a juryos srácok is havi kb. 3 milliót keresnek forintban, azért az nem olyan rossz. a jokozuna fizetés meg már 8 milla feletti. ezenkívül egy évben hatszor kapnak bónuszt (prémium) a prémium minden egyes alkalommal emelkedik, amikor a sekitori kachikoshit ér el, és csökken, ha makekoshit.
a különdíjakért, a tornagyőzelemért nagyon komoly díjat kapnak (10.000.000 jent a jushoért, ami kb. 22 milla)
minden boríték után kapnak még 27.000 jent, amit kumulálva eltesznek a visszavonulásukig.
ezenkívül a legnagyobbaknak van még egy rahedli szponzorpénze is, ami általában sokszorosa annak, mint amit a kyokaitól kapnak.
nem tudom. dupla számjegyű győzelmeket igen, de yushot nem látok (még) ebben a srácban. (mitakeumi) ettől még lehet ózeki, de szerintem tovább nem tud lépni. nekem túl egysíkú a szumója, oshidasi/tsukiotoshi/yorikiri tipikus pusher/thruster, de azok (hacsak nem akkorák mint akebono vagy musashimaru volt) nem igazán lesznek yokozunák.
ózeki azonban mépg lehet belőle.
viszont kezdem magam igazolva látni kisenosato kapcsán. egy éve úgy gondoltam, a japánoknak már viszketett mindenük, hogy végre legyen egy japán jokozunájuk, így a kyokai a rá oly jellemző kivárós konzervatív, szabályokhoz maximálisan ragaszkodó döntéshozatala helyett, az első adandó alkalommal "lecsapott" a lehetőségre.
lehet, hogy egy kicsit korai volt, nekem wakanohana sztorija rémlik fel az esettel kapcsolatban.
Hmm, jó ez a borítékos cucc, szeretem az ilyen érdekességeket. Amúgy ezen kívül kapnak fizetést is, mint mondjuk fociba, vagy csak a borítékokból kell gazdálkodniuk?
Hát, voltak olyan összecsapások, amiknél a fogamat összeszorítottam, olyan jó volt! A Goeido - Tochinosin meccs nálam a best, mindkét birkózó dícséretet érdemel a kűzdő szelleméért. Goeido végső kétségbeesett próbálkozása azzal a láb-kulcsolással nagyon tetszett, ritkán látni ilyet. Eddig nem figyeltem Tochinoshin-ra, mert Terunofuji-hoz hasonlóan elég rapszódikus teljesítményt nyújtott, de most tényleg egészségesnek látszik, és már két Ozekit le is győzött. Hakuho kiválása, és Kisenosato gyalázatos teljesítménye után már csak Kakuryu az, aki komoly veszélyt jelenthet neki. Persze, nem kell Mitakeumit, és a többieket lebecsülni, de tény, hogy Tochinoshin két "Ozeki-nyivel" már közelebb van a sikerhez. Kisenosató... Oh God... Ennél jobban már csak akkor blamálhatná magát, ha nem vonulna vissza most rögtön, ezért leléptetnék. Nem játszhatja el örökké, hogy visszalép a tornán sérülés miatt. Nem lehet mindent ráfogni a sérülésére. Oda-vissza verte a csúcsformában lévő Teruno-t, közvetlenül a sérülése után, most meg háromnegyed év elteltével is ilyen bohózatba illó vereségeket kellelszenvednie alsóbb rangú birkózóktól?... Szomorú... Még a Takayasu - Hokutofuji meccsrón léhány szó, az is nagyon tetszett, epikus volt az a kilökés a végén, rá egyenesen a sós bödönre. Nem tagatom, a különféle becsapódások miatt kezdtem el még gyerekként nézni a szumót, azóta persze már másért nézem, de egy jó nagy esés mindig jó látvány. Persze, sérülés azért ne legyen... Szerintetek ki lesz a legközelebbi Ozeki? Ha nekem tippelnem kéne, én Mitakeumi-t mondanám. Szépen, látványosan fejlődik minden tornával.
a borítékban 30.000 jen van (kb 68.000 Ft.) szóval yoshikaze öt nap után a két kinboshijával, de negatív (!) eredményével kaszálta a legtöbbet több, mint 4 és fél milliót.
ehhez a mai naphoz mit szóltok? látjuk még kisenosatot? úgy értem egyáltalán látjuk még valaha küzdeni? az első 5 nap után 1-4. ilyen indítás után általában egy jokozuna visszalép a tornától, de ha ő most is visszalép, akkor nem tudom, hogy lehet-e még jokozuna egyáltalán.
Hakuho-ban most én sem látom a fékezhetetlen fenevadat. Nincs úgy felpörögve, mint néhány tavalyi tornán, ott tényleg, vérben forgott a szeme, és olyan arckifejezései voltak, mintha nemcsak legyőzni akarná az ellenfelét, hanem félholtra verni. Mintha egy jó adag tesztoszteron inekciót adtak volna neki a meccsek előtt. Jó is volt az a Hakuho, meg nem is. Jó azért volt, mert vadállat módjára ment előre és jó volt nézni azt a szellemet, de rossz azért volt, mert néha etikátlan volt tényleg, ahogy a vesztes ellenfelére még rálök, meg hasonló ilyenek.
Asashoryu-ról nemrég néztem egy összeállítást, és nem is értem, hogy maradhatott ilyen sokáig Jokozuna? Hogy nem léptették le már korábban? Na ő még sokkal kegyetlenebb volt. Amikor úgy gáncsolta ki az ellenfelét, hogy szándékosan még a saját súlyával pluszba ránehezedve döngölte a földbe, holott anélkül is simán vesztett volna, de volt olyan is, amikor a becsapódás után még ököllel arcon is verte ellenfelét, de olyan sunyi módon, hogy később ráfoghassa a véletlen reflexekre. Ellenfeleket ő is iszonyatos lendülettel szerette belökni a közönségbe, neki tényleg nem volt elég a győzelem, ő alázni szeretett.
Kik is állnak most 4-0-al? Ha jól tudom, Tochinoshin, Kakuryu, és Goeide. Lehet hogy kihagytam valakit, de most ők jut több eszembe. Legalább ők hárman maradjanak együtt, szorosan a végéig.
A mai (4.) nap számomra legérdekesebb (nem legizgalmasabb, hanem legtanulságosabb) mérkőzései :
-Onosho - Tamawashi :
Onosho - nak most bejött a nagy kűzdeni - akarás. Tamawashi kicsivel erőtlenebb volt, mint Onosho korábbi - napi ellenfelei. Így Onosho vakmerő nekirontása ezúttal eredményre vezetett.
Tochinoshin - Takayasu :
Takayasu igen lassan szedte össze magát, azután meg, amikor átvette a kezdeményezést óriási peche volt. Emellett a végén ellenfele szinte kilépett a küzdőtérről (nagyon hasonlított a szituáció az 1. napi Mitakeumi - Kotoshogiku meccsen történtekre) a ring - szegély tetején - táncolás közben, míg Takayasu a saját rohama lendületétől hajtva hasra esett és emiatt vesztett. Felettébb tanulcágos jelenet volt.
Kotoshogiku - Kisenosato :
A régi Kotoshogiku - t lehetett látni egy rendkívül enervált Kise ellen. aki szinte a pályán ("fasor" - ban) sem volt. Kotoshogikunak még a "szokásos hastánc" - át sem kellett elővennie. Egyszerűen ledöntötte a yokozunát (nagyon lelombozó látvány volt).
Hakuho - Yoshikaze :
Ez a meccs még az előzőnél is lelombozóbb látvány volt. Ilyen erőtlennek, fantáziátlannak, elképzelés nélkül küzdőnek még sohasem láttam Hakuho - t (még betegen sem). Yoshikaze minden megerőltetés nélkül, simán verte.
tochinoshin. szerintem jelenleg a legjobb felépítésű szumós a mezőnyben, eszméletlen felsőteste van, kellően magas, tökéletes a súlya, iszonyatosan erős lábakkal, szóval mindene adott lenne, hogy a legjobbak között legyen, csak hát, ugye, az a jobb térd.
talán most zavarja a legkevésbé, és ez rögtön meg is látszik a szumóján. ez a mai meccse azonban elég érdekes volt, takayasut győzte le, de a sokadik ismétlés után is azt mondom, minimum megért volna egy monoiit, és egy újrajátszást.
kisenosatora nincsenek szavak... a (nem csak) általam réges-régen leírt kotoshogiku, aki egyébként szépen egyenletesen vitorlázik a közeli visszavonulás felé, és aki az előző tornákhoz hasonlóan semmit, de semmit nem mutatott eddig, szóval ez a kotoshogiku hihetetlen könnyedséggel, megalázóan győzte le a buddhaarcút.
kotoshogiku kinboshit (!) ért el kisenosato ellen, ami azért jól mutatja ennek a történetnek az abszurd és egyben szomorú arcát.
Lehet hogy Hakuho csak azt a 40. Yosho-ját akarta vérben forgó szemekkel begyűjteni, és most hogy az megvan, kicsit lehiggadt? Na jó, ez elég instabil magyarázat, tudom, egy élsportoló nem így gondolkodik... Amúgy valami olyasmit hallottam, hogy Hakuho megfogadta, hogy mostantól kevésbé fog erőszakosan kűzdeni, mert bár szabálytalan sosem volt, de sokak szerint néha túlzásba esett, például a pofonjaival. Aztán hogy ebből mi igaz, azt nem tudom.
Onoosho már megint túl forrófejű volt. Nem lesz ennek jó vége. Persze ma se kapott könnyű ellenfelet, de azért a 3 meccséből illett volna 1-et legalább megnyernie, főleg hogy Hakuho meglepően verhetőnek tűnik. Kakuryu, Goeido, Takayasu, elég stabilnak néznek ki.
egyébként tök papírforma győzelmek születtek, én idesorolom takakeisho győzelmét kise ellen is. sajnálom szegény buddha arcút, kijöhetne már neki egy jó torna, yokozunakéánt rettentő ciki lehet ez a vergődés.
Dave, fogalmunk sincs melyik youtube osszefoglalot nezted... Kotoshogiku sarka erintette a talajt, inkabb a gyoji volt eleg vaksi, akarcsak a kise takakeisho meccsen, ahol meg en is rogton lattam, hogy taka nyert.
Kisenosato és Terunofuji úgy néz ki, továbbra is suta, teszetosza szumóval "örvendeztet" minket... Mondjam, hogy nagyon sajnálom? Nem mondom, túl sokszor mondtam már az utóbbi időben... De végre újra itt van Kakuryu! Néha elcsodálkozom, hogy ő még aktív?! Olyan ritkásan mutatkozott tavaly... Onoosho meg rögtön az első napon megkapta a legnehezebbet, hát, de legalább innentől már csak felfelé vezet az út. Úgy néz ki, Takayasu felépült, remélem ezúttal szorosabb lesz a torna, mint a legutóbbi.
Az előzőek mellett a 2017. Kyushu másik nagy élménye számomra Onosho pokoljárása - vesszőfutása
és mélységesen mély gödörből való kikecmergése volt, amelynek lapján - legalábbis szerintem - meg-
érdemelte volna, hogy a végére, a véres verítékkel kicsikart "kachikoshi" - ja okán legalább Komusubi
E - ig léphetett volna. Nem így történt, nincs semmi baj ezzel. Van még ideje - lehetősége rá. Ő éppen
eléggé motivált, még fiatal és ambiciózus, sőt emellett tehetséges is. Szerintem lesz jövője és nagyon
drukkolok is neki. A Kyushu - n Ő a megalkuvás - nélküli küzdőszellem példáját mutatta be, sokszor talán kissé botladozva, de legalább nem veszítette el a kedvét.
A másik, amire kíváncsi vagyok, a "Makuchi" - ban bemutatkozó Abi szereplése (amiről egyebekben a
mellékelt linkben is szó esik). Amit a Kyushu alkalmával látni lehetett a meccsiből - legalábbis engem -
arra engedett következtetni, hogy egy rendkívül tehetséges versenyző, akire a következő évek során
komoly karrier várhat. A Hatsu alkalmával már erre is választ kaphatunk bizonyos mértékig.
Szegény Ura... Legalább még fél évig nem léphet dohjo-ra, ez rengeteg visszaeséssel fog járni. Szerintem legalább másfél év még innen, hogy újra láthassuk az első osztályba.