Nekem Hausmeister HM1300-asom van, alkatrész (ékszíj vagy mifene, üst, lapát stb.) szempontjából nagyon jó az ellátás. Nagyon régen használom, semmi gondom vele, sok-sok év után kopott el a szíj, az Orczyban vettünk 1-2ezerért egyet és a férjem kicserélte, azóta is tökéletesen működik. Elmondása szerint, nem volt semmi extra a gép "szétcsavarozásában" sem, persze azért némi műszaki érzék nem árt hozzá :-)
Sok program van rajta, nem túl nagy a kémlelőablak a tetején (némelyik gépen itt szökik a hő, ezért alufóliával, vagy konyharuhával szokták letakarni).
A használatijában szereplő receptek tökéletesen alkalmazhatóak (ellentétben pl. az öcsém Hauser gépéhez adott használatiban lévő receptekkel, ő is az én gépemhez kapott receptek alapján süt kenyeret).
Pizzatészta, nagy és kisebb kenyér is szépen megsül benne, köszönhetően a két lapátnak (ez szerintem alap, ha nem egyedül vagy és csak magadnak akarsz kis kenyérkéket sütögetni, mert akkor talán elég az egy lapátos is, bááár ... ).
A programozás szempontjából - ebben az árkategóriában - szerintem, kb. mindegyik gép ugyanazt tudja.
Igen, akárhány dekás kenyeret is lehet készíteni . Persze van egy minimum, mert egy szint alatt már nem tudja jól megdagasztani (nem tudja "felkapni" a dagasztókar) a tésztát. Ez a minimum általában 1/2 kg, egyszóval, 70 dkg-ost simán készíthetsz. A lényeg, hogy próbáld először a meglévő 70 dekás recepted, ha nem tökéletes (nem olyan, mint eddig) , akkor a használatiban lévő alaprecept hozzávalóit csökkentsd arányosan ..
Segítséget kérnék tőletek. Eddig olyan gépem volt, amely 700-900 g-os kenyeret tudott sütni, és én mindig 700 g-ost készítettem. Most kinéztem egyet, de annak 900-1125 g a kapacitása. Lehetséges vajon vele mégis kisebb (700 g-os) kenyeret sütni?
Gőzöm sincs, hogy mitől forrósodik, de ha eddig nem csinálta, akkor valami gebasz van! Esetleg hívj fel telefonon egy háztartási gépekkel foglalkozó szervizt és kérdezd meg, hátha rendeskék és megmondják.
A gépem ékszíjának kopását úgy vettem észre, hogy mákhoz hasonló apró "darálék" lett a kenyérsütő alatt a polcon ... először nem is tudtam, hogy mi az, persze a férjem igen ... egyszóval vettünk egy szíjat vagy mifenét az Orczynál és a férjem kicserélte :-)
Egyébként, egyáltalán nem melegedett, vagy ilyesmi, csak kicsit a hangja lett más, báááár én igazából ezt nem is vettem észre (szerintem ehhez műszaki érzékkel megáldott ember "füle", hallása kell), a férjemnek tűnt fel :-)
Ez nem a tisztításon múlik sajnos, egyszerűen befolyik a nedves anyag, az elkopott szimering miatt a tengely mellett a siklócsapágyba, ahol berohad és beáll.
Ennek másik feltétele a tengely és csapágy együttes kopása, ami miatt lötyögni kezd a tengely, emiatt sem tudja ellátni a feladatát a szimering. Nekem az egytengelyes változat van, már garancia lejárta előtt cserélni kellett a sütőformát.
Később magam voltam kénytelen javítgatni. Egyszer vettem egy új sütőformát, akkoriban jó áron adták az Auchanban (4000 Ft). 1 év után azt is javítani kellett.
Na, én megszívtam, beállt az egyik tengely. Nem mozog, pedig mindig tisztítva van. Olvastam, hogy másoknál is előfordult. Most visszaküldtem, mert jótállásos, remélem, nem akarják rám kenni, hogy nem megfelelő használat, mert akkor mérges leszek...
Szeretném a segítségeteket kérni! Kenyérfogyasztással, kenyérsütéssel kapcsolatban írom a szakdolgozatomat. Készítettem egy pár perces kérdőívet, aminek kiértékeléséhez minimum 50. kitöltés szükséges. Sajnos a környezetemben nem sokan (összesen ketten) sütnek. Kérném mindazon kedves sütni-enni szerető felhasználót, hogyha módjában áll segítse kitöltéssel a munkámat! Köszönöm szépen :)
Igen, ha a saját gépedhez kapott (a legtöbb használatiban van) receptek arányainak megfelelően "lekicsinyíted", vagy csak a Hausmeister recept 70 dkg-os változatát készíted, szerintem jó lesz, legalábbis remélem :-)
A 3930-as hozzászólásomban (lentebb), beszúrtam a Hausmeister használati utasításának linkjét. Ha ezt megnyitod, a 16. oldalon van a recept:
Az a lényege, hogy beleütsz egy mérőedénybe 3 db tojást, elkevered, majd felöntöd vízzel, hogy 310 ml legyen összesen. Ezt öntöd az üstbe, erre teszed rá az 560 g lisztet (keverve, ahogy írtam rozsliszttel, vagy csak sima fehéret ... szerintem a tojásoshoz jobb a sima fehér, mert lágyabb a bélzete).
Majd: 2 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj vagy vaj, 2 kiskanál zacskós élesztő (a kanál tudod, ami a géphez van mérőkanál)
Igazán nincs mit, nekem nem fáradtság (még időben sem, mert nagyon gyorsan gépelek) :-) Hiába noh, néha elég egy banánhéj is az elcsúszáshoz :-))
Szuper, hogy végre sikerélményed lett! Húsvétkor próbáld ki a tojásos kenyeret, karácsonykor a mézzel készült, mézeskalács fűszerkeverékes zsemlét ... annyira passzolnak az "ünnepi asztalon" található finomságokhoz !
Nagyon nagyon köszönöm a sok segítséget. Pihengetés közben sütöttem kenyeret és kalácsot is, és mind a kettő tökéletesen sikerült. Hát tiszta égő de azt tudnotok kell a digitális mérlegem sem jól mért és valószínű azért nem sikerültek az eddigi próbálkozásaim. Új mérleg új próbálkozás és máris működik minden. :)
Zsemléket a gép használatijában lévő receptek szerint szoktam sütni:
ZSEMLE (10-12db)Használja a fehér kenyér receptjét a zsemlék elkészítéséhez!Válassza ki a TÉSZTA programot (7). Miközben a tészta elkészül, verjen fel egy tojást. Ha a tészta elkészült, osszafel 10-12 egyforma méretô golyóra. Ezeket helyezze egy enyhén kiolajozott sütôlapra (a lehetô legtávolabbegymástól). Fedje le és 30-40 percig pihentesse egy meleg, huzatmentes helyen, illetve addig, amíg a zsemlék akétszeresükre nem nônek. Kenje át a tetejüket a felvert tojással.Elômelegített sütôben 180 °C-on 12-16 percig süsse a zsemléket.
Fehér kenyér recept (szintén a használatiban van): 310 ml víz, 560 gr liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 3 ek vaj/olaj, 2 kk élesztő.
kk, ek = a géphez kapott, két végén különböző méretű adagolós kanállal mérve
Karácsonykor mézeskalács fűszerkeveréket teszek bele és mézzel készítem cukor helyett, ja és csináltam már durvára tört dióval is.