Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
Blinken szerint semmi nem indokolja a kínai hadsereg lépését, hozzátéve, hogy Washington erős szolidaritást vállal Tokióval. Hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem provokál feszültséget, ám továbbra is támogatja térségbeli szövetségeseit: ott repülünk, hajózunk és működünk, ahol a nemzetközi jog erre lehetőséget ad. Nem szeretnénk viszont, hogy egyes országok, köztük Kína vagy Oroszország, veszélyeztesse a nemzetközi békét és stabilitást jelentette ki.
Én meg azt álmodtam, hogy azért mond le a pápa, mert meg akar nösülni. Öregszik, elege volt az aglegénységböl. Itt az ideje. Valamelyik kenyai püspököt venné el.
Orbán lesz az utód. XIII. ker. Orbán?
Meg azt is, hoguy 15 millióan vagyunk, s 1 millió ukránt fogadtunk be. Jaj...nem azt Orbán mondta. Tegnap Texasban. (Messziröl jött ember...)
Putyin elmondta már vagy 10 éve, nem emlékszem, pontosan melyik évi beszéde, hogy az usa háborút akar, Oroszország pedig nem.
Valdai fórumon elhangzott beszéd. Itt sorolta fel azokat a jogos orosz biztonsági követeléseket, amik alapján Oroszo. elfogadja a NATO azon szándékát, hogy az nem fog támadólag fellépni az oroszok ellen.
Szerintem egyik sem, de ez csak magánvéleményem. A Csendes-óceániai térségben feszült a levegő. Pelosi egészen nyilvánvalóan provokál. A megfelelő személy erre a célra: fontos pozíció, de hamarost nyugdíjba megy, tehát meg lesz tőle szabadulva.
A háttér csődprobléma: az usa az elmúlt 2 évben annyi pénzt nyomtatott, mint azelőtt 100 évig(vagy se). (BGates eladta a részvényeit, olvasom)
Putyin elmondta már vagy 10 éve, nem emlékszem, pontosan melyik évi beszéde, hogy az usa háborút akar, Oroszország pedig nem. Hallottam olyan amcsi véleményt, hogy Kína nem fog 8 évig kivárni, mint Putyin.
Sajnos, hozzátehetjük, hogy az atommal fenyegetőző Kim Jong, biztos nem.
A Shantou-Fucsou közötti 300 km-es szakaszon Tajvannal szemben Kína fölött egyetlen polgári gép sincs a levegőben, kivéve egy Los Angeles-Xiamen járatot.
Még ennyit, aztán én itt csak Kínáról-Tajvanról a továbbiakban.
Ogyessza azért már elég nagy város, és nem is lehet úgy körülkeríteni, mint az eddig elfoglalt kisebb városokat, komoly partraszállást pedig nem tartok valószínűnek.
Schröder szerint (tegnapi hír) Putyin már tárgyalna, Zelenszkij állítólag aug végén akar. Ha az ellentámadás lufi kipukkan (szerintem valószínű), az addigra kiderül számára is, valószínűleg nem lesz más választása.
Ez utóbbi sem kizárt, Ukrajna megtámadása is egy hadgyakorlattal kezdődött. Kína okoskodhatott úgy is, hogy az ukrán háború leköti a Nyugatot, itt a lehetőség...
Igazából a látszat csal szerintem, hiába van ott méretes kínai túlerő, a kínaiaknak partra kell szállni és győzni, ami egy elég nehéz művelet, az US Navy-nek és a tajvani flottának/légierőnek elég ezt megakadályozni. Persze lehet emlegetni a kínai csodafegyvereket pl a DF21-et, de keveseknek lehet valódi fogalma arról, hogy a gyakorlatban mennyire lehet hatékony és mennyire tudja kivédeni ezt az amerikai AEGIS + SM3 rakéták. SM3-ról láttam már ballisztikus rakéta lelövés teszt videót valahol, de a DF-21-ről csak fantáziavideót.
Pelosi látogatása miatt vált ilyen feszültté a helyzet, vagy éppen fordítva, az USA úgy látta hogy küszöbön áll valami, és ettől próbálták elriasztani Kínát az eltökéltségük prezentálásával?
Szerintem Ogyesszát nem fogják tudni bevenni, legalábbis egyhamar. Lesz egy tengerpartja az ukránoknak meg az oroszoknak is.
Ukrajna elbúcsúzhat a DNR-LNR területétől, Krím megtartásához szükséges sávoktól, de legalább nyugta lehet, kénytelenek lesznek belenyugodni, ha végül a Nyugat megunja. De az oroszoknak is igen drága ez a háború, nem kevés idő lesz az újjáépítés, integráció. (Újabb jó pár évig nyugi lesz, aztán felkészül a többi régi tagköztársaság, meg a Baltikum, legalábbis amíg Putyin lesz hatalmon.)