Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Szeretnék érdeklődni hogy Nógrág megyében mely datolyaszilva fajtát/fajtákat lenne érdemes ültetni.
Van egy Russian Beauti oltványom, ami károsodás nélkül vészelte át a telet, de még nem virágzott, mert kicsi.
Erről olvastam, hogy még éretten is kicsit csersavas, emiatt szeretnék más fajtákat is oltani meglévő alanyaimba.
Szívesen fogadnék tavasszal oltóvesszőket fagyállóbb fajtákból, cserébe főként almafélék oltó vesszőiből tudnék küldeni, de egyéb csereanyagaim is vannak.
E-mail címem nyilvános, privát üzenetet is tudok fogadni.
Bár a mostani metszés az újra növekedést okozhat, ami már nem biztos hogy beérik a teleléshez, ezért én várnék a metszéssel egy hónapot. Akkor már talán hidegebb az idő és nem akar növekedni. De akár tavaszra is hagyhatod a metszést.
Biztosan volt fagykár, mert 4-ből 3 későn hajtott ki. Az egyik konkrétan július elején indult.
Arra gondoltam, hogy most csak ritkítom az aljukat. Mind a 4 formás koronát növesztett végül, de 3-nak 3-4-5 ága van alulról is. A maradék levágásával akkor érdemes megvárni a tavaszt?
Érdemes fölötte megnézni a kéreg állapotát. Akkor szokott alulról sarjadni, ha a tavaszi kései fagyok miatt elfagy a kéreg. Mondjuk van, hogy egy évig nem látni a kérgen az elfagyást, csak a sarjadzás utal rá.
Én egy sarjat meghagynék tartaléknak, ha esetleg teljes kéregelfagyást szenvedett a fa. A részleges kéregelfagyás az még be tud gyógyulni.
Az összeérő hajtásokat (gallyakat) néhány cm hosszan félig bevágjuk, a vágásokat összeillesztjük és oltószalaggal körbe kötözzük. (Madzaggal is lehet, nagyapám raffiával csinálta.)
Egy év alatt összeforr, ekkor a nemest elvágjuk a kötözés alatt, az alanyt pedig a kötözés felett. Lett egy új fánk amit a végleges helyére ültethetünk.
az igaz, hogy az utaztatás-dobálás nem annyira jó neki (semminek sem jó), de
magával a szabadgyökeres ültetéssel nincs semmi gond,
többet ültettem már sokszor, volt 99%-os eredés is.
a nagyobb gond az, hogy a hajszálgyökér-rendszere igen ramaty,
gyenge, ezt sok lotus kb. 1 köbméteres gödörrel való kiásása (persze géppel :)
után mondom, tele volt átlag fél cm átmérőjű hosszú gyökerekkel, pár vastag "főgyökérrel" és kevés néhány milis vékonyabb gyökérrel. összehasonlítva pl. a szecsuáni borssal (h "egzotikus" növénynél maradjunk) annak elképesztő hajszálgyökérzete van, mint valami zöldségfélének, szinte egy merő hajszálgyökér, ezért nagyon életképes és tűri a vízhiányt is.
a diospyros ilyen szempontból igen béna, de azért valamiért csak fennmaradt, részben a csersavtartalom miatt, ami megvédi a betegségektől és a kártevőktől -részben.
viszont az a sok közepes (3-5-8 mm átmérőjű) gyökér nagyon dús, sok van belőle és messze futnak, elég gyorsan. ez lehet a stratégia. minden fának más. ettől még vízigényes, a gyökérzete miatt is, ill. mert nagy, lédús és sok (öntermékeny!) a gyümölcse, ha épp nem dobja le, ehhez be kell gyökeresedjen jól! ez sok évig is eltarthat, mert a stratégiája a fontolva haladás, akár 100 évet is élhet...
---
ami még elmondható, hogy ahogyan a kalluszosodása is gyenge, úgy az új gyökerek képzése is.
a kérdésre visszautalva, szerintem is azért száradt ki a már kis leveles fa, mert eddig CSAK
saját tartalékból hajtott (lásd füge dugvány is szépen kihajt-levelesedik gyökér nélkül, aztán meg kampec), nem hozott új gyökereket! többször volt, h depóztam káki csemetét, és csak júniusban tudtam elültetni, és egyetlen új gyökeret nem hozott, pedig pl. a cseresznye már áprilisban televolt friss (fehér) új gyökerekkel...
egy megoldás: a szabadgyökeres kákit gyökereztető hormonnal kell ültetni. ez szignifikánsan megnövelte az eredést! a szabadgyökeres hátránya tehát ezek, DE amúgy szerintem jobb, (ha egy-két praktika van és nem sérült a gyökér) mivel a gyökérzet gyorsabban el kezd a talajban utat törni magának, mint a csökött, tekeredett konténeres, persze kérdés mekkora a konténer, és hány éve van benne, 1 évig ezzel sincs gond, de pl. több-sok éves konténerest nem érdemes venni,
Szerintem gyökérprobléma. Az olaszok szabadgyökeresen kitermelik az ültetvényről és mire a vevőhöz ér, addig hónapokat dobálózik a földeken, raktárakban. És ennek lédús, húsos gyökere van, ami ezt a bánásmódot kevésbé tolerálja, mint a hagyományos gyümölcsfák.
De lehet nem öntözés miatti vízhiány -,de gondolom pátyolgatod, ha már ide is tettél fel kérdést-. És lehet túlöntözés miatti gyökérrothadás is, ha napi egy vödör vízzel megborítod.
A termős virágnak nagyobb szokott lenni a csészelevele, meg boncolással is látható, hogy a bibe erőteljesebb, mint a porzók. A virágzat középső virága szokott lenni.
Nekem már tavaly és előtte évben is volt rajta gyümölcs, de ping-pong labda méretnél nem jutott tovább.
A Kavkaz nálam második éve virágzik ,nagyon sok virág van rajta, úgy ahogy a képen is látszik, szinte teljesen beborítja az ágakat. Tavaly is csak porzós virágok voltak rajta, az idén sem látok termős virágot, bár még javában tart a virágzás, hátha megbújt valahol termős. Másnál is ilyen ?
Az enyém nem kavkaz. Néztem pár fotót a neten, köze sincs hozzá. Eddig nem feszített a dolog, örültem hogy szépen fejlődik és már két évben termett. Meg nem fagyott, az első 2 évben védtem, későn indul, most sem tett kárt benne az áprilisi fagy. Igazából most sem bánt, de csak jobb lenne tudni a fajtáját. Terem, él, egészséges!
Sajnos tavalyi fotóm nincs, egy évvel korábbi van, amikor először termett. De így első ránézésre nem egy fajta két fa. A tiednek mekkorák gyümölcsei. Ezen 30dkg-os is volt. Mindjárt lövök egy friss képet. Te tudsz most képet?
Hajtások végén neveli a datolyaszilva a virágokat, ami lefagyott. Három éve van kiültetve, akár teremhetne is kevesett, de ha ültetés után 4-5 évvel kezd teremni az is természetes. Nekem is van egy alacsony magonc kákim már 3. éve virágzik, de tavaly és ez év tavaszán is megfagytak a rügyek . Van azért rajta 10 virág. Pár éve az volt a probléma, hogy télen elfagyhat a fa, de az utóbbi időben a tavaszi fagyok okoznak gondot.