na szoval, aki meg nem probalta ki, az feltetlen latogassa meg, ha arra jar. a hetvegen sikerult a tiszacsegei halaszcsardaban kajalni. olyan istenkiralycsaszar kajak voltak! 3 dolgot kostoltam, mind izlett: fustolt folyami harcsa lilahagymaval eloetelnek. valami fenomenalis! 1000ft. aztan folyami harcsabol keszitett olajos hal szinten eloetelnek. 1000ft. isteni! aztan harcsapaprikas turoscsuszaval, kapros ontettel. isteni!
kerdesem, hogy tud-e val;aki olajoshal receptet? vasarhelyen sok horgasz ismerosom csionalt, de csak annyit tudok rola, hogy tepsibe bele a halakat szepen egymas melle, olajban, es lassu tuzon sokaig "fozni".
Ez érdekes! Nálunk Veszprémben ez állandó kínálata a Tescónak. Ezek szerint viszont Pesten ez nem alap? A Corának mindig elég jó a halpultja, de azért csodálkozom, hogy ezeket (a számomra alap) halakat eddig senki nem tartotta. Lehet, hogy akkor én itt vidéken jobban járok, mint Te a fővárosban? ;)
No, azér' a pisztráng serpenyőben sütve sem akármi, :-)
Börzsönyi túránkon 10-12 kenyérgombát, s pár szem rókagombát leltünk. A kenyérgomba szokatlan, erős halszaga nem szegi kedvünket. Van már gombunk, vegyünk hozzá kabátot, akarom mondani a kenyérgombához halat! Szombaton este 7-kor nem fagyasztott halat kapni nagyobb művészet volt, mint szárazságban gombát találni. Kénytelenek voltunk beérni „mozijegy - árnyi” két kicsi pisztránggal. Másnap a tisztított halat sütés előtt 1 órával, kívül belül besóztma, enyhén megcitromoztam, haloványan megszórtam fehér borssal, a hasüregükbe friss citromfű ágacskákat tettem. A pár szem gomba nem tűnt kiadós mennyiségnek, s féltem, hogy az íze is tömény lesz, így egy zsenge cukkinit is felkarikáztam mellé. A gombát és a cukkinit vajon, kevés sóval, 1 szál újhagymát egészben mellé téve a cukkini puhulásáig pároltam. A kenyérgomba a galamb- és tejelőgombák sajátságossága révén ropogós állagú marad, formáját szépen megtartja. A dinsztelés befejeztével néhány szép gombaszeletet félretettem a tálalás díszítéséhez, a hagymát kidobtam, a maradékot tejszínnel felöntve össze turmixoltam. Színe akár a hántolatlan mandulából készített mandulamártásé, s nem vicc, az íze is! (Miért keres az ember új ízek megkóstolásakor mindig a már meglévő ismereteiből hasonlóságot ?) A cukkini jellegtelen ízű, ezért bátran alkalmazom gombákhoz, sűrítő anyagnak, habarás helyett jó és még tán egészséges is. Amikor elkészült a mártás és a hercegnő burgonya is javában sült, következett a halsütés. A halakat lisztben meghempergettem, s kevés zsiradékon vas-serpenyőben mindkét oldalát piros - barnára sütöttem. A szűkös serpenyőben szép ívet kaptak a halacskák. A halhús omlóssága és a gombák roppanósága szép kontrasztot adott, ízeik kedvünk szerinti harmóniában egyesültek. Ajánljuk minden gomba- és hal gurmandnak! :-)
Legegyszerűbb halak? A sült kárász a serpenyők koronázatlan királya, mesés ízzel. Ezerszer többet ér a friss kárász mint a bevásárlóközpontok halaspultján sápadozó valamikori tengeri halak, melyek ki tudja min mentek keresztül mióta véget ért nyomorult életük valami aquakultúrában...
Először pár hete a Corában sikerült 4 db balatoni keszeget venni( ilyet nem láttam kb. 15 éve.) Itthon jól kisütöttem és visszajött a gyerekkorom nyaralása, amikor a szüleimmel ilyet ettünk a Balatonon. Isteni volt! Azóta vettünk már többször( direkt ezért megyünk), na meg kárászt is. Este kiülünk egy gyertyával és egy üveg csopaki olaszrizlinggel a kertbe és sült halat eszünk, nem is akármilyet.
Tudom, hogy ezek a legegyszerűbb halak( én is sütök ennél flancosabbakat is gyakran), de ez nálunk a retro és nosztalgia keveréke. Ráadásul még jó is!!!
Még eddig nem találkoztam amurral, ezért vettem 4 szeletet (valamire csak jó lesz))). Utána "találtuk" meg a camamert sajtos krokett leírását, amit persze rögtön gombásítottunk (szakmai ártalom?) és szinte egyszerre mondtuk, hogy ez a halszeletekkel nagyon jó lehet. Már csak a zőccség hiányzott: először salátákban gondolkotunk, aztán bevillant, hogy van a hűtöben friss medvehagyma.
A gondolatot tett követte: A krumplit héjában megfőztük, melegen áttörtük, 1 tojást és annyi lisztet adtunk hozzá, hogy lágy tésztánk legyen. A tésztát kinyújtottuk és négyzeteket vágtuk belőle. 1-1 nagyobb sajtkockát tettünk rá amikbe párolt trombitagombát nyomkodtunk, A tésztát ráhajtottuk és gombócokat formáltunk belőle. Tojásba és prézlibe forgatva forró olajban pirosra sütöttük.
A medvehagymát kevés vajon 2 apróra vágott krumplival puhára pároltuk, turmixoltuk pici sót és tejszínt adva hozzá kiforraltunk.
A halszeleteket - néhány órás sózott érlelés után - liszbe forgattuk és kevés olajon átsütöttük.
Igazad van: q...jó lett. (de! másféle hal, vagy gomba sem rongálja ezt az ételt:)))
Talán a bikaliaknál. A "halboltosom" legalábbis tőlük hozza a piaci halat és szokott benne lenni compó is. Az egyik ismerősöm meg tán a hortobágyi halgazdaságtól szerzett tenyészanyagot a Bánya-i horgásztóba.
Szégyeld magad! Ez az izgatás tipikus formája! Korán reggel! Én mondjuk nem nagyon szeretem a pontyot, de ez marha jól néz ki, és a batyu sem lehet utolsó!
Hétfő reggel iylen képpel kezdeni!!!! Fel vagyok háborodva!:):):):):)
Tegnap a kedvesem ezzel a gyönyörűséggel kedveskedett.
Sült pontyszelet kelkáposzta batyuval:
Kevés vajon a rizst fehéredésig pirítottam, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a szárított gombát (cseh kucsmagomba), megsóztam, puhára pároltam.
A gombás rizst összeaprított kaporral és egy tojással elkevertem, majd kevés vajon dinsztelt kaliforniai paprika kockákhoz kevertem, és jól átsütöttem. Sóztam, borsoztam.
A kelkáposzta leveleket forró sós vízbe dobtam pár percre, majd lehűtöttem, lecsöpögtettem.
A káposztalevelekbe beletöltöttem a gombás, fűszeres masszát, baconszalonnával áttekertem és a sütőben pirosra sütöttem.
A sült pontyszeletet márványsajtos, snidlinges, tejszínes mártással tálaltam, köretnek mellétéve a töltött kelkáposztákat.