a raschel jó ötlet, jövőre remélem már lesz értelme kipróbálni! (= lesz annyi termés! :)
a hangyák nem mésznek fel, és eszegetik a somot? bár nyilván ez helyfüggő is,
de lehet, hogy úgy általában nem annyira szeretik? ez jó lenne!
---
bár szomorú mondat, de mégis reménykeltő:
"Idén egy olyat sem találtam, ami nem lett volna savanyú."
jó évjáratban azért jó a som is! lehet, hogy Amita ilyen évben/években kóstolta...
a rossz hír, hogy lesznek rossz évek... :((NA DE pl. a szőlőnél is volt olyan, h szinte teljesen lerohadt, nem lett semmi, a füge idén szintén 90%-ban cefrés már a fán,
kajszi pl. idén teljesen lefagyott, a dió meg pár éve...
Végül is van ideje, ki nem szedem, elfér. Aztán majd próbálkozom egy újabb fajtával is mellé. Ha meg nem jön elő az íz, akkor marad a szörp belőle, meg a madarak is szeretni fogják.
Fura... Egyértelműen a fáról szedtük a már puha, szinte már "lekvár állagú" piros gyümölcsöket, és édesek voltak... Különben nekem sem jutott volna eszembe ültetni, ha nem ez az emlék marad meg.
Nekem a somról olyan emlékeim vannak, hogy csak a fa alatt érdemes keresgélni, ami még nem esett le, az számomra nem ehető. De a hullott gyümölcsöt kóstolgatva se jutott eszembe, hogy szeretnék ilyet ültetni. Nem is ültettem.
Köszi az infót! Most már azért érdekelne, van-e olyan vélemény, hogy aki evett somot fáról, éretten, annak kifejezetten ízlett, mert már nem savanyú volt, hanem édeskés. :) Nekem továbbra is így él az emlékeimben a som. Megálltunk a fa alatt, és szedtük, ettük. Ha meggyízű lett volna, sem ettem volna meg, gyerekkoromban nem szerettem a meggyet, csak a cseresznyét.
Az nálam is jó, amelyiket rögtön lepottyanás után, még zölden begyűjtöttem, és úgy érik meg utólag. A fa alatti barnák közt is van ehető, de néha bekapok olyat is, ami már régóta ott hever, és az nem jó...
Jövőre rögtön, még zölden összeszedegetem.
Csak az a bajom vele, hogy egyszerre hullik a kukacos almával, amit nem győzünk enni. Úgy hittem, később érik, mikor már nincs más a kertben, hát nem. Valószínűleg lekvárnak is jó lenne, csak hát nem kell annyi lekvár.
finom édesek! egyedi ízük van... kicsit naspolyára emlékeztet, de sajátos aromával, (mellékízzel?) lisztes állaguk van, kevésbé szottyosak. egyik el kezdett cefrésedni, először erre haraptam, rá,
na mondom... kuka az összes ! ?
szerencsére még kettőt kóstoltam, és azok nagyon édesek, jók voltak!
Nálam ez úgy van megoldva, hogy a pince majd földig érő teteje (hullámpala) elé vannak ültetve. Így ha van eső, akkor öntözve is van, a csurgóra folyik az összegyűlt esővíz. Idén mondjuk felénk jó volt, nem sokat kellett pluszban öntözni.
Mivel lassan itt a beszerzési idő, körülnézek som-ügyben. Hátha a nemes jobb, mint a noname, ami van (bár pont ilyet kóstoltam gyerekkoromban, és onnan az emlék, miszerint a som bizony finom, ha érett). De persze ahogy írtam, kap még esélyt, elvégre első termése volt, és fura évszakokkal. Azaz később sincs szándékomban kivágni, ha mégsem jó az íze éretten sem, megmarad a madaraknak.
Szafer eléggé gyengéledett idén, a kipusztulás szélére sodródott, pedig azért volt öntözve,
igaz nem 2 naponta. kb. 10x volt öntözve 10 l/ alkalom, kétszer kapott 20 l-t is.
múlt héten kapott Amalgerolos beöntést :) most rájött a sok eső. meglátom, hogy alakult.
a somok ilyenek, eleinte nagyon kívánják a vizet, kipusztulási tüneteket mutatnak (fonnyadás, levélszáradás), de nekem még nem pusztult ki egy sem, igaz, csak 4 van, 2 Jolico, 1 sárga Lutea, 1 Szafer. A legidősebb Lutea kb. 4-6 éves, nehéz megmondani, mert nem 1 évesen vettem, kisebb bokor volt. a többi fiatalabb, 3-4 ill. 2-2 év körüliek. A rangidős tavaly is termett, idén lefagyott márc. 1-én, de utána valahogy bepótolta, így 10-15 szem körül lett/lesz rajta. Jövőre azért min. 30-50 szemre számítok :) ha nem lesz megint ilyen brutális télvég/tavaszelő...
(vízigényesek: ez amikor 3 éve ültettem, meglepett, mert gyerekkoromból emlékeztem vadsomokra; a Vértes sziklás = száraz hegyoldalában szépen virágoztak, éldegéltek... ebből arra következtettem, hogy meglesz kevés vízzel is. ez amúgy az idősebb példányra már kezd igaz lenni, mert idén jól viselte kevés vízzel is a kánikulát!)
az én (4-5 éves?) Jolico somom sem édeskés legalább... (jelenleg - "Érése elhúzódó, szeptemberi."!)
biztos a növény életkorával együtt jobb is lesz...
kertészetben ettem tavaly (melyik hónapban?)
lehullott Jolico termést, ami sötétbordó, majdnem fekete volt,
az ehetően édeskésnek bizonyult.
Megyeri: "Nevének érdekessége, hogy a latin 'cornus' szóból ered, ami szarvat jelent. Ez jelzi azt, hogy nyersen nagyon kemény termése van, így inkább csak feldolgozva ajánlott a fogyasztása."
Hm... Lehetséges, hogy az idei kora ősz nem tesz jót (kényszerérés)? A som nálam is korán érett (hullott), de az íze nem volt jó... (Pár hsz-el alább írtam is). Na de akkor lehet érdemes kivárni egy normál évet, mielőtt ítéletet kap, hogy nem jó az íze.
min. 2 héttel előbbre van minden. a szombathelyi is erősen hullik, de nem szottyosodik, csak barnul, belül "pudvás". lehet valami rovar v. betegség, vagy csak fiatal? vagy vízhiány volt korábban.
majd ez után a sok eső után megnézem megint...
a szedetteket meg utóérlelem, megnézem, jó lesz-e?
enni lehet h nem lesz jó, de pálinkának remélem... :) bár kevés a lékihozatal...
Hát, meg tudtuk kóstolni a somtermést. Nem vagyok elájulva. Olyan érettségben, hogy hullik (vagy a kezembe marad, ha hozzáérek) is fanyar... Nem tudom, én másmilyen ízre emlékszem régről (és az a fa is egy "sima" som volt). Létezik, hogy ez a példány ilyen? Mármint van som, ami soha nem érik be normálisan, hanem mindig csersavas marad? Esetleg várjak még, mert a további években javulhat a minősége?
(Viszont most már tuti, hogy veszek egy jónak mondott fajtát, legalább egy bokor legyen majd, amiről enni is lehet...)
Ó, köszi a részletes receptet! Nem is gondoltam, hogy van főzésmentes lekvár variáció is somra! (Most már csak valaki egy teljes terjedelmében termő sombokrot adjon kölcsön. :) Az enyémre még tuti két évet várni kell, hogy mennyiség legyen rajta).
Lekvárja szenzációs(főzés nélkül),som-cukor 1-1 arány,2-3 nap kevergetni,a cukor a húst lemarja a magról és csak át kell paszírozni. Üveget megmikrózni(10-15mp),kupakot kifőzni,rá a celofán,ha esetleg hígra sikeredett a kupakot nem tesszük rá had sűrűsödjön.Aztán a celofánra mehet egy kis nabenzoát és úgy a kupakot.Spájzba következő idényig simán eláll.
A sűrűség úgy is elérhető,sűrű szitán,szöveten átcsöpögtetni,és ott a szörp(nagyon fini!).