátolni bele a pénzt mire megindulsz. (Persze akinek van annak könnyű, meg ahol már be van járatva minden ott is.)
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A kertemben van hosszab lugasom pár tőke különféle szőlővel. A fajtákat nem ismerem, de finom csemegeszőlők. Szeretnék iskolázni belőlük, hogy több tőkém legyen. Próbáltam utána olvasni a dolognak. Találtam is egy-két leírást, csak azt nem, hogy melyik hónapban kell az iskolát elkészíteni. Megtennétek, hogy leírjátok ezt nekem?