Ki tudjam mi lesz itt...?Ma a 3. helyen tudtam csak a gázpalackot kicserélni,mert jár felénk egy autós gázos aki 6200ft-ért szokta helybe hozni a palackot ami decemberben még csak 5000ft volt,mondja most sincs palack és nem biztos,hogy jövő hétvégére is lesz nála egyáltalán. A 3. cseretelepes helyen találtam csak palack cserélési lehetőséget(csak ott volt) az első kettőnél azt sem tudták megmondani mikor lesz náluk. a 3. helyen 6500ft-ról,megemelték 6800ft-ra a palack árát,de mondja a nő jövő héten újabb áremelkedés várható...na mondom ez ám a tuti...kiütöttem a melléképület oldalát,aztán kicsöveztem a Destilatoryt :D ami alapból fatüzeléses(is) csináltam egy kis próba fűtést fával benne ,a thumperos köpenye alá meg csináltam egy kivehető lyukacsos tálcát,amin feltudom fűteni ha akarom...teljesen berendezkedtem a fatüzelésre(is) mondjuk soha nem főztem még úgy...de ki tudja mi lesz a jövő.Szokott valamelyikőtök főzni fatüzeléssel?Ennél majd mindent ki kell tapasztalni(újra) ha esetleg úgy alakul a helyzet.
"rézeleje" nem öntjük ki - ahogyan a kármentő lepárlásból sem a fejét - mert számtalan felhasználási módja van. Oldószer, fertőtlenítőszer, tűzgyújtó folyadék, jégoldó...
Na, most megkísérlem, hogy vizsgát teszek az újra kezdődő főzésemből a tanácsok alapján, - Kérem a tanácsadókat, hogy zsűrizzék, jól gondoltam - e !
Mindegy hány liter az alszesz.
1% rézeleje - kiöntjük, mert nem kell.
Annyi edényt készítünk elő, amennyibe feltehetőleg bele is fog férni a tisztázás során a lefolyó anyag. Számozzuk be, nehogy összekeveredjenek, - minél kissebek, annál precízebben lehet a vágást megcsinálni.
Mondjuk lesz 60 edénykém, (azonos mennyiséget tartalmaznak.)
17% feje 10,3 edénynyi
50% szíve 30,3 edénynyi
32% farka 19,3 edénynyi
Itt akkor a vágások környékén kell kóstolgatni, hogy azt a kétséges edényt melyik kategóriába öntsem.
Az alszesz (nálam álltalában 36-38%-os) térfogatának 1%-át veszem rézelejének. 8%-a a feje. Utána fokolóval mérem és 65%-ig a szíve, 45%-ig farka, 20%-ig másodcefre, amit a következő főzésnél a cefréhez öntök.
Savanyú cefrézésből a 2. és 3. főzésből van összesen 22liter 39%-os alszeszem. Ezt szeretném Ö.M. féle arányokkal készre főzni. Olvastam a leírásokaz, de egy dolog továbbra sem tiszta. Abból indul ki, hogy 10 liter lesz a 75% és 25% között kifolyó szesz mennyisége, ezeket szedi párlatrészekre a lenti lebontásban.
De az én 22 literemből hogyan állapítom meg, hogy ez a mennyiség mekkora lesz? Mert ennek ismeretében teljesen értelmezhetetlen az eljárás. Vagy ez a felöntött alszeszem mennyiségéből és töménységéből kiszámolható?
"1% rézeleje
17% feje
50% szíve
32% farka"
Továbbá a fenti eljárás után összegyűjtött fejw és farka avalmint az első édes alszesz finomítására sem találtam konkrét leírást savanyú cefrés eljáráshoz.
Igazából nem álltam meg akkor, csak onnantól kezdve, nem szedegettem 0,25 ös adagokra, hanem egy edényben gyűjtöttem tovább. Viszont azt elcsesztem jelentem, hogy sok elejét szedtem le ( 5% )
Látod most a magam szemszögéből indultam ki :) helyesebben főleg az idei változatos összetételű anyagaim miatt nem lehet az általánosítást ráhúzni a lefőzésekre :)
Természetesen ha valaki mindig ugyanazt csinálja akkor működik a dolog.
Szerencsére én egy nap hasmenéssel letudtam anno a covidot...lehet bejátszik az is,hogy rendszeresen szaunázok,és a magas hőfok miatt esélye sincsen nagyon a vírusnak(állítólag 70 fok max elpusztul) na nálam a szaunába jóval több van ennél :D
Így az érzékszerveimet szerencsére nem bántotta a vírus.
Ebben igazad van. De minden cefre azonos is lesz, mivel Amateur a malátázatlan moonshine cefrét kérdezte. Csináltam régebben jó párat, elhiheted, az mindig egyforma. A brandy módszer ilyen, nem tévedhetetlen. 10% körüli borra van kitalálva. Gyümölcscefrénél, vagy igazi gabonacefrénél, simán benne van a tévedés lehetősége.
Hát igen, a kóstolást nem lehet megkerülni, de az se 100%-ig biztos. Főleg a covid óta. Hullámzó, hogy mikor, mennyire érzem az ízeket.
Pont ezt magyarázom én is, hogy előbb kell a farkára váltani. Ahhoz, hogy 6-16. pohárig stimmeljen a dolog, kb 40-45 foknál abba kéne hagyni a főzést. Ezzel szemben, Ö.M. ajánlása szerint, a brandyt 15, whiskyt 20 fokig kell lepárolni.
"írd fel, hogy hány fokon (szeszfok/sisak hőfok) kezdődik a 4. és a 14. pohár, vagy akárhányadik, amit magadnak kikóstolsz, és legközelebb már poharazás, és kóstolás nélkül is tudni fogod, hogy hol kell vágni."
A hozzászólásod utolsó mondata csak akkor állná meg a helyét,ha mindig... minden... cefre azonos minőségben,mennyiségben,és anyag összetételben lenne...
Van cefre amelyik pl ha gyengébbre sikerül... kevesebbet ad, előbb kell az up-t vágni,vagy más összetevők miatt éppen izmosabbra forr ki egy másik anyag,késöbb kell vágni (többet ad)...szerintem legalábbis nem lehet full "ráhúzni" mindegyikre egy statisztikát...én pl soha nem jegyzek meg és fel semmit,nagyjából tudja az ember mikor mire számítson,de a kóstolgatást, szimatolgatást elengedhetetlennek tartom :D utána nincs kocsikázás :D
Meg hát más a szisztéma thumperos főzésnél,és kisüstin lenyomva is...ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia,tudod te ezt kiválóan...sőt most már te oszloposan is nyomod az alternatívát :D
Hát igen, én vagyok a régi Amateur, csak egyéb elfoglaltság, illetve hely hiány miatt szüneteltettem a dolgot és úgy elfelejtettem, hogy akkor mit is csináltam, mint ha sose lett volna. Minden esetre nagyon szépen köszönöm a "Gyorsreagálású Csoportnak" a segítséget. Én most gyakorlatilag 10 Literrel indultam azért, hogy a későbbiekben szépen lehessen szorozgatni és 32 X 0,25 Literre cincáltam szét. :D 1. től a 12. ig 82 fokos, - utána a 21. -ig 80 as, - és ez után a 32. - ig, kicsit ugrálva lement 71 fokra, a többit tovább pároltam, de már nem mértem, jó lesz a kocsiba az ablakmosó tartályba. Érdekesség, hogy a 32.- iknél még 71 fokos szesz jött.
Igen, ahogy Old Salt írja, úgy jó lesz neked. De vitatkoznék is. A 20 poharas módszer nem ilyen egyszerű, hogy csak kivesszük a mértani közepét (6. és a 16. közöttit) és az a szíve, mert akkor biztos, hogy belecsúszunk az utópárlatba. A 15. pohár az már bőven utópárlat, holott a szűk, biztonságos vágás lenne a módszer lényege. A 14. pohártól kezdve, az nálam már biztos, hogy a farkába kerül. Amiket szintén Ö.M. írt százalékos arányokat, azzal ez nem vág egybe:
1% rézeleje
17% feje
50% szíve
32% farka
Ehhez arányítva, így kéne, hogy kinézzen:
rézeleje után,
3 pohár feje
10 pohár szíve
6 pohár lenne a farka, de biztosabb a 7
Ezt csak irányadónak írtam. A legtutibb az, amit magadnak tapasztalsz ki.
írd fel, hogy hány fokon (szeszfok/sisak hőfok) kezdődik a 4. és a 14. pohár, vagy akárhányadik, amit magadnak kikóstolsz, és legközelebb már poharazás, és kóstolás nélkül is tudni fogod, hogy hol kell vágni.
Sziasztok ! Nem tudom ki milyen mélységben ásta bele magát az Öreg Muslica féle savanyúcefrés whiskeybe, nekem az volna a kérdésem, hogy a második lepárlásnál, hogyan válogathatnám szét kóstolgatás nélkül, fej - szív - farok részekre, Gyakorlatilag most a második lepárlásnál úgymond "szétszedtem" 0,25 Literenként külön külön palackokba és felírtam hány Celsius fokos volt a pára és mekkora a szeszfok minden egyes palacknál. Mit tegyek ?