Ha jol remlik akkor pentektol mar javulast igertek, ugyhogy van remeny! :) En a yahoo wether-en szoktam tajekozodni leginkabb, elegge jol 'megerzik' elore is mi lesz az abra :) Drukkolok neked... no meg magunknak is, elvegre ez meg nem az igazi esos evszak ilyen homerseklettel, szerintem Lisboaban most is vagy 24-25 fok lehet. (es az elobb mikor irtam, hogy minden borongos es felhos, meg a nam is kivigyorgott egy rovid idore, szoval van remeny!!) :)
Ja egen, azt mondtak reggel a radioban, hogy az egeszet valami azori tersegbeli viharok miatt kapjuk a nyakunkba, ugyhogy a szigeteken roszabb a szitu.
Ugy latszik mi szerencses helyen vagyunk, mert bar valoban kikaptunk egy esos hetet (tegnap omlott brutalisan delutan idonkent) de extra szelvihar itt felenk nem volt (bar narancssarga jelzes van az orszag eszaki reszen). En Maiaban lakom, ahol Porto reptere is van, a cikkben emlegetett Guimares nem esik innen tolunk messzire, de idaig ezek szerint nem ert el az iteletido. Es meg csak hideg sincs, van vagy 22 fok kint. Bar teljesen borult es szomorkas, ma itt konkretan alig esett. (ja, szerencsere itt nekem a kornyeken nincsen olyan hely ahol a foldcsuszamlas gond lehet, legalabbis ezt hiszem, ez meg kevesse dombos hegyes videk, de innen eszakabbra aztan szegenyeknek tenyleg gaz lehet. Mondjuk annyi eso ami itt tegnap leesett nem csodalom ha elviszi a dombokat :( Nalunk csak a haz mogott folyo bokaig ero patak szokott megaradni es kionteni minden evben. Olyan 10 centirol kepes akar egy nap alatt is, szakadatlan esozes mellett mindent elonteni es ranezesre vagy 2 metreresre duzzadni. Ha itt egyszer igazan elered akkor uszunk )
Sziasztok, ma hajnalban jöttünk haza portugáliából, nagyjából 2 hetet utazgattunk az országban. Rövid beszámoló, és képek hamarosan. Nagyon tuti volt :)
Mivel tegnapi friss az elmenyem lelkesitenem kicsit a nepet, hogy alfazzon eszak es del kozott :) Bar nem ez volt az elso elmenyem, most is meg vagyok elegedve nagyon, bar oda meg vissza is kestunk, visszafele nem is keveset. Mindemelett keenyelmes nagyon, tiszta, gyors, kivanni sem lehet ennel jobb megoldast erre a szakaszra. (nagy borondoknek is van poggyaszhely de ulohelynel is klasz nagy tere van mindenkinek)
Es erdemes tudni, hogy ha az ember lekesi a vonatjat (mint en tegnap a visszavonatot a belvarosi kezdodo csucs miatt) akkor meg utolag (tehat miutan elment mar a vonatom a helyemmel egyutt) is at lehet iratni masik jartara rafizetes elleneben. Mondjuk pechemre a kovetkezore mar nem volt hely, de utana mar igen, igy nem kellett uj teljes arut vennem hanem csak az atirasert fizettem es ennyi.
Motiválni így lehet az embereket... Itt érdekes mód az is működőképes, és már évek óta megy az alapvető élelmiszerek áfájának 5-15% között tartása. Nálunk ez nem annyira egyértelmű otthon :)
A pontos okát nem tudom, arra gondolok, hogy az a törekvés, mely szerint európában portugália a zöld energia tekintetében igen kiemelkedő helyen van, továbbá a vonatok károsanyag-kibocsátása is elhanyagolható, lehet hogy ezzel ösztönzik az embereket a vonat használatára. A vonat gyorsabb is, 220km/h-val mennek, mely a Portó-Lisszabon (nagyjából 330 km), utat sokkal hamarabb megteszi, mint a busz.
Javaslom Portoból BRAGA-ba elmenni, 1 napos program és gyönyörű ! Ne hagyd ki a Jó Jézus templomhoz elmenni ! Google nagyon szép képeket láttat. Vonattal Portóból, onnan azt hiszem a 206. busz megy. Fő téren van az Tourist Információ, mindent elmondanak, térképet adnak, stb.
Sintra, Cabo da Roca, Cascais, Estoril, ha időd engedi járd végig. A közlekedés jól szervezett ezekre a helyekre. Sintraban a pályaudvar épületében van a Tourist Info., és onnan indul a busz a kastélyokhoz, körforgalomban jár, direkt erre az útvonalra rendszeresített. 1-1 helyen annyi időt tölthetsz amennyit akarsz és ugyan azzal a jeggyel vissza szállhatsz a következő buszra. Ne hagyd ki!
Olvass vissza az oldalon és minden kérdésedre találsz választ !
Lisszabonban leszunk,de el szeretnenk menni mi is Sintraba.Erdemesebb autoval menni,vagy egyszeruen meg lehet oldani vonattal is?Hogyan kell azt a helyet elkepzelni?Ez egy kis varos,ami besetalhato egy nap alatt,vagy pedig tavolabb vannak egymastol a nevezetessegek?Csak azert kerdezem,mert meg nem tudom,hogy bereljek e autot amig a fovarosban tartozkodunk,mert azt hallottam,h jo a tomegkozlekedes es csak nyug lenne a kocsi...
áprilisban el lehet kapni azért jó időt... én most fürödtem az óceánban, 17 fokos...nem meleg :D de ha már megszoktad, akkor egész jó! Áprilisban sem lesz 15 foknál hidegebb. 2 fok ide oda meg már nem számít :) A hullámokkal egész jól el lehet tölteni az időt :)
A portugál királyok nyaralóhelye volt évszázadokig.Olyan kastélyok vannak ott mint a mesében.Ezenkívül mór vár romja, Királyi palota stb. Lisszabonból ki lehet menni Sintrába HÉV-vel(vonattal).
sziasztok, én pont a topik címét kérdezném, azaz hová menjek az országon belül. Lisszabonban voltam 2 napot, az nagyon tetszett. Porto egyértelmű. ezen kívül még hová? az út áprilisban lesz, tehát fürdés-nyaralás kizárva. egyedül megyek, repülővel, kint pedig tömegközlekedéssel. 2-3 hetet szánnék az útra, semmi sincs megszabva. minden ötletet köszönök.