Én már meggazdabodtam volna, ha aladtam volna a "csoki akácfám" magjait, hogy ebből ilyen fa lesz. Senkit nem akartam bacsapni, inkább segíteni a tartásában nevelésében, és felhívni a figyelmet, hogy magról szinte soha sem lesz olyan mint az eredeti szelektált fajta. Sajnos, hogy ez így van , gondolom sokan bánják. Én is megveszem, meghozatom minden évben a szaporítóanyagot. Pedig nincs közel (2000 Km) A szállítási költsége viszont az üzemanyag drágilása miatt az égbe szökött. Ez van, sajnos tudomásul kell venni. Viszont gyönyörű lombozata miatt kárpótol mindenéert. Mivel nem nő olyan intenzíven gyorsan, és magasra, így a kisebb kertekbe jobban ajánlom, mint a zöld változatát. Ezáltal a kezelése, permetezése is könnyebb feladat. A levélzet színe miatt is százszor szebben mútat a zöld környezetben.
Találni lehet "csoki akác" magot, de valóban ezekből szinte egy sem lessz olyan mint az eredeti szelektált fajta. Én már próbáltam vetni saját termett magvakból, azonban az eredmény meg sem közeliti azt, amit igazából szeretnénk belőle kihozni.
Köszönöm a választ. Akkor még reménykedem, mert hihetetlen tempóban nő. Alig 1 évesek és több mint 1 méteresek. A telet garázsban töltötték. A magokat ausztráliából vettem.
Ha magról van, akkor valszleg visszaütött az alapfajra, ezért is vészelte át károsodás nélkül ezt a telet... Egy hónap múlva nézz rá, ha addigra nem színesedik, akkor bizony sima alapfaj.
Bónusz kérdés: hol találtál te már termő csokiakácot? =8O
Szeretném a segítségeteket kérni. Tavaly kaptam egy pici selyemakác palántát, kb 10 cm volt, a télen egy zárt teraszon telelt, világos de hideg helyen, minden levelét ledobta, de most szépen kihajtott újból, még mindig a teraszon van bent.
A kérdésem: elég kicsi a cserép amiben van, hogy járok jobban, ha a kertbe ültetem ki és majd ősszel behozom egy cserépben, vagy csak egy nagyobb méretű cserépbe ültessem át? Azt olvastam róla, hogy nem szereti az átültetést :(.
Megnéztem az egyiket, ami egy fiatal van, és tavaly gyönyörü volt. Pont olyan mint az enyém, pár rügy már van rajta, ami kezd levélbe fordulni, de áll még ő is.
szia, én nem vagyok szakértő, csak pár éve van fám, de azt mondom hogy várj türelemmel, ki fog hajtani, amiről ugy látod hogy kifagyott, nincs benne élet, azt nyugodtan vágd vissza -
Az enyém is most kezd magához térni a ronda télből máskor ilyenkor már szinte zöldbeborult.
Tavaly ősszel ültettem egy csemetét,kb 1m magas lehet.Télen karton doboz volt rátekerve,viszont a fa felső része el van barnulva,gondolom elfagyott!Várhatom,hogy tőröl kihajt vagy ha nem történik semmi akkor kuka?
18 mimóza mag volt a zacskóban, amiket most egy hete elvetettem, négy kikelt, de megéri-e a felnőtt kort, nem tudom, jelenleg kis műanyag házikóban fejlődnek.
Négy selyemakácunk van, de egyik sem mutatja, hogy életben lenne. A nagyot meg kellett csonkolni, mert sok elhalt ága lett. A közepes talán nem fagyott el, de nem mozdul. A két fiatal suháng több mint 2 méter magas, de kb térdmagasságtól fölfelé el van szineződve. Szerintem elfagyott (takarva volt télen).
Mindenesetre minden évben rengeteg magonc kel ki a kertben, úgyhogy ha előlről kell kezdeni, lesz miből.
Gyereknek sztem elronthatalan egynyáriak, mint bab való meg fél tucat tejfölöspohár, két maréknyi kerti föld, kis locsoló, aztán hajrá, azzal is pont ugyanúgy el fog szöszmötölni, ha megvan benne a jó szándék meg az akarat... Nem a puccos, jó sokba kerülő, csilivili cucok, amik ad absurdum csak kudarcot hoznak neki...
ON: megindult a csokiakác mindkét húsz centis suhánga... A fából ennyi maradt, de legalább túlélt.
Szia Ildi. MImózával még nem mertem próbálkozni, de nagyon izgat a lótuszvirág. De mivel az sem olcsó, egyenlőre még meggondolás alatt van hogy vegyek, ne vegyek.
A selyemakácom miatt is el vagyok keseredve, annyi negativ véleményt hallottam a betegségével kapcsolatban. Ez az afrikai bolha, vagy mi a neve ami már az első perctől benne kellett hogy legyen, minden évben egyre agreszivebben jön elő. Hiába permetezzük actarával, itt kaptam rá a tanácsot, de egy másik kertész azt mondta, hogy soha nem lehet kiirtani, és lehet hogy ki kéne a fát vágni.
A férjem egyenlőre nem adja fel. Azt is mondták hogy erősebb permetező kéne, de nem tudom mi. Azért a kutyák és a gyerek miatt félve permetezünk.