Keresés

Részletes keresés

Simply Red Creative Commons License 2005.10.01 0 0 23
Please, nekem is, légyszi!
Előzmény: grandmaestro (11)
tegla Creative Commons License 2005.09.30 0 0 22
láthatóan nem értettél meg semmit Dawkins írásaiból...
Előzmény: laca137 (20)
NevemTeve Creative Commons License 2005.09.30 0 0 21
Vitatkozom Dawkinsszal.
Helyes, várom a kokrétumokat!

Mellesleg azt tettem szóvá, hogy az "önző gén" dolgot az ismeretterjesztő írások nagy része eredendően Dawkinsnak tulajdonítja.
Rendben, hirdessük ki: az ismeretterjesztő írások szégyelljék magukat! Most, hogy ez megvolt, térjünk vissza az előző pontra...
Előzmény: csl (17)
laca137 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 20
dawkins a saját gondolkodásásnak korlátai között vergődik , egyrészt ha egy rendszer része önző pl egy fogaskerék csak azzal fogalkozik hogy forogjon és más nem is érdekli , az a rendszer pl egy óra funkciójához ugyan mi köze van ? az óra is fogaskerék tulajdonságokkal és korlátokkal kell hogy rendelkezzen ? egy frázt levezethető a fogaskerék működéséből az időmérő funkciója ? dehogyis vezethető le mert az egy nagyobb rendszerben nyer értelmet: óra ember időmérés.renszerben

aztán mi ez az önzés ? saját magamat akarom fenntartani vagy tulajdnonképpen nem is hanem az emberiséget ? csakhát mindez az én életemben úgy jelenik meg ahogy , alapvető különbséget kell tenni önzés és önzés között abban a tekintetben hogy ez az önzés kizárólag önmagam fenntartását vagy önmagam olyan fenntartását jelenti ami egyben tökéletesen illeszkedik az emberiség fenntartásába , és nem ütközik azzal , sőt azt hivom én civilizációnak amikor a személyes önzés "rá van szabályozva" az egészre
Előzmény: Helem (19)
Helem Creative Commons License 2005.09.30 0 0 19
Azért mert Dawkins egy önző mém.
Előzmény: csl (17)
csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 18
Köszönöm, megkaptam.
Előzmény: grandmaestro (14)
csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 17
Vitatkozom Dawkinsszal. Mellesleg azt tettem szóvá, hogy az "önző gén" dolgot az ismeretterjesztő írások nagy része eredendően Dawkinsnak tulajdonítja.
Előzmény: NevemTeve (10)
tegla Creative Commons License 2005.09.30 0 0 16
Régen olvastam az Önző Gént, de nem emlékszem rá, hogy úgy állítaná be, mintha ő lenne az egész gondolat kitalálója.
AugustvonMackensen Creative Commons License 2005.09.30 0 0 15

Köszönöm megkaptam!

von mackensen

Előzmény: grandmaestro (14)
grandmaestro Creative Commons License 2005.09.30 0 0 14

Re.: 12 és 13

Elküldtem

AugustvonMackensen Creative Commons License 2005.09.30 0 0 13

elküldenéd nekem is?

augustvonmackensen@torzsasztal.hu

köszi,

von mackensen

csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 12

Nem ismerem az ajánlott tanulmányt. Küldd el légyszi, hogy tudjam, miről van szó, az alábbi címre, köszönöm.

cslmo@freemail.hu

grandmaestro Creative Commons License 2005.09.30 0 0 11

Balázs András: What does a molecule want? The myth of the self-replicating molecule (comments on the "selfish-gene" paradigm). Biosystems Jan 2004; 73(1):1-11.

A fentin túl is vannak kifogásaid? (vagy esetleg éppen Te vagy a cikk szerzője?)

[aki nem fér hozzá, ám érdekli a dolog, annak el tudom küldeni; 111K pdf]

gm.

Előzmény: csl (-)
NevemTeve Creative Commons License 2005.09.30 0 0 10
Még ennél is konkrétabban kellene írnod... így nem világos hogy vitatkozol Dawkins-szal, vagy ellenkezőleg, azt teszed szóvá, hogy amit mond, abban nincs újdonság.
Előzmény: csl (7)
csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 9
Most nincs időm általános topikokra, az a topik nagyon szerteágazó, én csak egyszer vagy kétszer szóltam ahhoz hozzá. Ezt is csak alkalmanként tudom majd látogatni.

Dawkins egy konkrét bosszantó okoskodása: "Mellesleg egyvalamit még azok az emberek sem ismernek fel, akiket aggasztanaka népesedési problémák, nevezetesen azt, hogy a népesség növekedése éppúgy függ attól is, hogy mikor lesznek az embereknek gyermekeik, mint attól, hogy hány gyermekük lesz. Mivel a népesség nemzedékenként nő bizonyos arányban, ebből következik, hogy ha a nemzedékeket jobban széthúzzuk,, akkor a népesség lasúbb évenkénti növekedést mutat." (141 oldal, 1986-os kiadás) Ezt a nagyképű "még azok az emberek sem ismernek fel" bevezetést egy triviális, közismert demográfiai összefüggés követi.

Előzmény: cc (3)
cc Creative Commons License 2005.09.30 0 0 8
az a masik topik :)
Előzmény: NevemTeve (4)
csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 7
Egyelőre a fő koncepcionális tévedés: amit Dawkins önző gén fogalommal jelöl, az nem egy kizárólagos elmélet, ami a csoportszelekciónak vagy az egyedszelekciónak lenne a versenytársa. Vagyis hamis az a kérdésfeltevés, hogy mi az evolúció tárgya: a csoport, a faj vagy a gén. Dawkins végig kizárólag azt tartja elfogadhatónak, hogy a gén az evolúció tárgya; példái azonban mind azt bizonyítják, hogy értelmezése erőltetett, nehezebben, körülményesebben lehet magyarázni vele az evolúciót.

Úgy vélem, hogy a gondolatok evolúciójában egy logikátlan mutáns sikerének vagyunk tanúi; egy nyelvi invenciónak, a new wine - old bottles esetének. Maga az önző gén kifejezésre a googleval rákeresve, akár magyarul, akár angolul, ameddig megnéztem, mind mint Dawkins saját, eredeti elméletét mutatják be. Nem kutattam külön a kifejezés és az "elmélet" eredetét, de Konrad Lorenz 1978-as könyvében (2 évvel Dawkins könyvének megjelenése után), a Grundlagen der Ethologie-ben megemlíti ezt az "elméletet": "Ezt a figyelemre méltó jelenséget az "önző gén" kifejezéssel szokás illetni. Egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy meddig lehet ezt a fajta "önzést" úgy űzni, hogy az egész faj károsítása mellett vezessen önmaga károsodásához is." (magyar kiadás 45-46 oldal)

(A folyam az édenkertből hasonlóan idegesített, azt kilenc éve olvastam, majd előveszem azt is.)

NevemTeve Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6
Szemben ezzel... csl már vissza se jön?
Előzmény: AugustvonMackensen (5)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2005.09.30 0 0 5

bár nem én vagyok a topicnyitó, de szerintem az a topic már hatalmasra duzzadt...

von mackensen

NevemTeve Creative Commons License 2005.09.30 0 0 4
A "pránajáma hangja" és társai mellett? Meg "hullámtermészetű-e a Balaton" és hasonló okosságok között?
cc Creative Commons License 2005.09.30 0 0 3
utalnal, ha megkernelek, hogy ezt a vitat folytassuk le a MŰKÖDNEK-E AZ EVOLÚCIÓS ELMÉLETEK? topkban?
AugustvonMackensen Creative Commons License 2005.09.30 0 0 2

Üdv!

a topicindítóban nagyon jól összefoglaltad az én véleményemet is. kb. tizenvalahány évvel ezelőtt megpróbáltam elolvasni, de kb. csak a feléig jutottam, éppen az általad leírtak miatt.

remélem előkerülnek konkrét példák is.

von mackensen

NevemTeve Creative Commons License 2005.09.30 0 0 1
Várok, de arra kérlek hogy egyszerre csak egy tévedésre koncentrálj, hátha meg tudjuk dumálni hogy nem is tévedés.
bindera Creative Commons License 2005.09.30 0 0 0
nem s0k
csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 topiknyitó

Egyelőre lásd a topik leírását; további részletek majd később.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!