Ezek a gepek mar tuleltek egy par politikai rendszert, ugyhogy nem kell felni toluk. A kezedbe veszed, ha mukodik jo, ha meg nem, nem veszed meg. Arra nincs garancia semminel, hogy a kovetkezo exponal is mukodni fog.
A biztonsagot noveli, ha kettot veszel, meg akkor is csak a Leica objektivsapkajanal tartasz.
Errefelé kapisgáltam, csak nem tudom hogy a két orosz közül melyiket merjem megvenni. Megbízhatóság, kereső...
Hát ja, egy Bessa r2 vagy Leica biztos vidámítana, de a filmes részlegbe nem akarok már annyit beletenni. Örülök hogy eladtam 3 nemhasznált obit, még van vagy 4 ami nem kell
Az általam próbált kevés váz alapján mondom. Itt ülök, kézbe veszem a Mamiya ZE-2 gépet. Kevés fényben görcsölök 10 mp-ig legalább. Mamiya 7-tel bármerre tartom, pillanatok műve (max 2 mp.) Biztos vannak jobb slr-ek, és rosszabb távmérősök élességállítás szempontjából.
Keves fenyben semmivel sem konnyu elesseget allitani, illetve kerdes mi szamit keves fenynek. A szazezres limit is eleg alacsony, persze megint kerdes konkretan mi szamit penge optikanak.
En a Zorkij 4-es gepet javaslom, legfeljebb, ha nem tetszik eladod amennyiert vetted. A Jupiter 8, Jupiter 12 eleg jo objektiv, azok sem kerulnek sokba. A Kijev 4 is hasonlo, talan meg jobb is, de a Zorkij keresoje nekem jobban tetszik.
Távmérőssel "könnyen-gyorsan élességet állítani" ráadásban kevés fénynél...
Nem akarok szarkasztikus lenni, de ezt az igényedet miért a távmérős rendszerben keresed? Csak érdekelne.
Na, de Te tudod.
A Voigtlander családjának tagjai igencsak kellemes keresőképpel szolgálnak, és az obiparkja is kitűnő. Érdemes a márka kiadásai között kutakodni, áruk is mérsékeltebb mint az általad említett márka tagjai.
Olyan távmérős gépet keresek, ami megbízható működésű, full manuális beállítási lehetőségekkel, min. 1s -1/1000-ig legyen képes a zár, és van hozzá jó ár-érték arányú penge obi (25-50mm között). Eddig akár Leica M6 is lehetne, de én ezt mindenestől 100e ft alatt szeretném. SLR-ben tudnám a választ, van is, de fontos, hogy kevés fényben könnyen-gyorsan tudjak élességet állítani.
Köszönöm a hasznos infókat! Úgy néz ki, ha nem is a közeljövőben, de talán még idén lesz rá lehetőségem, hogy gyakorlatban is kipróbáljam. Sikerült találnom két bontatlan Agfa rapid kazettát. Elvileg így már nincs akadálya a próbának, de előtte még kell egy karbantartás magának a fényképezőgépnek.
Szerintem a filmet nem behúzza hanem betolja a továbbító peck az üres kazettába, így a végén marad vagy félcentis vég ami megfogható, és a film kihúzható kazetta bontás nélkül is.. Két ilyen régiségem is van, egy rosszabb Beirette SL300, és egy kis kedvenc, a régebbi Penti. Érik a tett.. ellőni vele egy negát.. még van eredeti ORWO filmem is..
Talán nem kellene kimondottan erre a darabra fókuszálni, az öreg gépek között sok kiadás alkalmas a multiexpóra, még a Zorki sorozat jó pár darabja is.
Amennyire emlékszem, az eredeti karát kazetta az ugyanaz, mint az NDK-ás időkben gyártott SL kazetta.
Amúgy kevesebb film fért bele, mint egy kisfilmes kazettába, ha jól rémlik, akkor biztonságosan csak 12 kocek, de rohadt egyszerű volt tölteni. Azon kívül, hogy nem volt benne orsó, az volt benne az egyik kunszt, hogy kazettából kazettába történt a filmtovábbítás, nyista visszatekerés, de mindig két kazetta kellett. Nem emlékszem már, hogyan kellett kiszedni belőle a leexponált filmet, lehet hogy az NDKsokat fel kellett törni, így lehet, hogy olyat már keveset találsz. Azért olvass egy kicsit utána, mert régen volt már ilyesmi a kezemben.