A VW új motorja a megújuló, egyszerűsített motorválaszték egyik alappillére. Ez a fórum teret ad a felmerülő problémák, üzemeltetési tapasztalatok megvitatásának.
Az olajcsere-dilemma régi téma már (15 vagy 30 ezernél cseréljünk e olajat) a fórumon. Én - rendesen körbe járva a témát - végül cseréltem 13 ezernél olajat a saját autószerelőmnél gyári olajjal (shell 0w20) gyári olajszűrővel (24 ezer Ft). Most készülök a 30-ezres szervízre és meglepődtem a 16. kerületi seat szervíz ajánlatán: 30ezres szervíz pollenszűrő cseréjével 69 ezer Ft, pollenszűrő nélkül 51 ezer. Ez eddig nekem messze a legolcsóbb. Ahol vettem a járgyányt (Ferihegy Autó) 85 ezret mondtak, de a porshce pest-nél u.e. 105 ezer, ha jól tudom. U.a. csinálják, nem u.annyiért...
Voltam egy srácnál a héten, rádugott a kocsira vcds és odis kütyüt (sajnos írni még nem tud, csak olvasni). A komputer szerint az olajam a harmadáig volt. Valójában pedig tele. Én megszoktam a Fabianal, hogy nem kell nézni az olajat. Most se tervezem, de persze majd meglátjuk.
Amúgy ti az olajcserével hogyan álltok? Nekem ez az első új garanciás autóm. Az előző egy 4-es golf volt ott 15 ezrenként cseréltem az olajat. Itt ugye 30 ezres az intervallum, olvasgattam is szakértők elemzéseit és azt mondják felesleges a csereperiódus előtt cserélni. Ezzel ki hogy van ? Egyáltalán garanciás autónál lehet hamarabb cserélni ? Nem az anyagi része érdekel a dolognak, nem sajnálom kifizetni 15 ezer után az olajcserét, de feleslegesen se akarom cserélgetni az olajat ha semmi baja nincs, minek pazaroljam és szennyezzem jobban a környzetet a kelleténél.
Az Unix meg a Bárdi autó alapból nagyobb árréssel dolgozik mint a márkaszerviz.A márkaszerviz az alkatrészt amúgy is drágán kapja,amiből tud minimális kedvezményt adni.Rengeteg elvárásnak meg kell felelni egy márkaszerviznek hogy a szervizjog megmaradjon ,ami bizony nagyon költséges.Ezért drágák a szakszervizek.
Na igen ,csak az étteremben nem számláznak még ki neked egy komoly összeget munkadíj néven a drágább alapanyagok és drágább étel mellé, hanem azért drágább az étel, mert ők tárolják, készítik, alkalmazzák hozzá az embert. Részben egyetértek a panasszal, akkor vagy építsék bele a munkadíjat és adják drágábban a végterméket vagy pedig adják normál áron az alapanyagot és a munkadíj fedezze a költségeiket és abból szerezzék a profitot, de mind a kettő szerintem is pofátlanság.
Ha étteremben fogyasztod a húslevest, akkor ahhoz társul hozzá adott érték.
Szerviz nem ugyanez? Környezet, kiszolgálás, nem neked kell beszerezni, tárolni - mi ezzel a gond? Én megfizetem a márkaszerviz munkáját, ő is megfizeti az én munkámat, amikor épp úgy hozza az élet.
Nem ezzel van a gond. Mint írtam, nekem jó tapasztalatom van: korrekt munkát végeznek korrekt árért. (Ppersze "a korrekt ár" kifejezés az erősen szubjektív.) Tehát összefoglalva: nekem megfelel, ezért odaviszem. Niylván más lenne a helyzet, ha sumákolnának az olajjal, az anyaggal (pl. olajleeresztő, hogy mást ne említsek), és ráadásul mindezt a szokásos ár dupláját kérnék - no ez a gond. A kolléga egy ilyen - fiktív vagy valós? - helyzetet írt le.
Nemsoká megyek ebédelni, étterembe. Azt hiszem húslevest eszek, habár pofátlanul drága lesz, legalább 3-4 szerese annak, mint amennyibe valójában kerül, az itthoninak. :)
Az "általánosban" épp az a jó, hogy felelősség nélkül lehet beszélni róla.
Nekem más a tapasztalatom. Az én szervizemnek (márkaszerviz) eszébe nem jutott a 0W20 helyett 30-ast beletenni. Még pont az volt, hogy én kérdeztem rá, hogyha 15 eKm múlva úgyis csere lesz, akkor ne váltsunk-e, de nem váltottunk. Listaáron 6500 körül volt az olaj, még kedvezményt is adtak.
De ha már ... megnéztem, a másik kocsinkba (1.4TSI) 0w30 kell. Ugyanaz a szerviz, ugyanúgy Csatrol olaj, literje 300 Ft-tal (!) volt csak kevesebb. 4-5 liternél 1500 Ft egy +10M autónál nehogy már számítson.
Szerintem alapvetően az a baj, hogy a szervizek pofátlanul magas haszonnal adják az olajat, a kisker ár 2-3 szorosát kérik, a 3 ezer forintos olajért 6-8 ezret kérnek. Simán betehetnék a 0w-20-as olajat , csakhogy háromszoros áron valahol 12 ezer körül lenne az ár, ezért már szólnak az ügyfelek. Inkább beleteszik a kompromisszumos, olcsóbb olajat. Számomra ez egyértelműnek tűnik.
A Shell olajkereső szerint az előnyben részesítendő olaj a 0w-20, egyébként pedig "Alternatív kenőanyag specifikáció: Használható ilyen minőségű olaj, de növekszik az üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás: Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 / Helix HX8 ECT 5W-30 / Helix Ultra Professional AV-L 0W-30"
Nah én ma beletoltam a kocsiba 16.700km-nél 760ml olajat a kocsiba és most így majdnem maxon van a kocsi. Remélem 30e-es szervizig nem kell többet önteni rá.
Azzal nem.Mivel a szerviz töltötte bele.2év gyári gari,2év meg a márkaképviselet.Max garancián túl kiadja magát.De az már a tulaj problémája.Gondolom nem véletlenűl megy gyárilag a 0w20.
Gyárilag 0w20 megy az 1.5tsi-kbe.Gondolom azért raknak a szervizbe 5w30at hogy kevesebb legyen a garancia alatt a reklamáció a túlzott olajfogyasztásra.Király!
Jó bele az 5w30.Nem tudom mijért. írják hogy az 5w30(507.00) csak egy év vagy 15000 km-er.A gyári javítási utasítás egyértelműen leírj,hogy a 5w30 is hosszú periódust tudja, csak a szennyezőanyag kibocsájtás valamint a fogyasztás megnövekedik.Valóban van olyan ,hogy a technológiai lap utalást ad hogy milyen olajat lehet beleönteni pl 1.8 tsi .ahol lehet választani 0w20 vagy 5w30 között.De a legújabbakba a technológiai lapon csak a 0w20 (508.00) szerepel.Az 1.5 tsi be a szakszervizbe mi is 5w30 ast rakunk.
Oz én Octaviámban már az első 800km-nél elfogyott 0.5liter olaj.Még jó hogy alámentem aknáról.Ki volt csipve gyárilag az turbó olajviszafolyó cső O-gyűrűje.🤬😠😂