A gombától én is tartok, de azt hiszem, csak az eddigi megfigyeléseim szerint kényesebbeket fogom lepermetezni, mint pl. a Hawaii. A magoncokat biztos nem, ott szelekciós nyomást gyakorolok, ez is beleszámít.
Nem hiszem, hogy a felette lévő fűtött helység befolyásolja, nálunk is olyan van, sőt, padlófűtés, de szép is lenne, ha lefelé is fűtene! Igaz, a mi pincénk nagyon nagy, a szennyvízcső melege igazán nem oszt, nem szoroz. Hát nem tudom, csak azt tudom, hogy a mienk bizony hideg. Mondjuk az is számít, hogy fém ajtó van, volt bizony egy tél, amikor több leanderem is megfagyott, de persze csak azok, amik az ajtó közelében voltak. Mondjuk az is igaz, hogy én úgy tanultam meg a metszés jótékonyságát, hogy egy tavasszal minden leander tövig kellett metszeni, mert atkásak lettek. Azt sem tudtam akkor még, mi az az atka! De akkor még csak az örökölt hagyományos rózsás leandereim voltak. Mindenesetre én is nagyon igyekszem, hogy atkamentesen vigyem le őket, de más miatt nem szoktam aggódni. Pajzstetvet 10 éve biztos nem láttam. A gombásodással nem foglalkozom, mert száraz a pince. Végül is a tapasztalat a legjobb tanácsadó! :-)
Én tavaly kihagytam a permetezést- el is lepték őket a pajzstetvek. Idén csak az a kérdés, hogy ebben a pocsék időben vajon mikor???? Mert ugye utána a teleltetőbe kéne rögtön vinni.
Kedves Leanderkedvelő! A véleményedre vagyunk kíváncsi, ezért készítettünk egy mindössze 1 perc alatt kitölthető 3+1 kérdésből álló kérdőívet. A válaszokat november 3-áig várjuk! Ezután összesítjük és itt is közzétesszük!
Pincében teleltetek én is, csak sajnos a szomszédnak nincs fent eresz és csatorna a műhelyén és szépen lecsorog a víz a pincémhez, a pincém fala kb. 1,5mre van az ő műhelyétől:-(((
Én most is a pincébe fogom őket lepakolni. Most két eső közötti szünetben az összes cserepes kapott Apacs50, Flumite200, Karate Zeon, Cuproxat , Proplant "kombót" . Remélem hogy így tavaszig meglesznek élősködők nélkül.
Találtam egy "elfelejtett dossziét", amiben a lányom szuper gépével készített tavalyi képeim vannak, gondoltam, hogy ebben a ronda időben jó lesz látni őket:
Azt hiszem jövőre kisajátítom a gépet!:-) Emlékszem, hogy amikor megkaparintottam, akkor már elvirágzásban voltak a leanderek, de azért sikerült néhányat lencsevégre kapni. Holnap majd a magoncok jönnek:-)
Természetesen hagyd tavaszig, hisz nem tudsz számukra megfelelő körülményeket biztosítani télen. Az én minden tapasztalat nélküli első magoncvetésem januárelső napjaiban volt, már akkor megtanultam, hogy a legkorábban február vége felé érdemes, így másfél-két hónap múlva eséllyel kitehetőek lesznek, és a napfényen nevelkedhetnek:-)
Nagyok klassz helyük lesz!:-) A pincei teleltetéstől én is tartok az idén, elég vizesnek látom a tégla falat.
Az idén ki kell "költözzek" a kazánházból,mert fával fogunk fűteni a vegyes kazánba. Így olyan meleg lesz ott amit a leander nem fog tudni elviselni úgy,hogy be ne atkásodjon,tetvesedjen.
Még nem mertem lemenni...de eldöntöttem,hogy amit csak tudok,egy fűtetlen szobában fogok kiteleltetni,ez épp a pincénk felett van,- 20 fokban valamelyik évben,amikor nagyon hosszan,vagy 3 hétig sem akart jobb lenni az idő,akkor is csak +2 ig ment le,úgyhogy tökéletes nekik,nem szeretném megkockáztatni azt,ami idén volt.. :(
Egyetlen dologra kell figyelnem,mivel szem előtt lesznek,nem szabad locsolgatnom.... :)
Állandóan esik nálunk is,most megint nagy köd van...brrrr,útálom idő van nagyon...majd minden fedezékben van,sok volt már a vízből,majdnem uszonyt növesztettek...előtető alatt várják ki,hogy mikor lesz egyszercsak fagy.