Van egy 2x3 alapterületű fedett teraszom, zártszelvény lábakon áll, átlátszó pala tetővel, amit szeretnék beépíteni.
A beépítésnél 2 nagy ablakot szeretnék és egy ajtót :) ,no meg egy rendes tetőt rá :)
Tervrajzot ugyanúgy kell készíttetnem, és e-naplót is vezetni kell?
Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha be szeretném építeni a teraszomat, akkor az új szabályok szerint kell építési engedély, vagy csak bejelentési kötelezettségem
Ebbol semmi sem engedelykoteles. Nalam tetocsere volt, az engedelyes. Ha minden jol megy par napon belul lesz hasznalatbaveteli, utana pontosan a felsorolt munkakat fogom elvegezni kulon engedelyeztetes nelkul.
Tetőtér beépítésre volt építési engedélyünk, ami sajna lejárt, addig szórakoztunk a kivitelező kereséssel. Elnéztem a dátumot és nem lett időben beadva a hosszabbítási kérelem (hja a napi 14 óra munka nem segíti a memóriát).
Az építészünk családi problémák miatt 3 hónapot mondott az új terv elkészítésére (új jogszabályi követelményeknek megfelelő új terv, közműnyilatkozatok stb.) Viszont nem szeretnénk addig várni, nehogy kifussunk az idei évből, mert legalábbis a tetőt muszáj megcsinálnunk.
Járható-e az az út, hogy csak az engedélyhez nem kötött munkákat kezdjük el, és menet közben megkérjük az engedélyhez kötött részekre az engedélyt? Jól értem, hogy az alábbi munkák nem engedély kötelesek?:
- tetőhéjazat csere (a tetőszerkezet egyáltalán nem változik, nincs térdfalemelés sem)
- tetősík ablak két szarufa közé
Mi a helyzet az alábbiakkal?:
- gipszkarton válaszfalak, gipszkarton álmenyezet
-tetőszigetelés
- gépészet (a csövek a meglévő födém salakfeltöltésében lesznek, könnyűbetonnal visszabetonozva).
Megyek majd persze jövő héten az építési osztályra is, csak szeretnék felkészülni.
Konyha felújítás előtt állunk, és azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek a páraelszívó kivezetését utcai homlokzatra lehet-e tenni? (az épület utcafrontos, azaz a falsík előtt ott az utcai járda)
Kell-e hozzá építési engedély?
Van-e esetleg valami megkötés magasságot illetően?
Nálam nem reagáltak semmit azt mondták nem tudnak semmit küldeni csak az ép felügyeletnek küldenek értesítést..(vas megye).
Egy kérdésem lenne:ha a kitűzésnél változtatok a ház elhelyezésén de minden előírt távolság megmarad(konkrétan szeretném 1 méterrel hátrébb rakni) akkor megint újra be kell adnom az egész bejelentést? Illetve ellenőrzi ezt valaki?
Nézzétek meg az ÉTDR-ben a befogadás napját, Onnantól számitva 15 nap után éles a dolog.
Van amelyik hatóság küld egy nyugtázást a befogadásról, van amelyik arról is, hogy letelt a 15 napod, és okés minden. Olyannal eddig nem találkoztam, ahol semmit nem reagáltak volna (idén 7 ilyenem volt eddig)-
Már több mint 2 hete leadtuk a szükséges dokumentumokat a helyi építési hatóságnak, de még nem kaptunk semmi visszajelzést. A tervező azt mondta, hogy várjunk még az építkezés megkezdésével. A kérdésem az lenne, hogy mi a tapasztalat az új szabályok ismeretében? Érdemes tovább várni? Fog reagálni bármit is írásban az építési hatóság?
Lenne egy másik kérdésem is, kerítéssel kapcsolatban. A jobb oldali szomszéd megcsinálta a kerítését, ahogy kell, viszont én szeretnék tömör kerítést a telkemen körben (kivéve utcafront, ezt a szabályok is engedik). Mivel az övét nem távolíthatom el, ezért úgy gondolom közvetlen mellé felhúzom a sajátomat, nyilván az már az én területem. Szabályos ez így? Nem lehet abból probléma, hogy összeér a két kerítés? Illetve a szomszéd háza nem telekhatáron fekszik, van vagy 60-70 cm távolság a kerítésétől. Ha a házánál is végigviszem az én kerítésemet, akkor pl. ha fel akarja újítani a házát és útban lesz a kerítésem, akkor mi lesz a helyzet? El kell bontanom azt a részt, vagy az ő költségén kell elbontani, vagy oldja meg, ahogy tudja?
Használatbavételi engedélyben kikötöttek pár munkálatot, amit el kell még végezni, most szeretnék 1 év halasztást kérni. ÉTDR-ben hogyan kell ezt beadni helyesen? Mert csak fix ügynevek vannak, azokból kell választani. Beadtam "Használatbavételi engedélyezési eljárás (általános)"-ként, de elutasították, a csatolt kérelem (PDF-ben mellékeltem) szövegét szerintem el sem olvasták.
A) felépited a bővitményt, használatbavételit rá, és utána piszkálni a meglévőt (ha abban van tartószerkezetet érintő változás)
vagy
B) megcsinálod a meglévő épületen a változtatásokat, azt a tervrajzon meglévő állapotnak tünteted fel, és ezután kéred meg az épitési engedélyt, majd utána tudsz tökölni az egésszel
Használatbavételi alatt ilyenkor mit kell érteni. Kompletten átnézik az egész (meglévő régi ház plusz új helység) épületet, vagy csak a hozzá épített résznek kell megfelelnie.
Azért érdekes ez, mert ha csak egy helységet toldok hozzá, amiben nem lenne semmi egy műterem dolgozószoba, tehát üres helység. Ekkor mi van kell burkolni a padlót, fűtést idehozni, festeni?
Ha lezárod a naplót véglegesre, akkor kell használatbavételit is kérni. És ezután tudod folytatni a többi enapló nélküli dolgot. Viszont a használatbavételinek vannak feltételei.
Szóval ezt nem lehet általánosságban megmondani, mert attól is függ, hogy mi-merre alakul még át a házon.
Ha van egy működő ház, amihez szeretnénk hozzá építeni egy nagyobbacska légterű helységet e-napló mikor zárható leghamarabb? Ha abból az irányból közelítjük meg a történetet, hogy csak a létező legszükségesebbek dolgoknál legyen e-napló, és arra törekszünk hogy a lehető legtöbb mindent naplón kívül lehessen elvégezni.
MEg kell kérdezni, mert ha nincs hatóságilag elrendelve a bontása, akkor csak rá van mondva, hogy az.
De azt tudnod kell, hogy ha nagyon szarul néz ki, a hatóság kötelezhet a jó karbantartásra, illetve ha életveszélyes lesz mondjuk egy nagyobb eső után, akkor elbontatják.
Egyszerűbb lenne egy felújítandó(romos),bár sokan mondják, hogy tákolni, egy régi vackot?Mindig az a legdrágább-Valóban hosszabb távon lehet hogy többet emészt el,de mivel egy összegben nem áll rendelkezésre annyi,és kompromisszumokkal elodázható egy felújítás,ez az egyetlen járható út számunkra(pl:túlélhető szerintem,ha mondjuk a tető rendbetétel után nem marad pénz csak az egyik lakószobára-pár év gyűjtögetés és lehet folytatni-addig is a mész olcsó,max oda vendéget nem viszünk be.)
Apropó...mi a helyzet a "lebontani való",lebontandónak hirdetett épületekkel?Sokszor látom,hogy még menthető dolgok ezek...ki mond ítéletet ezek felett,illetve magam megmenthetem?Van eladó által rámondott és hatóságilag lebontandó is?
A lakcímet egyébként van hova bejelenteni,ez nem lenne gond.
Miskolcon nagyon végletes helyek vannak.Putriövezet az abszolut nyomorral(soha),betondzsungel,meg újgazdag vr.
Nem egyszerű.
Viszont azt tudnod kell, hogy egy papiron melléképületben nem nevelhetsz gyereket. Az első családlátogatás alkalmával el fogják venni, sőt haza sem engedik, ha nincs bejelentett lakcimetek. Bejelentkezni be lehet zártkerti ingatlanba, üdülőbe is, de melléképületbe nem.
Ne érts félre, nem lenézem a szegénységet, mert jómagam is rendkivül szegény családban nőttem fel.
Csak azt mondom, hogy igy kvázi újat barkácsolni nem fogsz tudni, mert kurva sok bürokratikus akadály van. Ezért irtam, hogy vegyetek egy romos épületet, amit vagy felújitotok, vagy mögé épitesz magadnak egy "melléképületet".
Nehogy azt hidd, hogy üres telket jobb árban fogsz találni, mint egy ilyen épületest.
Viszont azt tudnod kell, hogy egy papiron melléképületben nem nevelhetsz gyereket. Az első családlátogatás alkalmával el fogják venni, sőt haza sem engedik, ha nincs bejelentett lakcimetek. Bejelentkezni be lehet zártkerti ingatlanba, üdülőbe is, de melléképületbe nem.
Kémény:abszolut füstmentes téma lenne,mivel rakétakályhát építek,aminek emissziója szinte 0.(elméletben még panelban is használható lenne)
Városon nehéz gazdasági épületet lelni,de lesegetem azért a hirdetéseket.
Ilyen erdő alatti utcácska lenne ideális,aminek csak egy része lakóházas,a többi a vége felé telek vagy hétvégi házas.Nyilván nem egy rózsadombi vagy belvárosi övezetben gondolom, nem is éreznénk ilyen helyen jól magunkat.
"cigány életmód"---szerintem nem az.Azért mert szegény valaki,és okosan beosztja a pénzét(havi 2x 80e) és még nincs baba.,valamint nem hajlandó hitelt felvenni,annak mi más marad.?!Albérletbe nem megyünk mert sose lesz a miénk,és indokolatlanul drága.
A szegény és az igénytelen retek nem keverendő össze.Minket nem vet fel a pénz,de sose tűrtük meg a koszt,a lomot.
Rengetegen élnek így, és ez vsz hatványozódni fog.
Viszont meg kell nézni a HÉSZt, mert egyáltalán nem biztos, hogy csak önmagában épithetsz egy melléképületet egy telekre. Mert bár nem kell rá épitési engedély, de a HÉSZt és OTÉKot be kell tartani itt is. Több településen kérnek bejelentési eljárást.
Kémény: a kémény minimális kitorkollási magassága 6 méter. Alatta ugyanis az udvaron és a szomszédoknál fog kavarogni a füst. 3 méter gerincmagasságú épületnél a 3 méteres kilógatás eszméletlenül sok, oda komoly merevités kell, ami viszont nagyon rondává teszi az egészet (bejelentéses eljárásnál tuti nem engedélyezik).
Ha meg megcsinálod kisebb kéménnyel, tutibiztos lehetsz benne, hogy feljelentenek, és akkor hiába takarózol azzal, hogy épp kimentetek a telekre havat lapátolni.
Legjobb lenne, ha vennétek egy romos gazdasági épületet, és azt újitanátok fel.
Lakóövezetben ezzel az elképzeléssel esélyed sincsen semmire, egyszerűen túl bürokratikus az egész, pont az ilyen (már bocs) cigány életmód ellen.
Épitési engedély helyett bejelentési eljárás van, ami inkább bonyolultá tette az egészet, és az egész épités felelősségét az épitészre tolta.
Magyarul el lehet felejteni bármiféle susmust ezentúl, mert az épitész felel mindenért, és hülye lesz belemenni bármibe, ami miatt ő nagyon durván büntethető.
---
50 m3-nél nagyobb épület mindenképpen épitési engedély köteles. E-napló, stb.
Ott is el lehet felejteni a szalmabálát, meg egyéb ilyen tákolmány módszereket. Az épületnek állékonynak kell lennie, és szakemberekkel kivitelezheted, akiknek megvan a megfelelő végzettségük.