Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Ha lesznek magjaim, ( majd úgyis kiírom ide) , postaköltségért szívesen küldök. Tavaly is volt egy csomó, küldtem már többeknek fás szárú magot tavaly meg tavalyelőtt is.
De volt más fajtám is pl peregrina, tenuifolia, mollis stb. Meg egy csomó lactyflora.
Az itoh peóniák sterilek, nem nevelnek magot. Van egy csomó mindenféle magoncom is, nem is tudom mit kezdek majd velük.
Paeoniát még nem vetettem, de a Plant World Seedstől szoktam rendelni magokat. Eddig jól keltek, a cég megbízhatónak tűnik. De nyilván célszerű lett volna ősszel rendelni, így valószínűleg veszítettél egy évet. A honlapon említett két évből így több is lehet. A növény leírásánál elég jó útmutatás van a vetésre vonatkozóan.
Most rendeltem néhány napja a Plant World Seeds-től. Lehet, hogy hiba volt? Visszakerestem amiket írtatok korábban saját tapasztalat. Van ahol áztatást is olvastam / 24 ó langyos vízben. Főleg a Tenuifolia miatt rendeltem magokat. Remélem nem lesz kidobott pénz...Köszönöm a válaszod!
Ha tavalyi, nem biztos, hogy lesz belőle valami. A magoknak kell a hideghatás, ezért elvileg ősszel kell őket elvetni. Van aki a hűtőben csíráztatja.
Ha friss,( bár most még nincsenek magok ) akkor általában az kel ki biztosan, ami aláhull. Általában már következő tavasszal kikel az anyanövény mellett.
Saját tapasztalat, hogy, amit begyűjtök és elvetem, egy szerintem jó helyre, az ritkábban kel ki, sokszor csak a második tavasszal jön elő.
A csírázást lehet azzal segíteni, hogy egy kis területen megcsiszolod a maghéjat csiszolópapírral.
Nálam tavasszal néha igen meglepő helyeken bukkannak fel magoncok.
A teuifoliából nálam is lettek magoncok, de nem ott, ahová vetettem, hanem az anya mellett.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni magvetés kapcsán. Különböző Paeónia magok. Tenuifolia, fás és lágyszárú is van közöttük. Melyiket hogyan, illetve mire kell odafigyelni?
:-)Majd tegyél fel képeket!Nálam még soha nem volt olyan, hogy mindegyiken lett volna bimbó és mindegyik virágzott volna. Mindig van pár renitens. Mikor melyik. Igaz, 4-5 viszont minden évben megbízhatóan virágzik. Minden év más. Most alig lesz virág a fás bazsáimon. :-(((A lágyszárúak is alig indultak meg. Talán most az eső után.
Mi úgymond szélcsatornában lakunk, a böjti szelek kemények szoktak lenni. :-(
És minden évben tombol egy ideig, pont amikor a bimbók már súlyosabbak.
Minden évben van áldozat, sokszor a lágyszárúaknál is. A mlokó már évek óta nem tudta kinevelni a virágját. Már mindennel próbálkoztam. Ősszel átültetem, ez az utolsó lehetőségem.
Az összes fásszárúm tele van tűzdelve nádpálcával, így nagyjából átvészelik ezt a pár hetet. És még annyira nem is néz ki hülyén.
Ilyenkor az stratégiám, hogy nem megyek ki körülnézni, megpróbálok nem nézegetni kifelé az ablakon, megpróbálok nem gondolni a virágokra. ( haha. biztos nem gondolok rá, mikor süvít a szél, mint állat )
Ha vége a szélnek, apa végigjárja a kertet és lelkileg felkészít előre, ha valami nagy baj történt.
Itt második napja tombol, a hóból is kaptunk. Eddig 6 bimbós ág. A feltehetően cirmost sajnálom. Egy bimbó maradt rajta :-( még...
Ez a harmadik ilyen tavasz, hogy tör, zúz ilyenkor az idő. Már csak romeltakarítani megyek, próbálom nem felidegelni magam. Kinézni is fájdalom.
Nálunk egyelőre csak eső volt ( ami amúgy nagyon kellett ) a szél sem volt vészes. Eddig nem történt veszteség , kár.
A nagy szárazság miatt eddig locsolnom kellett, alig indultak meg a lágyszárúak.
Nálam az előző években inkább a hirtelen jött erős napsugárzás ( UV ) okozott bimbó beszáradást, szó szerint szétégette őket a nap. Volt, hogy rashel hálóval kellett védenem az amúgy full napra való lactiflorákat.
Egyelőre a viharos szél is elmaradt errefelé. ( el ne kiabáljam! )
Együttérzek veled! Nálunk is sok csapadék volt/van, de legalább nem maradt meg a hó, és zömében eső esik. Az ember tehetetlenül kell, hogy szemlélje a helyzetet.
Ma reggel katasztrofális látvány fogadott a kertben, a lágyszárú bazsarózsákat mintha valaki széttaposta volna, úgy leverte a hó, a fásaknál egy kicsivel jobb a helyzet, de ha így folytatódik akkor nem sokáig.
Ez igen, az enyémek még nagyon vegyesek, van egy ami már félig nyílna, de ez az idő nem nagyon kedvez nekik, a többi nekem is bimbós, van egy visszamaradott is, lehet, hogy fagykáros?
A fagykáros fásszárú nem hozott virágot és nagyon korlátozottan hajtott ki, viszont a tőle kb 3 méterre levő másik (ránézésre egyformának látszottak) már teljes virágzásban van.
A fás hajtás kicsi, tömzsi, lassan nő. A lágyszárú hamar felnyurgul. Ha nem vagy benne biztos, várj vele, és néhány héten belül biztosan el tudod dönteni, mert teljesen másként néz ki. Pár hét alatt nem fogja tönkre tenni a fás részt.
Először mindig lágyszárú, aztán ahogy nő, megfásodik. Hacsak nem az alany hajtott ki. Ha nem vagy benne biztos, tegyél fel róla képet. Ha a lágyszárú alany jött elő, azt minél mélyebben ki kell törni, mert elveszi az energiát a nemes fás részből.
Nálam olyan is volt, hogy évekkel később, már egész nagy bokornál jött elő a lágyszárú alany.