http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
Egy választása van? Mire? Ja, ha válogatottban akar játszani? Mert az mégiscsak menőbb, mint a klubcsapat?
És természetesen nem mehet bárhová, mert a szülőföld ugye - de azért gondolom, ha az NHL-be hívnák, ez nem lenne gond... :)
A 'magyar ott jobbnak látja, ha kussol'-ról meg csak annyit, hogy teljes nyugalommal pofáztam magyarul Székelyföldön akárhányszor arra jártam, és soha egy rossz pillantást se kaptam, ott élő rokonaim se említettek ilyet. (Oké, Bukarestben egyszer beszóltak, hogy beszéljek románul, ha román buszon utazom.) De persze biztos vannak barom románok ott is, meg olyanok is, akik azzal próbálják magyarázni maguknak a világot, hogy 'mertőketbáncsák'.
erről van szó. az identitásnak is több szintje van, a magyarságukon túl, ha felveszik a román válogatott mezét, akkor arra az időre lesznek szívesek elfogadni a román állami jelképeket. ha már azt képviselik. nem kell demonstrálni mellettük, de akkor ellenük se
Nem kényszerítik, csak kb. az az egy választása van. (a mehet bárhová lózungot most nem kérjük, köszi). Ja. Meg biztos hallottál már "a magyar ott jobbnak látja ha kussol" c. fejezetről is. Nem? Nahát.
Kellemesen szórakoztató funkcionális analfabétákkal "társalogni", de azért csendben megjegyezném, hogy a 'románul gondolkodós' baromság a te agyad szüleménye.
Látszik, hogy a román válogatottság neked azt jelenti, egy nemzetiségekkel teli országban, hogy csak az lehet a tagja, aki románul gondolkodik.
Nincs több kérdésem. Nem vagyok én sem akkora liberális, hogy vetekedhetnék mondjuk John Lenonnal, de azt gondolom, hogy van egy gondolati alapliberalizmus, aminek hiányában felesleges vitatkozni.
Mármint kényszerítik arra, hogy a román válogatottban szerepeljen? Szerintem ennek még fuss neki párszor. Meg a 'szegény székelyt kényszerítik az identitása elrejtésére' résznek is.
Szerintem én Csíkszeredába szoktam menni, elég sűrűn. Te hová? Ja, hogy te még nem jártál ott?
Hát tudd! Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Gyergyóban, Udvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsziszentgyörgyön...nem olyan komplikált ez,...ha tud valaki magyarul. Jön ez érzékből.
Másodszor: Én érezzem szereptévesztésnek? Apukám, én erdélyi vagyok. Te nyomod 600 km-ről a szöveget.
A székelyt az különbözteti meg pld. egy fizetésért folyton kirekesztést vizionáló, ám magánemberként meglehetősen rasszista balliberális politikustól, hogy nem ő választ.
A székely ilyen esetben nem elveket vall, hanem van egy identitása, amit sajnos el kell rejtenie. Neked is írom, a székely sportoló egyesületében tudását és sikereit nem a mindenkori román kormánytól kapja, hanem környezetétől és magától, ami székely és nem román.
Az más kérdés, hogy néha románnak kell látszódnia, amit a román politika követel ki.