Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Én sehogy, nem tudok főzni:(/na jó, egy-egy halászlé, vagy tepertős pogi még elmegy/. Feleségem a kukta. Viszont én szeltem fel a húst gusztusosan vékonyra...az sem lebecsülendő:). Én inkább kísérletező típus vagyok, majd mutatok abból is, itthon rendre kiakasztom vele a családot, remélem itt is nagy pánikot keltek majd vele:).
Ami az egyben sült húst illeti: bepácolja saját keverésű fűszerrel(titkos, senki nem tudja az összetételét). Az előttem szóló lányok leírták nagy vonalakban (sőt tökéletesen) a módját, talán a mustárt hiányolom egy kicsit...de hát ahány ház...
Csirkemellet vékony szeletekre vágok, kiklopfolom. Bekenem sóval, borssal lisztben megforgatom, és kevés olajban porcelánbéléses vagy teflon serpenyőben megsütöm hirtelen, míg pirulni kezd a kérge. Tepsiben vagy jénaiban lefektetem őket, ráőntőm a szaftos olajat amiben sült. Megszórom apróra vágott befőtt ananásszal vagy őszibarackkal, aztán reszelt sajttal, végül tejszínt öntök rá, annyit, hogy ellepje. Ezután megy a sütőbe, míg a tetején a tejszín meg a sajt rózsaszín krém kezd lenni. Még a válogatós keresztlányom is nagyon szereti. Mellé tejes, vajas krumplipüré dukál!
Én az egészben sütött húst megtűzdelem füstölt szalonnával meg fokhagymával. Mellé teszek a tepsibe félbevágott, kicsumázott almákat, meg egy fej hagymát egészben. Tetejére kis mangalica zsír, alá kevés víz jön. Tepsit lefóliázom, és kb. 3/4 órát elfelejtem a sütőben. Akkor leveszem a fóliát, és pirosra sütöm. Az alján keletkezik a sült almás, kocsonyás zsíroskenyérre való ha megdermed. A csirkcombot is sütöm így, csak azt nem tűzdelem meg, hanem néhány gerezd fokhagymát mellé teszek.
na én ilyet úgy szoktam, hogy rengeteg tuningot rakok mellé, sok-sok v.hagyma, f.hagyma, paradicsom, paprika... hús fűszerez, és cserépedényben sok zsírral megsütöm, így amikor már a hús elfogyott, még akkor is van (jó esetben, mert nagyon gyorsan fogy:D) pecsenyezsír a kenyérre:))
Amúgy csináltam már többször margarinnal is, ne a zsírt együk, és úgy is finom volt:)
Minden háziasszonynak meg kéne tanulnia húst egészben lesütni és azt adni a gyerekeknek tízóraira az iskolába, nem pedig a lefóliázott, haltápon nevelt pulyka párizsit. Nem drágább, csak munkaigényesebb.
Erről a tökös lecsó jut eszembe, ami igazából, nem is tartalmaz sem paprikát, sem paradicsomot, csak hagyma, növendék (zöld, illetve éretlen) tökféle és tojgli !
Azt gondolom, ha nyers burgonyával csináljuk, kezdjük letakarva, ha főttel, akkor lehet fedés nélkül is és a végén kapja meg a tejfeles nyakon öntést egy enyhén pirított állapotában, majd továbbsütni egy kicsit, míg a tejföl is egy kicsit hozzáidomul, magyarán nem tocsog a tetején. Az elébb emlegetett lecsós verziótól kellemesen szaftos lesz és ad egy + ízt a betét !
A rakottkrumplihoz főtt burgonyát használunk a receptek jórésze szerint. Ilyenkor csak vékony szalonnacsíkokkal szoktuk letakarni. Ha nyers burgonya az összetevő, akkor kell letakarva kezdeni a sütést.
Nem próbáltam, de bizalomgerjesztőnek látszik a rakott kel, oly módon, hogy a kelkáposztát, megtisztítás után egy jó nagy fazékban főzzük addíg, amig a levelei, szépen megnyílnak.
A kinyílt levelek közé "tuszkoljuk" :) a tölteléket és így megy be a sütőbe.
Elkészülte után, mint a tortát, lehet szeletelni !
Nekem nagyon bizalomgerjesztőnek tűnik, ha valakinek volna kedve kipróbálni, mesélje el, hogyan sikerült !
És itt egy eccerű hagymás -
SÜLT LILAHAGYMA
Pár darab lila hagymát beirdalsz négyfelé úgy, hogy ne vágd végig (egybe maradjon!) A hagyma alját úgy kell levágni, hogy egyenes legyen, ne dőljön el. A közepébe teszel egy kis margarint és rászórsz egy kis kakukkfüvet. Én egy kis tepsibe szoktam beletenni egy-egy adag sót, és abba "ágyazom" bele a lila hagymákat. Beteszem a sütőbe kis lángon (2-esen) és sütöm legalább fél óráig. A lila hagyma megsütve nagyon finom lesz a ráolvadt kakukkfüves margarintól. Mindenféle hús-krumplihoz nagyon finom savanyúság helyett.
Valami töltelék nincs abba a káposztás palacsintába? Üresen eszitek? Egyébként nem hangzik rosszul. Ha lángosba elmegy palacsintába is el tudom képzelni...de csak üresen (négybe hajtva) furi:).
Mondjuk én nem szoktam reszelni a káposztát, robotgép nagyon klasszul megcsinálja. A sztrapacskához sem reszelem a krumplit, gépben pillanatok alatt megvan.