Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 1 363

HÁZI berkenye: tudom, miért nem termesztik manapság.

(többek között.)

űber ronda, (de finom.)

feleségem nagyon szereti a naspolyát, nem találja csúnyának, sőt inkább szépnek.

na de a berkenye kiverte a biztosítékot nála :)

a naspoly is szottyosan jó, de a berkenye inkább rohadtnak látszik, mikor jól "megérik".

 

ettől függetelnül nekem "szép". és az íze nagyon jó. naspolya dizájn, kicsit karamellás beütéssel.

egyedi! amik beértek, nagyon édesek lettek! semmi húzós-fanyar íz...

 

pl. szilva, szőlő mellé jó enni, változatosság, ÉS:

"vegyen az úr berkenyét, hogyha fosik, ezt egyék!" :)

Előzmény: diospyros (354)
diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 0 362

paradicsompüré: ez nem annyira bíztató! :)

remélem az újabb fajták (pl. Szafer) és a sárga somok (édesebbek) keverve a régiekkel

(Jolico, stb.) édesebb, gazdagabb ízeket hoznak...

mert ugye a 4 éves, lassan megnőtt, és sok vízzel pátyolgatott Jolicot mégsem vágnánk ki,

ha a Szafer jobbank bizonyul... (bár minden lehet egyszer... vagy átoltás?)

ami még egy "kis gond" lehet, h a sárga sommal keverve barna lesz a lekvár... :(

így jártunk most, amikor a szép bordó fügéhez sárga füge is lett keverve... elég gyanús barna színe lett :)) :( ... az íze viszont felséges!!

(de egyik barátom homogén dzseme viszont szép bordó... és az sem rossz!)

Előzmény: fehérkutya (359)
diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 0 361

= másznak.

a savanyú somot esetleg meg lehet próbálni valamihez adni?

pl. édes szilvalekvárhoz? szilva idén brutális mennyiség van.

homoktövis mindig savanyú [kiv. az új fajták, de azért azok is],

mégis termesztgetik... bár úgy látom, már alábbhagyott a lendület...

egyik barátom pár éve büszkén számolt be róla, hogy 50 bokrot ültettek homoktövisből...,

mert nagy biznisz, meg nem is kell permetezni...

ááááhhh, mondtam már akkor is. az ilyen divatnövények szerintem nem jók a kistermelőknek

(meggazdagodni nem fognak, főleg nem 50 tővel)

+ csak feldolgozva jó (szedés és feldolgozás is maceraaaaaaaaa), sőt csak házasítva, pl. almalével...

 

ehhez képest a pl. a somnál előny, h nem ragaszkodik a fához,

nem kell pl. lefagyasztani az ágat a termés kinyeréséhez...

Előzmény: diospyros (360)
diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 0 360

a raschel jó ötlet, jövőre remélem már lesz értelme kipróbálni! (= lesz annyi termés! :)

a hangyák nem mésznek fel, és eszegetik a somot? bár nyilván ez helyfüggő is,

de lehet, hogy úgy általában nem annyira szeretik? ez jó lenne!

---

bár szomorú mondat, de mégis reménykeltő:

"Idén egy olyat sem találtam, ami nem lett volna savanyú."

jó évjáratban azért jó a som is! lehet, hogy Amita ilyen évben/években kóstolta...

a rossz hír, hogy lesznek rossz évek... :((NA DE pl. a szőlőnél is volt olyan, h szinte teljesen lerohadt, nem lett semmi, a füge idén szintén 90%-ban cefrés már a fán,

kajszi pl. idén teljesen lefagyott, a dió meg pár éve...

Előzmény: fehérkutya (358)
fehérkutya Creative Commons License 2018.09.10 0 0 359

És tavaly lekvárhoz kb 10% cukrot tettem és nem érzem savanyúnak. Paradicsom püré íze van.

Előzmény: fehérkutya (358)
fehérkutya Creative Commons License 2018.09.10 0 0 358

Én somhoz rachel hálót használok. Leütök 4 kis karót és arra nagyjából kifeszítem ( még nem nagyok bokraim, 2-3 m magasak ).

így nem lesz koszos és nem kell fűben keresgélni. Eső után is hamar megszáradnak.

Fű sem rohad be alatta, mint fólia alatt. 2 naponta össz szedem és fagyasztóban várják egynást.

Tavaly amik sötét bordón potyogtak, azok finomak voltak. Idén egy olyat sem találtam, ami nem lett volna savanyú.

 

Előzmény: diospyros (348)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 357

Végül is van ideje, ki nem szedem, elfér. Aztán majd próbálkozom egy újabb fajtával is mellé. Ha meg nem jön elő az íz, akkor marad a szörp belőle, meg a madarak is szeretni fogják. 

Előzmény: diospyros (353)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 356

Fura... Egyértelműen a fáról szedtük a már puha, szinte már "lekvár állagú" piros gyümölcsöket, és édesek voltak... Különben nekem sem jutott volna eszembe ültetni, ha nem ez az emlék marad meg. 

Előzmény: CBNora (355)
CBNora Creative Commons License 2018.09.10 0 0 355

Nekem a somról olyan emlékeim vannak, hogy csak a fa alatt érdemes keresgélni, ami még nem esett le, az számomra nem ehető. De a hullott gyümölcsöt kóstolgatva se jutott eszembe, hogy szeretnék ilyet ültetni. Nem is ültettem.

Előzmény: Amita13 (351)
diospyros Creative Commons License 2018.09.10 0 0 354

biztos finom lekvár lenne a HÁZI berkenyéből.

nem találtam gyorskereséssel ilyent a neten, csak fekete berkenyéből.

---

most ocsúdok föl, hogy a 15-20 év múlvára várt pillanat eljött,

berkenyét ehetek a fámról (alól... utóérlelve...)!!

---

itt is érik!

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:c51rPjxUyZEJ:www.orseginemzetipark.hu/hu/hirek/erik-a-hazi-berkenye.html+&cd=10&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_en%7Clang_hu

diospyros Creative Commons License 2018.09.10 0 0 353

szerintem a növényeink még fiatalok, ez nagyon sokat jelent, idősebb fa termése édesebb...

de meglátjuk. az bíztató, hogy a vadsom is édes volt, akkor a "nemesített"-nek is minimum annak kell lennie! nem csak nagyobb szeműnek.

bár én 2 hete ettem egy szép, idősebb vadsom bokorról sötérbordó gyümölcsöt, és nem volt jó...

a földön levők sem voltak meggyőzőek. de persze egyede is válogatja...!

Előzmény: Amita13 (351)
diospyros Creative Commons License 2018.09.10 0 0 352

sorbus domestica:

én is azt hittem korábban, hogy október végi gyümölcs! :(

de egy másik, nagy fa is most már hullajtja a gyümölcsét...

nyilván, 2 héttel most előrébb van a természet,

de akkor is max. szept végén, okt. elején már a java leérik...

Előzmény: CBNora (350)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 351

Köszi az infót! Most már azért érdekelne, van-e olyan vélemény, hogy aki evett somot fáról, éretten, annak kifejezetten ízlett, mert már nem savanyú volt, hanem édeskés. :) Nekem továbbra is így él az emlékeimben a som. Megálltunk a fa alatt, és szedtük, ettük. Ha meggyízű lett volna, sem ettem volna meg, gyerekkoromban nem szerettem a meggyet, csak a cseresznyét. 

Előzmény: diospyros (348)
CBNora Creative Commons License 2018.09.10 0 0 350

Az nálam is jó, amelyiket rögtön lepottyanás után, még zölden begyűjtöttem, és úgy érik meg utólag. A fa alatti barnák közt is van ehető, de néha bekapok olyat is, ami már régóta ott hever, és az nem jó...

Jövőre rögtön, még zölden összeszedegetem.

Csak az a bajom vele, hogy egyszerre hullik a kukacos almával, amit nem győzünk enni. Úgy hittem, később érik, mikor már nincs más a kertben, hát nem. Valószínűleg lekvárnak is jó lenne, csak hát nem kell annyi lekvár.

Előzmény: diospyros (349)
diospyros Creative Commons License 2018.09.10 0 0 349

Házi berkenye jelentés: a sárgán lehullott szemeket 1 hete begyüjtöttem. mostanra utóértek.

(alma nélkül, egymás mellett a tálban).

finom édesek! egyedi ízük van... kicsit naspolyára emlékeztet, de sajátos aromával, (mellékízzel?) lisztes állaguk van, kevésbé szottyosak. egyik el kezdett cefrésedni, először erre haraptam, rá,

na mondom... kuka az összes ! ?

szerencsére még kettőt kóstoltam, és azok nagyon édesek, jók voltak!

jó cucc lesz ez a (vad)gyümölcs!

diospyros Creative Commons License 2018.09.10 0 0 348

kóstoltam a Jolico comot a hétvégén. a bokorról szedtem, sötérbordó, puha volt.

már nem volt olyan szörnyű fanyar, savanyú meggy ízre emlékeztetett. szóval nem tökéletes.

a (valószínűleg a márc. 1-i) fagy miatt néhány szem kötött csak...

ha lesz jövőre több, agrofóliát vagy geotextilt, stb. teszek alája, hogy ne rohadjon, ha lehull.

meglátom, hogy a hangyák dézsmálják-e, akkor valahogy meg kellene emelni a fóliát,

a 4 tartólábra ragadós szalag kerülne...

Előzmény: Amita13 (347)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 347

Nálam ez úgy van megoldva, hogy a pince majd földig érő teteje (hullámpala) elé vannak ültetve. Így ha van eső, akkor öntözve is van, a csurgóra folyik az összegyűlt esővíz. Idén mondjuk felénk jó volt, nem sokat kellett pluszban öntözni. 

Mivel lassan itt a beszerzési idő, körülnézek som-ügyben. Hátha a nemes jobb, mint a noname, ami van (bár pont ilyet kóstoltam gyerekkoromban, és onnan az emlék, miszerint a som bizony finom, ha érett). De persze ahogy írtam, kap még esélyt, elvégre első termése volt, és fura évszakokkal. Azaz később sincs szándékomban kivágni, ha mégsem jó az íze éretten sem, megmarad a madaraknak. 

Előzmény: diospyros (346)
diospyros Creative Commons License 2018.09.04 0 0 346

Szafer eléggé gyengéledett idén, a kipusztulás szélére sodródott, pedig azért volt öntözve,

igaz nem 2 naponta. kb. 10x volt öntözve 10 l/ alkalom, kétszer kapott 20 l-t is.

múlt héten kapott Amalgerolos beöntést :) most rájött a sok eső. meglátom, hogy alakult.

 

a somok ilyenek, eleinte nagyon kívánják a vizet, kipusztulási tüneteket mutatnak (fonnyadás, levélszáradás), de nekem még nem pusztult ki egy sem, igaz, csak 4 van, 2 Jolico, 1 sárga Lutea, 1 Szafer. A legidősebb Lutea kb. 4-6 éves, nehéz megmondani, mert nem 1 évesen vettem, kisebb bokor volt. a többi fiatalabb, 3-4 ill. 2-2 év körüliek. A rangidős tavaly is termett, idén lefagyott márc. 1-én, de utána valahogy bepótolta, így 10-15 szem körül lett/lesz rajta. Jövőre azért min. 30-50 szemre számítok :) ha nem lesz megint ilyen brutális télvég/tavaszelő...

 

(vízigényesek: ez amikor 3 éve ültettem, meglepett, mert gyerekkoromból emlékeztem vadsomokra; a Vértes sziklás = száraz hegyoldalában szépen virágoztak, éldegéltek... ebből arra következtettem, hogy meglesz kevés vízzel is. ez amúgy az idősebb példányra már kezd igaz lenni, mert idén jól viselte kevés vízzel is a kánikulát!)

Előzmény: Amita13 (333)
diospyros Creative Commons License 2018.09.04 0 0 345

az én (4-5 éves?) Jolico somom sem édeskés legalább... (jelenleg - "Érése elhúzódó, szeptemberi."!)

biztos a növény életkorával együtt jobb is lesz...

kertészetben ettem tavaly (melyik hónapban?)

lehullott Jolico termést, ami sötétbordó, majdnem fekete volt,

az ehetően édeskésnek bizonyult.

Megyeri: "Nevének érdekessége, hogy a latin 'cornus' szóból ered, ami szarvat jelent. Ez jelzi azt, hogy nyersen nagyon kemény termése van, így inkább csak feldolgozva ajánlott a fogyasztása."

és videó: https://www.youtube.com/watch?time_continue=98&v=0DwkRnLTHHM

"Jól berakódott..." hát az a bokor nem annyira...

 

Szóval ami lehullik, és majdnem fekete, az nagyobb reménységgel kóstolható...

 

Előzmény: Amita13 (344)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 344

Hm... Lehetséges, hogy az idei kora ősz nem tesz jót (kényszerérés)? A som nálam is korán érett (hullott), de az íze nem volt jó... (Pár hsz-el alább írtam is). Na de akkor lehet érdemes kivárni egy normál évet, mielőtt ítéletet kap, hogy nem jó az íze. 

Előzmény: diospyros (343)
diospyros Creative Commons License 2018.09.04 0 0 343

min. 2 héttel előbbre van minden. a szombathelyi is erősen hullik, de nem szottyosodik, csak barnul, belül "pudvás". lehet valami rovar v. betegség, vagy csak fiatal? vagy vízhiány volt korábban.

majd ez után a sok eső után megnézem megint...

a szedetteket meg utóérlelem, megnézem, jó lesz-e?

enni lehet h nem lesz jó, de pálinkának remélem... :) bár kevés a lékihozatal...

Előzmény: CBNora (342)
CBNora Creative Commons License 2018.09.04 0 0 342

Már nálunk is potyog és szotyósodik. Későbbi érésre számítottam.

A miénk gömbölyű és ettem már jobbat is.

Előzmény: diospyros (341)
diospyros Creative Commons License 2018.09.04 0 0 341

Házi berkenye fa és termése Tormaföldén

Amita13 Creative Commons License 2018.08.24 0 0 340

Hát, meg tudtuk kóstolni a somtermést. Nem vagyok elájulva. Olyan érettségben, hogy hullik (vagy a kezembe marad, ha hozzáérek) is fanyar... Nem tudom, én másmilyen ízre emlékszem régről (és az a fa is egy "sima" som volt). Létezik, hogy ez a példány ilyen? Mármint van som, ami soha nem érik be normálisan, hanem mindig csersavas marad? Esetleg várjak még, mert a további években javulhat a minősége? 

(Viszont most már tuti, hogy veszek egy jónak mondott fajtát, legalább egy bokor legyen majd, amiről enni is lehet...)

Előzmény: Amita13 (335)
diospyros Creative Commons License 2018.08.20 0 0 339

Japán csillagsomot ettem,

érdekes egzotikus íze volt (mango/kajszi/őszibarack)

http://dmkert.hu/diszcserjek/big_apple_japan_csillagsom

diospyros Creative Commons License 2018.08.12 0 0 338

Sárga som (Lutea) finom volt

Amita13 Creative Commons License 2018.07.27 0 0 337

Köszönöm, sajnos messze vagytok tőlünk. De észben tartom, és rákérdezek, ha esetleg járunk arrafelé, hátha épp lesz.

Előzmény: zsorsz (336)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.26 0 0 336

Lekvárfölösleg nekünk minden évben szokott lenni,tavaly is adtunk el(Esztergom körny.)

Előzmény: Amita13 (335)
Amita13 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 335

Ó, köszi a részletes receptet! Nem is gondoltam, hogy van főzésmentes lekvár variáció is somra! (Most már csak valaki egy teljes terjedelmében termő sombokrot adjon kölcsön. :) Az enyémre még tuti két évet várni kell, hogy mennyiség legyen rajta). 

Előzmény: zsorsz (334)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.26 0 0 334

Lekvárja szenzációs(főzés nélkül),som-cukor 1-1 arány,2-3 nap kevergetni,a cukor a húst lemarja a magról és csak át kell paszírozni. Üveget megmikrózni(10-15mp),kupakot kifőzni,rá a celofán,ha esetleg hígra sikeredett a kupakot nem tesszük rá had sűrűsödjön.Aztán a celofánra mehet egy kis nabenzoát és úgy a kupakot.Spájzba következő idényig simán eláll.

 

A sűrűség úgy is elérhető,sűrű szitán,szöveten átcsöpögtetni,és ott a szörp(nagyon fini!).

Előzmény: Amita13 (330)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!