Keresés

Részletes keresés

szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 449

Nem csak a bibliáról.

A halotti lepelről nem voltak / vannak kinyilatkoztatások ??

Előzmény: dragan11 (445)
telefongyula Creative Commons License 2008.01.29 0 0 448

Ezt tényleg ki kell fejtenem? Nem csoda, hogy nem érted.

Jó, akkor máshonnan közelítem meg. A múlt század elején még sült bolondnak tartották azt, aki azt állította, hogy a levegőnél nehezebb szerkezet képes felemelkedni. És mindezt teljesen tudományosan az irracionalitások kategóriájába sorolták. Mindaz, amit az adott kor embere nem képes összeegyeztetni a gondolkodásával, az irraionális lesz a számára.

Tudom, hogy most jön az, hogy ki látta, meg hogy mese, de pl. azokon a civilizációtól távol eső vidékeken ahol keresztény missziók működnek, sokkal több csoda történik mint a civilizált vidékeken. Mert szegényekhez még nem érkezett el a nyugati kultúra, és nem tudják, hogy amiben hisznek, az irracionális.

TE EZT HONNAN TUDOD?

Ha az ember közelebbről ismer valakit, többé-kevésbé tisztában van annak a véleményével is, nem?

hit nem vár el és nem igényel tudományos bizonyítékot. a tudományos elmélet igen.

Olyankor mi van, amikor egy elméletet bizonyítottnak látnak, aztán valaki feltár egy olyan bizonyítékot, ami miatt át kell értékelni az egészet? Hol van ilyankor a racionalitás és objektivitás? Állítható-e ezek után, hogy Isten létezését és az univerzum keletkezését illetőleg a bizonyítékok megdönthetetlenek?

tgy

Előzmény: dr_bubo (439)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 447

Nem jól értelemezd.

A mai biblia egy keményen selejtezett, Pld. Ireniusz által, és átírt szöveg, a jóval Jézus utáni hatalom elvárásai szeint.

A nemrég talált Júdás evagnéliumát sejtető papituszok is több mint 300 évvel idősebbek Jézus koránál. Állításai is sokszor ellentétesek másokkal.

Vagyis a biblia egy mesterséges alkotás, és nem lehet olyan ok-okozati igazságokat, és történelmi tényeket kiszűrni belőle.

Előzmény: dragan11 (444)
Paleokrites Creative Commons License 2008.01.29 0 0 446
A biblia létét nem lehet tagadni, mint a Rigelét, avagy a Bélabácsi almafáját, netán a Mont Everest....és Szókratesz daimonjait....
Érteni kell a bibliát?
Érdekes, milyen igazságszerűt mondasz...., ezért is van annyi, de annyi vallási felekezet, keresztény gyülekezet, hogy nem győzik egyeztetni nézeteiket, álláspontjaikat, mint Jézus a Mihály, oinos a szőlőlé és nem a bor....., szentháromság, szentkettesség, egyedül az Isten-ség......
Természetesen lényeges szempont a melyik egyházi kód alapján való értés!
Előzmény: dragan11 (440)
dragan11 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 445
A vallástörténetnek nincsenek kinyilatkoztatásai!
Te a Bibiáról beszélsz.
Előzmény: szegyenloske (441)
dragan11 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 444
Tényekkel vitatkozol.
Biblia mindaz, amit ma annak hívunk, ami a zsinatok során belekerült. Kinyitod, és látod, mi van benne. Ezt hogy lehet vitatni?!
Ne fogadj komoly tételbe! Az Újszövetség szereplői (Jézus is) pontosan idéztek az Ószüvetségi szövegekből (pld prófétáktól) , ismerték. Nem beszélve a régészeti leletekről (Holt tengeri tekercsek, stb)
Az a gyanúm, hogy kevered a tudományt a hittel. Nem kell hinned, de a tényeket el kell fogadnod, régészeti leletek már tízezer évvel ezelőttröl is vannak, nemhogy 2000
Ahhoz, hogy mindezt belásd, nem kell hinned a Bibliában, se Hamurappi törvényeiben, se egyiptomi tekercsekben. Ezek léteznek.
Előzmény: szegyenloske (441)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 443

aha...
jó érv.

nem csak azt tudod hogy van isten de azt is tudod hol van., vagyis hol nincs. Pedig állítólag mindenhol ott van. Vagy mégse?...
jaj...

kösz.
Előzmény: elterito (442)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 442

Akkor nem értem Isten léte tekintetében miért nem várod el ugaynezt?

Azért mert nem a világban van, és ha úgy van kedve, bele se nyúl. Akkor miért vizsgáljam tudománnyal?

Előzmény: dr_bubo (433)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 441

A vallástörténet legfeljebb az időrendi rendezése folytán lehet tudományos, de önmagában nem tudomány, hiszen nincsenek igazolva a kinyilatkoztatásai.

Valóban nem tudom fejből, mi lehetett pontosan 2000 évvel ezelőtti Nazaretben az

akkori zsidóság hitbéli iratai, de hogy nem a mai ószövetség, arra komoly tétben mernék fogadni.

Viszont maga az ószövetség önmagában sok korábbi miszikus iratok és történetek  egyszerűsített gyüjteménye, és nem egy originális alkotás.

Előzmény: dragan11 (435)
dragan11 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 440
Ezt persze te gondolod így. Elég szubjektív. AZt, hogy hiszed e a Bibliát, persze, hogy nem tudományos, de hogy érted-e, az mindenképp. A Biblia létét nem lehet tagadni :)
Ráadásul egy vallástörténésznek sem kell hinnie a Bibliában, egy újkortörténész sem fasiszta vagy kommunista
Előzmény: dr_bubo (437)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 439
ha valami valamivel nem magyarázható, nem jelenti azt, hogy egy olyannal magyrázható csak ami irracionális.

>Valóban nem jelenti azt. De nem is zárja ki eleve.

Ilyet egyetlen racionalista se mond. A vall'sosak mondják hogy AZ a magyarázat.

>Mársészt, mit nevezünk racionalitásnak?

Ezt tényleg ki kell fejtenem? Nem csoda, hogy nem érted.

>Mindaz, ami nekünk természetfeletti, >Istennek tökéletesen racionális.

TE EZT HONNAN TUDOD?

>Ja, de ha valaki azt mondaná hogy látott, vagy akár, ha te magad látnál ilyet, >SZVSZ akkor is tudományos magyarázat után kutatnál, mert a gondolkodásmódod >ellenkezik azzal, hogy elfogadd a természetfelettit.

Ha valaki mondaná csak úgy , nem hinném el. Ha egy komoly tudományso lapban jelenne meg akkor elhinném. akkoris elhinném ha én látnám. Ha egy féllábú elkezd imádkozni és közben nő ki a lába jidd el azonnal megtérnék. Bár ki kéne deríteni emyik isten is volt, nehogy hamis isteneket imádjak.

>Nem. de szerinted ez bizonyíték a teremtés mellett? mert ezt sugallod.

Nem, ezzel azt sugallom, hogy sok minden, ami ma tudományos ténynek van beállítva, voltaképpen ugyanúgy hiten alapszik, mint az teremtés-elmélet.

Nem, a tudomány a bizonyítékon alapszik. a neve elmélet. a hit nem vár el és nem igényel tudományos bizonyítékot. a tudományos elmélet igen.
A tudományos bizonyíték fogalmát kifejtsem? Erre épül egész civilizációnk és minden amit a világról tudunk
.

Előzmény: telefongyula (438)
telefongyula Creative Commons License 2008.01.29 0 0 438

ha valami valamivel nem magyarázható, nem jelenti azt, hogy egy olyannal magyrázható csak ami irracionális.

Valóban nem jelenti azt. De nem is zárja ki eleve.

Mársészt, mit nevezünk racionalitásnak? Mindaz, ami nekünk természetfeletti, Istennek tökéletesen racionális.

>Kérdés: LÁTTÁL MÁT LEVÁGOTT LÁBAT KINŐNI ? (Igen/nem)
>nem.
Pedig ez lenne az igazi csoda.

Ja, de ha valaki azt mondaná hogy látott, vagy akár, ha te magad látnál ilyet, SZVSZ akkor is tudományos magyarázat után kutatnál, mert a gondolkodásmódod ellenkezik azzal, hogy elfogadd a természetfelettit.

Nem. de szerinted ez bizonyíték a teremtés mellett? mert ezt sugallod.

Nem, ezzel azt sugallom, hogy sok minden, ami ma tudományos ténynek van beállítva, voltaképpen ugyanúgy hiten alapszik, mint az teremtés-elmélet.

tgy

Előzmény: dr_bubo (436)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 437

dragan11: az érvelésed teljesen helytálló, annyival egészíteném ki, hogy a tudomány alatt - legalábbis én - természettudomány értek, így mindenfajta történelem nem tudomány.

Van aki elhiszi mit ir a biblia van aki nem, de ez nem tudományos kérdés.
Előzmény: dragan11 (435)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 436

>Ezek tudományos alapon is magyarázhatóak. De ha nem , még nem ez nem >bizonyíték

>Látod, ez a tudományba vetett vakhit. :-))

nem. ez a racionális gondolkodás. Tudod ha valami valamivel nem magyarázható, nem jelenti azt, hogy egy olyannal magyrázható csak ami irracionális. Amíg ezt nem fogod fel, nem sok értelme van a vitának.

>A szélvihar parancsra lecsendesedése kisit megmosolyogtat.

>Jó, ne menjünk bele, látom, kivágja a biztit :-)

nem, csak azt mondom ez semmit nem jelent. Statisztikus véletlennel is magyarázható.

>Kérdés: LÁTTÁL MÁT LEVÁGOTT LÁBAT KINŐNI ? (Igen/nem)
>nem.

Pedig ez lenne az igazi csoda.

>LÁTTÁL MÁR SZERVETLEN ANYAGBÓL ÉLETET KIALAKULNI? (Igen/nem)

Nem. de szerinted ez bizonyíték a teremtés mellett? mert ezt sugallod.

Látott az ókori ember atomot? Nem.

Előzmény: telefongyula (434)
dragan11 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 435

Jó vitát mindenkinek! Katolikus vagyok, nem mennék bele a vitába, amit már 100000 fórumon megtárgyaltak, nem célom a meggyőzés. Ugyebár attól szép a dolog, hogy mindenki másként gondolkodik vagy hisz.
Csupán figyelmeztetnélek, hogyha vitatkozol, (ráadásul tudományos alapon!) pontosan tedd! A vallástörténet is tudomány.

"És egy kb. 20 fős zsidó szektát alapított, és semmi közük nem volt a bibliához, mivel
az akkor nem is létezett !!"

Ezt hogy érted? A Biblia, amit annak hívunk sok részből áll, ennek nagy része az ószövetségi iratok. Az általad hivatkozott ács fia természetesen ismerte ezeket, mivel jóval előtte íródtak. Idézett is belőlük.
Ha az újszövetségi részre gondolsz. (Evangéliumok, Ap. csel, levelek...). természetes, hogy nem léteztek, ugyebár a francia enciklopédia sem létezett Diderot és társai előtt.
Előzmény: szegyenloske (428)
telefongyula Creative Commons License 2008.01.29 0 0 434

Ezek tudományos alapon is magyarázhatóak. De ha nem , még nem ez nem bizonyíték

Látod, ez a tudományba vetett vakhit. :-))

A szélvihar parancsra lecsendesedése kisit megmosolyogtat.

Jó, ne menjünk bele, látom, kivágja a biztit :-)

Kérdés: LÁTTÁL MÁT LEVÁGOTT LÁBAT KINŐNI ? (Igen/nem)

nem.

LÁTTÁL MÁR SZERVETLEN ANYAGBÓL ÉLETET KIALAKULNI? (Igen/nem)

tgy

Előzmény: dr_bubo (429)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 433

Semelyik tud. tényt nem vitatom, semelyiket. Sem a kozmológiát, sem az evolúciót, sem az abiogenezist.

Tehát elfogadod a tudományos bizonyítékot. Mert ez azt jelenti.

Akkor nem értem Isten léte tekintetében miért nem várod el ugaynezt?
Előzmény: elterito (425)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 432

a műholdas TV adók tele vannak God channel meg hasonló adókkal. Ott az ilyen imára gyógyulás mindennapos.

kb.olyan is.
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 431

Ha tudnád Izrael államért mennyit tett korábban az akkor még nem MOSZAD-nak

nevezett csapat !!!  Az minden volt, csak nem tollvonás !!

Előzmény: telefongyula (423)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 430

JÓ neked hogy tudod isten kit mi szerint szeret. Eszerint egy végtelen lényt megértel, aki állítólag nem érthető meg.

Kérdés: mi lenne az ami alapján megkérdőjeleznéd Isten létét?

Előzmény: elterito (426)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 429

- Isten kjelentése a Biblia

Erre hol a bizonyíték? én enm látom.

Csak 1 példa:

Ézsaiás könyve végén van egy prófécia arról, hogy Izrael széthullik, majd a világkorszak végén egyetlen nap alatt újra létrejön, ami már magában is csoda. Ez történt meg 1948. május 14-én, amikor egy tollvonással újra megalapították Izrael államot.

Ilyen jóslatai Nostradamusnak is vannak, van ami bevált. Nostradamus tehát isten volt? Arra nem gondoltál, hogy esetleg pont ez a jóslat volt az alapja annak ami történt, azaz szándékosan így történt? Erre is kb. annyi a bizonyíték.

- Láttam már csodákat: agyvérzésest tolószékből felállni, szélvihart parancsra lecsendesedni, különféle betegeket imára gyógyulni stb.

Ezek tudományos alapon is magyarázhatóak. De ha nem , még nem ez nem bizonyíték arra hogy csoda, főleg nem arra, hogy isteni csoda. A szélvihar parancsra lecsendesedése kisit megmosolyogtat.
Ha többször, ellenőrzötten megtörténik szólj. Egyszer nekem is elállt a szél, amikor azt mondtam a kurva életbe ez a rohadt szél. Komolyan. Ez csoda volt? Wow!

Kérdés: LÁTTÁL MÁT LEVÁGOTT LÁBAT KINŐNI ? (Igen/nem)
Ha valakinél ez megtörténik ima, vagy szentelt víz hatására, vagy csak úgy, akkor talán hinni fogok.

-Igen, Isten szól hozzám (és még sokakhoz, és nem csak az OPNI bezárása óta).

Igen, ha egy ember hiszi, akkor skrizofénia, ha sok akkor vallás.

szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 428

Dehát akik mint létező személyt próbálják a történelemben megtalálni egy

Nazaretben élt koldus-szegény ács/asztalos fiát, azok szerint ember volt nem?

Testvérei voltak stb.

És egy kb. 20 fős zsidó szektát alapított, és semmi közük nem volt a bibliához, mivel

az akkor nem is létezett !!

Előzmény: elterito (418)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 427
:-) (Tetszett)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 426
Az nem baj, igazság csak egy van. És Isten nem aszerint szereti vagy nem szereti az embereket, hogy eltalálják-e a teljes igazságot mint a totót
Előzmény: dr_bubo (424)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 425

Igazad van. Majdnem mindenben. De nem mindenben.

Ebben nem:

"Amiben hiszel az ellentmond minden tudományos ténynek."

Semelyik tud. tényt nem vitatom, semelyiket. Sem a kozmológiát, sem az evolúciót, sem az abiogenezist. 

Előzmény: dr_bubo (422)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 424

értem, és szerinted az ő hitük nem igaz hit és a tied igaz? Ők ugyanezt mondják rólad.
Előzmény: elterito (421)
telefongyula Creative Commons License 2008.01.29 0 0 423

Bizonyíték:

- Isten kjelentése a Biblia

- A Biblia sok jövendölése bizonyíthatóan beteljesült.

Csak 1 példa:

Ézsaiás könyve végén van egy prófécia arról, hogy Izrael széthullik, majd a világkorszak végén egyetlen nap alatt újra létrejön, ami már magában is csoda. Ez történt meg 1948. május 14-én, amikor egy tollvonással újra megalapították Izrael államot.

- A saját életemre vonatkoztatva is bizonyítottnak látom a Bibliában olvasott dolgokat.

- Láttam már csodákat: agyvérzésest tolószékből felállni, szélvihart parancsra lecsendesedni, különféle betegeket imára gyógyulni stb.

- Igen, Isten szól hozzám (és még sokakhoz, és nem csak az OPNI bezárása óta).

tgy

Előzmény: dr_bubo (413)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 422

Aha. az emberiség legalább 80000 éves, de minimum 30000 éve 'normális' emberek élnek a Földön. 24000 évig szenvedtek, meghaltak, betegségekben, háborúkban, aztán gondolt egyet isten, elég volt a 24000 év küldjük le a skacot. Ilyen Isten nekem biztos nem kéne.

Amiben hiszel az ellentmond minden tudományos ténynek. Persze ezért hit. És ezért irracionális.

Jó neked, hogy tudod, hogy van Isten meg azt is hogy mitm akar. Jó neked hogy tudod hogy mi lesz a halál után, mert őszintén, én nem tudom és ha bárki más emberi lény azt állítja, hogy tudja, akkor ott valami nagyon nincs rendben és azt én nem tudom elfogadni. Mert ugyanolyan emberi lény mint én, semmiben nem felsőbbrendű

Előzmény: elterito (418)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 421
Arról nem. Léteznek keresztények akik nem Jézus istenségében, de azok nem keresztények, hanem pl. jehovisták. :-)
Előzmény: dr_bubo (419)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 420

Nem gyanús neked?

A " túlvilág " pontosan a pillanatnyi földi erőviszonyok szerint van felosztva.

A Nagy Manitou-nak már alig van bölénye :-((((

Előzmény: dr_bubo (416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!