Nagyon erdemes venni - mert sokfelet lehet rajta sutni - hust, zoldseget - es hamar, no meg egeszsegesen.
Itt vannak azok, amik szerintem nagyon jok (ha kinnt nincs lehetoseged sutni), es konnyu takaritani oket. Nekem a negyszogletes van - nagyon sokszor hasznalom, szinte allandoan elol van.
Persze, hogy ezért jók ezek a topikok :o) Irtó sokat tanultam, sokkal több féle fűszert és alapanyagot használok, mint rég. És mióta olvasom ezeket a topikokat, jobban is szeretek főzni, pedig eddig sem utáltam. De a legjobban azt szeretem, hogy külföldön élő magyar lány is van itt, ezért kialakult itt egy jó kis nemzetközi konyha.
Jól néz ki nagyon ez a saláta.
Azthiszem a következő beruházásom egy roston sütős serpenyő, vagy mi a szösz lesz. Csurog a nyálam, ahogy olvasom a husis receptjeidet.
Azt hiszem, pont ezt a hianyt potolja ez a forum (no meg a tobbi is), hogy amirol nincs szemelyes tapasztalatunk, azt mastol megkapjuk.
Tudod, hogy nekem is csak par honapja (de biztos kevesebb mint egy eve) van ket hutom? Rabeszeltem a ferjemre, ne varjuk meg amig a regi kimulik - vegyunk egy ujat es hasznaljuk a regit is. Igy van tobb helyem, es sokkal jobban tudok gazdalkodni az idommel is meg a penzemmel is - kevesebbet dobok ki, tobbet tudok elokesziteni stb. Persze, ha nem fer be a lakasba, akkor ez nem megoldas. . .de igazan megertem a gondod, en is igy voltam vele sokaig.
Amit en szeretek az az, hogy alapanyagot tartsak a hutoben, nem kesz kajat, mert fozni szeretek, es frisset is szeretek enni.
A gyerekek jonnek vacsorara ma, es kepzeld, az egesz csalad fogyokurazik :))!!! Szoval valami konnyut fozni. . .
Csinaltam egy babsalatat. Most semmi sem a melyhutobol jott, mert volt idom delelott vasarolni. A bab es a csicseri borso az konzerv, jol leoblitve. Ujhagyma (de lehet lilahagyma is, vagy voroshagyma), zellerszar apro kockara vagva (ha nem lett volna, akkor zoldpaprikat tettem volna helyette, valami ropogos zold zoldseg kellett), es sok-sok kapor - firss, de ha nincs petrezselyem is nagyon jo. Erre pici so - mert a konzerv sos - es oliva olaj (kell a "fatty acid") meg vorosbor ecet. Most a hutoben varja a vacsora idot, meg kb 5-6 ora.
Csirkemellet fogok grillezni, rogton sutes elott kicsi citromlevet es torott borsot teszek ra, es nagyon keves oljajat a serpenyobe (ami bordas - kinnt esik az eso, nincs ernyo a grill folott igy bennt kell csinalni, de ez nem nagyon fustol, kb 5 perc es kesz). Talalas elott oliva olajat es koriander zoldet fogok osszeturmixolni, ugy, hogy suru szosz legyen es az lesz a szosz a csirkemellen. Nem sok - csak pici, disznak is szep. Ezt is lehet petrezselyemmel csinalni.
Fogok fozni hozza rizst, szeretem a babot rizzsel parositani (komplex feherje), es kesz a vacsora.
Igen, de helyettesiteni csak ismert dolgot lehet-szerintem. Pl. fogalmam se vollt, hogy a jalapeno egy erős paprika. Csak most, hogy irtad, világosodott meg bennem, már máskor is emlitetted. Szeretem az erőset, de inkább a csipőset. A salátát viszont a 12 éves lányommal enném, ő még nem teflon szájú :o)
Végülis minden zöldségből, gyümölcsből lehet salátát csinálni, a gondom csak az, mit öntsek rá. Na, mindegy, szerintem előbb utóbb megszületik az ötlet.
Mindig irigyellek, amikor előkapsz egy csomó finomságot a mélyhűtődből. Már vagy 2 hónapja sirbakolok egy nagyobb hűtőért, de hiába, mert sehogy se fér be a lakásba. Ami meg van, azt már rég kinőttük, egy 60 literes mélyhűtőből nem lehet csodákat elővarázsolni :(
Mindegyik helyettesitheto. A papaya a sargadinnyevel, a a jalapeno akarmilyen eros paprikaval (talan a cseresznyepapirka a leghasonlobb hozza) de el is hagyhato ha nem szereted az eroset, es a koriander zold meg petrezselyem zolddel. Amig mereven ragaszkodtam a hozzavalokhoz nem is kerult annyiszor salata az asztalra mint kellett volna, szerettem volna.
Van itthon vegyes zoldsegem (fagyasztott), azt hiszem az lesz ma. Csirke mell hirtelen, labosban grillezve es repa-borso-kukorica-zoldbab es megvalami salata-salsa.
A savanyúkáposztát leöblítjük és kissé összevágjuk, hozzáadjuk a vékony cikkekre vágott almát és narancsot, mézzel ízesítjük és összekeverjük. A kölest sós vízben megfőzzük, kihűtjük és leszűrjük. Hozzákeverjük az áttört tehéntúrót, a szeletekre vágott és olajban aranysárgára pirított vöröshagymát, tojást és a köleslisztet, sózzuk, kakukkfűvel fűszerezzük és összedolgozzuk. A masszából kis lepényeket formázunk, forró olajban kisütjük és a salátával tálaljuk.
A hetvegen valami bab salatat szeretnek - lattam (es kostoltam is persze) mindenfelet. Most olyan lenne jo, ami szarabab es zoldbab kevereke.
Van itthon bab konzerverm tobbfele, es fagyasztott zoldbab is. Hagymaval biztos jo lesz - valami vorosbor ecet, so-bors-kapor lenne jo ra. . .a kaportol finom friss ize lesz! Mi lenne, ha tennek bele egy keves savanyu almat. . .?
Persze, a frissnek mas az ize - de fuszerkeverekbe nem lehet tenni a szaritott helyett. HA latsz kesz cajun kevereket - probald ki, igazan jo. Persze mint minden keverek, ez is valtozo - ki hogyan csinalja, mit tesz bele, mit nem - na es mennyit.
Most eppen a Herbes de Provence-t probalom probalgatni :))
ZsuR,nagyon gusztusosan néz ki a gerslis salátád ésa Cajun-mixet is megcsinálnám, csak a hagyma- és a fokhagyma-pornál elakadtam. Eddig egyszer próbáltam a fhagymaport és kidobtam, mert a frissen törött jobban ízlett. Avval nem lehet? És a vöröshagymapor helyett van-e ötleted?
A mai vacsora - a gersli salata es csinaltam hozza halat (catfish-harcsa) cajun modra. Nem tettem ra sok fuszert mert nem akartam nagyon csiposre - a salata is csipos picit. Csak egy icipici oliva olajat tettem ra - es mar a tepsiben fuszereztem. Nem kell sok a halnak - 3-4 perc mindegyik oldalon.
Igaz ez nem salata,de zoldsegbol van brokkoli kocka 800 gr brokkoli 30 g olv.vaj 225 tejfolos turo(kotedzs) 1 tejfol 4 tojas 3 ek liszt egy kis sutoporral keverve negyed kk szerecsendio so,bors sajtmartas a tetejere: 25 g vaj 2 ek liszt 100 g reszelt sajt 3 negyed pohar tejszin szerecsendio, so, bors A brokkolit felpuhara fozzukl es elrendezzuk egy kivajazott,zsemlemorzsaval beszort,kb 17x28 cm-es tepsibe. A tojasokat felverjuk a liszttel, a mar nem forro olvasztott vajjal,tejfollel,fuszerezzuk,raontjuk a brokkolira es koz.homersekleten 50 percig sutjuk,tuproba. a vajbol,lisztbol besamellt fozunk,hozzaadjuk a sajtot es a meleg brokkoli sulemenyre ontjuk. Csokkenteni lehet a kaloriat, ha a sajtot a brokkolihoz keszitett masszaba keverjuk,en igy csinaltam es nagyon finom!
hat ezt a jalapeno-t kihagyom,mert en nem szeretem az eroset. Ha a zoldseg kienged,akkor nem lesz olyan plotty nalad,mert nalam igen:(( a porkolt nalunk is nagyon megy nokedlival.
Csak azert csinalok nagyobb adagot, hogy ne kelljen allandoan fozni - mert mi is csak ketten esszuk (a gyerekek mar nincsenek itthon), es raadasul a ferjem nem is mindig eszi - mert ami nem porkolt, az nem is olyan jo :))
Itt a jalapeno kepe: ha nincs akkor mas eros paprika is megteszi - szoktam helyettesiteni oket, nem esek ketsegbe.
Az ujhagymat nem forraztam le - szepen kiengedett a salataban (hiszen allni kell a salatanak).
Igen - en a hust kivetelesen a mikroban csinaltam, es egy par darab kemeny is lett :((. Keso volt, nem volt idom varni amig magatol kineged a hutoben.