A tavalyi jól sikerült "árukapcsolás" után, mikor a Körmend litvániai vendégjátékát összekötöttük egy Euroliga meccsel, októberben is megtesszük. Sajnos idén nem nemzetközizik saját csapatunk, ezért a magyar fociválogatottat kísérjük el Athénba, és mivel a meccset megelőző napon mutatkozik be a Panathinaikos az idei Euroliga szezonban, ki nem hagynánk! Az egyetlen negatív dolog a sztoriban, hogy a Zalgirishez hasonlóan a görög zöldek is a Maccabit fogadják. :)
A csapatokkal az a baj, hogy hiába szeretnél te x vagy y országból (én is:) ), ha az nem nő fel a feladathoz és pofozógép szerepre ítéled. Akkor inkább legyen 5 spanyol, ha ott az 5. is erősebb és nívósabb csapat mint mondjuk egy szerb.
Oké, de szerintem helyre lehetne pofozni annyira pl. egy Zvezdát vagy egy horvát/szlovén (de inkább horvát) top 3-as csapatot, hogy legalább egy középszerű csapat lehessen az Euroligában. Bár nem igazán ismerem a szerb-horvát-szlovén klubok anyagi háttereit (abban biztos vagyok, hogy nincsenek olyan pénzes csapatok déli szomszédainknál, mint a Fener vagy a CSKA), de a Zalgiris sem éppen egy gazdag csapat, nem igazán vannak olyan hű de kiemelkedően nagy sztárjaik, mégis eljutottak az F4-ig.
Ugyanúgy "hisztiztem" én is emiatt. Mikor 2 forduló van, nem egyszer tojtak bele a kiscsapatok a meccsbe.
A csapatokkal az a baj, hogy hiába szeretnél te x vagy y országból (én is:) ), ha az nem nő fel a feladathoz és pofozógép szerepre ítéled. Akkor inkább legyen 5 spanyol, ha ott az 5. is erősebb és nívósabb csapat mint mondjuk egy szerb.
Úgy értettem, hogy a spanyol-orosz-török trióból összesen vennék el 2 csapatot (az Euroliga mezőnyének több mint a felét ennek a három nemzetnek a klubjai teszik ki...). Pl. Gran Canaria-Efes. És helyükre tennék be egy francia meg egy délszláv klubot.
Közben utánajártam, valóban a 2019-20-as szezontól lesz így. :)
Amúgy semmi rációt nem látok ebben a 18 csapatosra bővítésben. Így is elég leterhelő lehet a játékosoknak a honi bajnokság mellett még az Euroligában is játszani, most meg +4 mérkőzést kell játszaniuk. Jó volt ez a 16 csapatos mezőny, én csak az összetételen változtatnék (pl. 1 francia meg 1, nagyon max 2 délszláv klubot mozgósítanék, ezzel egyetemben csökkentenék a spanyol-orosz-török alakulatok számát 1-2-vel).
Egyébként jelen állás szerint az már szinte biztos hogy jövőre 18 csapatosra bővül a mezőny, és az egyik + szabad kártyát, bajnoki helyezésétől függetlenül, a francia Asvel Lyon fogja megkapni.
Hogyhogy maradt végül a 16 csapat? Vagy ezt a 18 csapatot úgy kell érteni, hogy a 2019-20-as idénytől?
Mantas Kalnietis távozott a Milanótól, és a francia első osztályú ASVEL-nél folytatja. Csapattársa lesz a korábbi, honosított lengyel válogatott A. J. Slaughternek (más ismerős név nincs számomra a gárdában).
Másfél hónapja van új elnöke a Fenernek, és a Dogus ugyan otthagyta őket ( legalább 8 millió eurót dobtak be évente a büdzsébe) , de az új elnök az az Ali Koc lett, aki Törökország leggazdagabb családjának egyik ifjú sarja, és mivel a família vagyonát legalább 8 milliárd dollárra becsülik, szerintem nagyon nagy gondjai nem lesznek a Fenernek a Dogus nélkül sem...
Egy tv-s interjúban állítólag a Fener elnöke azt nyilatkozta, hogy 8,5 millió Euro körüli összegű tartozást halmozott fel a klub. Ha ez igaz, akkor alakulhat még érdekesen ott a helyzet...
Viszont újabb felettébb "illusztris" 4-es jelent meg az európai piacon, miután nem tudott megállapodni a Philadelphiaval, a szerb válogatott erőcsatára, Nemanja Bjelica újra Európában készül "bankot robbantani".
CSZKA ? (Shengelia mellé vinnék?)
Fener ? (végképp brutális lenne a magas soruk)
Real? ( a Randolph, Thompkins, Reyes sor mellé kellhet e nekik?)
Chris Singleton még nem írt alá sehová. Én is úgy tudtam hogy már elkötelezte magát a Fenerhez, de a jelek szerint mégsem, és úgy tűnik, nem oda tart.
A legfrissebb hírek szerint ő lesz az utolsó mozaik a 2018/2019-es Olimpia Milánóban, és vele lesz teljes az olasz bajnok jövő évi kerete. Tavalyi panás csapattársa, a Milánóhoz a héten 2+1 évre, 6 millió dollárért aláíró Mike James is erősen kapacitálja erre Singletont.
Így nézne ki az új Milano:
M. James, A. Cinciarini, C. Jerrels, ( + M. Kalnietis - élő szerződése van a következő szezonra is, de Pianigiani egyelőre nem számol vele)
N. Nedovic, D. Bertans, D. Della Valle
M. Kuzminskas, V. Micov, S. Fontecchio
C. Singleton (?), J. Brooks, C. Burns
A. Gudaitis, K. Tarczewski
Jeff Brooks és Christian Burns, mivel van olasz útlevelük is, nem számítanak légiósnak, utóbbit a magyar válogatott ellen is fogjuk majd látni a szeptemberi Vb selejtezőkön.