Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2017.07.05 0 0 24718

Na mindegy, fotó nélkül:

- a meyernél gondold át, milyen fazont szeretnél elérni. Én speciel nem tudom, mit tudnék kezdeni egy egyszál belú másfél méteres növénnyel, ezért  inkább metszenék a magasságából.

- ha rossz talajba ültetted, akkor át kell ültetni. Még nincs vége a nyárnak. Tavaszig simán tönkremehet, és már alkalmad sem lesz átültetni.

Valószínű egyiknek sem jó a tápanyag, amit adsz nekik.

Előzmény: bombaba (24717)
bombaba Creative Commons License 2017.07.05 0 0 24717

Épület déli tartom a citrusokat raschel hálóval árnyékolva. Napkeltétől napnyugtáig kapnak napot.

A raschel háló egy sörsátor váznak a teteje. 

Az uv sugárzás miatt nem árt ennyi védelem.

A meyerről és a másikról jó lenne fotó.

Előzmény: Pleurotus (24715)
bombaba Creative Commons License 2017.07.05 0 0 24716

Gondolom, az ekkorákat már inkább permetezik.

Ebben nincs gyakorlatom,  nekem még nem volt atkás leanderem. Meg ilyen nagy sem, csak régen. De átálltam leanderfák tartására, amíg nagyon meg nem nőnek.

Előzmény: csoer (24714)
Pleurotus Creative Commons License 2017.07.05 0 0 24715

Odébb persze de úgy rohan az idő, hogy egy pár hét és már tél lesz :-)

Ha nem oldódik meg a probléma addig akkor biztosan kipróbálom a mártást.

Átrakhatom a fákat szellősebb helyre de akkor napfelkeltétől egészen olyan délután 3-ig kapnák direktbe a napot. Nem tudom ez még elfogadható e?

Lenne még egy pár kérdésem ha nem bánjátok. Van egy meyer citromom, idén kaptam tavasszal, max pár éves oltvány lehet. Egy hosszú törzs az egész kb másfél méteres. Rengeteg virága volt, szinte mind kötött, mostanra maradt úgy 5-6 termése ami jó eséllyel be is fog érni. Normális az hogy, idén még egy darab új levelet nem hozott? Még csak kezdeményeket sem látok és már Julit írunk.

A másik meg egy sima citrom fa, amit szerintem rossz minőségű földbe ültettem és kicsit túlméreteztem a cserepet, ez a fa szinte teljesen sárga leveleket hoz tehát valami komoly tápanyaghiány lehet. Ilyenkor Juli elején még átültethető, vagy inkább várjak majd jövőtavaszig?

Előzmény: bombaba (24713)
csoer Creative Commons License 2017.07.05 0 0 24714

Nem macera részemről, De!

Tavaly atkás volt két leanderem és az egyik közel 60 kg-os.

Na mármost jó kondiban vagyok, de még én sem tudnám a 60 kg-os dézsás leandert felemelni és fejjel lefelé bemártani lötyibe.

Szállítani is csak molnárkával tudom.

Előzmény: bombaba (24713)
bombaba Creative Commons License 2017.07.05 0 0 24713

A telelés még odébb van.

A leandereseknél atkára az alaptanácsok:

a. mártsuk fejjel lefelé vízbe a növényt egy időre,

b. slaggal mossuk le, leviszi az atkákat.

Citrusokkal is meg lehet próbálni.

Az én plusz tanácsom: változtassuk meg a helyét. Az atka a meleg, száraz, szélvédett helyeket szereti. Olyan helyen, ahol van egy kis légmozgás, nem szokott előfordulni.

Előzmény: Pleurotus (24711)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24712

Ez egy piros minivakond:D

Előzmény: Pleurotus (24711)
Pleurotus Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24711

Ennyi adag után akkor illene végre kipusztulniuk. Nem szeretném őket atkásan teleltetni tehát ha kell akkor majd megint kezelem őket. Várok most türelemmel és meglátjuk kihullanak e. 

Lőttem egy pár képet, illetve megnéztem őket mikroszkóp lencsével. Tuti atka faj. 

A neem olajat takácsatka ellen sikeresen használtam már párszor. Ez a faj szerintem nem takács mert nem sző semmilyen hálót csak mászkálnak és szívogatnak. 

Előzmény: bombaba (24707)
Pleurotus Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24710

Utánuk olvastam illetve ezeket ajánlották atkák ellen. A moszpilanos kezelés elsősorban a tetvek ellen volt. Rengeteg a hangya mindenre felhordják. 

Aggasztott, hogy egy hónap alatt nem sikerült kiirtani őket ennyi permetezés után sem. Tovább élnének ezek egy hónapnál?

Nem bántom most a növényeket egy darabig. Meglátjuk marad e még atka pár hét múlva. Ha lenne még akkor még egy nissorun kezelést elvégzek. Termés úgy sincs csak a meyeren azt meg eddig megkímélték a kafir lime-al együtt.

Előzmény: beetee (24704)
bombaba Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24709

Nem tudom megmondani, mi ez. Talán gaborke erre jár, és segít.
Ezt találtam a hiánytünetekről, de gaborke korábbi útmutatója jobb lenne, ha elérhető lenne.

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186198

Amúgy bánatosan néz ki ez a növény.

Előzmény: BAttila1964 (24708)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24708

Itt a "beteg" Meyeri képe, csak ez a kettő levél "beteg" eddig...

Előzmény: BAttila1964 (24706)
bombaba Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24707

A Mospilan rovarölőszer, nem bántja az atkákat.

A Flumite hatása:  "A levél szívogatása során a felszívott hatóanyag elpusztítja a nimfákat, meggátolja a lárvák kifejlődését, valamint a nőstény atkák terméketlen tojásrakását okozza, és jelentősen csökkenti a tojásprodukciót is." - azaz nem hullanak le tőle döglötten az atkák.

"speciális atkaölő szer. Hosszú, 40-60 napos hatástartamú."

Nissorun: Évente kétszeri kezelés ajánlott, az újabb kezeléskor (30-45 nap múlva) elégséges lehet csak az új fejlődésű növényi részek permetezése.  Kiváló tojás-, lárva- és nimfaölő hatással.

A takácsatka fajok ellen hatásos, hosszú hatástartamú készítmény. 

A Flumite is, a Nissorun is még bőven hat, hagyd békén a növényt.

A Neem olajról azt találtam, hogy herpes, hajtetű ellen hatásos. Az atkára nem írják. 

Előzmény: Pleurotus (24702)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24706

Hozok majd képet, a neten (eddig) semmi ilyesmit nem találtam...

Előzmény: bombaba (24705)
bombaba Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24705

Ha az erek kisárgulnak, az tuti nem magnézium hiány.

Mindenféle hiány lehet, de vagy hozol képet, vagy megnézed a neten a képeket. 

Előzmény: BAttila1964 (24703)
beetee Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24704

Szerintem ennyi vegyszer után túlaggódod.

Annak utánanéztél, hogy a permeteknek mik a hatásmechanizmusuk?

Konkrétan a Mospilanra immunisak az atkák.

A Flumite-nak van valami spéci hatása, hogy azt más kultúrákban is csak év elején és egyszer szabadna alkalmazni. Valami olyasmi egyébként, hogy csak a felnőtteket nyírja ki, vagy csak az ivarképes egyedek szaporodását akadályozza... tehát attól, hogy megkapták az adagjukat, még vígan lehetnek a permetezés után kikelt példányok egy növényen.

A Nissorun is valamilyen szinten szelektív, és csak bizonyos életszakaszban lévő példányokra van hatással, ha jól rémlik.

Guglizd ki, és légy türelemmel. Illetve azonos hatásmechanizmusú szerből blokkokat kell kifújni (10-14 nap eltéréssel), hogy a teljes állományt vigye.

Egyébként 2 Vertimec-es kezelés tuti elég. Szerintem a Nissorun is működhet.

Előzmény: Pleurotus (24702)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24703

Sajnos nem tudom beazonosítani, mi baja lehet a Meyerimnek, de 1-2 levélen elkezdtek KISÁRGULNI az erek... Magnézium-hiány lehet? Vagy mi más? (Képet csak később tudok feltenni, asszonypajtás elvitte a gépemet nyaralási képeket mutogatni... ;) )

Pleurotus Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24702

Egy bejegyzésben válaszolok mindenre ha nincs ellenetekre :-)

Kb egy másfél hónapja lettek permetezve csak mospilannal. Egy hónapja is lettek permetezve, akkor mospilan és flumite 200 kombóval mert tetvek is voltak egy pár növényen. Ekkor már kezdtek foltosan kifehéredni a levelek és telis tele voltak kis alig kivehető vöröses ízeltlábúakkal. Jók a szemeim de nem látom hány lábuk van. A netes keresgélés során a levelek elváltozása is az atkás károkozást támasztotta alá és mivel a mospilan nem vitte le őket csak atka lehet gondolom én.

Kb 2-3 hete nissorunnal is lettek permetezve, gondoltam ha valami más szerrel próbálkozom akkor az leviszi a maradékot. Ekkora már lényegesen kevesebb volt. Mivel azonban még mindig volt, gondoltam még egyszer nekiesek a flumittal, és koncentráltabb 5ml/5 literrel lefújtam a növényeket. Ez volt 3 napja. A permetezés másnapján, tüzetesen vizsgáltam a leveleket és hihetetlen mód, ott szaladgáltak a kis rohadékok, fittyet hányva a levelekre száradt méregre...

Tehát összegezve 6 hete mospillan, 4 hete mospillan/flumite, 2 hete nissorunn, és pár napja megint flumite.

Van otthon mikroszkóp tehát megnézem hány lábuk van a dögöknek, illetve ha tudok akkor készítek képet is bár a méretükből adódóan ez nem biztos hogy könnyű lesz.

Kb így néznek ki.

https://www.ces.ncsu.edu/depts/ent/notes/O&T/trees/ort077e/img_sorm.htm

Most azon agyalok hogy szappanos, neem olajos vízzel manuálisan lemosom az összes levelét és törzsét az összes fának amire rámegy egy nap de kezdek kicsit aggódni, hogy semmi sem viszi le teljesen.

Előzmény: bombaba (24701)
bombaba Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24701

Hányszor, mivel és milyen időközönként permeteztél? 

Előzmény: Pleurotus (24697)
bombaba Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24700

Esetleg egy fényképet a jószágokról tudnál prezentálni?

beetee Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24699

Viccen kívül hány lábuk van?

Csak akkor atka, ha 8 van nekik. Az atkairtók meg általában csak az atkákat viszik, más rendszer-besorolású kártevőket esetleg csak gyérítik.

Ja, és ha atka, akkor próbáld Vertimec-kel. Igaz II. kategóriás, de sok kis gazdaboltos odaadja zöld könyv nélkül is.

csoer Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24698

Bocs, de nem értem hogyan látod, hogy vígan mászkálnak? Biztosan atkák?

Szabad szemmel igazán nem is látni őket.

Nekem tavaly az egyik  közel 2 méteres, gyönyörűen dugig virágban lévő leándert támadták meg.

Használtam: nissorum 10WP, ortus 5sc, zoom 11 sc atkaölőt. Előtte még (nem voltam biztos, hogy atka, actarát és BI 58-at használtam.

Megnéztem egy 30x-os nagyítóval, csak így láttam az atkákat.

A vége, idén tavasszal teljesen visszavágtam és így szabadultam meg.

Szerencsémre egy citruson sem láttam még atkát.

Pleurotus Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24697

Sziasztok! Továbbra is vannak gondjaim a citrusaimmal. Némelyik szépen fejlődik, terméseket is nevel és összességében minden rendben van, de van egy kiirthatatlan atka populációm amit egyszerűen nem tudok megsemmisíteni. Kétszer permeteztem flumite 200-al illetve egyszer Nissorunnal kb 1 hónap leforgása alatt. Gyérült a populáció de sajnos még mindig mászkálnak rajta és a friss leveleken látom is a szívási nyomokat. Van valami tuti permetezőszer amivel végre megszabadulhatnék tőlük? Egy nappal a flumitos permetezés után, vígan mászkálnak a leveleken még a rászáradt méreg foltokon is vígan átszambáznak... milliméternél apróbb, vöröses barnás kis genyók. Idén jelentek meg előszőr, gyanítom hogy egy vásárolt fácskával hurcoltam be a kertbe.

BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24696

Kösz!

Előzmény: bombaba (24694)
bombaba Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24695

Nem használom egyiket sem.

Előzmény: BAttila1964 (24693)
bombaba Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24694

A locsolás teljes mellőzése a lényeg :)

Az Eustisról még nem olvastam ilyet, de azt is minimálisan próbáltam locsolni, az kevésbé jól viselte.

A kumkvat öntözését csak a telelőbe bepakolással egy időben hagytam abba, de már korábban keveset kapott, elég hűvös volt már.

Aug végéig mehet a táp.

Előzmény: BAttila1964 (24692)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24693

Osmocote-ot használok, de van még vagy 2 tonna lóxarom, de nem tudom, hogyan használjam? ("Natúrban", vagy csináljak belőle trágyalevet?)

Előzmény: BAttila1964 (24692)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24692

Köszi, ezeket az infókat (a locsolás teljes mellőzésének kivételével) eddig is tudtam, már csak az a kérdés, hogy az Eustis limekvat is ugyanígy kezelendő-e?)

Apropó, mikor kell a teleltetés előtt lecsökkenteni/leállítani az öntözést, ill. a tápozást???
Most még mehet a táp? Meddig? Augusztus végéig?

Előzmény: bombaba (24691)
bombaba Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24691

A kumquat a narancsnál ellenállóbb. Szereti a nyári meleget 25-38 fok közt, és probléma nélkül viseli az alacsony hőmérsékletet -10-ig. Nagyon jól fejlődik Kínában a tea-termelő régiókban, ahol az időjárás túl hideg a citrusoknak. A fa a citrusoktól eltérően télen mély nyugalomban van, nem fejlődik új rügy vagy  gyökér. 

"Il kumquat è molto più resistente dell'arancio. La Fortunella margarita richiede estati calde, dai 25 °C ai 38 °C, ma può resistere a temperature molto basse fino ai -10 °C senza problemi. Cresce molto bene nelle regioni del tè in Cina dove il clima è troppo freddo per le specie di citrus. L'albero differisce dalle specie di Citrus dal fatto che durante l'inverno entra in un periodo di letargo in cui non mette più nuove gemme o getti."

Ebből következik, hogy nem kell télen locsolni. Egyáltalán. Azért szoktak a kumkvatok tavaszra kirohadni, mert locsolják. A télen kipróbáltam - tavaly olvastam ezt először, be is írtam ide a topikba, csak eltemetődött - , az egész teleltetés alatt nem kapott vizet, (ugyanott, ahol a citrusok) nagyon jól telelt.

Előzmény: BAttila1964 (24689)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24690

Korábban már talán írtam, hogy kb. 4 hete a kumkvatom leveleinek kb. 80%-a ukkmukkfukk lehullott, kiszedtem a cserépből és csontszáraznak tűnt a földlabdája... Átültettem egy nagyobb cserépbe, megöntöztem és félárnyékos/árnyékos helyre tettem. Két hete, amikor az új hajtások kb. 3-4 mm-esek voltak, elmentünk egy hétre nyaralni, mire visszajöttünk, az egész korona tele lett új hajtásokkal és levelekkel, gyönyörű lett a "kicsike"...

Kitehetem már szerinted a napfényre, vagy azt is inkább csak a délelőtti órákban?

Előzmény: bombaba (24687)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24689

Annyit tudok róla (márciusban vettem, még nem teleltettem), hogy a többi citrusfajhoz képest jobban tűri a hideget és tudtommal erősen ajánlott a 0-10 fok közötti tartási hőmérséklet...

Előzmény: bombaba (24687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!