Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11449

Hamarabb állnék át elektromosra, mint fára. A fafűtés a legnehezebben szabályozható...

Előzmény: Dezodoros Ede (11448)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11448

Ki tudjam mi lesz itt...?Ma a 3. helyen tudtam csak a gázpalackot kicserélni,mert jár felénk egy autós gázos aki 6200ft-ért szokta helybe hozni a palackot ami decemberben még csak 5000ft volt,mondja most sincs palack és nem biztos,hogy jövő hétvégére is lesz nála egyáltalán. A 3. cseretelepes helyen találtam csak palack cserélési lehetőséget(csak ott volt) az első kettőnél azt sem tudták megmondani mikor lesz náluk. a 3. helyen 6500ft-ról,megemelték 6800ft-ra a palack árát,de mondja a nő jövő héten újabb áremelkedés várható...na mondom ez ám a tuti...kiütöttem a melléképület oldalát,aztán kicsöveztem a Destilatoryt :D ami alapból fatüzeléses(is) csináltam egy kis próba fűtést fával benne ,a thumperos köpenye alá meg csináltam egy kivehető lyukacsos  tálcát,amin feltudom fűteni ha akarom...teljesen berendezkedtem a fatüzelésre(is) mondjuk soha nem főztem még úgy...de ki tudja mi lesz a jövő.Szokott valamelyikőtök főzni fatüzeléssel?Ennél majd mindent ki kell tapasztalni(újra) ha esetleg úgy alakul a helyzet.

Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11447

Mondjuk én sem öntöm ki, nekem ablakmosó ként végzi, csak nem akartam ott magyarázkodni. :D

A 60 az csak példa volt az érthetőség kedvéért, - de amúgy szerinted jól okoskodtam?

Előzmény: öreg_néne_b (11446)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11446

A 60 üveg túlzásnak tűnik. Mondjuk 20. Azzal is elég zsonglőrködni.

Előzmény: Amateur - No1. (11444)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11445

"rézeleje" nem öntjük ki - ahogyan a kármentő lepárlásból sem a fejét - mert számtalan felhasználási módja van. Oldószer, fertőtlenítőszer, tűzgyújtó folyadék, jégoldó...

Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11444

Na, most megkísérlem, hogy vizsgát teszek az újra kezdődő főzésemből a tanácsok alapján, - 
Kérem a tanácsadókat, hogy zsűrizzék, jól gondoltam - e !

Mindegy hány liter az alszesz.


1% rézeleje       -       kiöntjük, mert nem kell.

 

Annyi edényt készítünk elő, amennyibe feltehetőleg bele is fog férni a tisztázás során a lefolyó anyag.
Számozzuk be, nehogy összekeveredjenek, - minél kissebek, annál precízebben lehet a vágást megcsinálni.

 

Mondjuk lesz 60 edénykém, (azonos mennyiséget tartalmaznak.)

 

17% feje          10,3  edénynyi

50% szíve        30,3  edénynyi

32% farka        19,3  edénynyi

 

Itt akkor a vágások környékén kell kóstolgatni, hogy azt a kétséges edényt melyik kategóriába öntsem.

Jól gondoltam Urak ?

Előzmény: elek81 (11441)
Old Salt Creative Commons License 2022.03.12 0 1 11443

Az alszesz (nálam álltalában 36-38%-os) térfogatának 1%-át veszem rézelejének. 8%-a a feje. Utána fokolóval mérem és 65%-ig a szíve, 45%-ig farka, 20%-ig másodcefre, amit a következő főzésnél a cefréhez öntök.

Előzmény: elek81 (11441)
Old Salt Creative Commons License 2022.03.12 0 1 11442

A 71 fok alatti kár volna az ablakmosóba! Tudod a feje és farka öszeöntve, kármentő lepárlás!

Előzmény: Amateur - No1. (11430)
elek81 Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11441

 

Sziasztok! 

 

Savanyú cefrézésből a 2. és 3. főzésből van összesen 22liter 39%-os alszeszem. Ezt szeretném Ö.M. féle arányokkal készre főzni. Olvastam a leírásokaz, de egy dolog továbbra sem tiszta. Abból indul ki, hogy 10 liter lesz a 75% és 25% között kifolyó szesz mennyisége, ezeket szedi párlatrészekre a lenti lebontásban. 

De az én 22 literemből hogyan állapítom meg, hogy ez a mennyiség mekkora lesz? Mert ennek ismeretében teljesen értelmezhetetlen az eljárás. Vagy ez a felöntött alszeszem mennyiségéből és töménységéből kiszámolható? 

 

"1% rézeleje

17% feje

50% szíve

32% farka"

 

Továbbá a fenti eljárás után összegyűjtött fejw és farka avalmint az első édes alszesz finomítására sem találtam konkrét leírást savanyú cefrés eljáráshoz. 

Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.12 0 0 11440

Köszönöm az idves szavakat !  :)

Igazából nem álltam meg akkor, csak onnantól kezdve, nem szedegettem 0,25 ös adagokra, hanem egy edényben gyűjtöttem tovább.
Viszont azt elcsesztem jelentem, hogy sok elejét szedtem le ( 5% )

Előzmény: barbárállat (11437)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11439

Látod most a magam szemszögéből indultam ki :) helyesebben főleg az idei változatos összetételű anyagaim miatt nem lehet az általánosítást ráhúzni a lefőzésekre :)

Természetesen ha valaki mindig ugyanazt csinálja akkor működik a dolog.

Szerencsére én egy nap hasmenéssel letudtam anno a covidot...lehet bejátszik az is,hogy rendszeresen szaunázok,és a magas hőfok miatt esélye sincsen nagyon a vírusnak(állítólag 70 fok max elpusztul) na nálam a szaunába jóval több van ennél :D

Így az érzékszerveimet szerencsére nem bántotta a vírus.

 

Előzmény: barbárállat (11438)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11438

Ebben igazad van. De minden cefre azonos is lesz, mivel Amateur a malátázatlan moonshine cefrét kérdezte. Csináltam régebben jó párat, elhiheted, az mindig egyforma. A brandy módszer ilyen, nem tévedhetetlen. 10% körüli borra van kitalálva. Gyümölcscefrénél, vagy igazi gabonacefrénél, simán benne van a tévedés lehetősége.

 

Hát igen, a kóstolást nem lehet megkerülni, de az se 100%-ig biztos. Főleg a covid óta. Hullámzó, hogy mikor, mennyire érzem az ízeket.

Előzmény: Dezodoros Ede (11434)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11437

Akkor üdv újra itt!

Azt mondjuk nem értem, hogy miért álltál meg 71 foknál.

Előzmény: Amateur - No1. (11430)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11436

Pont ezt magyarázom én is, hogy előbb kell a farkára váltani. Ahhoz, hogy 6-16. pohárig stimmeljen a dolog, kb 40-45 foknál abba kéne hagyni a főzést. Ezzel szemben, Ö.M. ajánlása szerint, a brandyt 15, whiskyt 20 fokig kell lepárolni.

Előzmény: öreg_néne_b (11428)
Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.11 0 1 11435

% - os az volt, tudom.
A poharazós is jó, de már nem igazán emlékezem.
Az a gyanúm, hogy így is meg úgy is, szinte azonos lesz a végeredmény.

Előzmény: elek81 (11433)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11434

"írd fel, hogy hány fokon (szeszfok/sisak hőfok) kezdődik a 4. és a 14. pohár, vagy akárhányadik, amit magadnak kikóstolsz, és legközelebb már poharazás, és kóstolás nélkül is tudni fogod, hogy hol kell vágni."

 

A hozzászólásod utolsó mondata csak akkor állná meg a helyét,ha mindig... minden... cefre azonos minőségben,mennyiségben,és anyag összetételben lenne...

Van cefre amelyik pl ha gyengébbre sikerül... kevesebbet ad, előbb kell az up-t vágni,vagy más összetevők miatt éppen izmosabbra forr ki egy másik anyag,késöbb kell vágni (többet ad)...szerintem legalábbis nem lehet full "ráhúzni" mindegyikre egy statisztikát...én pl soha nem jegyzek meg és fel semmit,nagyjából tudja az ember mikor mire számítson,de a kóstolgatást, szimatolgatást elengedhetetlennek tartom :D utána nincs kocsikázás :D

Meg hát más a szisztéma thumperos főzésnél,és kisüstin lenyomva is...ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia,tudod  te ezt kiválóan...sőt most már te oszloposan is nyomod az alternatívát :D

Előzmény: barbárállat (11427)
elek81 Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11433

A poharazós, vagy a % verzióra gondolsz? 

Előzmény: Amateur - No1. (11431)
Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11432

No, basszus, ezeket kerestem, csak költöztem, meg kb. minden IS volt és elkallódott (a fejemből is )
NAGYON  SZÉPEN  KÖSZÖNÖM !

Előzmény: Old Salt (11426)
Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.11 0 1 11431

Akkor az én kérdésem, neked is kapásra jött !  :D

Kb. úgy, ahogyan az előzményekben leírták.

Előzmény: Kaszti Imre (11429)
Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11430

Hát igen, én vagyok a régi Amateur, csak egyéb elfoglaltság, illetve hely hiány miatt szüneteltettem a dolgot és úgy elfelejtettem, hogy akkor mit is csináltam, mint ha sose lett volna.
Minden esetre nagyon szépen köszönöm a "Gyorsreagálású Csoportnak" a segítséget.
Én most gyakorlatilag 10 Literrel indultam azért, hogy a későbbiekben szépen lehessen szorozgatni és 32 X 0,25 Literre cincáltam szét.  :D
1. től a 12. ig 82 fokos, - utána a 21. -ig 80 as, - és ez után a 32. - ig, kicsit ugrálva lement 71 fokra, a többit tovább pároltam, de már nem mértem, jó lesz a kocsiba az ablakmosó tartályba.
Érdekesség, hogy a 32.- iknél még 71 fokos szesz jött.

Előzmény: barbárállat (11427)
Kaszti Imre Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11429

Én hétvégén szeretném a savanyú cefrés alszeszeket tisztázni, de nekem sima kisüsti lepárlóm van. Ott a szétválasztás milyen arányokban történjen?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11428

Attól is függ, hogy ki meddig főzi le. Ha még egy litert lefőz a végéből, akkor "szíve" lesz a farka elejéből.

Előzmény: barbárállat (11427)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11427

Te nem a régi Amateur vagy?

Igen, ahogy Old Salt írja, úgy jó lesz neked. De vitatkoznék is. A 20 poharas módszer nem ilyen egyszerű, hogy csak kivesszük a mértani közepét (6. és a 16. közöttit) és az a szíve, mert akkor biztos, hogy belecsúszunk az utópárlatba.  A 15. pohár az már bőven utópárlat, holott a szűk, biztonságos vágás lenne a módszer lényege. A 14. pohártól kezdve, az nálam már biztos, hogy a farkába kerül. Amiket szintén Ö.M. írt százalékos arányokat, azzal ez nem vág egybe:

1% rézeleje

17% feje

50% szíve

32% farka

Ehhez arányítva, így kéne, hogy kinézzen:

rézeleje után,

3  pohár feje

10 pohár szíve

6 pohár lenne a farka, de biztosabb a 7

 

Ezt csak irányadónak írtam. A legtutibb az, amit magadnak tapasztalsz ki.

írd fel, hogy hány fokon (szeszfok/sisak hőfok) kezdődik a 4. és a 14. pohár, vagy akárhányadik, amit magadnak kikóstolsz, és legközelebb már poharazás, és kóstolás nélkül is tudni fogod, hogy hol kell vágni.

Előzmény: Amateur - No1. (11424)
Old Salt Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11426

Ez a fránya Ctrl c, v! itt a második link: (remélem)

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146517028&t=9206163

 

Előzmény: Amateur - No1. (11424)
Old Salt Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11425

Öreg Muslica itt irja le az arányokat:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144496398&t=9206163

Itt pedig üvegekre lebontva:(igaz hogy fél literesekre, de az arány a lényeg)

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144496398&t=9206163

 

 

Előzmény: Amateur - No1. (11424)
Amateur - No1. Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11424

Sziasztok !
Nem tudom ki milyen mélységben ásta bele magát az Öreg Muslica féle savanyúcefrés whiskeybe, nekem az volna a kérdésem, hogy a második lepárlásnál, hogyan válogathatnám szét kóstolgatás nélkül, fej - szív - farok részekre, 
Gyakorlatilag most a második lepárlásnál úgymond "szétszedtem" 0,25 Literenként külön külön palackokba és felírtam hány Celsius fokos volt a pára és mekkora a szeszfok minden egyes palacknál.
Mit tegyek ?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11423

De a billentős keverős 100L 360E ft most az úgy látszik(elő) rendelésre van...

https://www.rezpalinkafozo.hu/termek/palinkafozo-keveros-100l

Előzmény: Dezodoros Ede (11422)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11422

A 100l-es 500E felett van ott ha jól láttam :)a 80-as 400?

 

egy ilyen "tradícionális  100-as gömbcsapos meg 400E ott.

https://www.rezpalinkafozo.hu/termek/palinkafozo-keveros-gombcsapos-100l?gclid=CjwKCAiA4KaRBhBdEiwAZi1zzmXEjfPdqlg66gG3cFjbuDXH6jpj-HZIGpMEJZSKvYkqpTMZQ9ggqhoC7_0QAvD_BwE

Előzmény: Hyuing-II (11421)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11421

Egyébként igazad van, de beláttam, hogy emelni kell a tétet.  És ez ,,csak"  399 999 pénz.

Előzmény: Dezodoros Ede (11420)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.11 0 0 11420

Pár napja még a 300-at is sokalltad egy jó állapotú DES-ért :D "lélektani határ felett van"...

Itt meg a 100L-s 500 E felett van :D

Egyébként a te dolgod mit veszel...

Kiforrt technikát,vagy egy nem annyira ismert cuccost."Mi hibádzik"? Az úgyis üzemeltetés közben derül ki...

Előzmény: Hyuing-II (11417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!