Mit szólnál egy kellemes csevegéshez? Ha te is szeretnél velünk együtt beszélgetni, írj rizsának!
Beszélgessünk a mindennapi életünkről, cseréljük ki egymás közt a már kipróbált és bevált receptjeinket, sok-sok képpel körítve, vagy csak számoljunk be egymásnak a napunkról, az élményeinkről, a családunkról.
Mindenkit szeretettel várunk.
Sajnos nem nagyon tudtam jönni Hozzátok, igaz sütni - főzni sem volt nagyon időm, munkahelyet váltottam.
Andi, nagyon szuper recepteket hoztál, egy - kettőt kinéztem már magamnak :)
Ildikó, tündériek a kiskutyák! Rolikáról nem is beszélve! :)
A hétvégén rakott bolognai spagettit készítettem. Valamint összedobtam egy tálca egyszerű banános sütit és kipróbáltam most elöszőr a reszelt túróst is, nagyon finom, többször is fogom készíteni.
Meglepődve olvastam, hogy Ti már a karácsonyra készültök :) Hát én nem merek még ennyire előre tervezni.
Őszi lepény Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 22 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 csipet só + 2 ek víz A töltelékhez: 40 dkg gesztenyemassza, 2 szelet (Milka) csoki (kb. akkora szelet, mint egy normál Sportszelet), 7 tojás, 15 dkg porcukor A sütést megelőző nap a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgát és a 2 ek vízben feloldott csipet sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és a hűtőbe (vagy a hűvös kamrába) tesszük másnap reggelig. (Mindenképp egy estét hűtőben kell töltenie a tésztának!) Másnap 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy tepsibe tesszük. Elkészítjük a tölteléket: a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört gesztenyemasszát, a (mikróban vagy gőz fölött) felolvasztott csokoládét, és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A kész tölteléket egyenletesen a tepsibe tett tésztalapra kenjük, majd befedjük a tészta (közben kinyújtott) másik felével. Tojással megkenjük. Előmelegített sütőben megsütjük kb. 20-25 perc alatt, majd a meleg, de kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.
Csináld meg! Régen volt ekkora sikere itthon süteménynek!:)
Csokoládés mandulakenyérHozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csapott tk sütőpor, 7,5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, só, 1 tojás, 17,5 dkg vaj, 2 dkg kakaópor, 1 ek tej vagy rum, 5 dkg hasáb-mandula
A lisztet 7,5 dkg porcukorral és a sütőporral összeszitáljuk, a tojást szétválasztjuk és a sárgáját hozzáadjuk. A vaníliás cukorral, sóval és a vajjal összegyúrjuk. A tészta kb. 2/3 részét kakaóval, a maradékot porcukorral, tejjel vagy a rummal és a hasáb-mandulával gyúrjuk össze. A világos tésztát enyhén belisztezett munkalapon kb.22x32 cm-es nyégyzetformára kinyújtjuk, majd 11 cm széles sávokra kettévágjuk. Tojásfehérjével megkenjük. A sötét tésztát kb. 32 cm hosszú és 3,5 cm széles két hasábra formázzuk, kissé lenyomogatjuk és a világos tésztára helyezzük. A sötét tésztahasábot a világos tésztasávban felgöngyöljük és az összeérő részeket jól összenyomogatjuk. Fóliában egy éjszakán át hűtőszekrényben hűtjük. Azután egy éles késsel kb. fél cm vastag darabokra vágjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapon 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.
Tojásos marcipános finomságHozzávalók: 20 dkg nyers marcipánmassza, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, ½ citrom, 1 csipet só
A díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott piros és zöld cseresznye, negyedelt dió, 2 ek sárbarack dzsem, 1 ek rum
A marcipánmasszát a tojássárgájával (robotgéppel) simára keverjük. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a lereszelt citromhéjat, a citromlevet és a sót. A tésztát egy nagyobb lyukú kinyomózsákba töltjük és 3-3 egymásba érő halmocskát nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Az egyes darabokat kandírozott narancshéjjal, cseresznyével, vagy dióval díszítjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Időközben a sárgabarack dzsemet egy szűrőn átnyomjuk, rummal hígítjuk és simára keverjük. A süteményeket rögtön sütés után a mázzal megkenjük.
Meglepetés sütikHozzávalók a töltelékhez: 2 ek Amaretto, késhegynyi kardamom és őrölt fahéj, 6-6 dkg szárított sárgabarack és füge felaprítva, 3 dkg felaprított, kandírozott cseresznye, 2 ek cseresznye dzsem
A tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 csipet só, ½ üvegcse mandula aroma, 12,5 dkg vaj, ezenkívül 2 felvert tojásfehérje a kenéshez
Az előző napon (!) a töltelékhez valamennyi hozzávalót jól elkeverjük, állni hagyjuk. A tésztához valamennyi hozzávalót összegyúrjuk és fóliában kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Azután kb. az egyharmadát enyhén belisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk és kb. 5cm átmérőjű köröket szúrunk ki. A körök felére egy-egy szűk tk tölteléket teszünk, a tészta szélét vékonyan megkenjük a felvert tojásfehérjével, hogy jól illeszkedjen. A maradék tésztá egy éles késsel kereszt formára középen bevágjuk, egymásra helyezzük és a széleket villával lenyomkodjuk, a nyílást egy kicsit megnyitjuk, hogy a töltelék látható legyen. A süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra helyezzük. 175 fokra előmelegített sütőben szűk 15 perc alatt megsütjük. A süteményeknek aranysárgáknak kell lenniük. A legjobb, ha egész éjszaka hűlni hagyjuk.
Hoztam finom, kipróbálásra váró adventi/karácsonyi süti recepteket. Lesz még több is, egyelőre ennyit írtam ki! Ezek mind olyanok, amiket szívesen kipróbálnék és gyanítom többet ki is fogok belőlük!:) Remélem Ti is találtok kedvetekre valót!:)
Portói szeletekHozzávalók: 2 tojás, 18 dkg porcukor, 30 dkg tejföl, 2-3 csepp mandula-aroma, 2 ek narancslé, 2 tk reszelt narancshéj, 1/8 l világos portói bor, 20 dkg lehéjazott mandula, 20 dkg liszt, +4 dkg szeletelt mandula, porcukor a szóráshoz
A tojásokat és az átszitált porcukrot habosra keverjük, azután a további öt hozzávalót elkeverjük. A lisztet átszitáljuk és a mandulával elkeverjük, az összetevőket jól összedolgozzuk, fóliában kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben egyenletesen kinyújtjuk, mandulával megszórjuk. 175 fokos előmelegített sütőben kb.25 perc alatt megsütjük. Kissé kihűtjük, kis rombuszokat vágunk belőle és porcukorral megszórjuk.
Mandulás csókHozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 2-3 csepp keserűmandula aroma, 1 késhegynyi narancs lereszelt héja, 8 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg hideg vaj, piros és zöld kandírozott cseresznye, porcukor a szóráshoz
A tészta valamennyi összetevőjét összegyúrjuk, folpackban kb. 1 órát a hűtőszekrényben hűlni hagyjuk. A tésztából kb. dió nagyságú golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A közepébe mélyedést nyomunk és egy-egy elfelezett kandírozott cseresznyét ráhelyezünk. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világosra sütjük.
Datolyás csókHozzávalók: 17,5 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 8 dkg vaj, 2 tojássárgája, 12 dkg nyers marcipánmassza, 2 dkg felaprított pisztácia, 30 db kimagozott datolya, 1 tojásfehérje
A tészta valamennyi összetevőjét összegyúrjuk és folpackban egy órát a hűtőszekrényben hűtjük. A marcipánt a pisztáciával összegyúrjuk és a datolyákat ezzel megtöltjük. A tésztát liszttel beszórt munkalapon kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, aztán kb. 10 cm-es szélességben hosszúkásra nyújtjuk. Fölvert tojásfehérjével megkenjük. A datolyákat a tésztalap hosszában három sorban középre helyezzük. A tésztát felgöngyöljük és a széleket jól lenyomkodjuk. A tésztát még egyszer egy órára lehűtjük, vagy még jobb, ha mélyhűtőbe tesszük. Egy éles késsel kb. másfél-két cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Zorro kutyus halála óta nem jártam itt, nagyon hiányzik a "kicsikém"!
Párom és a család unszolására kinéztünk egy hasonló kutyust, csak az kislány. Mindjárt mutizok Róla képet, de még nagyon picike, december elején hozhatnánk el, szép karácsonyi ajándék lenne!
Sajnos még mindig nem értem utol magam a visszaolvasásban...
Klári, örülök, hogy szerencsésen megérkeztetek! Persze én is irigykedem a meleg+napsütés+tenger miatt!:-) Kicsi Melinaki nagyon édes a kisautójában!
Kutyik jól vannak? és hogyan viselkednek a pici lánnyal? Látom, nem bírtad ki, h. ne vegyél újabb táskát a gyűjteményedbe:-))) Képeket várjuk!
Nagyon finom ételeket készítettetek, mindig sóvárogva nézem a képeket:o))
Csipegetnék most mindenből! A sült lazacból, a mákos gubából, a rakott krumpliból, az őszi lepényből, a serpenyős kápiból, a fejtett bablevesből...és még sorolhatnám:-)
Kriszti, édesek a kutyik! Gratula a kerti zöldségekhez!
Andi, sajnálom, ami a kiskutyival történt!:-( Szép a lányod a szalagavatói ruhában! Először én is azt hittem, hogy menyasszonyi ruha:o))
Lili, csodásak a kaják, nagyon ügyes vagy! Szívesen lennék a vendéged!:o))
Tegnap voltunk dokinál, légcsőgyulladásom van, örülök, hogy élek, csak gyors ételeket tudok csinálni!
Rolika szerencsére jól van, most éppen kapcsolgatja az éjjeli lámpát:-) Jön a felső foga, ezért még mindig felkel hajnalban és odarafkózza magát mellém:o)
A hétvégén ünnepeltük párom szülinapját (okt.12.), sütögettünk a barátoknál. Lehet, h. ott fáztam meg, tök jó idő volt és én sokáig csak egy rövidujjúban voltam:-((
Hozzánk megérkezett a hüvös ösz, rohamosan hült le a hömérséklet, be is borult.
Olyan jó olvasni, hogy terjed a karácsonyi láz, felölem az év minden hónapjában lehetne Karácsony;) Imádom!
Klárikám, jól hangzik az arany és a bronz együtt. Az idén lehet, hogy én meg a piros golyókat lógatom fel, bár ha megint az étkezöben lesz a fa felállítva, akkor a függönyhöz jobban menne a pasztell lila és rózsaszín, de lehet, hogy addig még lecserélem a függönyöket, majd meglátom.
Menün is gondolkodom már, még ki kell derítenem, hogy a vendégeim szeretik-e a halat. Férjem kikötötte, hogy egyszerü ételek legyenek, ö nem szereti a nagy menüket, így nem tudom kitombolni magam:(
Vica, helyesek a gyerköcök, biztosan örülnek majd a játéknak, jó Neked, hogy Te már legalább tudod, hogy mit ajándékozol, én még nem is gondolkodtam rajta.
Flixi, puszi, örülök, hogy jobban vagytok!
A leves nagyon finom lett, végülis nem föztem meg a paprikáskrumplit, sok lett volna, csak 3 banánt sütöttem ki a szokásos tésztában. Kísérlet képpen pár szem szölöt is beledobtam a masszába, nagyon finom lett.
Itt a recept, nagyon régen írtam be valamelyik topikba.
A banánt nem túl vékony karikákra vágni. A lisztet a sütöporral, vizzel, sóval cukorral összekeverni, hogy egy palacsintatészta sürüségü masszát kapjunk.
A banánkarikákat egyenként egy villára szúrva megmártani benne és a forró olajban kisütni.
Most tudtam meg, hogy szombaton elutazom;)) Férjemék szerepelnek Donaueschingenben a modern zenei fesztiválon és szeretné ha én is mennék, nagyon szép vidék, sokat kirándulunk ilyenkor. Erdélyi barátnönk is jön a férjével és a lányukkal, ök nagy modernzene rajongók, vasárnap együtt ebédelünk a kedvenc olaszunknál. A koncertet megpróbálom végigszenvedni, nekem nagyon nem jön be a kortárs zene:(((
Erika:Köszönöm a képet,ha nem kapok a leírásod alapján csinálok!:)Jó szórakozást estére!Nagyon guszta lett az ebéd!Lili:Ez a kenyér ,nagyon szép igazi profi vagy már a kenyér sütésben,kenyérsütőben dagasztod!?Hebike:szép a csigád,biztos finom is lett!Majd beszámolok a táncról ,bár apa viszi őt most!:)
Klári:Örülök,hogy épségben megérkeztetek,egy kis zűrt leszámítva,persze kis idő kell míg újra megszokja a papáékat,de olyan kis barátságos baba,ugyhogy már biztos nincs gond,kicsit fellélegezhetsz,mert biztos kézről .kézre adják!:))Küldj egy kis meleget,mert nagy minuszokat mondanak!!:(képeket várjuk!
Vicus,aranyos pici-lányka a bátyussal együtt ,és az ajándék szuper az én gyerkőceim nagyon szerették!:)Kriszti:Jól el sütögettél a konyhában,majd legközelebb jobban sükerűl,ügyes vagy te!Andi:Várjuk a karis beszámolókat,készületeket,de mindenkitől,legalább ötleteket gyűjtünk előre,én is sok mindent szeretnék ,de szelektálok majd!!:)Mindenkinek szép napot,megyek még a postára!Puszi!
Andi! Én személy szerint már nagyon várom, hogy írjad a karácsonyi terveidet, mert akkor én meg kunyerálhatom a recepteket:) Idén, ha tényleg összejön nálunk a családi karácsony akkor nem lesz könnyű dolgom, mert apukám igazából csak klasszikusokat eszik (nála ez a pörkölt, rántott hús, flekken körben kimerül - még a sajtos dolgokat sem szereti) a család többi része szívesen kipróbál újdonságokat is...nem lesz egyszerű dolgom.:)
Persze, karácsonykor fotózom szokás szerint!:) Már lassan elkezdem a menüt is összeállítani, bár az mindig egy tipródás, mert annyi mindent csinálnék, aztán fele sem bír elkészülni!:O
Hebike, csinálok egy padlizsánkrémet - padlizsánt sütőben megsütöm, forrón meghámozom, égy lapos tányérra teszem és lecsöpögtetem, aztán teszek bele sót, borst és fokhagymát, villával pépessé nyomogatom - és egy részét mielőtt majonézzel keverném össze, dobozba teszem és be a fagyasztóba. Aztán, amikor kiveszem, csak majonézt teszek hozzá. A másik részét most hétvégén majonézesen fogjuk enni.
Tegnap elraktam az utolsó leszüretelt zöldségeket - zöldparadicsom, uborka, paprika - darabos savanyuságnak. Ma meg az utolsó érett paradicsomból és paprikából csinálok egy lecsót, de ezt már nem télire, hanem ma vacsorára.
Klári! Örülök, hogy szerencsésen megérkeztetek, és csatlakozom NániAndihoz az irigykedésben, itthon már erősen zimankós az idő, főleg reggelente. A bronz-arany karácsonyi díszítés nagyon jól hangzik. Nekünk annyira bejött a tavalyi királykék+fehér összeállítás, hogy valószínűleg marad idén is az, bár még nem láttam az idei kínálatot, ami azért simán el tud csábítani másfelé.
Zitasz! Kitartást neked a rohanós hétköznapokhoz.
NániAndi! Nagyon kiváncsi vagyok a narancssárga lepedős székekre. Karácsonyra felteszed?
Erika! Ez a cukkínis ebéd nagyon jól néz ki.
Hebike! Én szívesen átvállalom a vasalást...kövezzetek meg, de én általában szeretek vasalni. (pirul) Nagyon guszta lett a kenyered. Útólagos engedelmeddel vettem egyet a kakaóscsigából:D
Lili! Hogy Te megint milyen csoda kenyeret alkottál:)
Erika! Nektek nagyon kellemes szórakozást ma estére.
Tegnap előtt este úgy volt, hogy paradicsom mártást főzök a fagyasztóból kivett húsgombóchoz, de nem volt kedvem, ezért pizzát rendeltünk. Tegnap estére rántott sajtot készítettem - Erika adta az ötletet - röstivel. Nem is volt idő komolyabb vacsit készíteni, mert lomtalanítás volt és végre meg tudtunk szabadulni a költözéssel felgyülemlett lomtól...nem is gondoltam, hogy ennyi van. És hát ezúton is nagy dícséret a szemétszállítóknak, mert mire ma reggel indultunk dolgozni, már el is pakolták:)
Ja és elkezdtem karácsonyi ajándékokat beszerezni. Tamara baba volt az első a sorban. Játékot vettem, természetesen, csatolok egy képet egy hasonlóról, én gyerekként nagyon szerettem ezt a játékot, remélem neki is tetszeni fog. Meg vettem neki egy nagyon édes kis rózsaszín szaténpizsamát, ebbe azért még kell majd nőnie, de inkább nagyobb legyen, mint kisebb:) Ezt majd lefotózom otthon és akkor megmutatom:)
Meg mutatok egy friss képet a babáról, meg a nagy tesójáról:
Örülök, hogy szerencsésen megérkeztetek, sokat gondoltam Rátok!:) Irigyellek a napfényért, a melegért és a tengerért!:) Remélem, nem hanyagolsz el minket!:)
Az arany a bronzzal szerintem nagyon szép lesz!:))))))))) Szerezz be hozzá ilyen színű szalagokat is, és pompásan fel lehet díszíteni majd a fát!:)
Most megyek vásárolni a hosszú hétvégére, aztán majd menet közben beszámolok arról, hogy miket sütök-főzök.
Nagyon örültem, hogy felhívtál, bosszantott, hogy nem beszéltük meg, hogy egy visszahívhatós fülkében megcsörgettelek volna, na majd legközelebb. Söt legközelebb esetleg pár nap szünetet is csinálhatnátok nálunk;)
Melina cuki volt, hallottam a hangját, hallhatóan élvezte ö is a shoppingolást:))
Sokat gondoltam Rátok, azért baromi strapás lehet egy ilyen út. Este akkor amikor felszálltatok Ciprus felé, sétáltunk a férjemmel és láttunk egy-két gépet a fejünk felett, mondtam neki, hogy ott repülnek Kláriék:)) Remélem hamar visszazökkentek, de biztosan nem lesz nehéz!
Lili, nagyon szép lett a kenyered!
Hebike, képzeld el, Chri imádja az ilyen tengeri hekentyüket, de ö is kipiszkálta a kagylót benne, nem ette meg!!! Azt mondta, hogy ilyet még nem evett és nem jön be neki.
Hallottam én is ezt a szörnyü esetet, meg kell mondjam nekem fura sztorinak tünt amit az anyuka elöször mesélt.
Most már csak Madeleinet kéne megtalálni, nem tudom, de a szülök itt is gyanúsak nekem.
Ma zöldséglevest fözök kelkáposztával, broccolival, répával, hagymával, a fiúknak a végén belefözök pár májgombócot. Utána talán paprikás krumpli lesz.
Chri tegnap nagyon késön jött haza, nem gondoltam, hogy ennyire be lesz fogva. Sok fellépése lesz, meg egy cd felvétele is, rengeteget próbálnak, plusz az órákat látogatja. Még anatómia órájuk is van.
Ma este kiváncsi vagyok a koncertre. Utána valószínü fogadás is lesz, majd fotózok.
Szép napot Mindenkinek, Klári, élvezzétek a jó idöt!
Szerencsésen megérkeztünk, tegnap hajnalban, jó hosszú volt az út....Melina nagyon nyugodtan viselkedett, Lufthansával jöttünk, mindenkinek ajánlom, aki repül majd valahová, tökéletes légitársaság! Kedvesek, segítőkészek, pontosak és a gépeik nagyon kényelmesek. 15 perc séta lett volna a gyerekkel kézben a leszálló résztől a felszállóig, így egy kis elektromos autóval vittek át minket, hogy ne kelljen cipekedni, mert azért kézipoggyászunk is volt rendesen....laptop, fényképezőgép, kamera, bébitáska stb. A Frankfurti reptér még mindig nagyon extra, tele jobbnál jobb üzletekkel, kávézókkal. Na gondolhatjátok, hogy táskagyűjteményemet muszáj volt bővíteni, kaptam egy nagyon szép darabot!:O)) Majd az itteniekkel lefotózom, csak még épp nem volt rá idő:O) Mivel a svédek betették a poggyászok közé a babakocsit /hiába kértük, hogy láttuk sokaknál, hogy csak a check in-nél veszik el és akkor átszálláskor visszakapjuk, hogy ne kelljen 5 órát éjjel kézben lennie a babáknak..../ na mindegy, a Lufthansa adott Franfurtba egyet, csak nem volt vállpántja, nagyobb babának való, így vettünk egy 3. babakocsit:O))))) Na jó ez picike, de a célnak nagyon megfelelt! Egyébként ezentúl magyarázhatnak amit akarnak a göteborgi reptéren, nem adjuk majd fel a bőrönddel, ahogy tett másik 3 német és svéd család is, és ők megkapták átszálláskor....érdekes, nem? Na ennyit a szabályok betartásáról....
Itt nagyon jó idő van, napsütésre ébredtünk, és 25- fokok vannak.... Nagy öröm volt a nagypapáéknál, és Melina nagyon hamar újra megbarátkozott velük, mert azért 5 hét sok idő egy picurnak.
Hallom kiderült, hogy mégsem a Dunánál tűnt el a kisfiú, akit keresett a rendőrség.....borzalom:O((((
Tegnap vásárolni voltunk, fel kellett tölteni a hűtőt és már ki vannak téve a karácsonyi díszek! Hű asszem már tudom is milyen színű lesz a fánk....bronz-arany, szerintetetk az szép? Mert akkor nem kellene Göteborgból visszacipelni most a díszeket....ugyanis most is +30 kiló túlsúllyal jöttünk, és a férjem azt mondta legközelebb csak 2 bőrönddel jöhetünk. Na mindegy, majd jól megtömöm őket:O))))))
Lányok, este visszaolvasok, addig is mindenkit puszilok, Erika jó volt hallani a hangod, kár, hogy Frankfurt messze van Tőletek, de majd máskor maradunk 1-2 napot és akkor tudunk találkozni!:O))
Erika- hát sajnos itt is riogatnak a meteorológusok a markáns hidegfronttal, állítólag holnap délután érkezik.Pedig napközben olyan gyönyörű őszi idő van!!! A kelkáposztás ebéded finom lehet, Chri ebédjéből nekem csak a tészta jöhetne, a tengeri herkentyűket én nem szeretem.Volt is ez miatt rossz érzésem nyáron, amikor Bulgáriában nagyon kedvesen próbáltak megvendégelni fekete kagylóval, rappannal /öblös csiga/ és nem igazán értették,hogy miért nem nagyon lelkesedem.
Flixotide- látom pörgős napjaid vannak....de nem baj ám ez! A tánciskola tök jó lehet, majd írjál róla.
Lili- hú de jól néz ki a kenyered, milyen szép magas lett!!!Hogy is csinálod a padlizsánkrémet fagyasztva???És jó lesz kiengedés után is?
Fokrisz- micsoda kis konyhatündér vagy!!Mennyi mindent főztél!Egyébként azt már én is kitapasztaltam, hogy hidegen sokkal jobban lehet mindent felvágni, vagy legalábbis langyosan....
Én ma fejtett bablevest főztem, füstölt husival.És sütöttem kakaós csigát, ami nálunk nagy kedvenc!!A lányok imádják.
Hétfőn összeszedtem a maradék erőmet és a netről egy kenyérreceptet leszedtem, hogy majd megcsinálom. Férjemnél nem volt pénz, így nem tudott kenyeret venni, ránkényszerültem hát a kenyérsütésre. A dagasztás dologgal meg nem is volt baj, szépen megkelt, de utána. :/ Megformáztam, tepsibe raktam kelni, erre szétfolyt, mondom sebaj, átformáltam gombölyűre, az is szétfolyva kelt meg. Gondoltam semmi véz, talán majd sütés közben megduzzad. Hát nem, úgyhogy gyönyörűszép lepény lett belőle. :D Ízre jó, de mint a tortát, úgy kell szeletelni és középen kettévágni, mint a sütit és megtölteni a szendvicsre valóval. :D De nem adtam fel, tegnap megint próbálkoztam, de úgy gondoltam, inkább előveszem a jól bevált burgonyás kenyerem receptjét, abba legalább nem fogok csalódni, bár a sütőm miatt érhetnek majd meglepetések szerintem. :D Még rakott kumpli és pizza volt tervbe véve, mindet sikerült is véghez vinnem. A kenyér végül nem burgonyás lett, mert nem találtam meg a receptet. :( Helyette anya tejfölös fehér kenyerét csináltam meg, mert maradt ki annyi tejföl a rakott krumpliból. Mivel nem volt otthon kenyérlisztem, főleg finomlisztből csináltam, de raktam bele 10 dkg réteslisztet is, meg egy evőkanál sikért. A formázás tűrhető lett, de azt hiszem itt szúrom el mindig a dolgokat, mert most sem kelt meg olyan szép púposra, inkább lapos lett szegénykém. De azért szép. Ízre ne mtudom, milyen lett, mert pizzát ettünk és ma reggelire is azt vitt inkább a férjem, pedig nincs oda a pizzáért. A pizza jó kis BMV-s pizza lett nmaris után szabadon (bele minden vackot). :)))) Az alap tejfölből, tömlős medvesajtból és karaván sajtból, valamint két gerezd reszelt fokhagymából állt. Erre ment két szár újhagyma felvágva, a szalámi, a pizzafűszerrel megszórt paradicsom, kukorica és a sajt. Nagyon finom lett, férjem is áradozott róla. :) A rakott krumplit pedig életemben először sikerült úgy elvágnom ,hogy nem esett széjjel. :)))) Az votl a lényeg, hogy nem forrón vágtam ,emgvártam amíg normál hőmérsékletre hül, késsel felvágtam és a palacsinta sütő lapáttal kiszedtem a tányérra. Ez a rakott krumpli most igazán jóra sikeredett, pedig nem rakta mbele sok tejfölt, mégis jó szaftos maradt. :) Igazán meg vagyok elégedve magammal. :) Holnap is ez lesz ebédre, majd péntekre tervezek tökfőzeléket, azt holnap este készítem. litita, a hagymát nagymamán ültette még májusban, mikor ide költöztünk. A hagymáim nem lettek olyan szép nagyok, inkább kisebbek, ezek az újhagymák viszont szépen megnőttek.
Erika, látom, folytatod Klári hagyományait és csupa gusztusos fogyókúrás kaját készitesz. És hogy még van türelmed külön kaját csinálni a családnak és külön főzni magadnak, hát le a kalappal előtted.
hebike, nagyon szép lett a kenyered, mi is szeretjük ezt a tejfölös kenyeret, de én most egy másik fajtát csináltam, Gally-félét, az is jó lett. Annyira, hogy tegnap a meleg vacsora helyett, vadas lett volna zsemlegombóccal, hideget ettünk friss kenyérkével.
Én is leszedtem a padlizsánokat, de még nem csináltam meg, valózsinüleg padlizsánkrém lesz belőle, a férjem nagyon szereti, és tehetek a fagyasztóba is, hogy legyen télire, majd csak a majonézt kell betenni, anikor kiveszem.
A vasalást én sem szeretem, de nálam nem ez a legundoritóbb házimunka. Én a porszivózást utálom a legjobban.
Lefotóztem Neked, hogy itt milyen füszervajakat kapni, meg egy fagyasztott füszerkeveréket is, mindkettöt a Lidlben vettem.
De ha nem kapsz ezekhez hasonlót, veszel egy teavajat, kicsit kint hagyod, hogy lágy legyen és összekevered egy kevés sóval, egy szétnyomott fokhagymával, apróra vágott petrzselyemmel, kaporral, snidlinggel, stb. Utána megint lehütöd és kis darabokban a hal hasüregébe teszed, meg a tetejére sütés elött.
Lányok, a mai ebédem csúcs finom volt és ráadásul megfelelt a Glyx diétának;)
A szalonnát az olajon kisütöttem, majd a szeletekre vágott hagymát rádobtam és üvegesre pároltam. Utána beleszórtam a csíkokra vágott kelkáposztát, sóztam, borsoztam, kicsit piritottam. Leöntöttem a vízzel és a borral és lefedve puhára pároltam. Utána fedö nélkül kicsit sütöttem még és 1 ek. tejfölt kevertem bele. A tányéron szintén 1 ek. tejföllel tálaltam.
Chrinek egyszerüen a mélyfagyasztott tenger gyümölcseit egy serpenyöben felengedtem, kicsit pároltam, majd kifött spagettivel összekevertem.
Kriszti :a kutyusok aranyosak,és ügyes vagy hogy a kertben ilyen finomakat ültettetek!:)Lilikém!Gyönyörű a terítés,az étkek ,öröm nálad vendégnek lenni,és a képeket is köszönjük,nagyon szépek!!!:)Na elmentem!
Na,már jobban vagyok,Martin már óviba ment,de apát is megfertőztük!Mindjárt mennem kell délutános vagyok ,és annyi minden összejött,logopédusnál voltunk,fogorvos stb,rászántam magam az éves nőgyógy.szűrésre is,na meg ilyenek,gyerekeknek csizma és kabát vásárlás,mindent kinőnek hál istennek!:)
Köszönöm a recepteket,Hebike és Andi neked is ,na meg mindenkinek nagyon finomakat főztetek!Megcsináltam a sajtot Andi,jól sikerűlt ,köszike,és jobbulást kutyusodnak,na meg neked a lábad miatt,nagyon szép hollókő szép helyeken voltatok!Szép a lánykád a ruhában ,nem csoda ha elérzékenyűlsz!:)
Klári:Neked jó utat,vigyázzatok magatokra ,kis autós csajszi,édes a kis fogaival,várom az autódról a képet!:)Andi:Neked mikor lesz meg az autó?
Erika:Puszi nektek,jó ez a karácsonyi filling már itt,és ezer köszönet a pisztrángért mert ezt terveztem egynek karira,de a fűszervajat hogy keressem,hogy van csomizva??
Vicuska:szépek a táskák,Krisz a tieid is mindenkié nagyon tetszik!Finomakat főztetek!rágica:Üdv neked ,mi zújs?Alettina,Zitus mindenkinek szép napot és jó főzőcskézést,jelentem nem főztem,de gófrit sütöttem a hétvégén,mama besegített!Most szombaton suli,a 23-a miatt,meg jővőhéten is az elseje miatt!temetőket kezdünk járni lassan,mert pont 1-jén megközelíthettetlenek a temetők!:(Puszi!Ja,és holnaptól Vani a Südi Iringó tánciskolájába fog járni,megnéztünk egy órát a kislányok a cha-cha-chát tanulták!:)Édesek voltak,na majd meglátjuk!Mennem kell a 12h busszal !Sajna,útálom!Szép napot és jelentkezem!:)
Hebike, hú ez a sült padlizsán nagyon jól néz ki,a kenyered meg gyönyörüüü! Vasalni én azóta szeretek kicsit jobban mint régen, amióta egy erös gözvasalóm van, aminek külön víztartálya van. Csak elég lassan melegszik fel, ezért van egy filléres kis gözös vasalóm is, hogy ha csak hirtelen egy cuccot kell átvasalni, azt kapcsolom be.
Ma Chrinek már 11-kor kell ebédelnie, mert utána estig megint a föiskolán lesz, alaposan beindult a robot, de élvezi nagyon.
Tenger gyümölcseivel összekevert fött tésztát kap, magamnak kelkáposztából készítek egy finom, serpenyös, diétás ebédet.
Tegnap megvettem a kedvenc receptes füzetemet, ennyi jó és egyszerü recept régen volt benne, nagyon örülök neki. Majd kipróbálgatom öket és beírom Nektek.
Ma még meleg lesz, de délutántól esöt és hideget mondanak, állitólag itt a vége az "arany októbernek".
Megsült a kenyerem is, amit Anya77 Tejfölös kenyér receptje alapján csináltam most először. Isteni, finom, nagy sikere volt, 2 lánykám tekintet nélkül a késői időpontra /1/2 9 / azért csak megkóstolta, na jó....én is egy falatkát!
Vica-látom te is jó szaftos rakott krumplit csinálsz, jól néz ki, én is így szeretem!
Erika- gyors és finom kaját csináltál magadnak, nagyon gusztusos.
Szóba került a vasalás....Hát lányok számomra ez a legszörnyűbb házimunka, nagyon nem szeretem!!!De sajna muszály.....Igazán feltalálhatná vki a vasalóautomatát!!!
Hú de kiváncsi vagyok, milyenek lesznek Nániandi karácsonyi székei, biztos jól fog kinézni. Már néha én is foglalkozom gondolatban a karácsonnyal, sőt már ajándékok is lapulnak.
Ma nálunk is gyors kaja volt.Rántott és sült padlizsán tzadziki-vel.Még jó, hogy learattuk a kertben a padlizsánokat, mert különben megfagytak volna, nagyon hideg van éjszaka!!
A hagymát vékony cikkekre vágtam egy kevés olivaolajon megdinszteltem. Rádobtam a húst, füszereztem, pár percig együtt sütöttem. Utána az apró darabokra vágott paprikát és cukkinit tettem rá, majd ráönöttem a bort és lefedve készre pároltam. Paradicsompürével sürítettem.
Chrit ma egész nap nem láttam. Nem lakunk messze a föiskolától, de ha egy óra szabadideje van, nem éri meg haza jönni.
Csütörtök este meghívásunk van az október 23.-ai ünnepségre, amit idén a Zenemüvészeti Föiskolán tartanak, a beszédek után a Liszt Ferenc Egyetem kórusa énekel az itteni föiskola kórusával. Chri sajnos még nincs benne, de amúgyis próbája van aznap este ott valahol a házban, remélem utána csatlakozik hozzánk.
Nagy boldogságom vagyon!:))))))) Kaptam narancssárga lepedőket!:)))))))) Épp, hogy össze tudtam vadászni belőle hatot!:) Na, ez a probléma kilőve...
Ebédre felturbózott rakott krumplit csinálok, mivel a fiam nem ment ma suliba. Meg kellene tervezni lassan a hosszú hétvégére is a kajákat, hogy ne utolsó pillanatban rohangáljak vele. Lehet, hogy lesz egy rakott káposzta, vagy székely káposzta, meg töltött minipizza. És még nem tudom. Meg valami süti is kellene.
Kutyuskám talán kezd egy kicsit helyrerázódni, de nem akarom még elkiabálni!:)