Én hasonló adottságú helyen másfél-kétszer ennyit használok. Persze lehet, hogy az enyém meg túl sok. Próbáld ki, ha kevés azt meg fogod látni a növényeken.
Egy dél-keleti fekvésű fenyőkkel erősen árnyékolt szobában lenne elhelyezve. Reggel 8-9 óra körül nagyon kevés, de közvetlen napfény jut be, különben csak szórt fényt kapna.
Most találtam a topicra, a minap rendeltem egy Osram Fluora fénycsövet (T8 L 36W/77 G13 1200mm) palántaneveléshez. Nem nagy mennyiségre kell gondolni, inkább csak próbaképp, mivel az "ablakban neveljünk palántát majd ültessük ki" módszert tovább akarom fejleszteni. Szerintetek ekkora fénycső elég 0,25/0,3 m2 területre? Valamint mennyire kellene közel helyeznem a fényforrást a növényekhez? Olvastam már hogy napi 14 óránál tovább nem tanácsos megvilágítani a növényeket ( sötét periódusra is szükségük van ), illetve hogy kiültetés előtt az uv fényhez (napfényhez) kell szoktatni őket.
Tudnátok még valamilyen tippet adni. Előre is köszönöm: mott
Örülök hogy segíthettem 😊! Szerintem elég jó ár ahhoz képest hogy benne van az elektronikus előtét ami jobb mint a fénycső gyújtó,vagyis nem kell szerelgetni.
Üdvözlet mindenkinek! Csak annyi lenne a kérdésem hogy minek költeni annyit ilyen drága ledekre ha a szimla hideg fehér fénycsövekkel is tudnátok szép és erős palántákat nevelni? Én egy darab szabadon sugárzó foglalatra fizettem 1200 forintot és a fénycsőre 500 forintot,ezekből harmat vettem így 5100 forintot fizettem.
Csak opcionálisan ajánlottam én is, hogy van ilyen is. :-)
(Azon gondolkozom, hogy a full spekrtumos panel két szélére teszek majd két ilyen hidegfehér rigid bar-t is, kapcsolóval, hogy jobban lássak ha locsolni kell, stb.)
Majd még meggondolom, meglátjuk mennyi fényük lesz a liláknak. :-)
Igazából nem ragaszkodom, sőt. Csak felemerült mint ötlte, mert korábban önállóan még nem is találkoztam ilyen ledekkel, mindig csak szalagon vagy valamilyen előre elkészített fényforráson. Most nem volt időm gondolkodni, hogy jövőre hogyan fejlesszek, de nagyon megtetszett a beltéri világítás. Március közepe van és a legnagyobb palántám már majdnem 20 cm. Tavaly ilyenkor voltam vetés elején, de idén korán lesz szüret. :). Viszont jövőre mindenképpen akarok valam jobbat, mert a fogyasztás mértékében nem vagyok elégedett a hatékonysággal, de idén csak hevenyészett megoldásokra futotta. Nem feltétlenül pénzben, hanem inkább időben. Főleg az 5050-es szalag eszik sokat ellenben csekély a fénye. Néztem azokat a ledeket is amelyeket ajánlottál, lehet, hogy olyat választok majd. De most egy ideig ezt a projektet hanyagolni leszek kénytelen, majd nyár végén kerül újra képbe. Mindenesetre köszönöm a segítséget.
Köszönöm a válaszokat. Nincs hőlégfúvos pákám, sem túl sok gyakorlatom, így ezt az 5630-as dolgot hanyagolom. Igazából nem sürgős még van időm gondolkozni azon, hogy pontosan milyen is legyen a rendszer. Csak jövő januárra kellene összeálnia. Ezt a mostanit meg télen talán fehéreper nevelésre és szobanövény világításra fel tudom használni. Kicsit úgyis piros túlsúlyos.
(Inkább 20db 3w-ost. Az is hasonló árban van, de több fénye lesz, meg könnyebb is forrasztani. Ezek az smd ledek nagyon aprók. Gyakorlat kell hozzájuk.)
Szeretném megkérdezni, hogy 5630/5730 ledekkel volt már valakinek dolga? Ezek azok, amiket a szalagokra is tesznek illetve e27-es foglalatos égőnél is használják. Azért kérdezem, mert leltem egy olyan aukciót ahol 100 darab ilyen kék diódát adnak 1200 pénzért. Ezeknek kb 0,15-0,2 w a fogyasztásuk diódánként, így az össz értéke a 100 darabnak cirka 15-16w. Viszont mert egy dióda viszonyleg kis fogyasztású nem is nagyon melegszik. Nekem ez és az ára vonzó. Kérdés viszont az, hogy ezekből is lehet panelt építeni, vagy ezek a kis ledek speciális felhasználásúak és ezért használják csak szalagokba.
Salgó-jellegű polcokon vannak, a polctartó keret magassága - nem egyszerűen, de - variálható. Mivel elég nagy ráhagyássam terveztem meg a polconként szükséges fényerőt, így most olyan 30cm-ről világítom meg a növénykéket. Ez így egy darabig még jó lesz.