Revolut megmondja utalás előtt neked mennyibe fog kerülni, mikor beírod az összeget.
A fogadó félnek meg meg kell néznie a számla konstrukcióját, hogy forint fogadása külföldi számláról mennyibe kerül.
Ha biztosra akarsz menni, hogy a fogadó fél ne fizessen, akkor Wise-ról utalsz (vagy magyar számláról), mivel az tuti AFR megy ki, és nem SWIFT utalásként.
Revolut standard csomagban magyar (mkb) számlára mennyit lehet ingyen utalni? És a fogadó félnek mivel cég, kell ezért majd fizetni? Ha igen kb mennyit? 2millió a nagyságrend.
Megelégeltem, hogy az IBKR a számlámat anno az IBCE-hez transzferálta, aminek következtében az új SZOCHO törvény miatt nem enged egy rakás pozíciót nyitni nekem a rendszer.
Nyitottam egy számlát a CAPtrader-nél, ami ugye ugyanúgy IBKR, csak épp az Ír leányvállalata, így a szochót nem nekik, hanem az ügyfélnek (nekem) kell majd utólag megfizetnie jövő májusban.
Megjegyzem 0 olyan pozícióm van, és továbbra is 0 lenne ami kamatot fizet és a korlátlan szocho szabályozás alá esne.
Két fajta jövedelmem van onnan, árfolyamnyereség, és osztalék. Egyik sem tartozik a korlátlan szocho alá.
Annyit még megpróbáltam, hogy az utolsó e-mailjükre, amelyben ígérték a cserekártyát, válaszul írtam egy kérést, hogy töröljék a korábbi kártyáimat, hátha. Aztán legfeljebb elengedem a dolgot, amíg le nem járnak.
nem tudom, miért nem válaszoltak, ez mondjuk tényleg elég szokatlan. sajnos a curve ezzel a kártyaszámos "naplózással" elég egyedien működik, és igen, a rendszer valószínűleg egyszerre vizsgálja a kártyaszámot+lejárati időt, így a cserélt kártyák átcsúsznak a szűrőn. elég kellemetlen ügy azért, de most már nem lehet semmit visszacsinálni
Kértem, aztán utána kértek szelfit, meg okmányfotókat, majd újabb egy hónapig a fülük botját sem mozgatták, utána untam meg. Összesen kb. fél éve levelezgetek velük a pótlást kérve. Érdekes, hogy a többi kártyát vissza tudtam tenni, csak ezt a kettőt nem.
óriásit hibáztál. mivel új regisztrációt csináltál, azok a kártyaszámok, amiket a korábbi, egyébként még aktív fiókodba tettél be, nem is fognak működni. egy adott kártyaszám csak egy curve accounthoz lehet hozzárendelve, és mivel ezeket a korábbi fiókodba tetted be, másikba nem is fogod tudni
ez tényleg nagyon meggondolatlan volt, ráadásul az appban is lehetett volna új kártyát kérni (replace card menüpont)
Kellemetlen meglepetés ért a napokban, a Cetelem és az Erste MAX kártyákat nem tudtam a Curve alá regisztrálni. Mivel a Curve többszöri levélváltás után sem pótolta a lejárt kártyámat, ezért töröltem a regsiztrációmat, és új kártyát kértem. Az meg is jött, a korábbi kártyákat elkezdtem visszarakni alá, ennél a kettőnél jött a hibaüzenet, hogy nem lehetséges. Korábban ezek működtek a Curve alól.
Én is a bunq-ot használom már egy jó ideje, a fiamnak meg az a "hivatalos" holland bankszámlája. Nem tudtam, hogy nem vonják a kamatadót, akkor erre is figyelnem kell.. mondjuk az a pár tíz EUR annyira nem nagy kaland.
Érdemes a kommenteket olvasni.. én azt hiszem egy FB csoportban olvastam hogy az Iphone-on kapcsoljam ki hogy cloud szinkronizálja az sms-s-eket, így nehezebben szerzik meg az Apple Pay hozzáadáshoz szükséges kódot. Szerintem ez pl. jó 5let, mert sokat nem veszítek vele (max nem látom a gépen az sms-eket, meg ha telefont cserélek, elvesznek, de kit zavar) viszont így kevésbé egyszerű a csalók dolga.
A hozzászólások között van jó pár értelmes tanács.
Pl.
"Alapvetően az alábbiakat kell észben tartani: – csak legális szoftverek használata – csak google play / appstore – windows/mac alá vírusírtó (linux alatt ésszel is eléldegélsz) – csatolmányt csak akkor nyiss meg, ha vársz valamit (word es pdf is lehet veszélyes) – ha emailben pptm-et, docm-et kapsz, az esetek 99%-aban kérdés nélkül töröld. Tudni fogod, ha mégse. – ha több helyen ugyanaz a jelszavad, akkor azt kezeld úgy, mintha publikus lenne – minden fizetési limited legyen mininumon – kártyaadatokat csak megbízható oldalon adj meg (és egy esetleges keylogger ellen ez se véd). Ha egy random webshop saját formon kéri a kártyaadataidat, ott ne várásolj. – legjobbak az eldobható kártyák"
Kétségtelen, hogy megfelelő óvatossággal (paranoiával) kell a hozzáállni, de a ló túlsó oldalára se szerencsés átesni.
A kiszámolón sok remek írás, javaslat van. Vannak viszont olyan írások is - mint pl. ez - aminek egy részével nem értek egyet. Ott a komment szekció, aminél azért olvasni cáfolatokat. Igaz moderált, ki tudja milyen ellenvélemények nem jelennek meg sok esetben.
Mostanában egyre több a politikai jellegű egyoldalú írás is. Kár ezért. De végül is azt ír az oldalán, amit akar.
Még 1 dolgot nem tudok, hogy akár bunq, akár lightyear esetében ez nettó kamat-e. Félek, hogy mind bunq, mind lightyear esetében még le kell adózni ezt a kamatot, tehát bruttó.
a lightyear amugy egy tok uj ceg. a semmibol. a bunq az egyik legosibb fintech. kicsit tul nagy is a hype a lightyear korul, kulonosen a "multja" alapjan. de ettol meg lehet jo valasztas, en inkabb a bunqon hagyom a par ezer eurot
szóval nem látom miért éri meg parázni emiatt, Mario Draghi is anno kijelentette (és szerintem ez mindig igaz lesz), hogy az eurózóna tagországait mindig meg fogják segíteni, egyszerűen nincs más út az ECB előtt.