Minél hamarabb össze kellene kürtőlni a társaságot, lehetőleg minél több!!! taggal. Persze akik kezén keresztül pénz mozgott, azoknak tételesen el kell számolniuk, lássuk pontosan a pénzügyi hátteret. Fontos lenne legalább egy "irány" meghatározása, ami tartható!
Teljes mértékben megértelek, hozzátéve, hogy én sem tudom, mi a szösz van. Fogalmam sincs, hogy állnak a pénzügyek, kinek és mennyi és mire lett kifizetve, mi történt ezzel, mit kaptunk érte.
Ezt tényleg át kell tekinteni, el kell számolni - aztán lehet továbblépni. A sorsoláshoz sem tudok hozzászólni, mert nem tudom, hogy tényleg készen van-e az a három óra. Az a baj, hogy tényleg kellene egy felelős, aki ezt átlátja, kézben tudja tartani, számon tudja kérni a "beszállítókon" - ám ezt a projekt honorálni nem fogja tudni, ugyanakkor biztosan tudható előre, hogy az illető bármit és bárhogy is csináljon, fogja érni vád és kritika egyaránt. Ezek után természetesen a világon nem lesz olyan bolond, aki ezt elvállalja (nem is tagadom, hogy az elején én is pontosan ezért álltam nagyon hamar félre, láttam, hogy ebből így mi lesz). Valójában így nem lehet egy ilyen projektet sikeresen végigvinni, viszont most már bementünk az erdőbe, nem fogunk tudni "modellt váltani".
Így tényleg csak az segíthet, ha a legnagyobb türelemmel próbáljuk kivárni a dolgot... De még egyszer: mostanra akkora a káosz, hogy az elszámolást mindenképpen elkerülhetetlennek gondolom én is. Egyértelműen látnunk kell, hogy kinek, mire, mennyit fizettünk ki, ezért mit kaptunk, vagy fogunk kapni. Mert ezt most nem látjuk, fogalmunk sincs róla.
Egyetértek, támogatom is, át kell tekinteni a dolgok állását, és adott esetben megkérdezni, hogy mivel lehet motiválni azokat, akik ténylegesen készítik az órákat ahhoz, hogy a folyamat felgyorsuljon.
Aztán lesz, ami lesz, vagy jobb lesz, vagy rosszabb - de legalább megpróbálni meg kellene.
Ha úgy jött le az elmúlt néhány hőbörgésem, hogy az ellened irányul, akkor ezennel elnézést kérek.
Te azon kevesek között vagy, akik annak ellenére írnak ide, hogy megkapták az órájukat, nem szándékoztam rádverni a balhét.
Mint ahogy az első 5 óra esetében sem volt ellenvetés, csak tudod, mindig az adott helyzetre tudunk reagálni és akkor a helyzet jónak tűnt, szinte rózsaszínnek, most meg egyre sötétebbnek.
És azt is értem, hogy mi az álláspontod a sorsolással kapcsolatban.
De mi van akkor, ha a Báró mondjuk a következő 3 hónapban sem jelentkezik az elkészült 3 db órával kapcsolatban?
Van egy ilyen nem kívánt esetre valamilyen forgatókönyved?
Igazad van, pesze, de talán te is megérted, miért kezdem elveszíteni a türelmem maradékát is.
Most CDBV közel két hetes beírására támaszkodom, nem hiszem, hogy bármi oka lenne, hogy ne mondjon igazat.
Ezek szerint az a 6 db óra, amire 200.000 forint a Bárónak át lett adva, valójában nem készült el, P. Kiss sem tud róla.
Elkészült viszont 3 db óra, amiről nem tudjuk, ki lett-e egyáltalán fizetve, de az biztos, hogy nem jelentkezik érte senki, a Báró biztos nem.
Neked nem támadnának furcsa gondolataid?
És könnyen lehet, hogy csak farkast kiáltok, de ez annak köszönhető, hogy a világon semmit sem tudunk. Semmi konkrétumot.
A Báró "szerint" ki fog jönni az 50 ezerből egy óra. De mi az, hogy szerinte? Ezt nem lehet tudni?
Én pedig azt látom, hogy mivel 108 ezer maradt a számlán és ebből legalább 10 órának kellene elkészülnie, ezt én nem gondolom reálisnak.
Az, hogy nem készült szerződés a résztvevőkkel, érthető, de hogy ezzel a felelősség is elenyészne, nem hiszem, de rendben, egyelőre nem feszegetem ezt tovább, pont azért is, amit korábban írtam, hogy nem szeretnék kellemetlenséget okozni egy sor olyan embernek, aki semmiről sem tehet.
És igen, a pénzügyi helyzet az, amit én is megoldhatatlannak látok.
Eszemben sincs senkitől visszakövetelni az óráját, korábban volt már szó új sorsolásról is, akkor is az volt a véleményem, hogy abszurdum.
Erre volt egy megoldási javaslatom, de az egész azon alapul, hogy valamiféle ütemezés szerint valóban elkészülnek az órák.
Arra nem lehet építeni, hogy 3-4 havonta elkészül néhány, nem tudni hány darab, teljesen esetlegesen.
És még egyszer: amitől most ledobta az agyam a szíjat, az az, hogy van 3 óra és nem lehet kisorsolni. Szerinted ez normális helyzet?
„Türelmetlenséggel biztosan nem, és az is egyértelmű, hogy itt elszámolásra kötelezni maximum a Bárót tudjuk, és ő nyilván el is fog számolni, ha kell.”
Szerintem mást nem is kellene elszámolásra kötelezni (maximum az iparosokat, akik pénzt kapnak/kaptak a beígért munkáért). Ahhoz, hogy lássuk milyen lehetőségeink vannak, ki kéne jönni a pénzügyi ködből.
„P.Kiss szó szerint fillérekért reszelgeti a projectet, és közben az is kiderült, hogy amit eredetileg kitaláltunk, az túlságosan optimista volt... Sajnos a leöntött tokokkal önmagában több órás többlet-munka van még minden egyes példánynál, és ennek a költségeit az előirányzat egyáltalán nem tartalmazta. Természetesen besültek a szerkezetek, de ez még csak nem is a project hibája - besültek voltak azok zömükben már akkor is, amikor megvettük őket - 80/90-es évekből származó elfekvő raktárkészleteket vásároltuk fel... P.Kiss azért mégsem dobta vissza az ügyet becsületből, amikor ráér és van rá idegzete, lassan reszelgeti őket, de meg kell élnie, teljesen érthető, ha nem erre koncentrál... „
Mikor én beszéltem vele, akkor is azt mondta, hogy értsük meg, Neki első a „fizetős” munka, amiből meg tud élni. Én meg úgy gondolom, hogy 10 hosszú év után ne reszelgessen, hanem reszeljen, tegye félre elveit és mondja meg kerek perec, hogy az megélhetéshez szükséges óradíja x összegre emelkedett, ami óránként y Ft többlet költséget jelent (ezt elmondtam Neki is). Legyen választási lehetőségünk, hogy amennyiben a megemelt összeget elfogadjuk, akkor heti szinten pl. 2 órát át tud átadni (akár szerződéssel, hisz most már nem lehet meglepetés, minden buktatót ismer), vagy a régi óradíjjal évente 5 db-ot, így nem csak a végtelen várakozás az egyetlen lehetőségünk.
„Mondhatod persze, hogy akinek van már órája, az adja vissza - amire a többségük azt fogja mondani, hogy dehogy adja - és nincs is semmiféle jogalap, amire hivatkozva vissza lehetne tőle venni.”
Ez badarság, tegye fel a kezét, aki visszaadná azt az órát, amit kifizetett, nem mellesleg várt rá 10 évet! Én tuti nem! :)
Szükség lesz egy pénzügyi elszámolásra, és egy "termelési értekezletre" a továbblépést illetően. De ezzel együtt úgy gondolom, hogy a project megtáltosításához nincsenek meg az eszközeink.
Én szintén azt gondolom, hogy mindenképpen szükség van egy találkozóra, amin jelen van a Báró, illetve P Kiss (Ő hajlandóságot mutat). Te hajlandó lennél részt venni egy ilyen „falugyűlésen”?
Sokáig töprengtem, hogy írjak-e erre valamit, de pár gondolatot azért hozzáfűznék:
- Ez a project egészen nyilvánvaló módon félresiklott, ha nem is nevezhető totális kudarcnak (hiszen tudtommal az órák kb: negyede már elkészült, és igenis van azért arra remény, hogy valamikor, egyszer, nagyon lassan bár, de mind elkészült) - de akkor sem az lett belőle, aminek indult. Ez tény.
- Viszont az is tény, hogy ennek a projectnek egyáltalán nincs gazdája. Egyáltalán. Ha felelősségre akarnál vonni-vonatni valakit, hát nem tudnád megnevezni az illetőt. Egyetlen ember sincs, sehol, aki (pláne írásban, hivatalosan, számonkérhető, és nem bármikor "letagadható" módon) megígérte volna, hogy ekkorra és ennyiért ez meg az fog elkészülni. Az órát ténylegesen készítgető, hébe-hóba reszelgető iparosok sem tettek semmiféle számonkérhető, pláne írásos, egyértelmű ígéretet semmire, amit számon lehetne rajtuk kérni.
- Aki a projectben a tagok közül valamit tett, az kvázi "érdek nélkül" tette, kapni senki nem kapott semmit (no jó, igaz, ami igaz, az elkészült órákból e tagok esetleg már kaptak, de ugyebár náluk többen kaptak sorsolás alapján). Nem, hogy javadalmazást, akár költségtérítést - de még kvázi "hivatalos felkérést" sem.
Ez egy hobbiprojekt, ahol pont a költségek elszaladását elkerülendő nem bíztunk meg, hoztunk létre "menedzsmentet". Most, visszatekintve elmondhatjuk, hogy ez egyfelől hiba volt - másfelől szerintem ez a project el sem indult volna, ha megbízunk valakit - pénzért - a dolog intézésére, mert egyfelől szinte biztos, hogy vagy nem találtunk volna erre senkit, vagy csak annyiért, ami rögtön duplázta volna az órát árát, és ezek után már be sem indult volna a történet...
Gondolj arra is, hogy abban a pillanatban, hogy itt jogi, pláne büntetőjogi fenyegetettséget helyezel kilátásba, ki a franc lesz ezzel hajlandó többet bármit is csinálni? Akik a pénznek a közelében nem jártak, azok sem lesznek hajlandók többé érintőlegesen sem foglalkozni ezzel a "forróvá vált üggyel", a pénzt is kezelők pedig azonnal elszámolnak, megteszik a szükséges nyilatkozatokat, és hozzá nem nyúlnak többé semmihez az ügyben... Ha P.Kiss csak elolvassa, amit leírtál, egy szatyorban dobja elénk az összes cókmókot, ami megvan, elkészült, mindenről letörli még az ujjlenyomatait is - és még azt is letagadja, hogy valaha hallott a projektről - és tudod mit, ennek az ellenkezőjét az életben nem fogod tudni bebizonyítani...
Ez egy hendikepes, bizony elidétlenkedett hobbiprojekt, amelyről bizony messziről és harsányan ordít, hogy nincs felelőse, nincs gazdája. Csak némi lelkesedés mozgatja még egyáltalán - de azért amúgy mozgatja. Lassan, tényleg nyomorultul lassan, de mozgatja. Nem tudom, mi lesz a vége. Nem tudom, ki fog-e jönni az összes óra a pénzből - bár azért megjegyezném, hogy a költségek egy jelentős része "egyetemleges" volt, az alkatrészek már mind megvannak, tudtommal a nyers számlapok is, de készült ugyebár kétféle egyedi klisé a számlapokhoz, öntőminta a tokhoz - ezek már készen vannak, többletköltséget már nem jelentenek - viszont pénzt sem kapunk vissza semmit belőlük, ha a projectet lefújjuk.
Valóban le kellene ülni, átbeszélni a történetet, áttekinteni, mire mit fizettünk ki (ezt én sem tudom, a pénzügyeket a Báró kezeli, Fekvőrendőr csak "pénztáros", ő hivatalosan kezeli a számlát, kiadja, amit Báró kér, elismervény ellenében, de azt ő sem tudja, mi történik utána), aztán dönteni. Ha az derül ki, hogy nem fog az összes óra elkészülni a pénzből - akkor sem tudom, mi lesz... Fogalmam sincs, arról sem, miként lehet ezt kezelni, mert egyértelmű, hogy pótbefizetésre nem kötelezhetők sem azok, akinek már van órájuk, sem azok, akiknek még nincs - viszont ez utóbbiak elállni sem tudnak úgy, hogy visszakapják, amit befizettek - kaphatnak valamit, meg szerkezetet, némi ezüstöt, ha jut egyáltalán - tényleg nem tudom, miként lehet ezt lekezelni...
Türelmetlenséggel biztosan nem, és az is egyértelmű, hogy itt elszámolásra kötelezni maximum a Bárót tudjuk, és ő nyilván el is fog számolni, ha kell. És ha ezek után az derül ki, hogy nem tudjuk befejezni - akkor ugyan kit és miért lehet felelősségre vonni? Elbénáztuk, és kész... Egy hatóság nem is foglalkozna ezzel az üggyel, kihámozhatatlan, és sokkal inkább tűnik nekem úgy, hogy az általános érdektelenségbe, szervezetlenségbe, semmint valaki konkrét hibájába bukna végül bele...
Addig, ameddig lelkesen megbeszéltük a fórumokon a dolgot, addig persze nem volt gond. Kitaláltuk a designt, műszaki hátteret is, még ez is ment. Befizettük a pénzt, találtunk kivitelezőt, rendben. Mindezek valójában sok energiát senkitől sem igényeltek. De azóta nem haladunk. P.Kiss szó szerint fillérekért reszelgeti a projectet, és közben az is kiderült, hogy amit eredetileg kitaláltunk, az túlságosan optimista volt... Sajnos a leöntött tokokkal önmagában több órás többlet-munka van még minden egyes példánynál, és ennek a költségeit az előirányzat egyáltalán nem tartalmazta. Természetesen besültek a szerkezetek, de ez még csak nem is a project hibája - besültek voltak azok zömükben már akkor is, amikor megvettük őket - 80/90-es évekből származó elfekvő raktárkészleteket vásároltuk fel... P.Kiss azért mégsem dobta vissza az ügyet becsületből, amikor ráér és van rá idegzete, lassan reszelgeti őket, de meg kell élnie, teljesen érthető, ha nem erre koncentrál...
Nézd, én úgy látom, hogy ezt már Fletós fordulattal élve "elqrtuk", ez most már ilyen - ugyanakkor ez még nem halt meg.. Ezt most már vagy hagyjuk ezen a kínkeserves, végtelenné nyúló rétestészta módján döcögni, ameddig valami miatt vagy el nem akad végleg, vagy célba nem ér - vagy itt és most lezárjuk az egészet, az órát még nem kapottak megkapják, ami van, beteszik a fiókba, a maradék pénzen megebédelnek és kész... Ebből többet nem lehet kihozni. Mondhatod persze, hogy akinek van már órája, az adja vissza - amire a többségük azt fogja mondani, hogy dehogy adja - és nincs is semmiféle jogalap, amire hivatkozva vissza lehetne tőle venni. Én meg azt fogom mondani, hogy jó, én visszaadom - de kinek? És miért annak? És mit fog vele csinálni..?..
No szóval, meg kell ezeket a dolgokat beszélni, de tisztában kell lennünk azzal, hogy nem igazán van kin és mit számonkérni. Egyedül a pénzügyek azok, ahol teljes joggal várható el a precíz elszámolás, azt tényleg jogunk van látni, hogy ki és mire kért-kapott pénzt. De például ha a költségvetés nem bizonyul tarthatónak - annak már nem lesz felelőse... Nem tudsz senkire rámutatni, hogy ő ígérte írásban és számonkérhetően azt, hogy ennyiből megcsinálja... Úgyhogy ez szerintem egy vakvágány, ha elmegyünk ebbe az irányba, az csak arra lesz jó, hogy a project itt és most azonnal befuccsoljon.
Szükség lesz egy pénzügyi elszámolásra, és egy "termelési értekezletre" a továbblépést illetően. De ezzel együtt úgy gondolom, hogy a project megtáltosításához nincsenek meg az eszközeink.
Jobb lenne, ha egy "bizottság" venné a kezébe a dolgokat!
Tudom, nem te írtad, de:
Igen, jobb lenne.
Nade milyen bizottság?
Én a magam részéről csak olyan bizottságot lennék hajlandó elfogadni, amelyik utolsóként kapja meg az óráját, mert az ellenkező eljárás látjuk, mire vezet.
Már persze úgy utolsóként, hogy be van fizetve az 50.000.-/óra és azok közül utolsóként.
Így aztán elemi érdekből szeretnék kimaradni egy ilyen bizottságból, de amilyen egy barom vagyok, a részvételtől sem zárkóznék el, amennyiben a tételes elszámolás megtörténik és bizonyítást nyer, hogy valóban kijön egy óra 50.000.- ből, amit erősen kétlek.
Viszont ha nem jön ki, akkor abból csúnya dolgok lesznek, kellemetlen következményekkel a projekt minden tevőleges résztvevőjére nézve, sajnos. Azokra is, akik semmiről sem tehetnek.
Tehát valóban egy sürgős találkozóra lenne szükség, aminek elengedhetetlen résztvevői véleményem szerint: a Báró, Fekvőrendőr és P. Kiss. Valamint nem ártana egy jogász sem (talán van ilyen a tagok között), mert ahogy alakulnak a dolgok, egyre kevésbé látom elkerülhetőnek a hivatalos eljárást. Én biztos nem fogom tétlenül nézni, ahogy a semmibe párolog 100.000.- forintom...
Itt azért 2 millió forintról van szó, ez már jelentős értékre elkövetett tényállás...
És egy ilyenre én is elmegyek, és nem csak azért, mert megfeddtél, hogy beleszarok, hanem mert igazad van, helyettünk senki sem fogja megtenni, amit kell, aki tehetett érte, mert önként felvállalta, megvoltak a kapcsolatai, annak már van órája, vagy már nincs is... azok pénzéből, akiknek jelen állás szerint sosem lesz.
Ahogy én most látom, aki befizetett mondjuk 30.000.- et, az kis ráfizetéssel kaphat egy beállt szerkezetet, egy rosszul kivitelezett tokot, meg egy kis zacskó szirszart. (Már ha ezeket sikerül egyáltalán összeszedni innen-onnan)
Vagy ha az én előző pénzügyi javaslatomat követjük, akkor kap párezer forintot.
Utána lehet tovább lépni, behajtani a követeléseket akár anyagban, akár munkában.
De mindezt meg kell előznie egy sorsolásnak arra a 3 meglévő órára.
Vagy csak akkor szabad sorsolni, ha a bülbülszavú Báró erre engedélyt ad? Aki konkrétan 4(5?) hozzászólást ejtett ebben a topikban, hogy tájékoztassa a szerencsétlen hülye ügyfeleit?
És nyilvánvalóan kisebb gondja is nagyobb annál, hogy velünk foglalkozzon?
Csak annyira virtuális , mint a korábban elkészült órák!
"Semmilyen konkrét információm nincs az elkészült, átvett(?) darabokról."
De, itt írtam, hogy P Kiss-nél van 3 db elkészült óra.
Jobb lenne, ha egy "bizottság" venné a kezébe a dolgokat!
Eddig nem kellett hozzá bizottság. Ha a fórum érdektelenségét nézem, akkor előbb lesz itt magányosok klubja, mint bizottság.
Ne érts félre, nem kérem rajtad számon, csak azt látom, hogy aki megkapta az órát, az valószínűleg mind disszidált Észak-Koreába, mert megszűntek létezni. Ha egyszer nekem is csuklómon lesz, lehet, hogy én is veszek egy one way ticket-et oda...:)
A javaslatom, hogy először is keressünk valakit, aki hajlandó kisorsolni az elkészült 3 órát, mert potyoro erre, számomra érthetetlen módon nem vállalkozik.
Olyat, aki már megkapta az óráját, vagy benne sem volt a projektben és élvezi a bizalmat (már ami maradt belőle).
Ugyebár a te infód is 10 napos a 3 óráról, lehet, hogy már korábban készen voltak.
Szidjuk a mestereket, de lássuk be, nem jelent semmiféle motivációt, ha megcsinál 3 órát, aztán a kutya nem jelentkezik érte.
Aztán ki kellene vasalni egy konkrét pénzügyi elszámolást, gondolom a Báróból és átvenni az egész ügyintézést, mert írásod szerint P. Kiss együttműködő lenne.
A pénzügy nehezebb dolog, szerintem, mert továbbra is tartom, hogy elúszott a pénz, illetve a meglévő befizetésekből nem fog kijönni annyi óra sem, ahányra az 50 ezer be lett fizetve.
Van persze egy csomó tok, meg szerkezet, de abból nem lesz pénz.
Ha lenne érdemi előmozdulás, akkor fel lehetne szólítani a tagokat, hogy fizessék ki a maradékot.
Ha nem teszik, akkor el kellene adni az alkatrészeket, azok árából befejezni az átadandó órákat, a maradék pénzt pedig elosztani a többiek között.
Úgy látszik, hogy akit érdekel az óra annak, már a kezén fityeg. :(
Javaslom, osszuk szét hárman az órákat (Alpári Gnác, IWC-FAN, CDBV), Henok meg kap egy marék alkatrészt, így mindenki megkapja amit akar. :)
Viccen kívül. Mi legyen? Az érdektelenségből tényleg úgy tűnik, hogy mindenki beletörődött a csődbe, de én továbbra is szeretném kitaposni (sajnos már csak így fog menni) azt amire közel 10 éve befizettem!!!
Találkozótól függetlenül felháborítónak tartom, hogy közel egy héttel azután, hogy kiderült, VAN átvehető 3 db óra, nem sorsolunk, mert valami ködös találkozóra várunk.
Most, hogy legalább egy tyúklépéssel haladhatnának előre a dolgok, hát nem haladnak, mert csak. És itt kivételesen nem arról van szó, hogy valamelyik mester baszott megcsinálni valamit.