Közben rájöttem mi a probléma. DVD beolvasása után alapból 4:3-as képarányban jeleníti meg, de ha átváltok jelenet nézetre, innentől a 16:9-es képarányt is engedi választani.
Közben másik problémám merült fel. Szeretném a megszerkesztett videón a felvétel készítés dátumát és idejét is megjeleníteni, de sehogy sem bírom. A kamera ezeket az adatokat úgy hozza létre mint egy filmhez tartozó feliratot. Van valakinek ötlete hogy lehet a Pinnacleval ezt megjeleníteni? Más programokkal sikerült (TMPGenc DVD Author, Adobe Premiere).
Analóg, digi, vagy HD anyagot akarsz beolvastatni?
Nekem Mini DV8 kamerám van, 16:9-ben dolgozik. A firewire-n keresztüli beolvasás tökéletesen működik, csatlakozás után egy-két próbakapcsolat alatt felismeri a program a kamerát, utána a képformátumot és simán megy minden.
Sőt a programból az egérrel tudom vezérelni a kamera funkcióit is.
Jártam már úgy is, hogy 4:3-as képarányú ellenőrző képablakban futott a 16:9-es film, a beolvasás alatt vízszintesen összenyomott volt kép, ám szerkesztéskor kiderült, hogy kifogástalan 16:9-es formátumban rögzített mindent.
Én mindig a legjobb minőségű beállítást és avi fájlt választok. Így kb. 2 órányi anyag fér el egy DVD-n. Menüt nem csak DVD formátumban tudsz készíteni, bár én már egy fél éve nem csinálok. Semmi értelmét nem látom. Nő a hibalehetőség, plusz helyet foglal el a lemezen. Ha csupaszon berakom a lemezt a lejátszóba, a távirányítóval egy kattintással ki tudom választani mit játsszak le. Minek cifrázni menüvel?
Pinnacle Studio 12-t használok és lenne pár kérdésem: - olyan file megnyitásakor amit 16:9-es képarányban vettem fel a program mindenképp 4:3-as képarányban akarja kezelni, sehogy sem tudom 16:9-es képarányban megjeleníteni. Hol lehetne átállítani hogy szélesvásznú képpel dolgozhassak? - gyakorlott felhasználóktól kérdezném milyen kimeneti formátumot érdemes választani? Én nem feltétlen ragaszkodnék a DVD lemezre íráshoz. xvid vagy divx formátumoknál tudok létrehozni menüt? Illetve tudok a jelenetek között lépkedni, vagy ezt a funkciót csak a DVD formátum tudja?
Ha feltelepítem a 12-t akkor a korábban kinkeservesen összegyűjtött pluginek működnek, vagy feltelepíthetők a 12 alá? Esetleg fel lehet telepíteni egyidejűleg mindkettőt? (Maga a progi kb 1 giga, szóval nem foglalna el sok helyet a másik mellett, csak kérdés, hogy nem "ütnék-e" egymást?
Ja és nem ismertek egy kicsit pörgősebb másik Pinnacle fórumot? Régebben volt másik szerveren, de most nem találom:-(
Ami a hivatalt illeti, azt tudom, de azért nem hiszem, hogy egy családban minden gépre külön meg szoktak venni egy-egy programot, szóval engem az érdekelt, hogy fog-e futni 2 (3) gépen, ha megveszem, vagy a regisztráció után már nem megy, csak az elsőn.
Egyébként a 9-es is egy idő után piszkosul lelassul (XP, meg elég gyors proci is van a gépemen 1 Giga RAM-mal), ha egy hosszabb (20 perces filmben sok effekt van, meg átmenetek, meg egyebek, akor egy idő után totál lelassul, sőt a legváratlanabb pilllanatokban lefagy, vagy szó nélkül kilép. Szóval menteni, menteni, menteni...
Én nemrég megvásároltam a Pinnacle 11 Ultimate-t. Azt Vistá-ra már nyugodtan telepítheted, de akkor nagyobb a rendszerigénye, mint ha XP-re tennéd. Alapvetően nem rossz a progi, de nekem, (az ő rendszerigényét messzemenőleg kielégítő konfigommal) néha belassul, majd megint használható. Van akinek tökéletesen működik, de a stúdió ahonnan HDV kamerát bérlek elmondta, hogy bizony a HDV Pinnacle progival nekik is megakad. DV-AVI vágásnál viszont tökéletesen használható a progi!
Szerintem 1 progit 1 gépre tehetsz fel hivatalosan.
Mivel a családban egyre terjed a Vista és nem szeretjük az illegális szoftvereket:-) ezért beruháznánk egy Studio legújabb (12?) progiba. Az lenne a kérdésem, hogy ha veszünk egyet, akkor azt fel lehet-e telepíteni több gépre? Vagy valami trükk ezt megakadályozza (regisztráció, stb,) És melyiket érdemes venni, ha XP-s Vista-s op.rendszerre is telepíteném. Merthogy a régi(9.xx-es), mint alant írtam nem akar Vista alá települni.
Sajna nem müködik a képernyöről való müködés. A gombok inaktívak. De ha még a kamerán elinditom a lejátszást, akkor is csak a kamera kijelzőjén jelenik meg, monitoron meg nem.
A 9.4.3Plus-nál sem kapásból indul meg a kapcsolat. A kamera csatlakoztatása után azonnal működik a képernyőről való vezérlés, de a szoftver még nem fogadja be a filmet. Stop, visszatekerés, újbóli 1-2 indítás után egyszer csak megjelenik a kép, a hang és akkor már műxik. Ne kérdezd miért van ez így! :))
Volna egy problémám, remélem tudtok segíteni. Most kezdtem használni a Studio11-et és szinte első nekifutasra sikerült is egy anyagot elkészítenem, kivéve a menüt. Pontosabban azt is sikerült megcsinalni, de valamiért rendelésnél észrevettem, hogy a menü készítésekor csak egy zöld háttér jelenik meg. Azt hittem csak rendelésnél nem jelenik meg rendesen, de nem. A végeredményben is a menü helyett egy zöld háttér és semm más. Eddig a Studio 9.4.3-at használtam egy pár éve, de még hasonlót sem tapasztaltam. Ha valaki tud megoldást megköszönném.
Állatira élvezem a munkát a Pinnacléval a 9Plus-al!
Valódi 16:9-est előállító digikamerám van, csodaszép a képe és amióta megerőszakoltam magam és állványról használom ahol csak lehet, hihetetlenül megszépült a képminőség, a nyugodt gép nyugodt képet eredményez, amely a visszanézés élményét megsokszorozza. Állványról használva gond nélkül alkalmazható akár a 28x optikai zoom is, a kép nem mocorog, stabilan áll. A beolvasást a fire wire csatlakozón a Pinnacle-n keresztül tudom a legjobb eredménnyel végezni, droppolt képek egyáltalán nincsenek. A program a 16:9-es formátumot is gyönyörű minőségben készíti el, az én gépemen egy órai anyag renderelése mpeg-be 3 órát tart. Ez számomra nagyon elfogadható.
Azt hiszem, én már egyszer kisérleteztem ezzel. Emlékeim szerint a VOB struktúrával is elindult a program, csak ő maga elkezdte átalakítani videofájlá, amivel később szabadon dolgozhat. A végeredményt nem vártam meg, mert sokáig tartott volna.
Ha pedig tényleg azt akarta kérdezni, hogy lehet-e dvd-t csinálni videofájlból, a válasz egyértelmű: erre (is) találták a Studiót.:-)
Csinálj több menüt, és kezdjed a legutolsóval. (így egyszerűbb) És ahogy haladsz majd visszafelé, úgy adod meg a hivatkozásokat a menükben. Így a legvégére marad a főmenü. Ennél egyszerűbben leírni sem lehet, remélem érthető amit írtam.
Eddig a Premiere vágószoftvereket használtam, de váltanom kellett.
LENNE EGY KÉRDÉSEM!!
Hogyan lehet full mozi stílusú menüt csinálni a progival?
Olyan kell, hogy van 1 főmenü amin ki lehet választani az adott videót amit meg akarunk nézni, és ez alatt pedig van egy másik menü, ami a fejezetek listáját mutatja az akutális videón belül.
Vagyis van 1 DVD-n pl 3 kisebb fil, és hogyan oldahatom meg, hogy az egyes filmeknek is legyenek alafejezetei, és ez e jelenjen meg a főmenüben.
Kérek mindenkit segítsen!
Cserébe ti is érdezhettek tőlem, és szívesen segítek.