Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Majd mikor jobban belemélyedtem láttam, hogy mind a két változatot mondják (témában jártassak) egyik ezt, egy másik azt mondja helyesnek.
Továbbra is az elektróda csomagolása az irányadó. Az ESAB sem állít mást a gépei kézikönyvében:
For MMA welding, the welding cable can be connected to the positive welding terminal (+) or negative welding terminal (-), depending on the type of electrode used. The connection polarity is stated on the electrode packaging.
Ha mindegy a polaritás, azt is feltüntetik. Feleslegesen rugózol ezen.
Jujj, ez az önvédő porbeles tekkknika milyen szar.
Vagy csak a huzal..?
Történt, hogy kolléga, aki átvette a kis Hyundai gépemet, és azóta kicsit hegesztgetett már CO2-vel, szólt, hogy mégis kipróbálná a porbelest, mert pár centi varratért a szélben nem szórakozna a (tűzoltó) palackkal.
Anno mondtam neki, hogy porbélből csak márkás jót vagy semmit. Valószínűleg nem emlékezett rá, úgyhogy vett valamit:
Megkért, hogy segítsek átszerelni a gépet, úgyhogy huzal-görgő-áramátadó csere, fék és görgő nyomóerő beállítva, oszt próbáljuk is ki fémtisztára csisszantott 2 mm falú zártszelvényen. Pfffff:
Bazze, nem tudtam beállítani a gépet, hogy értelmes hangja (szissssssz) legyen a hegesztésnek.
Trotyog, rotyog, a huzalsebességet szinte bárhová tekergetve is alig változik valami.
Cunder cunami, furcsa hangja van az ívnek is.
Füst szinte semmi, ez akár pozitívum is lehetne így magában, de nem az. A varraton szinte semmi salak.
Beagyaltam, feltekertem majdnem max-ra a feszültséget, de a 2 mm anyag így sem roskadt át, a furrattól jobbra fent van az a próbálkozás. Ilyen beállítással én elpárologtattam az 5 mm anyag szélét.
Egy szóval foshalmaz az egész.
Polaritás oké, 10-szer megnéztem. Ránézésre olyan, mintha az lenne rossz. De nem.
Viszem neki a maradék iWELD huzalomat. Azzal kb. életem ötödik varrata ilyen lett..:
Stick welding can be performed in both AC (Alternating Current) and DC (Direct Current). For most stick electrodes, the default polarity is Direct Current Electrode Positive (DCEP), meaning the current flows positively from the negative to the positive.
In this setup, the current flows from the base plate into the electrode.
Despite the counterintuitive direction, the heated electrode melts back into the base material, providing strong penetration, (the depth that the heat from the arc melts the base material). Consequently, DCEP is suitable for thicker section joints.
Some electrodes can also be used with Direct Current Electrode Negative (DCEN), where the current flows from the electrode into the plate.
This method gives less penetration and gives the welder more control over it.
A gond ott van, hogy idejöttél, kérdeztél valamit, majd elkezdtél vitatkozni a válasszal. Tehát kifejezetten vitatkozni jöttél ide. Ezt hívják úgy, hogy troll.
A lehetőség ott van előtted, hogy úgy használd a pálcádat ahogy akarod. Akár mindkettőt kipróbálva és a jobbikat választva. Tedd ezt és menj békével.
Úgy gondolom, ha a pálcának mindegy, te meg eleve nem értesz hozzá hiszen itt kérdezel, akkor használd úgy ahogy szeretnéd, vagy amit a olvastál és hiszel neki - de ne itt kezdj el vitatkozni, hogy márpedig azt úgy kell. Deal?
Ha te kapsz egy leírást a pálca gyártójától hogy egyenes polaritással tudja a műszaki adatait stb,aztán te ezt megváltoztatod és törik a varrat ami nem az otthoni kapu pl akkor kié a felelősség?
Nem tudom, hogy miért szajkózod állandóan a pálca gyártóját mikor már írtam, hogy amit használok annál mind a kettőn használható mindegy neki.
Olcsó gép volt 160A-es, 80-90A-nél nem nagyon fogok többel hegeszteni 105A/100% a hatásfoka.
"A polaritás váltást.. hát a gép nem azért szinergikus.. köze nincs hozzá."
A nagy ipari gépeken valószínűleg a gép maga állítja át a polaritást is.
Megnéztem a froniuson, ott sem kívül, sem belül nem lehet állítani polaritást, pedig van rajta "flux cored" program, igaz hogy azok védőgázas programok.
Éppen ezért különösen fontos, hogy ha egy univerzális MIG hegesztőgéppel (a MIG gépek döntő többsége alkalmas porbeles hegesztésre is) dolgozunk, állítsuk be a helyes polaritást, mert a fogyóelektródás gépek alapból fordított polaritásra vannak beállítva. A szinergikus gépek ezt már automatikusan elvégzik helyettünk, de amikor manuális állításra van szükség, az esetek nagyobb részében a frontpanelen lévő bajonettzáras gyorscsatlakozóval elvégezhetjük. Ahol pedig nem, ott általában a huzaldob tároló térben találjuk a polaritásváltás lehetőségét.
A polaritás váltást.. hát a gép nem azért szinergikus.. köze nincs hozzá.
Sima polaritás. munkadarab pozitív az olvad jobban, fordítottnál az elektróda.
Ha te kapsz egy leírást a pálca gyártójától hogy egyenes polaritással tudja a műszaki adatait stb, aztán te ezt megváltoztatod és törik a varrat ami nem az otthoni kapu pl akkor kié a felelősség?
Zelda se a legjobb gyártó. Szeretik a 300A-500A gépeket árulni fali 13A dugóval árulni...
Nekem is volt olyan gépem amin rosszul tüntette fel a gyártó a polaritást.
A pálcás hegesztés során a hő egyenletesebben oszlik el a munkadarab és az elektróda között, ezért a végeredményt kevésbé befolyásolja a polaritás.
Pálcás hegesztésnél a fordított polaritás eredményez mélyebb beolvadást, ezért vastagabb anyagokat hegesztve fordított polaritást választunk.
Vékonyabb anyagokhoz vagy felhordó hegesztéshez ezzel ellentétben a sima polaritás lesz a megfelelő választás.
A barkácshegesztők is jobb, ha sima polaritással kezdenek, mivel a gyakran használt lemezek, profilok zártszelvények anyagvastagsága csekély, a pálcás (MMA) hegesztéssel elég könnyű átégetni őket.